sappan sappan komentáře u knih

☰ menu

Skryté dimenze Skryté dimenze Jiří Mazurek

Docela se mi to líbilo, ale jak píše witko, v poslední třetině se to v některých pasážích vleklo a někdy byly dialogy trochu toporné.

28.12.2022 4 z 5


Dopis slečny Sophie Dopis slečny Sophie Suzanne Allain

Příjemná jednohubka k odpolednímu šálku kávy. Četlo se to pěkně, celý příběh je takový poklidný, bez velkých dramat a strhujících zápletek, ale jako relax to je velmi dobré.

23.06.2022 5 z 5


Kdo pohne osudem Kdo pohne osudem Jane Stubbs

Kniha se mi četla velmi dobře, měla spád a nečekaný závěr. Mám Janu Eyrovou ráda, ale vždycky mi přišla trochu moc "sladká" (nenapadá mě jiné slovo). A nápad vyprávět příběh z pohledu hospodyně mi přijde skvělý. Nějak se to přihodit muselo a proč ne takhle? Klidně to tak mohlo být. :D Nebo možná ne, ale to nevadí, hlavně, že se to příjemně četlo. Myslím, že knížku můžu doporučit.

08.06.2022 5 z 5


Zachraň mě Zachraň mě Julie Tottman

Opět příjemné čtení, stejně jako u knížky Vezmi mě domů - doporučuji k přečtení obě, krásně pohladí duši.

08.06.2022 5 z 5


Vezmi mě domů Vezmi mě domů Julie Tottman

Nádherné pohlazení po duši. Doporučuji k přečtení.

08.06.2022 5 z 5


Odložená svatební noc Odložená svatební noc Mary Brendan

S touhle knihou jsem měla velké potíže ji vůbec dočíst, musela jsem číst po kouskách a dávat si přestávky. Zápletka byla přitažená za vlasy víc než obvykle. Hlavní hrdinka mi šla od začátku na nervy. Rachel se projevovala jako snobský, sebestředný, arogantní a rozmazlený spratek. Děj se táhl a byl vlastně celý postavený na jejím ječení a slovních útocích. Divím se, že ta knížka měla vůbec happy end. Daleko logičtější by bylo, kdyby se hlavní hrdina odstěhoval do Irska bez návratu. Zatím nejhorší historická romance, jakou jsem přečetla.

24.09.2021 2 z 5


Doktorův osud / Unáhlená diagnóza Doktorův osud / Unáhlená diagnóza Meredith Webber

Druhá povídka se mi líbila víc, tam bych dala 5*. Ta první povídka se mi špatně četla, té bych dala 3* - nějak jsem tomu nemohla přijít na chuť, i když to je příběh, na který volně navazují nejméně dva další.

31.08.2021 4 z 5


Vévodkyně v přestrojení Vévodkyně v přestrojení Eloisa James

Je tu příliš mnoho nakousnutých příběhů, což je k vzteku, protože je tu dost postav, o kterých by bylo fajn si přečíst víc. Jako obvykle naše "geniální" vydavatelství z nějakého prapodivného důvodu vydalo jen tři díly z devíti. Kdyby vydali všechno, mohli jsme si přečíst o lady Robertě (ta tu vyšla), lady Perditě (ta tu vyšla), lady Harriet (ta tu vyšla), lady Isidoře, lady Jemmě, vévodovi z Villiers, lady Xenobii Indii, lady Emilii, lady Eugenii. Vážně by mě zajímalo, kdo dělá ediční plán a vydá z devítidílné série jen tři díly - to musí být opravdu inteligent na druhou.

29.08.2021 4 z 5


Skandál na spadnutí Skandál na spadnutí Julia Quinn

Vtipná konverzační komedie, hodně jsem se u čtení nasmála už od první stránky. Je pravda, že tady chybí velká gesta, velké aféry a rádoby kriminální zápletky, ale to mi nijak nevadilo, spíš naopak. Čte se to moc dobře (paní překladatelka odvedla dobrou práci), je to takové pohlazení po duši pro nedělní odpoledne u šálku kávy. Za mě doporučuji.

13.08.2021 5 z 5


Hraběnkou do Vánoc Hraběnkou do Vánoc Annie Burrows

V druhé polovině knihy byla hlavní hrdinka poněkud únavná i na 19. století. Kdyby byly její myšlenkové pochody zkrácené o polovinu, byla by kniha výrazně čtivější.

24.07.2021 3 z 5


Putování do kouzelné říše Putování do kouzelné říše Barbara Cartland

Prostě Cartland. :D Člověk to musí číst s nadhledem. K odpolední kávičce dobré rozptýlení a nebolí z toho ruce.

03.07.2021 4 z 5


Vzplanutí v lóži Vzplanutí v lóži Julia James

Není to špatné, ale paní James to umí i líp. Každopádně velmi lehké čtení k odpolednímu kafíčku. Jen by mě zajímalo, proč paní překladatelka vymyslela tak stupidní a nekorespondující název knížky. Sice se v knize vyskytuje divadelní lóže, ale to je tak všechno. Takže název Vzplanutí v lóži neodpovídá ani názvu originálu, ani obsahu. Doslovný překlad originálního názvu je Řekova povinností vázaná královská nevěsta, takže se tak trochu nabízí název Nevěsta z povinnosti, což by bylo obsahově o hodně blíž než název, pod kterým ta knížka vyšla. Nechápu, proč tady musí ty knížky vycházet pod nesmyslnými názvy a občas i s ohavnými a nesmyslnými obálkami. Přijde mi to smutné.

02.07.2021 3 z 5


Král musí zemřít / Býk přichází z moře Král musí zemřít / Býk přichází z moře Mary Challans Renault

Tahle knížka patří k mému zlatému papírovému fondu. Vřele doporučuji, úžasné počtení.

04.01.2021 5 z 5


Májové lásky: Máma do každého průšvihu / Byt / Zvláštní přání Májové lásky: Máma do každého průšvihu / Byt / Zvláštní přání Debbie Macomber

Souhlasím s havrmoni - hezké povídky s příměsí romantiky. Jen se mi nejvíc líbila první a poslední, obě asi tak nastejno.

03.01.2021 5 z 5


Ostrov zázraků / Vášeň v džungli Ostrov zázraků / Vášeň v džungli Lynne Graham

Ostrov zázraků se mi líbil. Hrdinové byli hezky upleteni a otrkáni v odlišných prostředích, oba byli velmi tvrdohlaví a také chvílemi málo předvídatelní. V textu jsou ukryté jemné a půvabné humorné narážky, které navozují úsměv a očekávání co bude dál (i když o konci podobných příběhů je skalní jistota už od začátku). A roztomile se tam plete nejen bývalá milenka Serafína, ale také psík Archie. Knížka se mi příjemně četla - kávička, talíř vánočního cukroví a bylo mi fajn. Dávám 5*
Bohužel na druhý příběh jsem zatím neměla čas.

02.01.2021 5 z 5


Pomýlená dědička Pomýlená dědička Lynne Graham

Četlo se to celkem slušně, ale Lynne Graham to umí i o dost líp. Každopádně jako jednohubka pro líné odpoledne u kafe to bylo dobré.

31.12.2020 4 z 5


Na plechárně / Sladký čtvrtek Na plechárně / Sladký čtvrtek John Steinbeck

Jedna z mých oblíbených. Příjemné počtení, které vyvolá úsměv na tváři. Doporučuji.

27.12.2020 5 z 5


Aféra ve velkém stylu Aféra ve velkém stylu Emma Darcy

Romantika na pár hodin a dobrý konec k tomu. Mě se to líbilo, příjemně se to četlo, občas byly vtipné dialogy, takže jsem se u toho docela dobře pobavila. U těchto knížek nehodnotím míru pravděpodobnosti a procento reálného světa. Tady očekávám, že mě nebudou bolet ruce, budu se usmívat nebo ještě lépe řehtat a po přečtení mi zůstane příjemný pocit, že jsem se docela dobře pobavila.

03.12.2020 5 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Jedna z mých srdcovek, které nikdy nezklamou. A to mám vydání z roku 1970. Vřele doporučuji k přečtení.

15.09.2020 5 z 5


Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Jedna z mých srdcovek. Mám ji od roku 1974 a pořád mě těší stejně.

15.09.2020 5 z 5