rumova_kulicka rumova_kulicka komentáře u knih

☰ menu

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Musím říct, že i přes to neuvěřitelné množství stran jsem se nenudila, nicméně tak o 200 bych to asi zkrátila. Na této sérii se mi líbí, že v ní oba hlavní hrdinové dělají opravdu detektivní práci, že máme možnost ponořit se do jejich přemýšlení, analyzování a nejsme o nic ochuzeni. V knihách jiných autorů se často setkávám s tím, že furt nic, nic a pak někoho osvítí a máme vraha. Tak to se tady opravdu neděje. I když tentokrát jsem vraha tipovala už hodně brzy a překvapivě dobře.
Co mi trochu vadilo byly ty nekonečně výpisy z twitteru, ani jsem se nesnažila zorientovat, kdo to píše a koho označuje a odpovídá mu. To bych nad tím seděla ještě za měsíc. Postav tady bylo skutečně hodně, ale tak nějak se v tom zorientovat dalo.
Téma je poplatné dnešní době, je to skvěle napsáno, ale není mi příliš blízké a navíc mi to trochu připomínalo knihu Hloubka nenávisti od S.J. Bolton. Ale to ničemu nevadí.
Celkově ale tentokrát dávám jen 4*. Částečně i za ten vztah Robin a Cormorana. Nejsme ve školce, tak už nám to, autorko, naservírujte :-D

09.04.2024 4 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Kniha se čte dobře, ale jo, vážně to bylo až moc přeslazené a výchovné. A Jack mi úplně nesedl. Chápu, že měl zpočátku pusobit odtažitě, ale bylo to na můj vkus až příliš, že ani později mi k srdci nepřirostl.

28.03.2024 4 z 5


S láskou z Londýna S láskou z Londýna Jules Wake (p)

Pro mě to teda bohužel byla úplně nejslabší kniha Julie Caplin/Wake. Snad jako by to ani nepsala ona. Divedalní prostředí mi blízké není, ale bylo to na celé knize vlastně to nejzajímavější. Hlavní hrdinka mi nepřirostla k srdci. Hlavní hrdina sice více, ale to už dojem nespravilo. Tak snad to bude příště zase lepší.

25.03.2024 2 z 5


Nové šance Nové šance Lilly Lucas

Tuhle sérii jsem si opravdu oblíbila. Všechny dřívější aktéry jsem zase ráda potkala, Green Valley je srdcovka. Ale tento díl mi přišel asi ze všech nejslabší. Přišlo mi to až příliš prvoplánové. Nevím jestli by si jednadvacetileté holka takhle nabalila chlapíka s dítětem, ale možná jo. Co já můžu vědět :-D Každopádně jako celek sérii můžu doporučit všem, kdo se chtějí pustit do něčeho oddechového a romantického.

21.03.2024 3 z 5


Zrádná paměť Zrádná paměť Lisa Gray

Opět příjemná detektivka, líbily se mi oba vyšetřované případy. Zajímavá zápletka i rozluštění.

19.03.2024 5 z 5


Zlomené duše Zlomené duše Patricia Gibney

Pro mě byl tohle nejslabší díl. Příliš mnoho postav, překombinované, každý s každým něco... Do toho ta sebestředná Lottie, která mě rozčiluje od prvního dílu. Nevím, proč tu sérii čtu. Vlastně vím, autorka píše dobře, je to čtivé, ale takhle protivného hlavního hrdinu si v jiné detektivní sérii nevybavuju. Pořád dělá, jako by ji všichni ubližovali, přitom se chová jak rozmazlený fracek.

17.03.2024 2 z 5


Úlet na dva týdny Úlet na dva týdny Samantha Towle

Na knihu jsem narazila úplnou náhodou, není to zrovna žánr, který čtu. Ale anotace mě zaujala. V první půlce to byla fakt jízda plná sexu, ale taky vtipných hlášek. Pak to teda už sklouzlo do klasického romantického klišé, navíc ta vsuvka s Westovým otcem byla trochu moc, ale celkově vzato se kniha četla dobře. Vlastně na ni stačilo jedno odpoledne a večer. Takže proč ne :-)

15.03.2024 4 z 5


Žena, kterou jsem byla Žena, kterou jsem byla Kerry Fisher

Jedná se vcelku o nenáročné čtení, které rychle odsejpá. Náměť se sociálními sítěmi byl fajn, určitě to reflektuje dnešní dobu. Nebylo to úplně wow, ale s klidným srdcem můžu doporučit dál.

15.03.2024 4 z 5


Kdyby to věděla Kdyby to věděla Blake Pierce

No, nebýt to do letošní výzvy, tak knihu odložím. Hlavní hrdinka mě nezaujala. Asi to měl být pokus o to, aby vyšetřovatel nebyl jak podle detektivních tabulek - rozervaný pětatřicátník (žena/muž) se svými démony. Příliš akční čerstvá důchodkyně asi ale není úplně to pravé ořechové. Jestli si někdy přečtu další díl, tak jen kvůli mladé parťačce, která ke Kate byla přidělena. Celkově to byla spíše taková soft detektivka, kterou si může přečíst i někdo, kdo nezvládá hektolitry krve.

15.03.2024 3 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Tak já jsem dostala přesně to, co jsem od knihy očekávala. Už jsem to psala dříve u předchozích knih, ale Ládíku, miluju Tě! :-D

Ládíkovy knihy jsou pro mě zárukou kvalitního čtení. Že v tomto díle více filozofoval mi nevadilo. K takové cestě to patří. A bylo to příjemné filozofování. Mám ráda Ládíkův styl psaní, jeho milý humor, a i to, že si umí udělat srandu sám ze sebe. Nenápadně nám také dávkuje různé hisotrické a zeměpisné informace, takže jsem určitě nebyla jediná, která často nakukovala do map :-D Před nedávnem jsem v Santiagu a katedrále, byť ne po vlastních, byla, o to autentičtěji jsem měla prožitek. Moc ráda také čtu o setkávání s lidmi jiných národností a o jejich životních cestách.

Nesmím opomenout pochválit grafiku a zpracování knihy. Ilustrace jsou opravdu famózní a knihu od knihy lepší? Takže mi ani nechybí fotky. Prostě palec nahoru.

A doufám, že se brzy dočkám zase nějakého dalšího putování :-)

04.03.2024 5 z 5


Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

Taky mi tento díl přišel trochu slabší. Nebo nevím jestli úplně slabší, téma bylo dost dobré, ale přišlo mi to nějaké krátké a uspěchané. Ale koukám, že předchozí díly měly buď stejně nebo jen o málo více stránek, takže to nechápu. Hodně se mi ale líbila linka s Frostovou. Super, že dostala trochu větší prostor, to se povedlo. A pak taky ta interakce mezi ní a Kim. Suma sumárum, na další díl se budu zase těšit.

25.02.2024 4 z 5


Klikatá cesta Klikatá cesta Brian Freeman

Frosta jsem si hodně oblíbila a ač byl tento díl takkový trochu jiný, bavil mě. Nebylo to vůbec klasické vyšetřování, ale o to to bylo zamotanější. Ale teda ten konec, to mě chce autor zabít??? Uf uf uf...

25.02.2024 5 z 5


Víc odvahy Víc odvahy Lenka Vacvalová

V první půlce jsem si říkala, že mě tato kniha baví více, než ta předchozí. Že je zde více hor a aktuálního děje než filozofování. Ale ve druhé půlce se to zase obrátilo. Za mě až příliš motivačních a filozofických řečí, ve kterých jsem se ztrácela. Kdybych si měla vybavit dvě, tak prostě nevím. Bohužel jsem od knih čekala něco jiného. To ale nemění nic na tom, že Lenka je neuvěřitelná a obdivuhodná žena.

06.02.2024 3 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Už u první knihy jsem zmiňovala, že je psána docela jednoduchým stylem. Bylo tam ale o dost více děje. V tomto dílu mi přijde, že pro všechny ty politické tanečky už nezbylo místo pro hlavní hrdiny. Přišlo mi tam toho strašně málo. Dost mě štval František a jeho stokrát omílaná Paula. Štvala mě Jarmila, jak se mu podbízela. A nejvíc mě štvali komunisti, ale o tom to celé bylo. Z hlediska literárního to není žádný skvost, z hlediska udržování povědomí o téhle příšerné době ano. Budu vyhlížet pokračování a doufám, že mě bude zase bavit o něco víc.

01.02.2024 3 z 5


Najdu odvahu: 770 km po trase hrdinů SNP Najdu odvahu: 770 km po trase hrdinů SNP Lenka Vacvalová

Lenku už nějakou chvíli sleduju na instagramu a má můj neskutečný obdiv za to, co zvládla a dokázala. Přiznám se ale, že jsem se v knize trochu ztrácela. Pro mě spíše skrovný popis na trase SNP se mísil s filozofickými a motivačními myšlenkami. Občas se našla zmínka o nějakém dřívějším trailu nebo historická fakta. Než jsem se začetla do jednoho, už tam bylo druhé. Kniha by na mě asi působila autentičtěji, kdybych ji četla v originále. Druhý díl si ale taky přečtu.

23.01.2024 3 z 5


Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Tato série patří k mým nejvíc oblíbeným. Josie a její tým mám fakt ráda, líbí se mi i styl vyšetřování, že jde fakt o důkazy a výslechy a ne nějaké domněnky a intuice. Tento díl sice avizoval hrůzostrašný příběh, ale mě naopak celé vyprávění přišlo trochu slabší než obvykle. Až ke konci to bylo dost napínavé, to jo. Ale celkově téma pošahaných sekt nepatří k mým oblíbeným, tak možná proto to tak na mě působilo. Jinak se kniha čte dobře, děj ubíhá.

17.01.2024 4 z 5


Hloubka nenávisti Hloubka nenávisti Sharon J. Bolton

Na setkání s Lacey jsem se po takové dlouhé době hodně těšila. V předchozích dílech jsem si užívala tajemna spojeného s Temží, stejně tak vztah Lacey s Markem. Obojí mi v tomto díle docela scházelo. Téma bylo zvoleno asi dobře v reakci na dnešní dobu, ale mě stráááášně nebavilo. Určitě by kniha mohla mít o 100 stran méně. A opět (stejně jako v posledních několika detektivkách, které jsem četla) jsem odhalila ústředního padoucha snad hned, když se objevil na scéně.
Hvězdu dolů i za ty příšerné gramatické a stylistické chyby. Jako vážně si nikdo nevšimne, že je ve větě místo "mi" - "my"? Nebo že místo katatrofy z 11. září je tam 9. září?

14.01.2024 3 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Bohužel musím napsat, že to pro mě byla nejslabší Hartlovka. Četlo se to docela dobře, ale myslím, že by knize výrazně pomohlo ubrat tak 100 stránek. Tak od dvou třetin už jsem se těšila na konec. Těch nezdarů a kotrmelců už bylo fakt hodně i na mě. Žádná z postav mi nějak nepřirostla za celou dobu k srdci, nejvíc snad Jitka, ale té tam bylo jen poskrovnu. Jelena mi lezla na nervy šíleně, naštěstí byla jen na začátku. Nedávno jsem četla Gazely a to bylo jiné kafe.

12.01.2024 3 z 5


Volající Volající Jonathan Dylan Barker

Po famózní trilogii Čtvrtá-Pátá-Šestá jsem se těšila na další dílo z pera tohoto autora. Ale teda... kdybych knihu nepotřebovala do letošní výzvy, tak ji nedočtu. Joona Lina s Jurkem Walterem od Keplera jsou proti ústřední dvojici této knihy párek čučkařů. Pravdou je, že kniha byla akční od začátku až do konce, ale čeho je moc, toho je příliš. Byla jsem ráda, že jsem došla na konec a další knihu od autora už vezmu obloukem.

10.01.2024 2 z 5


Botanik Botanik M.W. Craven

Tak tohle pro mě byl zatím nejlepší díl. U některých hlášek Tilly s Poem jsem se smála nahlas. Super!

08.01.2024 5 z 5