Zapomenutý osud, který stojí za přečtení, i když ze začátku jsem se nějak nemohla začíst. Povedlo se až za cca 1/2. Velmi zajímavý a i těžký životní příběh jedné inspirativní a odvážné české lékařky, která byla jednou z průkopnic českého lékařství v Orientu, také proto že byla jednou z prvních českých žen, které šly tam, kam ani muži nechtěli a raději zůstali ve své pohodlnosti a na teplých místech.
Hrůza a děs. Absolutní peklo. Popsáno fakticky a stručně, většinou bez emocí. Surově popsáno, co je schopný někdo udělat jiným lidem. Lidské hleny, které berou lidi jako čísla (méně než věci). Je to neskutečné a přesto pravdivé
Čtivě napsaný příběh osudů dvou žen, které byly obě zklamané životem a byly ve své době "utečenci". Obě našly útočiště a relativní bezpečí u cirkusu (obě za jiných okolností), kde se z nich nakonec staly blízké přítelkyně. Něco málo se dozvíte o cirkusu
(SPOILER) Za mě chytlavě a čtivá napsáno. Oceňuji, že kapitoly jednotlivých postav byly krátké a pro mě tím lépe srozumitelné a neměla jsem skoro žádný problém se v postavách orientovat. Já přeskakování mezi postavami většinou nemám moc ráda. Zároveň jsem se dozvěděla něco nového, zajímavého a zároveň strašného. A to o potopení lodi jménem Wilhelm Gustlhoff. Bylo napsáno podle skutečné události, i když historicky i co se týče postav a jejich příběhů se jednalo o fikce. Doporučuji přečíst.
(SPOILER) Mě to bavilo. Čtivě napsáno. Případy byly zajímavé, i když popsané jen letmo, skoro nebyly detailně rozvinuté. Konec knihy a kapitoly před koncem mě překvapili a byla jsem smutná, zklamaná a mrzelo mě, jaký byl osud Tima a to že Hattie zatkli. Hlavní hrdinka byla "odsouzená" ke smutku a samotě. Hnala ji touha po pomstě, která ji ale i tak neuspokojila. Útěchu (částečnou) našla v práci.
Čtivě napsáno. Je to hrůza co se dělo, i když ne všechny události jsou podle pravdy. Psychologicky by to odpovídalo. Ilse byla odporná, zvrácená sadistka, která si libovala v každém násilí (s prospěchem i bez). Myslela si o sobě jaká není "privilegovaná bohyně" Nejhorší a nejsmutnější je, že ona si nikdy nepřiznala svou vinu, neměla výčitky. Myslela si, že všechno bylo v pořádku, že to bylo její právo. Klidně by to dělala dál a znovu, kdyby jí nic nehrozilo. Sobecká psychopatka (jen já, já a ještě jednou já). Její manžel byl to samé (sobecký psychopat bez emocí). Oni se hledali až se našli, vrána k vráně sedá (jak se říká)
Velmi zajímavé osudy dívek z pokoje č. 28. Je to psáno formou deníkových zápisků i různých vysvětlivek a popisů událostí hlavně v Terezíně, ale i před ním a po něm. Bylo to napsané tak, že se často přeskakovalo z postavy na postavu a tudíž jsem se často ztrácela a bylo to nepřehledné. Nicméně to nemění nic na tom, že život v Terezíně a zejména po odjezdu transportem "na východ" byl velice těžký, smutný a tragický. Spoustě lidem, kterým se podařilo přežít zbylo jen pár příbuzných nebo vůbec žádní a po tom všem hrozném co prožili ještě navíc zůstali sami, nemocní a traumatizovaní. Je mi z toho strašně smutno
(SPOILER) Velice silné a emotivní příběhy, které mě opravdu zasáhly. Rút byla neuvěřitelně silná a dokázala přežít všechny šílené útrapy a peklo. Ervín dokázal také přežít, ikdyž za úplně jiných (neméně strašných) podmínek. Ovšem se nedokázal s prožitky vyrovnat nedokázal se "vrátit do minulosti", což pochopitelně ani nešlo a také se nedokázal posunout do budoucnosti a získat sílu k dalšímu životu, kde by našel svobodu a radost. Byl svobodný fyzicky, ale mentálně se osvobodit nedokázal. Příběh byl z části složený z fikce a dotvořený, ale to vůbec nezabránilo jeho smutku a hrůze, aby ve mě nezanechal hluboké emoce a otázky, na které nelze odpovědět.
Kniha se mi dobře četla. Bylo zajímavé sledovat život a osud českého chlapce před válkou, během války i po ní. Chybělo mi, že příběh nebyl moc rozvinutý a chyběl mi detailnější popis důležitých událostí. Chápu, že když někdo přežije takové "hrůzy a peklo" tak toho hodně vytěsní a nechce vzpomínat. Obdiv a klobouk dolů, jak je vyprávění upřímné a že se pán po válce nevzdal, dokázal vystudovat, najít si ženu, mít děti a také pracovat a dosáhnout úspěchu ve svém oboru. Také že přes všechno dokázal mít hezký vztah a společný zájem se svým otcem, ikdyž nikdy nemluvili o minulosti a o tom, co prožili během odloučení (kvůli válce).
Zajímavé téma. Čtivě napsané, ale něco mi tam chybělo (nejspíše více napětí, emocí). Vadil mi i ten za mě neúplný konec, kde nebylo napsáno jak přežili jeden i druhý a jestli se ještě viděli a jak žili po válce.
Knihu určitě doporučuji. Četla se velmi dobře, ikdyž jsem si musela trošku zvyknout na přeskakování mezi jednotlivými postavami. Téma příběhů bylo velice zajímavé a rozuzlení jednotlivých příběhů rozhodně taky.
Dobře, čtivě napsáno. Na začátku mi ale trochu vadilo (nemohla jsem si zvyknout) prolínání mezi ranným dětstvím, rodinným životem a válečným obdobím (zasadními událostmi ve válce). Příběh velmi silný a emotivní jako většina takových bývá. Doporučuji přečíst.
(SPOILER) Velmi zajímavý a bolestný příběh kluka a dospívajícího chlapce, který se stal opuštěným a musel se sám protloukat městečky a vesnicemi v Severní Korei. Stal se z něj zlodějíček, rváč a kluk ulice (kodžebi). Ale nic jiného mu nezbývalo, aby mohl přežít. Spojil se s partou kluků, se kterými je nakonec pojilo velké přátelství a stali se z nich až bratři.Je zde vidět velký kontrast mezi dětstvím v hlavním městě a v přežívání v malých městečkách. Po několika letech se hlavnímu hrdinovi nakonec poštěstí najít svého dědu a babičku. Poté "uprchne" do Jižní Koree, kde se shledá s otcem. Podaří se mu i přes "rasismus" a ponižování vystudovat. Nyní poukazuje na problematiku života v Severní Korei a snaží se uprchlým krajanům pomoct si získat rovné chování a respekt, aby se mohli začlenit do demokratické společnosti a být přijati.
(SPOILER) Výborná knížka, velmi čtivá. Je to milostný příběh, který má ale konec, ve který sem celou dobu doufala, že nenastane. Je to těžké téma a rozhodně je v knize spoustu věcí na zamyšlení. Přemýšlím částečně pořád, jak bych se zachovala z pohledu té nebo oné osoby. Jsem velice ráda a doporučuji přečíst.
Velmi zajímavá a čtivá kniha, která se zaobírá tématem života Židů po 2. světové válce a historickým děním a co vše se událo. Určitě hodně neobvyklé a dobře zpracované téma, o kterém se moc nečte a neví. Za mě to bylo i poučné. Postavy jsou fiktivní, ale děje jsou většinou pravdivé. Je to k zamyšlení, čím si museli přeživší holocaustu nadále procházet a co museli obětovat, aby se dostali do Palestiny a mohli tam žít a pracovat. Některé osudy postav v románu byly velmi tragické. Konec příběhu mě překvapil a přišel mi velice smutný.
Velice zajímavé téma, které má potenciál. Bohužel jsem se nedokázala začíst kvůli neustálému přesunu od příběhů jednotlivých přítelkyň k popisu života spisovatelky, která knihu vydala, ale nenapsala ji. Neustále se tam řešil její osobní život, vztah s partnery, se sestrou a s matkou. Hledala autorku a jezdila po různých městech. Nakonec jsme se dozvěděli, kdo knihu sepsal ze svých vzpomínek a kdo byli přítelkyně, že byly inspirovány reálnými postavami a něco málo o tom, co se s nimi stalo po válce...ALE. Celkově na mě toto dílo působilo hodně rozpačitě.
Velice zajímavě a čtivě napsaný příběh o životě, tedy spíše přežívání malého kluka za 2. světové války.Období perzekuce Židů i daších (obyčejných lidí).Někteří byli vypočítává, chamtivý a zlý.Klobouk dolů před otcem, který i v této nejistě době dokázal přežít a zajistit a zajistit i svého syna.Kolikrát se neviděli několik dnů, týdnů i měsíců ani o sobě nevěděli.Hrůza v časech, kde nevíš dne ani hodiny, ani jestli se zítra probudíš a kde
(SPOILER) Kniha je velmi zajímavá. Film jsem zatím neviděla. Příběh je o klucích ulice, kde jsou na denním pořádku rvačky, pití, násilí a domácí násilí později se přidají i drogy, které se dostanou i na tuto ulici. Kluci prožívají kamarádství a dělají různé zakázané věci a lumpárny. Jednoho dne se jim ovšem jedna taková "akce" vymkne z rukou a jsou odsouzeni jako mladiství do výchovného, nápravného ústavu. Tady musí "odsouzení" prožívat neskutečně věci. Šikanu, násilí, brutální zacházení, nedostatek jídla i spánku a také znásilnění ze strany dozorců. To chlapce poznamená do konce života a ovlivní jejich další chování a životní cestu. Nikdy nezapomenou a někteří touží po pomstě. Jednou když už jsou dospělí se v jejich čtvrti objeví jeden z dozorců, který sedí v baru. Jsou tam i 2 z kluků, že kterých jsou gangsteři a dozorce zastřelí. Později se koná soudní proces, kde dělá žalobce taky jeden z kluků, který vystudoval práva a jeden z kluků, který pracuje v novinách o případu píše. U soudu vypovídají o věznění a o tom, co se dělalo v ústavu. Pravda o praktikách dozorců vyjde najevo. Ústav nakonec podrobí kontrole a sjednána náprava (jsou tam kamery, mírnější režim atd. aby nikomu nemohli ublížit). Chlapci jsou uznání nevinnými z vraždy, ale dále žijí špatně, jsou v gangu, pijí a zemřou mladí. Mazec
Opět čtivé a zajímavé. Příběhy nás provází osudy hrdinů z předchozích dvou knih. Popisuje také úkoly v boji, průběh a posun války dovede postupně hlavní hrdiny tam, kde válku začínali (do Mogileva). Události a vývoj těsně před koncem byli pro mě překvapující. Mrzí mě, že není "pořádný" konec a nevíme, jak to dále probíhalo a dopadlo. To já nemám ráda, proto o půl hvězdičky méně.