Sallka Sallka komentáře u knih

☰ menu

Smrt včel Smrt včel Lisa O'Donnell

Černá komedie o velmi smutných lidských osudech.

21.01.2024 5 z 5


Andílek Andílek Roman Horňák

Knihu hodnotím dvěmi hvězdami. Možná bych dala i tři, kdyby zpracování nebylo tak zoufale amatérské. Nemyslím si, že by na tom nesl vinu jen autor. Když přece vydávám knihu, obvykle si ji přečte další člověk kromě autora, pokud ne, tak alespoň korektor. V tomto případě pan Rejc odvedl naprosto příšernou práci a já doufám, že tuto činnost dělá ve svém volném čase zadarmo. Možná by si mohl osvěžit pravopis - vykřičník je asi jeho oblíbené zakončení věty. Dále paní Procházková, která knihu překládala asi nepochopila, že vyjadřování ve slovenštině není úplně to samé co v češtině. Možná by to chtělo příště více zapojit mozek a dát si trochu práci s dialogy. Doufám, že se svého honoráře také vzdala. Tyhle malý nakladatelství si tímto samy pod sebou podřezávají větev.
Ještě bych dodala, že pokud si Slováci myslí, že toto je vrchol jejich detektivní tvorby, tak je to velice smutné.

19.01.2024 2 z 5


Mrtvé ženy Mrtvé ženy Martin Štefko

Tahle knížka je napsaná takovým humpoláckým stylem, že jsem měla nutkání ji párkrát zavřít a nedočíst. Nakonec jsem se překvapivě dobrala až k vyústění příběhu. Docela dobré.
Být policistou v Americe asi není procházka růžovou zahradou. Sotva přijdete do práce nebo nedej bože nesouhlasíte se svým nadřízeným a už vás nazývá dámským orgánem, pánským orgánem a v tom lepším případě jen debilem. No ale to musí pan spisovatel vědět sám, jak to tam chodí že jo, když o tom píše ;-)

24.05.2023 3 z 5


Smrtící spojení Smrtící spojení Ian W. Sainsbury

Hodně předvídatelné. Kdo má načteno, nebude překvapen.

26.05.2022 3 z 5


Ztracená dcera Ztracená dcera Rick Mofina

Celkem průměrné rodinné drama, za mě zbytečně překombinované. Výslechy jsou vedeny dost do hloubky a některá obvinění mi přišla i trapná. Celá kniha je, až na pár stránek, pouze přímá řeč, takže ji máte přečtenou za chvíli. Konec je překvapivý, ale žádný velký šokr.

15.02.2022 3 z 5


Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Romantický a humorný příběh. Marně jsem ho v této knize hledala....

14.12.2021 2 z 5


Démon ze sídliště Démon ze sídliště Iva Hadj Moussa

Kluci, já se s vámi chci kamarádit! srdíčko

05.11.2021 5 z 5


Potwora Potwora Daniel Janů

Ještě že máme ty e-knihy, protože papír je momentálně cennou surovinou a tady by ho byla vážně škoda.
V první povídce pobíhá po lese zmutovaná potvora a žere, co jí do cesty přijde, nic nového, takových už tady bylo. Konec byl celkem fajn.
Druhá povídka se mi líbila o něco více. Cítila jsem z toho inspiraci videohry Detroit: Become Human trošku v jiném hávu.
Autorovi bych doporučila lépe po sobě číst. Když přijedu ve stříbrném autě, nemůžu přece na další straně sedět v tom samém ale v bílém. Když se jmenuji Marcel, nemůžu se vyjadřovat jako Filip. Střídání er formy a ich formy jen tak beze smyslu čtenáře mate. Napsat, že mám chatu v Peci nad Sněžkou už je ale fakt krutý :-D

04.11.2021 2 z 5


Temnota na okraji města Temnota na okraji města Adam Christopher

Fanatičtí fanoušci seriálu Stranger Things na této knize nenechali nit suchou...wauuu, jsem v šoku!
Dle komentářů mám pocit, že slovo prequel jim moc neříká. Vždyť i na obálce je napsáno, že děj se odehrává před událostmi v Hawkinsu, takže žádné příšery kupodivu. Hopper je policajt, takže se jiný příběh než kriminálka ani nenabízel, ehm.
Uživatelka @karolina7182 by ráda povídání o Hopperově osobním životě, o dceři a manželství - takže by raději místo kriminálky chtěla romantiku pro ženy? (samozřejmě doplněnou příšerami, protože je to přece knížka ze světa ST)
Uživatelka @Ursula21 zase nechápe proč kniha o Hopperovi vůbec vznikla. Není žádným tajemstvím, že knihy vycházejí o jednotlivých postavách seriálu, takže, světe div se, i o něm. Také není problém si tuto skutečnost někde vyhledat.
Myslím, že se s příběhem o Hopperovi autor popral velmi dobře. Já jsem spokojená.

24.09.2021 4 z 5


Smršť Smršť Jozef Karika

Čtvrtá kniha od pana Kariky a opět jsem se bála. Svůj účel tedy splnila.
Jedna hvězda dolů za tu filozofickou linku na konci. Na to není můj mozek trénovaný.

07.04.2021 4 z 5


Spáči Spáči Lorenzo Carcaterra

Tato kniha se stala mou srdeční záležitostí. Těším se, až si ji v budoucnu přečtu znova.
Viděla jsem i film s výborným hereckým obsazením, ale kniha mi přišla více procítěná, zejména svědecká výpověď otce Bobbyho.
Doporučuji.

01.04.2021 5 z 5


Zbytečná oběť Zbytečná oběť D. M. Pulley

Po dlouhé době thriller, který mě opravdu bavil a těšila jsem se na čtení. Knihy na motivy skutečných událostí mám ráda.
Doporučuji.

01.04.2021 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Za ty negativní komentáře si dejte facku.

09.03.2021 5 z 5


Čtyři strany mince Čtyři strany mince Lukáš Záleský

Povídky na světové úrovni, líbily se mi všechny čtyři. Skvělý styl psaní, jen tak dál.

05.03.2021 5 z 5


Koruna nenávisti Koruna nenávisti Amo Jones

Proboha ženský, vy jste si opravdu od téhle knížky slibovaly, že to bude něco lepšího než opravdu je? To snad ne. Četly jste i jiné knížky autorky? Ne? To by vám nejspíš napovědělo, na co se připravit. Protože ano, je to brak a nic jiného. Vaše rozhořčené komentáře proto moc nechápu.
Je to jako kdybyste shlídly video na pornhabu a čekaly, že se z toho vyklube lavstory, kde se na konci vezmou a budou žít šťastně až do smrti.
V závěru knihy je psáno, že to vlastně konec není, což evokuje pokračování a tím pádem asi i vysvětlení věcí, který nebyly úplně zřejmý.
Jedna rada na závěr, pokud napíšete, že jste četli knihu a po přečtení jste zjistily, že vlastně nevíte, o čem to bylo, malinko to snižuje vaše rozumové myšlení. Tím hůř, když je děj tak jednoduchý, že kdybych se nafrčela jako Amo klidně bych si na něco podobného troufla taky. Anebo taky ne.

16.02.2021 2 z 5


Ďábel Ďábel Donald Ray Pollock

Kniha stejně výborná jako film. Doporučuju.

23.01.2021 5 z 5


Papírové panenky Papírové panenky Emma Pullar

Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že již po několikáté se mi stalo, že mnou přečtená kniha měla prostě smůlu na čtenáře. Jakmile neznámí autoři přijdou s něčím originálním, rádi je za jejich pošetilý nápad posílají rovnou do horoucích pekel, a ne jinak je to i u téhle.
Troufnu si říct, že polovina hodnotících ani nevěděla, kdo jsou drag queens, a přitom mně tahle linka přišla zajímavá. V dnešní době již běžný jev páteční zábavy a instagramu.
Pokud je tato dějová myšlenka tak běžná a měli jsme ji tu již tolikrát, prosím o doporučení - v mém skromném seznamu přečtených knih si jaksi nemůžu vybavit, že jsem něco podobného četla.
To, že se někdo diví, že tato nemoc existuje, raději komentovat nebudu.

07.01.2021 4 z 5


Na pokraji sil Na pokraji sil Samantha M. Bailey

Chápu tak vysoké hodnocení. Děj knihy připomíná filmy, které dávají v sobotu v osm večer na barrandově. Moje máma na to kouká taky.

02.11.2020 2 z 5


Děti boží Děti boží David Hidden

Opět se setkáváme s Pé(čkem), sice není úplně ve formě, ale to se dalo čekat. Kniha měla spád a nechybělo napětí, já ji měla za den přečtenou a bavila jsem se.
Ke komentářům níže mám následující:
Knížka není pro slabé povahy. Proč? Je to thriller jak má být a nepřišlo mi na něm nic "drsného". To, že se při mučení člověk pomočí a poexkrementuje není nic nenormálního. Mně by se to nejspíš stalo taky.
Děsivé detaily a nechutné výrazy. Autor se jen zlehka dotkl zneužívání chlapců. Můžeme být rádi, že tak, představivost na to určitě má. Nechutné výrazy jako hajzl nebo čur..? Řeknu vám tajemství. Lidi mluví sprostě (dokonce i pan prezident).
Z ochlasty superhrdinou. Nikoho nezajímají usoplený srabíci.
Když to teda shrnu a vezmu to kolem a kolem, vyplývá z toho, že pokud máte slabší nervy a žaludek nečtěte knihy žánru thriller.

29.10.2020 5 z 5


Slavík Slavík Kristin Hannah

Jedna z nejkrásnějších a nejdojemnějších knih, jakou jsem kdy četla. Navždy.

16.10.2020 5 z 5