Sauerkraut Sauerkraut komentáře u knih

☰ menu

Hrobník a dívka Hrobník a dívka Oliver Pötzsch

Tak po těchto hrdinech mi bude hodně smutno. Všechny je mám upřímně ráda: pohledný světlovlasý fricek, poloviční skopčák a poloviční rakouský žid, Krásná houževnatá Julie, vzdělaný tajemný hrobník a jeho milovaná schovanka Anna. No a Vídeň plná lidí ze všech koutů monarchie, Vídeň romantická i krutá, metropole, kde nic není svaté. Snad bude tato série pokračovat, nebo se ustýskám.

09.11.2023 5 z 5


Konspirační teorie: Historie bludných teorií a jak jim nenaletět Konspirační teorie: Historie bludných teorií a jak jim nenaletět Tom Phillips

Autor má dílo pečlivě ozdrojované, poznámkový aparát je na konci knihy. Seznámí nás s tím, že konspirace jsou staré jako lidstvo samo. Lidé se během podobných událostí chovají stejně, viz kapitoly o moru, tyfu, očkování apod. Jakoby psaly přímo o covidu. Logicky se snaží čtenáře navést, kdo z čeho by měl či neměl prospěch. Že není možné navěky věkův zachovat mlčenlivost o jednotlivých komplotech. O tom, že záminky k válce (po 11.září 2001) by šly vyrobit mnohem jednodušeji, než nechat padat mrakodrapy. O tom, že atentáty prezidenty mohou být úplně trapně nejen dílem rozsáhlých spiknutí, ale světe div se i činem jednoho pomatence. Upozorňuje na důležitost rozpoznání příčiny a důsledku. Chce, aby se na událost člověk podíval pohledem okamžiku, kdy se stala, nikoliv pohledem "generála po bitvě" - co ví, jak vše do sebe zapadá. Upozorňuje na selektivní paměť, na to, že si mnohé teorie odporují i na to, že některé konspirace se ukazují jako pravdivé.
Na závěr radí, jak co nejlépe rozpoznat konspirace a jak si uchovat zdravý rozum.

09.10.2023 5 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Strašné časy. Ještěže se toho bývalí němečtí usedlíci nedočkali. Nejdřív vykořenit lidi po staletí spjaté s půdou, potom dědinu osídlit kdekým a pak zničit ty jediné, kteří tvrdě pracují a snaží se do ničeho neplést. Pošlapat jejich majetek i víru podle hesla " kdo není s námi, je proti nám" Ve vnitrozemí začaly represe kolem JZD o pár let později a bylo to neméně hororové.

30.08.2023 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Kniha se skvěle četla. Zajímavé, smutné, těším se na další díl.

13.07.2023 5 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Skvělá kniha. Je fajn, že pan profesor má svoji práci jako koníček. Asi proto je v ní tak dobrý. Když se někdo i po mnoha letech do práce těší, je to určitě vidět na výsledku. Falešná skromnost není na místě, komu čest, tomu čest. Důležité pro nás potencionální pacienty je, že k mozku na sále přistupuje s pokorou. Dokonalá kombinace.
A jasně, čtenář s ním nemusí souhlasit v mnoha tématech, ale mě zajímá jeho odbornost.

01.01.2022 5 z 5


Anjel v podsvetí Anjel v podsvetí Juraj Červenák

Kniha se četla skvěle a téma zvráceného rádobypočestného obyvatele katolické bašty Plzně je bezesporu atraktivní. Ale ty erotické scény mohl autor trochu zakamuflovat do eufemistického hávu.

20.02.2021 4 z 5


Rudá volavka Rudá volavka Jason Matthews

knížka se mi líbila (samozřejmě s přihlédnutím k tomu, kdo je autorem), ale film byl úplně o ničem.

28.09.2020 5 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Tři hvězdičky dám za to, že děj byl do tří čtvrtin čtivý a za skvělý jazyk. Ten konec byl takový nudný, chtělo to víc akce. Jsem zvyklá na lepší thrillery

01.06.2020 2 z 5


Oběť případu Babice: Jan Bula 1920 - 1952 Oběť případu Babice: Jan Bula 1920 - 1952 František Kolouch

Smutné svědectví o mimořádném člověku. O "padesátých letech" jsem toho přečetla hodně, ale ta brutalita mě nikdy nepřestává překvapovat. Navíc to bude zítra brzy ráno 68 roků od popravy....

19.05.2020 5 z 5


Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie John Philippe Rushton

Ta knížka je strašně stručná. Opomíjí hrozně moc témat. Ne všichni Asiaté jsou pracovití a není vyloučené, že v Africe neexistovaly říše a komplikovaná společenství. Ale v zásadě se s ní ztotožňuji, neboť jsem kdysi četla "Tabu v sociálních vědách" od Petra Bakaláře.
U knížky "Lidské rasy...." oceňuji doslov, který není obsahu knihy ku škodě, ale připomíná nejnovější vědecké teorie, které autor v době jeho bádání sice nemohl vědět, ale které mu i tak dávají za pravdu.

03.03.2020 3 z 5


Vabank Vabank Michael Kocáb

Zajímavé, názorné, přehledné. Díky za vzpomínky...

18.02.2020 5 z 5


Šéf Hitlerovy špionáže Šéf Hitlerovy špionáže Richard Bassett

Canaris proněmecký i proevropský. Canaris morální, věřící i tajemný. Těžko najít záhadnější osobu 2.světové války a britský autor si je toho vědom. Přestože ke špionážním tématům se to v archivech prameny zrovna nehemží, snaží se badatel dedukcí a pročtením spousty pamětí (poznámkový aparát) najít nějakou objektivní pravdu o Abwehru i jeho šéfovi. Netají se obdivem ke Canarisovi ani k instituci Abwehr. Vykresluje ho jako gentlemana staré doby, který svou práci dělal tak, aby se neprotivil svému svědomí. A to bylo vzhledem k válečné situaci fakt nelehké.

19.01.2020 5 z 5


Balíček Balíček Sebastian Fitzek

Takové psychedelické, ale dalo se to číst

31.12.2019 3 z 5


Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

vraha jsem uhádla, ale bylo to i tak fajn

27.12.2019 5 z 5


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Díky autorovi za jeho dlouholetý boj, který má smysl, i kdyby měl onen politik podporu 99%

15.11.2019 5 z 5


Les prízrakov Les prízrakov Juraj Červenák

Zápletka v zimních Krkonoších je napínavá a čtivá. Čekání na příběh bylo dlouhé, čtení zase krátké. Tak nám zase nastává absťák po droze jménem Série Kapitán Stein a notář Barbarič. Snad bude autor shovívavý a nenechá nás dlouho čekat na pokračování v Plzni.

27.10.2019 5 z 5


Válka Čechů s Němci Válka Čechů s Němci Emanuel Rádl

Moc zajímavé, nemám slov.....

19.08.2019 5 z 5


Německo a Češi - Dějiny jednoho sousedství uprostřed Evropy Německo a Češi - Dějiny jednoho sousedství uprostřed Evropy Ferdinand Seibt

Zajímavý pohled na formování soužití dvou národů od raného středověku po konec 20.století. Faktograficky se mi víc líbila první polovina. Překlad "co odstavec, to věta" byl na škodu.

01.08.2019 4 z 5


Primární důvěra - úhel pohledu Primární důvěra - úhel pohledu Martin Goffa

Příběh je to tuctový, takový běžný, normální problém. Nikde žádný sériový vrah ani teroristický útok. Ale forma je tak čtivá, že jsme napnutí až do konce. Moc pěkné čtení, moc zvláštní konec. Bude pokračování?

19.07.2019 5 z 5


Tichý zabiják Tichý zabiják Volker Kutscher

na mě moc malý spád a roztahané. Chtělo to trochu méně stran.

06.06.2019 3 z 5