Sarah01 Sarah01 komentáře u knih

☰ menu

Rodiny a rodinky Rodiny a rodinky * antologie

Zajímavé povídky, některé docela bizarní.

27.12.2023 4 z 5


Boží mlýny Boží mlýny Pavel Hrdlička

(SPOILER) Moje poslední knížka od pana Hrdličky, škoda, že další už nebude. Podle děje to vypadá, že tento příběh je v pořadí druhý a odehrává se po Komu to prospívá. Podrychtář řeší jednoduché případy jako jsou menší krádeže a pomluvy, ale pomáhá nadřízeným i s řešením složitějších případů, jako jsou vraždy a okrádání krále. Knížka se moc dobře čte a čtenář se opět dozví něco o životě obyčejných lidí za panování krále Václava IV.

14.10.2023 4 z 5


Začátek Začátek Lenka Chalupová

Tak tahleta povídková knížka s autorce hodně povedla, nejvíc mně asi nadobro v paměti utkví povídka Loutkoherečka. Bohužel je tato knížka poslední, kterou jsem si od paní Chalupové přečetla, protože některé ty předcházející už nemůžu sehnat, můžu jen doufat, že nakladatel je třeba někdy v budoucnu znovu vydá.
Ještě bych chtěla doplnit....níže v hodnoceních jsou zmíněny hrubky a chyby, ty jsem samozřejmě zaznamenala taky, ale spíše mi to připadalo jako chyba v tiskárně, než chyba autorky.

21.08.2023 5 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Velice zajímavé téma, které mě hodně chytlo. Vlastně každá rodina má svým způsobem nějaké podobné tajemství či kostlivce ve skříni, některá se s ním vypořádá rychle a v pohodě, v jiné vyplují na povrch problémy s tím související v průběhu let, jinde se k sobě navzájem lidi neotevřou vůbec a táhne se vše několik generací. A je to často hodně smutné, život je hodně krátký na to, abychom v sobě živili dávné křivdy a nenávisti kvůli malichernostem.

10.08.2023 5 z 5


Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Satirická komedie, která ačkoliv uvedena na počátku 19. století a dnes už dialogy působí archaicky a zvláště pro mládež jsou nesrozumitelné, působí nadčasově, dnes vlastně možná víc než dřív.

10.08.2023 5 z 5


Liščí tanec Liščí tanec Lenka Chalupová

Knížka mně nepřišla až tak výborná jako volně na sebe navazující trilogie Kyselé třešně, zápletka mi připadala hodně přitažená za vlasy, ale každopádně se velice dobře četla a tedy před fantazií autorky, kdy zřejmě příčinou jejího vzniku byla úplně obyčejná a oblíbená hračka jejích dětí, klobouk dolů.

10.08.2023 4 z 5


Skalpel, prosím Skalpel, prosím Valja Stýblová

Četla jsem delší dobu ve velmi těžkém osobním období, ale přestože jsem zrovna v tuto dobu byla na lékaře velmi opravdu velmi nazlobená, hodnotím velice kladně. I s odstupem času, nebo možná právě proto.

22.07.2023 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Krásně a poutavě napsáno. Na druhý díl se stále chystám, určitě na něj dojde, až přečtu Životice, ty mě lákají víc.

22.07.2023 5 z 5


Krakonoš a lyžníci Krakonoš a lyžníci Jana Knitlová

Nádherná klasika, kterou miluju, film sleduju pravidelně snad už po sto dvacáté.

22.07.2023 5 z 5


Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Zajímavý příběh. Netuším, jestli se to stalo nebo nestalo, každopádně stát se to mohlo.

22.07.2023 4 z 5


Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Moje nejvíc oblíbená dětská knížka, přečteno bezpočtu krát, snad i víckrát než Vítek od pana Říhy. :-)

22.07.2023 5 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Moje první kniha od Michaely Klevisové, zajímavá zápletka, některé situace mi přišly těžko uvěřitelné, ale celkově se mně román líbil.

22.07.2023 4 z 5


Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Četla jsem vzápětí po Pátém jablku, krásné završení volně navazující trilogie. 50. léta vždy ve mě vzbuzují skličující pocity, hrozná doba i pro obyčejné vesnické lidi. Přesto všechno byl závěr docela pozitivní.

22.07.2023 5 z 5


Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Poutavé a čtivé jako pokračování Kyselých třešní. Četla jsem s větším časovým odstupem, takže jsem asi příliš nepostřehla osoby, které se objevily i v prvním románu. Ale příběh byl krásný a poutavý, paní Chalupová to opravdu umí.

22.07.2023 5 z 5


Komu to prospívá Komu to prospívá Pavel Hrdlička

Příběh o tom, jak to bylo, než se Václav od Černého koně stal podrychtářem. Napsané hezky a poutavě, ale moc krátké. A tedy velká škoda, že další knížka už nebude, docela jsem si na Václava zvykla a jeho další osudy by byly určitě zajímavé.

22.07.2023 4 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Super knížka, jsem moc ráda, že jsem si ji koupila. Bezva humor a navíc se s panem Marešem v mnoha názorech shodnu. Nikdy jsem si nemyslela, že může být kniha rozhovorů tak poutavá, zajímavá a vtipná. Doporučuji!

06.07.2023 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

(SPOILER) Zajímavé a aktuální téma, tak nějak jsem nevěděla, jak se k hlavnímu hrdinovi postavit, spíš jsem se na to dívala neutrálně, nebyl mi ani sympatický, ani odporný. Určitě ale chápu, že s tímto žít musí být hodně těžké.

02.12.2022 4 z 5


Prostě na mě zapomněli Prostě na mě zapomněli Jiří Holub

Je na první pohled jasné, že pan Holub je autorem dětských knížek, je to znát i na tomto útlém románku. Netuším tedy, jestli čerpal z nějakých konkrétních a reálných událostí, které se udály na jednom místě. Spíš tipuju, že toho více spojil dohromady a výsledek mi připadá takový těžko uvěřitelný, i když jako poučení z historie pro děti to určitě oceňuji.

02.12.2022 4 z 5


Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Moc dobře napsané, mockrát mě už dřív napadlo, jak se v tom dalekém Mongolsku, o kterém jsme se ve škole učili, že ze středověku tam rovnou vpadli do socialismu, žije. Takže teď už vím, že život tam vůbec není snadný, i když příroda tam může být velmi krásná.

03.08.2022 4 z 5


Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Přestože kniha je psána formou deníku a vyprávění různých osob, nebo možná právě proto, je stále napínavá a dějově nabitá od začátku do konce. Nedá mi nesrovnat ji s dnešními autory historických detektivek, které jsou zbytečně natahovány a čtenář se musí prokousávat naprosto nic neříkajícími popisy, které do děje nic nepřinášejí. Zápletka je v podstatě úplně banální, ale celkové provedení je dokonalé.

15.06.2021 5 z 5