Sarriii Sarriii komentáře u knih

Obálka knihy Pokušení bohatých Pokušení bohatých Kate Coscarelli

Čtivě napsáno. V průběhu byly v příbězích různé zvraty. Celé to ale bylo neukončené, nevíme další vývoj.

02.08.2026

Obálka knihy Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Zapomenutý osud, který stojí za přečtení, i když ze začátku jsem se nějak nemohla začíst. Povedlo se až za cca 1/2. Velmi zajímavý a i těžký životní příběh jedné inspirativní a odvážné české lékařky, která byla jednou z průkopnic českého lékařství v Orientu, také proto že byla jednou z prvních českých žen, které šly tam, kam ani muži nechtěli a raději zůstali ve své pohodlnosti a na teplých místech.

25.05.2026

Obálka knihy Továrna na smrt Továrna na smrt Erich Kulka

Hrůza a děs. Absolutní peklo. Popsáno fakticky a stručně, většinou bez emocí. Surově popsáno, co je schopný někdo udělat jiným lidem. Lidské hleny, které berou lidi jako čísla (méně než věci). Je to neskutečné a přesto pravdivé

22.01.2026

Obálka knihy Světla zimní noci Světla zimní noci Pam Jenoff

Čtivě napsaný příběh osudů dvou žen, které byly obě zklamané životem a byly ve své době "utečenci". Obě našly útočiště a relativní bezpečí u cirkusu (obě za jiných okolností), kde se z nich nakonec staly blízké přítelkyně. Něco málo se dozvíte o cirkusu

01.01.2026

Obálka knihy Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

(SPOILER) Za mě chytlavě a čtivá napsáno. Oceňuji, že kapitoly jednotlivých postav byly krátké a pro mě tím lépe srozumitelné a neměla jsem skoro žádný problém se v postavách orientovat. Já přeskakování mezi postavami většinou nemám moc ráda. Zároveň jsem se dozvěděla něco nového, zajímavého a zároveň strašného. A to o potopení lodi jménem Wilhelm Gustlhoff. Bylo napsáno podle skutečné události, i když historicky i co se týče postav a jejich příběhů se jednalo o fikce. Doporučuji přečíst.

22.12.2025

Obálka knihy Dívka v přestrojení Dívka v přestrojení Greer Macallister

(SPOILER) Mě to bavilo. Čtivě napsáno. Případy byly zajímavé, i když popsané jen letmo, skoro nebyly detailně rozvinuté. Konec knihy a kapitoly před koncem mě překvapili a byla jsem smutná, zklamaná a mrzelo mě, jaký byl osud Tima a to že Hattie zatkli. Hlavní hrdinka byla "odsouzená" ke smutku a samotě. Hnala ji touha po pomstě, která ji ale i tak neuspokojila. Útěchu (částečnou) našla v práci.

16.12.2025

Obálka knihy Bestie z Buchenwaldu Bestie z Buchenwaldu Max Czornyj

Čtivě napsáno. Je to hrůza co se dělo, i když ne všechny události jsou podle pravdy. Psychologicky by to odpovídalo. Ilse byla odporná, zvrácená sadistka, která si libovala v každém násilí (s prospěchem i bez). Myslela si o sobě jaká není "privilegovaná bohyně" Nejhorší a nejsmutnější je, že ona si nikdy nepřiznala svou vinu, neměla výčitky. Myslela si, že všechno bylo v pořádku, že to bylo její právo. Klidně by to dělala dál a znovu, kdyby jí nic nehrozilo. Sobecká psychopatka (jen já, já a ještě jednou já). Její manžel byl to samé (sobecký psychopat bez emocí). Oni se hledali až se našli, vrána k vráně sedá (jak se říká)

02.12.2025

Obálka knihy Terezín: Dívky z pokoje 28 Terezín: Dívky z pokoje 28 Hannelore Brenner-Wonschick

Velmi zajímavé osudy dívek z pokoje č. 28. Je to psáno formou deníkových zápisků i různých vysvětlivek a popisů událostí hlavně v Terezíně, ale i před ním a po něm. Bylo to napsané tak, že se často přeskakovalo z postavy na postavu a tudíž jsem se často ztrácela a bylo to nepřehledné. Nicméně to nemění nic na tom, že život v Terezíně a zejména po odjezdu transportem "na východ" byl velice těžký, smutný a tragický. Spoustě lidem, kterým se podařilo přežít zbylo jen pár příbuzných nebo vůbec žádní a po tom všem hrozném co prožili ještě navíc zůstali sami, nemocní a traumatizovaní. Je mi z toho strašně smutno

01.12.2025

Obálka knihy Neviditelná zranění Neviditelná zranění Věra Fojtová

(SPOILER) Velice silné a emotivní příběhy, které mě opravdu zasáhly. Rút byla neuvěřitelně silná a dokázala přežít všechny šílené útrapy a peklo. Ervín dokázal také přežít, ikdyž za úplně jiných (neméně strašných) podmínek. Ovšem se nedokázal s prožitky vyrovnat nedokázal se "vrátit do minulosti", což pochopitelně ani nešlo a také se nedokázal posunout do budoucnosti a získat sílu k dalšímu životu, kde by našel svobodu a radost. Byl svobodný fyzicky, ale mentálně se osvobodit nedokázal. Příběh byl z části složený z fikce a dotvořený, ale to vůbec nezabránilo jeho smutku a hrůze, aby ve mě nezanechal hluboké emoce a otázky, na které nelze odpovědět.

21.11.2025

Obálka knihy Byl jsem číslo 30529 Byl jsem číslo 30529 Felix Weinberg

Kniha se mi dobře četla. Bylo zajímavé sledovat život a osud českého chlapce před válkou, během války i po ní. Chybělo mi, že příběh nebyl moc rozvinutý a chyběl mi detailnější popis důležitých událostí. Chápu, že když někdo přežije takové "hrůzy a peklo" tak toho hodně vytěsní a nechce vzpomínat. Obdiv a klobouk dolů, jak je vyprávění upřímné a že se pán po válce nevzdal, dokázal vystudovat, najít si ženu, mít děti a také pracovat a dosáhnout úspěchu ve svém oboru. Také že přes všechno dokázal mít hezký vztah a společný zájem se svým otcem, ikdyž nikdy nemluvili o minulosti a o tom, co prožili během odloučení (kvůli válce).

16.11.2025

Obálka knihy Láska za ostnatým drátem Láska za ostnatým drátem Hana Radulić

Zajímavé téma. Čtivě napsané, ale něco mi tam chybělo (nejspíše více napětí, emocí). Vadil mi i ten za mě neúplný konec, kde nebylo napsáno jak přežili jeden i druhý a jestli se ještě viděli a jak žili po válce.

11.11.2025

Obálka knihy Spřízněné duše Spřízněné duše John Marrs

Knihu určitě doporučuji. Četla se velmi dobře, ikdyž jsem si musela trošku zvyknout na přeskakování mezi jednotlivými postavami. Téma příběhů bylo velice zajímavé a rozuzlení jednotlivých příběhů rozhodně taky.

02.11.2025

Obálka knihy Rusovláska z Osvětimi Rusovláska z Osvětimi Nechama Birnbaum

Dobře, čtivě napsáno. Na začátku mi ale trochu vadilo (nemohla jsem si zvyknout) prolínání mezi ranným dětstvím, rodinným životem a válečným obdobím (zasadními událostmi ve válce). Příběh velmi silný a emotivní jako většina takových bývá. Doporučuji přečíst.

28.10.2025

Obálka knihy S každou padající hvězdou S každou padající hvězdou Susan Elizabeth McClelland

(SPOILER) Velmi zajímavý a bolestný příběh kluka a dospívajícího chlapce, který se stal opuštěným a musel se sám protloukat městečky a vesnicemi v Severní Korei. Stal se z něj zlodějíček, rváč a kluk ulice (kodžebi). Ale nic jiného mu nezbývalo, aby mohl přežít. Spojil se s partou kluků, se kterými je nakonec pojilo velké přátelství a stali se z nich až bratři.Je zde vidět velký kontrast mezi dětstvím v hlavním městě a v přežívání v malých městečkách. Po několika letech se hlavnímu hrdinovi nakonec poštěstí najít svého dědu a babičku. Poté "uprchne" do Jižní Koree, kde se shledá s otcem. Podaří se mu i přes "rasismus" a ponižování vystudovat. Nyní poukazuje na problematiku života v Severní Korei a snaží se uprchlým krajanům pomoct si získat rovné chování a respekt, aby se mohli začlenit do demokratické společnosti a být přijati.

18.10.2025

Obálka knihy Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

(SPOILER) Výborná knížka, velmi čtivá. Je to milostný příběh, který má ale konec, ve který sem celou dobu doufala, že nenastane. Je to těžké téma a rozhodně je v knize spoustu věcí na zamyšlení. Přemýšlím částečně pořád, jak bych se zachovala z pohledu té nebo oné osoby. Jsem velice ráda a doporučuji přečíst.

04.10.2025

Obálka knihy Nebe, na němž nesvítily hvězdy Nebe, na němž nesvítily hvězdy Rainer M. Schröder

Velmi zajímavá a čtivá kniha, která se zaobírá tématem života Židů po 2. světové válce a historickým děním a co vše se událo. Určitě hodně neobvyklé a dobře zpracované téma, o kterém se moc nečte a neví. Za mě to bylo i poučné. Postavy jsou fiktivní, ale děje jsou většinou pravdivé. Je to k zamyšlení, čím si museli přeživší holocaustu nadále procházet a co museli obětovat, aby se dostali do Palestiny a mohli tam žít a pracovat. Některé osudy postav v románu byly velmi tragické. Konec příběhu mě překvapil a přišel mi velice smutný.

17.09.2025

Obálka knihy Mé přítelkyně z Ravensbrücku Mé přítelkyně z Ravensbrücku Magda Knedler

Velice zajímavé téma, které má potenciál. Bohužel jsem se nedokázala začíst kvůli neustálému přesunu od příběhů jednotlivých přítelkyň k popisu života spisovatelky, která knihu vydala, ale nenapsala ji. Neustále se tam řešil její osobní život, vztah s partnery, se sestrou a s matkou. Hledala autorku a jezdila po různých městech. Nakonec jsme se dozvěděli, kdo knihu sepsal ze svých vzpomínek a kdo byli přítelkyně, že byly inspirovány reálnými postavami a něco málo o tom, co se s nimi stalo po válce...ALE. Celkově na mě toto dílo působilo hodně rozpačitě.

31.08.2025

Obálka knihy Přežil jsem varšavské ghetto: Chlapec ve skříni Přežil jsem varšavské ghetto: Chlapec ve skříni Senek Rosenblum

Velice zajímavě a čtivě napsaný příběh o životě, tedy spíše přežívání malého kluka za 2. světové války.Období perzekuce Židů i daších (obyčejných lidí).Někteří byli vypočítává, chamtivý a zlý.Klobouk dolů před otcem, který i v této nejistě době dokázal přežít a zajistit a zajistit i svého syna.Kolikrát se neviděli několik dnů, týdnů i měsíců ani o sobě nevěděli.Hrůza v časech, kde nevíš dne ani hodiny, ani jestli se zítra probudíš a kde

01.08.2025

Obálka knihy Spáči Spáči Lorenzo Carcaterra

(SPOILER) Kniha je velmi zajímavá. Film jsem zatím neviděla. Příběh je o klucích ulice, kde jsou na denním pořádku rvačky, pití, násilí a domácí násilí později se přidají i drogy, které se dostanou i na tuto ulici. Kluci prožívají kamarádství a dělají různé zakázané věci a lumpárny. Jednoho dne se jim ovšem jedna taková "akce" vymkne z rukou a jsou odsouzeni jako mladiství do výchovného, nápravného ústavu. Tady musí "odsouzení" prožívat neskutečně věci. Šikanu, násilí, brutální zacházení, nedostatek jídla i spánku a také znásilnění ze strany dozorců. To chlapce poznamená do konce života a ovlivní jejich další chování a životní cestu. Nikdy nezapomenou a někteří touží po pomstě. Jednou když už jsou dospělí se v jejich čtvrti objeví jeden z dozorců, který sedí v baru. Jsou tam i 2 z kluků, že kterých jsou gangsteři a dozorce zastřelí. Později se koná soudní proces, kde dělá žalobce taky jeden z kluků, který vystudoval práva a jeden z kluků, který pracuje v novinách o případu píše. U soudu vypovídají o věznění a o tom, co se dělalo v ústavu. Pravda o praktikách dozorců vyjde najevo. Ústav nakonec podrobí kontrole a sjednána náprava (jsou tam kamery, mírnější režim atd. aby nikomu nemohli ublížit). Chlapci jsou uznání nevinnými z vraždy, ale dále žijí špatně, jsou v gangu, pijí a zemřou mladí. Mazec

02.07.2025

Obálka knihy Poslední léto Poslední léto Konstantin Simonov (p)

Opět čtivé a zajímavé. Příběhy nás provází osudy hrdinů z předchozích dvou knih. Popisuje také úkoly v boji, průběh a posun války dovede postupně hlavní hrdiny tam, kde válku začínali (do Mogileva). Události a vývoj těsně před koncem byli pro mě překvapující. Mrzí mě, že není "pořádný" konec a nevíme, jak to dále probíhalo a dopadlo. To já nemám ráda, proto o půl hvězdičky méně.

20.05.2025

Zavřít