Rumata Rumata komentáře u knih

☰ menu

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

První díl má rozvláčnější začátek, první třetina se pomalu rozjíždí. Na severskou detektivku nezvyklá porce humoru. Hlavní hrdina je spíše antihrdina, žádný kovboj, spíše naopak. Jistá podobnost s Harry Holem od Nesba. Zápletka je v rámci žánru lehké klišé, autor odhalí vraha a rozuzlení někde v půlce knihy (může vadit, nemusí). Vyšetřování mi přišlo dost o náhodě a semtam vykonstruované. Nemá cenu nad tím moc špekulovat a snažit se předběhnout detektiva, je to zkrátka oddechové čtení. Některé výtky vůči osobní lince detektiva mi nepřijdou spravedlivé. Jsem zvědav jak se jeho osobní život bude vyvíjet, určitě se vyplatí číst sérii pěkně od začátku. Napsané je to jednoduše, čtivě. Fanoušci žánru budou spokojeni.

08.02.2019 4 z 5


Slova paprsků Slova paprsků Brandon Sanderson

Předvídatelnější, vykonstruovanější a rozvláčnější než první díl. 1000 stran je vzhledem k ději moc. Kaladin je ve stínu vedlejších postav a ztratil kouzlo originálního charakteru. Vložená intermezza jsou ke své nudnosti zbytečně navíc. Grandiózní finále unaveného čtenáře uklidní, že se opravdu blíží konec knihy. Emocionální odezva nulová, postavy jsou nesmrtelné a vše už tu jednou bylo. Buď v prvním díle nebo v jiných příbězích. Začíná to být stejně naivní a plytké jako série s Eragonem. Začínám mít pochybnosti jestli má autor opravdu svět promyšlený na 10 dílů. Plusem je, že se to stále díky jednoduchému jazyku, malému počtu postav a krátkým kapitolám rychle čte. Zimní oddechovka ano, ale srovnání s Martinem, Eriksonnem nebo Sapkowskim je spíše úsměvný marketingový kalkul.

09.04.2018 3 z 5


Ryba v nás Ryba v nás Neil Shubin

Povinná četba pro každého biologa! Předně je třeba říct, že kniha není tolik o paleontologii. Mnohem více je o genetice. Odpovídá na otázku co máme společného s jinými organismy - savci, obojžívelníky, rybami či dokonce bakteriemi. Co nám tyto společné znaky vzaly a co daly ? Dozvíte se např. proč škytáme a k čemu to našim hodně vzdáleným předkům bylo dobré!

Skvělé shrnutí od TheRavena.

07.03.2018 5 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Kosmonaut na kraji města, Ordinace v růžové raketě, .. Pozor, nejedná se o sci-fi ani o humorné sci-fi. České reálie potěší jen na první dojem, později se přemění v klišoidní Potěmkinovu vesnici s prvky známými pro zahraniční čtenáře (Staropramen, Orloj, Vltava, Václavák, Pražská Hrad, Karlovy Vary..) Kniha působí neuvěřitelně, bohužel jinak než autor plánoval. Pasáže z vesmíru jsou čtivé, i když technické stránky kosmických letů jsou odbyté. Hrdina není ztracen v kosmu, ale v řešení nějakého vykonstruovaného patetického vztahu.. Pokud máte rádi realismus 19. století, Jane Austenovou a ságu Stmívání budete nadšení. Kdo očekává nového Čapka, Kunderu, Bradburyho, Lema či variaci na Moon podlehl mediální masáži a může si raději znovu pustit Kosmo nebo Červeného trpaslíka.

14.07.2017 3 z 5