Rurian98 Rurian98 komentáře u knih

☰ menu

Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Stručně řečeno: velmi čtivá, zábavná, odpočinková četba kterou si obzvlášť užijete pokud vás zajímá historie, církev, památky a umění.

29.08.2021 5 z 5


Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Jiří Horáček

Co je realita a co je vědomí? Jak spolu navzájem souvisí? Jaká je jejich podstata?

Klasické filozofické otázky, na které se prof. Horáček snaží nastínit možné odpovědi.
Vědomí a naše vnímání reality vzniká v mozku, proto se kniha dotkne plno témat z neurověd a psychiatrie. Zajímavé téma je pak v tomto ohledu působení psychedelik nebo duševních onemocnění, které mohou vnímání reality velmi zásadně změnit.
Kognitivní neurověda obecně je fascinující a rychle se rozvíjející obor, bohužel většina publikací týkající se tohoto oboru u nás dostupná není, proto je super, že vznikla tato kniha.
Samotnou podstatu reality pak zkoumá teoretická fyzika, proto i o některých zajímavých tématech z tohoto oboru je v knize pojednáno, např. o kvantové mechanice či termodynamice.

Před vydáním knihy jsem s prof. Horáčkem viděl několik rozhovorů a byly vždy velmi zajímavé a podnětné, u této knihy tomu není jinak. Zásadní v tomto ohledu je, že se prof. Horáček snaží přistupovat k tématu objektivně a vědecky, což je obzvlášť u této tématiky významné plus.

Proto všem, které zajímá filozofie reality a mysli knihu velmi doporučuji!

29.08.2021 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Kniha je jak kremelské hvězdy, člověka to chytne a už nepustí.
Hutná, mysteriózní a především temná atmosféra moskevského metra, napínavé akční pasáže, trochu filozofování, různé ideologie a sekty, mutanti, anomálie a paranormální jevy...prostě parádní postapokalyptický příběh se vším všudy.
Doporučuji!

03.04.2021 5 z 5


Chování: Biologie člověka v dobrém i ve zlém Chování: Biologie člověka v dobrém i ve zlém Robert Morris Sapolsky

Výborná kniha zpracovávající velmi komplexní téma, která je sice náročnější na čtení a vyžaduje nějaký ten čas a soustředění, ale návratnost v podobě znalostí a zajímavostí, které se čtenář v této knize dozví, je obrovská.
Kniha se věnuje tématům, které se týkají nás všech a objasňuje mnoho zažitých klišé a nepravd ohledně lidského chování, proto může zásadně změnit náhled člověka na některá důležitá témata.

Jak autor na začátku knihy podotýká, lidské chování se nedá vysvětlit úzkým pohledem jen jednoho oboru, proto se autor věnuje mnoha rovinám, na kterých se dá lidské chování validně zkoumat.
Na počátku je to především rovina věd přírodních, kdy se dozvíte např. o základních strukturách lidského mozku, které jsou významné pro naše chování a jejich funkci (nebo také o tom co se stane když nefungují správně) či o významných neurotransmiterech (např. vliv dopaminu na pocit odměny vs. samotného očekávání odměny).
Dále je pojednáno o vlivu hormonů na lidské chování (např. známém testosteronu nebo o tom, že oxytocin není jen hormon lásky). Velmi zajímavá je také kapitola o vlivu genů, jejichž manifestace, jak autor podotýká, je velmi závislá na prostředí, ve kterém jedinec vyrůstá.
V neposlední řadě je pojednáno také o významu evoluční historie našeho druhu na chování člověka dnešní doby. Autor je vzděláním primatolog, takže i o našich evolučních příbuzných se dozvíte mnoho zajímavostí.

Další část knihy nahlíží na lidské chování více z pohledu společenskovědního, ale s velkým využitím poznatků z předchozích kapitol, proto mnoho termínů z neurobiologie zazní i zde a je tedy vhodné číst knihu od začátku do konce.
Je zde pojednáno např. o vlivu kultury na naše chování, procesech dehumanizace, které vedou k chování dobře známému z historie i současnosti či střetu trestně-právního systému a neurověd a mnoho dalších zajímavých tématech.

Největší výhoda knihy kromě tohoto komplexního, mnohaoborového pohledu na lidské chování je především snaha autora o co nejexaktnější přístup k tomuto tématu, autor v knize demonstruje projednávané chování na různých vědeckých studiích a pokusech, kterých je v knize opravdu mnoho.

Tato výhoda ovšem souvisí i s hlavní nevýhodou knihy. Některé části knihy jsou napsané poměrně stroze a četba může být namáhavá a zdlouhavá.
V knize se také vyskytuje poměrně dost odborných termínů, hlavně z neuroanatomie, což asi může některé čtenáře, kteří nejsou zrovna zběhlí v biologii, poměrně brzo odradit. Útěchou může být, že se tyto termíny v knize neustále opakují, takže dlPFC či vmPFC, amygdala nebo insula se stanou vaším denním chlebem. Výhodou také je, že si procvičite hippocampus.

Četba ale opravdu stojí za to, dozvíte se plno zajímavých a vzhledem k tématu i důležitých informací a proto knihu jednoznačně doporučuji.

08.03.2021 5 z 5


Zákeřná Ebola Zákeřná Ebola Richard Preston

V době probíhající pandemie která ukázala, jak málo stačí k celosvětovému rozšíření nebezpečného viru a jak omezené jsou naše možnosti tuto situaci udržet pod kontrolou, je četba této knihy aktuální a o to více znepokojivá záležitost.
V knize jsou detailně popsány nejen projevy onemocnění těmito viry a jejich následky, ale i velice zajímavá a nebezpečná práce vojenských patologů a terénních výzkumníků, kteří se těmito viry zabývají. Četba je velice napínavá a fakt, že kniha popisuje událostí, co se doopravdy staly, zážitek ještě umocní.

22.12.2020 5 z 5


Amazonie Amazonie James Rollins (p)

Opravdu zábavná četba o výpravě vědců a vojáků, která se vydává za záhadami do hlubin Amazonského pralesa. Sympatické postavy, napínavý příběh, ve kterém autor využívá různá zajímavá témata z biologie a medicíny a zároveň i plno akce.
Od začátku do konce se kniha četla perfektně a děj si udržuje napětí po celou dobu až do závěru.
Výborná oddechová četba.

30.09.2020 5 z 5


Co je život? Co je život? Addy Pross

Podnětná kniha zabývající se jednou z největších záhad vědy.
Na začátku knihy autor shrnuje nezodpovězené otázky týkající se vzniku života, v dalších částech pak vysvětluje hypotézy, které by tyto otázky mohly objasnit.
Ústřední téma, kterým se kniha zabývá, je především otázka související se zdánlivým nesouladem mezi 2. termodynamickým zákonem, tedy směřováním k neuspořádanosti u přírodních jevů a vznikem života, tedy naopak směřováním k uspořádanosti a komplexitě.
Četba knihy je s ohledem na složitost problému příjemná, autor vše jednoduše vysvětluje a s ohledem na téma je to četba velmi zajímavá.
Doporučuji!

26.08.2020 5 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Tuto knihu jsem začal číst před zkouškovým obdobím a trochu provinile i o zkouškovém.
Jelikož studuji medicínu, bral jsem knihu částečně i jako motivační četbu a příjemný oddych po četbě učebnic. Mohu potvrdit, že i jako motivační četba (a oddych také) kniha funguje.

Kniha je velmi čtivá, názory a postřehy pana profesora jsou výstižné a vtipné. V knize se dozvíte plno zajímavých poznatků o (ne)fungování mozku, etických otázkách v medicíně, o zdravotnictví u nás i ve světě a dalších zajímavých tématech.

Velmi doporučuji!

12.08.2020 5 z 5


Einstein: Jeho život a vesmír Einstein: Jeho život a vesmír Walter Isaacson

Parádní kniha popisující Einsteinův život jak z hlediska vědeckého, tak osobního. Einstein byl velmi zajímavá osobnost a nahlédnout do uvažování takového člověka je fascinující.

Kniha je čtivá, ale určitě je před četbou výhoda znát některé základní poznatky z fyziky, obzvlášť týkající se teorie relativity a kvantové mechaniky, četbu pasáží týkajících se těchto témat to zjednoduší a zpříjemní. Nenechte se ale tímto od četby odradit, kniha je psána populární formou a fyzikální témata jsou popsána co možná nejjednodušeji.

Také vřele doporučuji stejně parádní seriál od National Geographic - Génius, který je výborně zpracován a pokud vás tato kniha bavila, tak vás seriál bude bavit nepochybně taktéž.

12.08.2020 5 z 5


Podivné ticho Podivné ticho Paul Davies

Pokud si chcete dopřát četbu o mimozemšťanech mimo žánr sci-fi, fantasy či knih o konspiračních teoriích, sáhněte po této knize.

Autor se zabývá problematikou mimozemského života z racionálního, vědeckého pohledu a věnuje se různým tématům s touto problematikou souvisejícími, např. vznikem života a možnou mimozemskou biologií, technologiemi, které by mohly mimozemské civilizace využívat, našimi snahami o kontakt a jak by takový kontakt někdy v budoucnu mohl vypadat, teoriemi, proč k tomuto kontaktu zatím nedošlo a dalšími tématy.

Sympatické je, že nám autor nepředkládá jen svůj názor, ale poukazuje na různé hypotézy a argumentuje pro a proti proč by platit mohly a proč zase ne.

Kniha je čtivá a témata, kterými se zabývá, velmi zajímavé, proto knihu doporučuji.

12.08.2020 5 z 5


Tyranie – 20 lekcí z 20. století Tyranie – 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Skvělá kniha, která je napsána stručně, srozumitelně a jasně. Obsahem knihy je 20 lekcí určených přímo čtenáři, jak může přispět k udržení demokracie a včas rozpoznat její počínající konec.
Čtení není vzhledem ke zpracování a rozsahu knihy náročné a jasně z textu vyplývá, co chce autor každou lekcí sdělit.
Kdyby byla kniha více rozšířená i mezi lidmi, kteří by obvykle po podobné knize nesáhli, tak by se to nepochybně odrazilo nejenom na výsledcích voleb, ale i v obecných názorech na demokratické zřízení jako takové, které se v dnešní době, obzvlášť pro nás mladé lidi, častokrát může zdát jako samozřejmost a totalita jako něco z minulosti, co se zde "přece už opakovat nemůže".
Autor ukazuje, že tak tomu zdaleka není a o demokracii je nutné se starat a rozpoznat její potencionální ohrožení, pro což je tato kniha takovou stručnou příručkou.

07.04.2020 5 z 5


Kouzelná zahrada biologie Kouzelná zahrada biologie Gottfried Schatz

Výborná kniha, která je zábavně, srozumitelně a čtivě napsána. Autor se zabývá především buněčnými a genetickými pochody, které přibližuje velice poutavým a srozumitelným způsobem s minimem odborných výrazů.
V knize je znát, že se autor snaží poukázat na provázanost života od bakterii až po mnohobuněčné organismy a tedy na život jako takový a jeho podstatu v širším kontextu, což je podle mě ideální způsob, jak biologii prezentovat.
Kniha je velice podnětná, člověka přiměje k zamyšlení a myslím, že u plno čtenářů, kteří se o biologii zatím tolik nezajímali, může vzbudit zájem o tento fascinující obor.

06.04.2020 5 z 5


Obrana Sokrata Obrana Sokrata Platón

Sokrates v tomto díle ukazuje, že pokora k vlastnímu (ne)vědění je to, v čem spočívá moudrost. V dnešní době různých informačních zdrojů je tato myšlenka stále aktuální a kritičnost k vlastním názorům a přesvědčením je nutností možná ještě více než za dob starověkých Athén.

28.12.2019 5 z 5


Encyklopedie moderní kulturistiky Encyklopedie moderní kulturistiky Arnold Schwarzenegger

Výborný přehled důležitých poznatků o posilování a kulturistice. Cviky, které jsou v knize zmíněny, jsou stručně a srozumitelně popsány. Většinou se jedná o základní cviky s volnou váhou, jež jsou na narůst svalové hmoty nejúčinnější.
V knize jsou samozřejmě také informace o výživě, tréninkových principech, častých zraněních a dalších důležitých tématech, které je třeba k efektivnímu posilování znát.

22.12.2019 5 z 5


Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Kniha je velmi zajímavá tím, že autor působil v táboře jako vězeň-patolog, což poskytuje jiný, lékařský náhled na hrůzy, které v táboře probíhaly.

Autora si k provádění pitev na nejenom svých obětech vybral sám Josef Mengele a pravděpodobně si uvědomoval, že by těžko sháněl jiného táborového patologa na podobné úrovni, což autorovi umožnilo přežít v táboře dlouhou dobu v poměrně slušných podmínkách.

Zajímavé a děsivé zároveň jsou autorovo diskuze s Josefem Mengelem nebo poznatky k tomu, co slyšel od jiných důstojníků SS, které poskytují náhled na továrnu na smrt tak, jak jí vnímali samotní strůjci tohoto zločinu.

Kniha je čtivá a jako autorovo svědectví těsně po událostech, o kterých píše, velmi autentická.

14.12.2019 5 z 5


Příběh lidského těla Příběh lidského těla Daniel E. Lieberman

První část knihy se zabývá evolucí lidského těla a postupným vznikem moderních lidských těl. Tato část je čtivě napsána, u každého hominida jsou popsány jeho anatomické adaptace a jejich význam pro fungování lidského těla.

Druhá část se zabývá dvěma nejdůležitějšími kulturními revolucemi, a to zemědělskou a průmyslovou. V této části autor popisuje zásadní přeměny životního stylu a nová úskalí pro fungování našich těl. Autor se bohužel poměrně dost opakuje, proto tato část nebyla na čtení tak dobrá jako předchozí.

Poslední část se věnuje současnosti a částečně také budoucnosti. Jsou zde popsány moderní vlivy prostředí, čeho máme příliš a čeho naopak nedostatek. Autor vysvětluje, jak tyto vlivy působí na naše těla a jak jejich škodlivým účinkům předcházet.

Čtení knihy bylo také úsměvné v tom, že samotná aktivita čtení byla v několika aspektech v knize probrána tak, že vlastně máte pocit, že byste měli knihu zavřít a raději se věnovat aktivitě, která bude vašemu zdraví prospěšnější.

V knize se dozvíte, že čtení je hlavní důvod krátkozrakosti ve vyspělém světě.
Pokud při čtení sedíte, tak sezení způsobuje ochablost zádových i břišních svalů a také špatné držení těla, nemluvě o slábnutí kostí a budoucím riziku vzniku osteoporózy.
Kdybyste při čtení náhodou pili např. džus a dali si při tom nějaké pečivo, tak do sebe dostáváte jednoduché cukry, které se pravděpodobně (pokud je nevyužijete jako palivo při tělesné námaze) uloží jako tuk, který zase s postupem času zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, případně jiných onemocnění. Mohl bych pokračovat dál.

Ale i tak jsem si čtení knihy užil.

09.09.2019 4 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Na hodinách základů společenských věd nepatřila filosofie mezi oblíbené předměty. Ve třídě byla vnímána jako nudný a nepodstatný obor.

Možná by náhled na filosofii byl jiný, kdyby byla prezentována jinak. O to se snaží autor v této knize. Historie filosofie je zde podána v rámci příběhu, který je mysteriózní a udržuje napětí. Četba je proto daleko zábavnější a poutavější než výčet filosofických směrů v učebnici. Příběh má navíc překvapivý a tématicky filosofický konec.

Kniha poslouží jako příjemný úvod do dějin filosofie a možná po jejím přečtení procitne nejeden zatím o sobě nevědoucí filosof.

08.09.2019 5 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Setkání s Rámou je jedna z těch knih, kterou čtete jedním dechem a těšíte se na to, co v knize přijde dál. Autorovi se povedlo vytvořit výbornou mysteriózní atmosféru plnou napětí.

Čtení je stimulující pro představivost, autor popisuje záhadnou loď se všemi možnými detaily, které se uvnitř ní skrývají. Neznámo a nejistota, co čekat od mimozemského života, které autor postupně vyjasňuje, dělá knihu nesmírně čtivou a zábavnou.

Kniha je pravé science fiction, dávající náhled to, jak by takové setkání s mimozemskou civilizací, mohlo někdy v budoucnu vypadat.

08.09.2019 5 z 5


Biologie Biologie Neil Campbell

Opravdu výjimečná učebnice. V knize jsou vysvětleny mnohá komplexní biologická témata s lehkostí, srozumitelností a přehledností jako nikde jinde.
Učebnice je zaměřena spíše na fyziologické aspekty než na systematickou biologii.
V češtině je bohužel toto vydání poslední, ale doporučuji i novější vydání v angličtině, které je graficky ještě lepší.

26.08.2019 5 z 5


Útěk z Osvětimi Útěk z Osvětimi Andrej Pogožev

Kniha zabývající se osudy sovětského zajatce v nechvalně proslulém táboře smrti.
Jedná se o popis událostí od zajetí německou armádou, pobyt v zajateckém táboře s následným pobytem v táboře Osvětim a útěk z tábora.
Kniha je koncipována jako autorovo vyprávění, bez románových prvků, čímž jsou vyprávěné události psány popisným způsobem a o to děsivější jsou.

Přežít všechny události v táboře a následně úspěšně utéct muselo vyžadovat obrovskou vůli nevzdávat se a pokračovat dál, což vzbuzuje velký respekt, který si autor určitě zaslouží.

25.08.2019 4 z 5