sArKa236 sArKa236 komentáře u knih

☰ menu

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Dlouho jsem přemýšlela, jak knížku ohodnotit. Je to poměrně zapeklitá situace, protože knížka se Vám zkrátka nemá líbit, nicméně je napsána velice dobře a zajímavě.
Pro ty, kdo se rozhodují, zda Lolitu číst nebo ne:
- jazyk je poměrně náročný a hustý, ale mě se styl psaní líbil
- sex je tam spíše zmíněný, než explicitně popsaný, nicméně myšlenkové pochody hlavního hrdiny Vám očekávané znechucení vynahradí
- musíte se nad tím trochu zamyslet, abyste pochopili některé věci (vypravěč je může představit jako jednu věc, ale na pozadí je věc jiná)
- kniha je psaná z pohledu ubohého muže, který si je plně vědom, že je ubohý, a v podstatě se snaží přechytračit sám sebe
- Lolita není nevinné dítě

S tím, kniha pojednává dobře a ze zajímavého úhlu o příšerném tématu. Doporučuju, ale až po zvážení výše uvedených bodů.

29.02.2024 4 z 5


Umění války Umění války Sun-c'

Knížka se čte rychle, a přesto že byla naspána už před nějakou dobou, pořád v ní najdete věci, u kterých se pozastavíte a uvědomíte si, že jsou vlastně stále platné.
Doporučuji k odpolednímu čaji.

04.11.2023 5 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Přesně takové, jak popis říká. příjemná odpočinková četba, která mi pomohla se zrelaxovat v náročném období.

04.11.2023 4 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Klasika, kterou by si měl přečíst každý - ať už k maturitě, nebo jen tak.
Čte se krásně, rychle, srozumitelně, schovává v sobě varování.

01.11.2023 5 z 5


Elantris Elantris Brandon Sanderson

Elantris pro mě byla zajímavá v tom, že převážnou část knížky absolutně netušíte kam ten děj spěje. V jiných knížkách postupně odhadujete jednotlivé konflikty, které by mohly nastat, ale tady ne. Naprosto ve zkratce knížka pojednává o přeměně na zombie a sociálním dopadu této přeměny.
Dějem provází tři hlavní postavy:
Raoden: nadějný princ Raoden, kterému je všechno odebráno, když ho postihne Raod a je tedy vhozen do Elantris, města zombie, kde je ponechán vlastnímu osudu. Odhaluje, že život v Elantris je úplně jiný, než si lidé venku myslí. Snaží se pomoct obyvatelům v Elantris k lepšímu životu. Chvilku se mu to vlastně i daří, ale pak BOOM.
Sarene: neobvyklá princezna, která přijíždí uzavřít politický sňatek s princem Raodenem. K tomu ale nedojde, protože je princ prohlášen za mrtvého. I tak však Sarene získává postavení u dvora, a její průbojná osobnost ji nutí zavrtat se do místní politiky a života. Jakožto žena není vnímána jako inteligentní, čehož využívá do poslední kapičky. Je fascinována Elantris a v jednu chvíli dokonce naváže tak trochu vztah s jednou z místních mrtvolek.
Hrathen: má nejpitomější jméno, které jsem si musela vygooglit. Jedná se o příslušníka nepřátelské církve, který přichází obrátit místní no svou víru. Během tří měsíců, protože to je reálný cíl.
Nejvýznamnější roli má v této knize tyčka. Let that sink in.

A to je asi tak všechno, čím vám můžu knížku přiblížit, aniž bych prozradila něco zásadního. Knížka se mi líbila, možná bych ocenila aby byla o pár stránek kratší, ale nijak zásadně mi to nevadilo.
Pokud máte rádi fantasy a Sandersona, dejte tomu šanci.

24.09.2023 4 z 5


Cesta králů Cesta králů Brandon Sanderson

Přemýšlím, jak v jediném komentáři vyjádřit, jak moc mě Cesta králů bavila.
Se Sandersonem mám dobré zkušenosti, přivedla mě k němu série Mistborn. Teď se postupně prokousávám vším, co spadá do Kosmíru. Archiv Bouřné záře mě děsil nejen délkou jednotlivých dílů, ale i plánovanou délkou série. Přesto jsem mu ale dala šanci, a ničeho (zatím) nelituji!

Teď už něco ke knížce jako takové - co šekat? Nemusíte mít načtené nic ze Sandersonovy tvorby, abyste si ji užili. Někde jsem četla, že je to v podstatě takový prolog k celé sérii, a s tímto tvrzením souhlasím.
Kniha slouží k seznámení se se světem a hlavními postavami.
Sanderson opět dokazuje, že fantazii se meze nekladou, a opět přichází s originálním světem, na který si musíte zvyknout. Naši planetu totiž moc (vůbec) nepřipomíná. Na druhou stranu tam mají obří kouzelné meče a brnění. Takže za to velké významné plus.

Každá z kapitol se věnuje jedné z hlavních postav, které jsou však roztroušené po světě, a tak se téměř nepotkávají. Kaladin: mladý, zotročený voják, který se snaží vypořádat s bezvýchodnou situací a udržet své lidi naživu. Při tom se mu nějak podaří se spřátelit se vzduchem, protože proč ne. Dalinar a Adolin patří k šlechticům, kteří bojují za svého krále ve válce. Mají ale trochu jiný pohled na svět než ostatní šlechta, takže to taky nemají úplně lehké. Šalán je mladá dívka, která se jednoho dne rozhodne, že okrade jednu z nejvzdělanějších/nejváženějších/nejkrásnějších/nejdrsnějších žen na světě, která je ještě k tomu sestra jednoho z králů. Protože na tomhle plánu se nemůže nic pokazit. A taky umí kreslit. Szeth musel zabít krále, a tak jde všechno do háje. A Hoid. Každá z postav je jiná, má vlastní cíle a problémy, se kterými se v průběhu příběhu musí vypořádat.
A tom kniha je. I když je plná bitev a akčních scén, pravé vyvrcholení je až na konci. Celých 900 stránek skáčete mezi jednotlivými postavami a jejich životem, ale i to je záživné. Celou dobu navíc víte, že se na pozadí děje ještě něco většího, temnějšího. Nevíte ale co, a ani já zatím nemám moc teorií pro další díly. Sanderson se ale osvědčil v nečekaných zvratech, takže určitě budu překvapená.

Knížku vřele doporučuju!!

21.08.2023 5 z 5


Poselství práva Poselství práva Brandon Sanderson

Knížka je oproti všemu, co jsem zatím od Sandersona četla, velmi tenoučká.
Určitě není lepší, než původní trilogie, pokud ale máte rádi svět Mistborn, pak určitě doporučuji. Cíle hlavních postav nejsou ani tak ušlechtilé ani tak nedosažitelné, jako v původní trilogii (na druhou stranu, popravení boha a záchrana končícího světa se překoná jen těžko). Jedná se o odpočinkový příběh na pomezí divokého západu a průmyslové revoluce. Myslím, že pokud k druhé éře budete přistupovat jako k povídkám ze světa Mistborn, nebudete zklamaní.

Co mě potěšilo, je využití předchozího příběhu i zde - při cestě městem narazíte na místa pojmenovaná po hlavních hrdinech, vytvořila se zde nová náboženství a šlechtické rody.

25.05.2023 5 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

S touto knížkou jsem se svezla na vlně posedlosti, která ji obklopovala. Rozhodně se nejedná o mistrovské dílo, nebo něco originálního, ale pokud vás baví Maasová a Armenautová a Holly Blacková, tohle by mohlo být něco pro vás.
Příběh však není nijak hlubokomyslný, postavy dělají naprosto nelogická rozhodnutí, a vše, co se děje se děje pro romanci a drama -čtěte, pokud vás tyhle knihy baví.

21.05.2023 3 z 5


Divoká píseň Divoká píseň Victoria Schwab

Knížka mám moc zajímavý a originální námět, děj i postavy mě zaujaly.
Doporučuji vyzkoušet, autorka je oblíbená z určitého důvodu.

21.05.2023 5 z 5


Temný duet Temný duet Victoria Schwab

Mnohem, mnohem slabší než první díl, až trochu promarněný potenciál? Konec se mi ale líbil, přišlo mi, že vzhledem k dané situaci se to stát muselo, nicméně bych byla radši, kdyby se děj vedoucí ke konci odehrál trochu jinak.

21.05.2023 3 z 5


Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Zajímavý námět a postavy, magický systém se mi taky líbil, a děj mě zaujal. Atmosféra knihy je temnější, ale postavy někdy až komické.
Doporučuji.

21.05.2023 4 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Skvělé odpočinkové čtení o prvním pořádném zamilování. Doporučuji pro slunečné odpoledne na zahradě s mohitem v ruce.

21.05.2023 4 z 5


Světatvůrci Světatvůrci Robert Jackson Bennett

O dost(?) slabší, než první díl, ale v sérii hodlám pokračovat.

21.05.2023 4 z 5


Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Asi už jsem se ocitla mimo cílovou skupinu? Mojí chybou je, že jsem myslela, že knížka je fantasy s romantickou linkou, ale ne, jedná se o fantasy romanci, takže jsem byla zklamaná. Pořád jsem čekala, až trochu upustíme od pokukování po mladém strážci a dozvíme se trochu víc o světě, ve kterém jsme, a jak funguje, ale to se nestalo.
Děj mi přišel předvídatelný a postavy neoriginální, ale chápu, proč se to lidem líbí.
Není to sice můj šálek kávy, ale doporučuji čtenářům ya, kteří mají chuť na něco trochu ostřejšího, tajemného cizince a upíry.

21.05.2023 2 z 5


Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

O Mistborn jsem slyšela hlavně od zahraničních influencerů, česká vlna, pokud nějaká byla kolem vydání knih, mě zcela minula. Do čtení jsem se dala se zvědavostí a vysokým očekáváním, a byla jsem více než spokojená. Svět, ve kterém se nacházíme je nesmírně zajímavý a originální, stejně jako magický systém. Postavy super, děj super, svět super, všechno super.
Doporučují těm, do mají rádi zajímavé magické systémy, trochu politikaření a bandu kriminálníků, kteří se snaží svrhnout vládu.

21.05.2023 5 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Fanoušky určitě potěší!

21.05.2023 4 z 5


Pramen Povýšení Pramen Povýšení Brandon Sanderson

Druhý díl mi přišel o něco slabší než ten první, ale přesto se jedná o výborné pokračování. Opět jsem nečekala žádný ze zvratů a odhalení, doporučuji!

21.05.2023 4 z 5


Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Na tuhle knížku jsem slyšela jen samou chválu, a nezklamala!
Jedná se o napínavou cestu naší hlavní hrdinky od vyvrhele-sirotka přes vyvrhele-studenta po vyvrhele-vojáka.
Zaslouženě, kniha obsahuje trigger warnings, přečtěte si je a dejte na ně, obzvláště jedna pasáž velmi velmi velmi graficky popisuje válečné zločiny provedené na celém městě.
Doporučuji všem, kdo mají rádi čínskou a japonskou historii a jí inspirované náměty, akci a trochu magie.

21.05.2023 5 z 5


Příručka pro Navěky a Nikdyvíce Příručka pro Navěky a Nikdyvíce Soman Chainani

Fanoušky určitě potěší!

21.05.2023 4 z 5


Železná vdova Železná vdova Xiran Jay Zhao

Asi jsem od toho čekala něco jiného. Jsou zmatenost a zájem si ověřím ve druhém díle.
Má to roboty a polyamorii.

21.05.2023 2 z 5