Sambóši Sambóši komentáře u knih

☰ menu

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Pro mě velmi silné téma. Jazyk i forma knihy jsou silnými zbraněmi autorky. Kniha mě doslova vtahovala do děje, v půlce knihy jsem si říkal, kam se to ještě asi dále posune a postupně autorka rozplétala a rozplétala osudy jednotlivých postav až finále. Myslím , že by se toto dílo mělo dostat mezi povinnou četbu, aby se nezapomělo...

12.02.2023 5 z 5


Josef František: Pokus o pravdivý příběh československého stíhače Josef František: Pokus o pravdivý příběh československého stíhače Jiří Rajlich

Takových knih je nám třeba jako soli... Autor píše velmi věcně a nesnaží se žádnou glorifikaci i když nám vykresluje personu s velikým Pé. Spousta nových skutečností, snímků a vyvrácení určitých mýtů. Vřele doporučuji. Veliký dík autorovi.

14.03.2021 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Při čtení se mi líbilo, jak si autorka připravila půdu pro hlavní příběh, tím jak vylíčila osudy dvou předešlých rodinných generací, aby pak vše vytvořilo zajímavé a poutavé vyprávění. Hlaví hrdinka , úplně normální ženská , mě přinutila vžít se do daných situací, že jsem se v duchu ptal sám sebe, jak bych se asi zachoval. Veliký dík autorce.

14.01.2021 5 z 5


Kámen mudrců Kámen mudrců Johanes Anker Larsen

(SPOILER) Jednoznačně mě tato kniha chytila za srdce, velký duchovní přesah, rozličné osudy směřující ke stejnému cíli odlišnými cestami. Chvílemi jsem měl mrazení v zádech. Kapitolu, kde se Týna vrací s manželem od Kandidáta mě dostala, tak že se budu smát ještě celou zimu.

30.05.2020 5 z 5


Muž se psem Muž se psem Zdeněk Jirotka

Tak tohle čtení mě fakt bavilo. Pohodové, humorné, prekérní, ale krásné čtení. Kniha, kde zvítězil průběžný děj nad samotným koncem. Dávám pět hvězd a palec nahoru.

16.10.2019 5 z 5


Želary Želary Květa Legátová (p)

Krásné čtení. Už při čtení této knihy jsem se těšil, až si ji přečtu znovu :-) A ty postavy mě přišly tak pravdivé, že mě z toho mrazí.

28.04.2019


Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Film Želary je pro mě silný zážitek a pro knihu ani nemohu najít vhodný superlativ, prostě čistá energie. Líbí se mi, jak se autorka v knize dotýká podstaty bytí. Dále se mi pořád vrací úryvek: Joza neby ideál, on jej naplňoval. Těším se na další.

15.04.2019 5 z 5


Jan Cimbura Jan Cimbura Jindřich Šimon Baar

Četba této knihy, to byla pro mě jízda. Nejvíce mě dostávaly kapitoly s koňmi, to jsem byl dost dojatý, asi tak jako moje mamka brečí, když kouká na Babičku od B.N. Láska k rodné hroudě, postava Jana Cimbury, jazyk autora, popisy doby, tak to jsou důvody, proč si Jana Cimburu určitě přečtu znovu.

11.03.2019 5 z 5


Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Teďka začínám číst knížku znovu se svými dětmi a je to jako kdybych po letech potkal své staré kamarády, jsem zvědavý jestli to mé děti chytne tak jako mě před lety...

28.01.2019 5 z 5


Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

První mnou přečtená knížka od Oty Pavla a takové pohlazení po duši... Ne nadarmo je povinou četbou, já bych řekl povinná četba pro rybáře v zimních měsících. Jednoznačně pět palců nahoru.

02.01.2019 5 z 5


Sama sebou Sama sebou Jojo Moyes

Na začátku poslední třetiny jsem se začínal trošku nudit, pořád se venčil pejsek a tak a já si říkal kam to Jojo asi dovede.... Ale pak jsem byl chvílemi dojatý a chvílema jsem se řechtal... Myslím, že mi Clarková bude chybět a určitě se k ní jednou vrátím.

15.11.2018 4 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Na ženský román fakt dobrý: sex, přestřelka, honička v autě...
První díl končil tak ,že se Lou otevřely nové obzory, cestování, vzdělání měla peníze, takže to vypadalo, že už bude všechno dobrý, ale moc se to nedělo... Líbilo se mě jak Jojo vykreslila charaktery jednotlivých postav s jejich smyslem pro humor. Čteno velmi dychtivě.

08.11.2018 4 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Rozhodně velmi čtivá kniha. Teď jsem zjistil, že jsem přečetl román pro ženy - asi mám nedostatek testosteronu.... Na začátku jsem viděl paralelu s filmem Nedotknutelní, ale postupem čtení, jsem text víc a víc hltal a trnul, přemítal jak to dopadne.... Moc se mě líbilo střídání úhlů pohledu jednotlivých postav. Těším se na další díly.

03.10.2018 5 z 5


Co jsem prožil Co jsem prožil Josef Šnejdárek

Tato knížka se po přečtení stala jednoznačně moji srdeční záležitostí... Pro příslušníky AČR jednoznačně povinná četba :-) Při líčení, působení legie v Africe, člověku lecos dojde, třeba o působení dvou různých kultur. Je to pro mě příběh hrdiny, kterého si neváhám postavit za vzor.

09.04.2018 5 z 5


Stezka odvahy Stezka odvahy Miloš Zapletal

Kultovní kniha, u které velice lituji, že se mi nedostala do rukou před dvaceti lety....
U knihy bych zvláště vyzdvihnul prostředí Jizerských hor, postavu Náčelníka ( M. N.) strhující děj....
Povzdech a palec nahoru

23.07.2017 5 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Od této knihy jsem čekal dobrodružný příběh, ale po přečtení jsem zalapal po dechu. Mohu komentovat jen superlativy jako nadčasový, hluboký...

11.04.2017


Severka Severka Miloš Zapletal

Tato kniha byla pro mne takový návrat do doby dětství a dospívání. Podobné situace jsme zažívali a pozdději připravovali v našem oddíle. Není to až takové idilické prostředí prostředí, ale hodně realistické, jako kdybych psal svůj denník. Rozhodně jsem se při čtení bavil různými frky, které přinese život při práci s mládeží. Veliký dík autorovi.

20.03.2017 5 z 5


Hodina mrtvých očí Hodina mrtvých očí Harry Thürk

Kniha, po jejímž přečtení cítíte mrazení v zádech. Hlavní postavy postavy mě nepřijdou jako hrdinové - superválečníci, ale spíš jako oběti. Kniha ukazuje, co je člověk schopný dělat ve jménu války a zároveň podněcuje k přemýšlení, že život není, nebyl a nebude černobílý. A ještě bych chtěl vyzvednout autorův styl, který vtáne, strhne a pohltí....

31.01.2017 5 z 5


Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance... Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance... Josef Urban

Jedním dechem čtená knížka. Podmanivé prostředí horolezců, skal a přírody. Strhující příběh, který nás celou dobu nezadržitelně vede ke svému předem známému konci. Autor ukazuje hlavní postavu jako člověka s velkým Č, takového syrového, nepřikrášleného. Toto dílo mě donutilo přemýšet, třeba i tom, jaká osudová rozhodnutí musela dělat tato generace v době okupace. Nevím do jaké míry mám zidealizované prostředí z první republiky, ale dobově mě nezapadly dialogy hlavních hrdinů.

29.12.2016 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Jednoznačně dávám pět hvězd. To je kniha, která člověka pohltí a vtáhne do sebe. Příběh o lidech z Karpat, o boji dobra se zlem. Postava Surmeny je pro mne až inspirující. Možná ta kniha svým příběhem dokáže přiblížit bohyně z přelomu století více, než jakákoliv literatura faktu, ale každému co jeho jest.....

28.11.2016 5 z 5