Ruzaaa Ruzaaa komentáře u knih

☰ menu

Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři Marie Frajtová

Neuvěřitelně zajímavé rozhovory s předními českými lékaři z různých medicínských oborů. U každého lze najít zajímavosti z jejich oboru, osobního života, stáží a historie.

28.01.2024 5 z 5


Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Nádherná knížka, tady rčení Nesuď knihu podle obalu neplatí. Je totiž úchvatná i uvnitř - jak příběhem, tak i krásnými ilustracemi.
Děj je jednodušší s odkazem na příběhy severské mytologie.

13.11.2023 5 z 5


S respektem! S respektem! Anja Beran

Jedna z nejlepších knih o jezdectví. Opravdu doporučuji všem, co to s jezdectvím myslí vážně s chtějí se vzdělávat.

28.03.2023 5 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Hodně zajímavé téma knihy, první půlka mě strašně bavila a byla jsem zvědavá, jak to autoři pojmou a jak to všechno skončí. Druhá polovina mě už tolik bohužel nebavila, i když byla relativně plná akce, ale celkem pro mě neuvěřitelné vyústění daných situací. Proto dávám 3* (i když jsem počítala dopředu s tím, že se jedná o Young adult).

14.01.2023 3 z 5


Kavalety - Profesionální tipy - Drezura a skákání Kavalety - Profesionální tipy - Drezura a skákání Ingrid Klimke

Jakákoliv kniha z rukou otce a dcery Klimke je sázka na jistotu, kvalitní rady a tipy pro výcvik úspěšného partnerství jezdce a koně.

27.08.2022 5 z 5


Základní výcvik mladého koně Základní výcvik mladého koně Ingrid Klimke

Naprosto skvělá kniha, doporučuji všema deseti nejen pro jezdce mladých koní.

27.08.2022 5 z 5


Drezurní cviky - Správné ježdění Drezurní cviky - Správné ježdění Britta Shöffmann

Kniha obecně o drezurních cvicích od Z až po T. Cviky jsou řazeny podle abecedy, což mi nepřišlo moc šikovné, spíš bych ocenila řazení dle stupně obtížnosti. Popis cviků a jak je provést je velmi obecný, najdete v něm i nějaké rady, když nastanou problémy s daným cvikem, trenéra však tato kniha nenahradí.

05.08.2022 4 z 5


List od Nimrala a jiné příběhy List od Nimrala a jiné příběhy J. R. R. Tolkien

Přiznám se, že Tulák Rover byl na mě až moc dlouhý a utahaný, ale naprosto jsem obdivovala spojitosti s mytologií, to jsem si velmi užila. Ráda se ke knize vrátím, až budu mít starší děti.

05.08.2022 4 z 5


Koňský mozek, lidský mozek Koňský mozek, lidský mozek Janet L. Jones

Tahle kniha by neměla chybět v knihovně (a mysli) každého koňáka. Celkem jednoduše podaná věda o mozku a komparace lidského a koňského mozku prokládaná zážitky z praxe. Kniha mi přijde skvělá hlavně i proto, že se snaží vysvětlit lidem, že koně nedělají nic naschvál, nic na nás neplánují a ani nemají lidské vlastnosti.

07.05.2022 5 z 5


Kdyby koně mohli křičet Kdyby koně mohli křičet Gerhard Heuschmann

Tuhle knihu bych nejen doporučila, ale přímo vnutila do každé stáje, aby si ji lidi přečetli a hlavně ji porozuměli a vzali za svou. Kniha jež se snaží vrátit jezdecký sport tam, kde má být a to jest ke spokojenému a zdravému koni.
Mně osobně kniha velmi dala a zároveň utvrdila v mých názorech nejen na výcvik koní a jezdců, ale i na chování a předvádění koní na závodech v současné době. Máme nyní období, kdy jezdectví stojí na svém vrcholu díky financím, nadšencům, líbivosti a pozlátku, ale zároveň reálně strašlivě upadá kvůli spěchu a honbě za uspokojením ega jezdců, ekonomické stránce věci a snaze zaujmout. A díky tomu všemu trpí ti, co si trpět nezaslouží - koně.

05.01.2022 5 z 5


Bez frází 3 Bez frází 3 František Suchan

Třetí díl mi přišel ještě lepší než druhý. Možná i proto, že dává prostor i méně známým sportovcům ale s velmi zajímavými příběhy. A co si odnáším ze čtení Bez frází? Že ve sportu nejde nic obcházet a flákat, protože pak to nikam nedotahnete. A že být profesionálním sportovcem není jen to pozlátko, co všichni vidíme na první pohled.

27.12.2021 5 z 5


Pod krvavými nebesy Pod krvavými nebesy Mark Sullivan (p)

Tuhle knihu mám už nějakou dobu doma a vůbec mě to k ní netáhlo. Jaká chyba! Jedna z nejlepších knížek, co jsem četla. A to nejen z tematiky 2. sv. války. Je opravdu vidět, že si autor dal záležet a na knize pracoval dlouhá léta, sbíral střípky a dával je do souvislostí. Hodně se mi líbil styl vyprávění, do Pina jsem se opravdu vžila. Příběh je dost smutný a hluboký, u mě to bylo i tím, že jsem byla před dvěma lety na víkendu v Miláně a tak jsem spoustu míst navštívila.
Knihu opravdu doporučuji, skvělá volba.

13.12.2021 5 z 5


Kříž u potoka Kříž u potoka Karolina Světlá (p)

Když jsem začala číst, trochu jsem se bála jazyka, kterým je kniha psaná. Ale obávala jsem se zbytečně, naopak to tak krásně příběh podtrhlo. První část knihy byla boží, připadala jsem si jako v pohádce Princezna ze mlejna. Příběh byl pro mě velmi čtivý a zajímavý, jistou předvídatelnost děje jsem přešla s tím, že to k tomu tak nějak patří. Chvílemi jsem nechápala Evičku v jejím chování a nesouhlasila s ní. Ale jen takhle asi dokázala Jozu porazit.

01.12.2021 4 z 5


Zaříkávač koní Zaříkávač koní Nicholas Evans

Film znám skoro nazpaměť, jsem totiž milovník koní a tak jsem ho sledovala už jako malá holka. Knihu měla babička v knihovně, ale nějak mě stále nelákalo si ji přečíst, až letošní výzva mě vybídla a nebyla jsem zklamaná. Dobře čtivý příběh mě bavil, dokonce jsem si při cestě na západ Ameriky hledala na mapě, kudy přesně jeli a zjistila jsem, že asi musím navštívit Montanu :-) Jako člověk znalý koní musím pochválit autora, že se v pasážích ohledně koní snad ani jednou nesekl. Love story ale byla určitě tou hlavní linkou, ne koňský příběh. Tomu se ke konci nedávalo tolik prostoru a bylo to takové šup šup. Konec je opravdu hodně rozdílný oproti filmu a musím říct, že se autorovi nepovedl.

13.11.2021 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Jojo Moyes mě baví, když chci oddechovou literaturu, v tom mě nikdy nezklame. Příběh je krásně napsaný, rychle se odvíjí, má velmi zajímavou zápletku. Vzhledem k tomu, že jsem nejdříve viděla film, tak jsem věděla, jak to dopadne (což mi bylo skoro líto, že jsem nebyla překvapená). Myslím, že tato kniha je bestsellerem naprosto oprávněně.

13.11.2021 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Šla jsem do toho s tím, že to bude určitě hrozný, co musí lidi v KLDR zažívat. A výsledek? Je to ještě horší, než jsem si dokázala představit. Řeknete si, že je nemožné, aby vás někdo neustále hlídal, co jíte, co pijete, s kým žijete a jak, nalinkovaný život do poslední minuty... No a možné to je a nejšílenější na tom všem je to, že se to odehrává v 21. století.
Pouhých sedm příběhů lidí z různých sociálních skupin vám poodkryje to, jak se v dnešní (mnohými hanlivě nazývané době přetechnizované, až moc demokratické apod.) žije. Doporučuji přečíst opravdu všem lidem a zejména těm, kteří jsou starších ročníků a pomalu zapomínají, jaké to bylo za komunismu žít (někteří by to dle svých slov rádi vrátili, protože nemuseli řešit problémy...).
Svoboda je to nejcennější co máme, na to nesmíme zapomenout.

13.11.2021 5 z 5


Noc nožů Noc nožů Ian Cameron Esslemont

Tak já vám nevím, buď jsem si už na high fantasy odvykla nebo se nedokážu pořádně soustředit... Měla jsem opravdu často problém se vyznat v tom, co se vlastně v příběhu děje (podobný pocit byl i u Měsíčních zahrad, pokud se dobře pamatuji). Eriksonův styl mi zřejmě sedl lépe, ale i tak nehážu flintu do žita a jdu na Návrat rudé gardy...

22.06.2021 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Všemi vychvalovaná knížka se mi dostala do ruky teprve teď díky Výzvě. Byla jsem plna očekávání a výsledek? Naprosto mě příběh uchvátil. Byť už mi tématika 2. sv. v. a holokaustu přijde obehraná (rozhodně ji neberu na lehkou váhu, jen mi přijde, že se každý druhý autor snaží svézt na té vlně populárního tématu), Hana je napsána naprosto skvostně. Rozdělení na tři části autorka vymyslela opravdu chytře, kdy všechna kolečka do sebe zapadnou až při dočtení poslední části. Četla se mi velmi dobře a ještě dlouho o knize budu přemýšlet.

12.05.2021 5 z 5


Koně - Práce ze země Koně - Práce ze země Lesley Bayley

Jedná se o mou první knihu s tématem práce ze země, dala mi poměrně dost inspirace na cvičení s koněm, jsou v ní zajímavé úhly pohledu od různých světových trenérů včetně konkrétních situací a jak je lze s koněm řešit. Některé cviky ale podle mě nejsou tak dobře popsané a začátečník by mohl nasekat mnoho chyb, ale to je nevýhoda prakticky každé knihy, protože je lepší, aby provedení bylo vidět naživo. V knize se mi líbí pasáže o lonžování, byť nejdou úplně do hloubky a o práci na ruce, kde je nastíněno procvičování piaffy, španělského kroku atd.
Pro mírně pokročilé a uvědomělé koňáky může být nápomocná, ALE nejde moc do hloubky v žádné kapitole. Takže pokud už jste se zabývali nějakou školou horsemanshipu, případně práci na ruce, je lepší sáhnout po odbornější publikaci.

12.05.2021 4 z 5


Jsi tam, brácho? Jsi tam, brácho? Marek Herman

Výborná kniha, ještě lepší než Marťan. Opět mi trochu rozšířila obzory (mám pětiměsíční mimino) a utvrdila v některých názorech. Doporučila bych přečíst všem rodičům (hlavně s těmi přežitými názory nebo ultra moderním rodinám, kde se na společný čas nenajde čas).

10.05.2021 5 z 5