s1ombrehimawari s1ombrehimawari komentáře u knih

☰ menu

Kroky ve vedlejším pokoji Kroky ve vedlejším pokoji Miodrag Pavlović

Neotřelé, nápadité. Autor sám se rád vrací ke kořenům minulosti a daří se mu vytáhnout a oprášit témata ze starých časů mně blízkým absurdním způsobem.

19.04.2023 4 z 5


Kronovy děti Kronovy děti Pavel Bareš

Nedá se říct, že by kniha nějak kvalitou vybočovala. Epické nápady, chabé hlavní postavy a ačkoliv kniha nabízí hezkou pokličku, v hrnci samotném není nic, jen obyčejná, bramborová kaše.

19.04.2023 3 z 5


Princ z Persie Princ z Persie Jordan Mechner

Pro mě absolutně kouzelný příběh s opravdu nádhernou a živou kresbou. Neotřelé.

06.02.2023 5 z 5


Magorovy labutí písně Magorovy labutí písně Ivan Martin Jirous

Oceňuji autentičnost veršů. Jirouse si nesmírně vážím a Plastiky bezmezně miluju, ale navzdory této skutečnosti mě sbírka tolik neoslovila, kvůli šedi slok, sakrálnosti a silné subjektivní (osobní) stránce, která těžce ovlivňuje můj názor, protože je to čtení, které musíte absolvovat s googlem, aby jste mohli rozeznat různé chartisty, osobnosti křesťanské církve, básníky a Jirousovy kamarády v některých případech všechno dohromady. ;)

23.01.2023 3 z 5


Čtyři hrany srdce Čtyři hrany srdce Françoise Sagan (p)

Co toe? Genetické, neoriginální, statické, jazyk nezajímavý, postavy odosobněné, příběh slabý, vyprávění takové předujaté a bez respektu No, nevim nevim.

19.01.2023 odpad!


Jeruzalém: Rok v rozděleném městě Jeruzalém: Rok v rozděleném městě Guy Delisle

Bohužel to nebylo nic pro mě. Nesedlo mi servírování příběhů, které za mě bylo suchopárné a občas jsem ani nevěděla, proč nám zrovna tohle autor vypráví. Nenacházela jsem v tom smysl. Co se týká grafické stránky, taktéž nejsem fanouškem, pro mě moc jednoduché a minimalistické. Výběr barvy se mi ale líbil a hodil se do místa dění. Taktéž jsem se dozvěděla nové věci a to cením.

16.01.2023 1 z 5


Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Rozhodně povedenější než první díl, který se za mě moc vlekl a nebyl tak úderný. Příběh se nám v druhém díle opravdu rozjel. V postavách se člověk víc vyzná než v prvním díle, protože v tom druhém jich moc nových nepřibude. Stále se mi občas nějaká scéna zdála trochu trapná, ale to je velice subjektivní, takže to odpouštím. Z Vasjočky se stala jedna z nejlepších ženských hrdinek, za to Olga mi připadala hloupá a otravná. Romantika je zajímavá a velice něžná. Taktéž se mi líbí v jakém světle a s jakou pachutí nám ukazuje křesťanství. Připadá mi jako veliká škoda, že série u nás neměla takový úspěch a je mi líto, že musím přiznat to, že to pramení z prezentace samotné knížky počínaje anotací konče komentáři na zadní straně knihy a přehnaně dětskou leč krásnou obálkou..... Nepřipadá mi, že by se druhý díl dal řadit do dětské literatury...

10.01.2023 5 z 5


Muž na pokraji vzplanutí Muž na pokraji vzplanutí Jiří Hájíček

Příjemná jednohubka.

16.12.2022 3 z 5


Sv. Outdoor Sv. Outdoor Marie Iljašenko

Básně Iljašenko mají co nabídnout. Jsou mi blízké, protože mi připomínají svojí náladou a tématikou mojí oblíbenou knihu Běguni od Olgy Tokarczuk.

12.12.2022 4 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Stále tomu nemůžu uvěřit. Bylo to splendidní. Člověk nemohl uvěřit, jak moc se hlavní hrdinka dostávala do sraček a že to vůbec šlo. Atmosféra byla nepopsatelně hmatatelná a konkrétní a témata velmi osobní. Je mi ale líto, že čím víc uplyne času tím míň, titul může být doceněn. V době kdy už tak nějak i široká veřejnost ví o problému a bagatelizaci znásilnění. Tím vůbec nechci říct, že teď si žijem již v jiné společnosti, kde knižní reálie a sociální a psychologické postoje neplatí, bohužel, zkrátka ale fakta už poučenou veřejnost nemohou překvapit... Ačkoliv si myslím, že z výchovného hlediska by tohle fungovat mohlo, otázka je kolik procent lidí, kteří by tohle měli slyšet si knížku přečte. Chtěla bych také podotknout, že mi anglicismy mi nevadí, ale ty které se v knize používají mi nepřijdou moc frekventované, jsou spíš nahodilé. Mrzí mě, že finální scéna zdaleka v poměru ke zbytku knihy nevyzněla moc dramaticky. S koncem jsem ale spokojená. Na závěr bych chtěla podotknout, že oceňuji volbu autora hlavního záporáka vůbec vzhledově nepopsat, nebo spíš popsat velmi minimálně. Vyhneme se tím na krásně nějakému privilegování hezkých lidí a vytváření prostoru pro odpouštění vážných zločinů a zároveň stereotypizaci.

08.12.2022 4 z 5


Akrostichy Akrostichy Ivan Martin Jirous

fajne, jak by řekla legenda

26.08.2022 4 z 5


Šitíčko Šitíčko Marjane Satrapi

V pořádku a doporučuju

26.08.2022 4 z 5


Až budou viset Až budou viset Joe Abercrombie

Vlastně jsem fanouškem kroků zpět a degenerace. První knížka která ve mně vyvolala 'něco' po přečtení řeznických a dehumani scén.

26.08.2022 4 z 5


Karanténa (2020) Karanténa (2020) Jaroslav Hutka

Obraty a myšlenky.

09.08.2022 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Výrazně slabší díl, který měl problémy s tempem. Stále obdivuju dynamiku mezicharakterovou, ačkoliv jsem měla problém pár postav pochopit a chci aby se jejich chování vysvětlilo. Trochu mě mrzí, že Ilan je stále naivka a nechá si všechno nabulíkovat.

28.07.2022 3 z 5


Vitka Vitka Kateřina Tučková

Moc líbezná, smutná a poutavá hra ze zajímavého profesního, geografického i historického hlediska. Kniha mě nadchla natolik, že bych se sama chtěla do této skupiny lidí a Vitky víc ponořit. Graficky je kniha sympatická a zajímavá. Fond se krásně čte. Oceňuji úvod, doslov a přidané dobové fotografie.

05.07.2022 4 z 5


Sama čepel Sama čepel Joe Abercrombie

Hezká odpočinková knížka? Ehm, asi jsem trochu zklamaná. Krom slušného politikaření a sympaticky nesympatických postav jsem toho vlastně moc nedostala. Od hodně lidí jsem slyšela, že dostanu propracované postavy, ale s tím já vůbec nesouhlasím. Všici mi připadají poměrně prázdní, zakotvení na jedné věci či cílů, slepí vůči jiným životním větvím, bez složitějších mezilidských vztahů, úplně izolování od ostatních lidí a aktivit a takhle to u lidí nefunguje.... Ne? Já vám nevím. Autor nám nabízí občas krkolomné ale hlavně nezajímavé věty a odstavce, stále opakuje motivy a témata, ale ne originálně, jen je prostě opakuje a je to nudný.

05.07.2022 2 z 5


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Vtipné drama, které zaručeně pobaví všechny lingvistické nadšence.

08.05.2022 5 z 5


Lži Lockeho Lamory Lži Lockeho Lamory Scott Lynch

Dlouho jsem nečetla takhle dobrou fantasy knihu. Doufám, že se všechny díly časem přeloží.

05.05.2022 5 z 5


Strýček Váňa Strýček Váňa Anton Pavlovič Čechov

Takové jemné, smutné čtení.

21.03.2022 5 z 5