Rubbertrouble Rubbertrouble komentáře u knih

☰ menu

Společenství Společenství Ann Patchett

Když se prokoušete dost zamotanou spletí jmen, kdo je čí dítě/kdo je čí rodič, kdo s kým žije (platí pro rodiče i děti) - mně to dalo zabrat - nakonec zjistíte, že jste přečetli hodně zajímavej, netuctovej, ale lehce uvěřitelnej příběh dvou rodin, kterým se toho zdánlivě v životě moc nepovedlo, ale nakonec Spoilery nepíšu, takže si to laskavě přečtěte. :)

25.06.2023 5 z 5


Naháč Naháč David Sedaris

Tuhle knížku od Sedarise jsem četl jako poslední, už jako jeho velkej fanda. Je dobrá. Je to ale jinej Sedaris, než kterýho jsem znal z jiných jeho knih. Číst tuhle knížku jako první, na ty ostatní by asi nedošlo. Je to vtipný, ale ten humor není vždy milej a s pochopením pro chyby druhých. Některý části knihy o jeho rodině mně šokovaly. Říkal jsem si, proč je vůbec psal, proč je psal zrovna do týhle knihy, v něčem autobigrafickým a ne primárně humoristickým by zapůsobily jinak. Tady ze ně šla jedna hvězda dolů.

25.06.2023 4 z 5


Velká chyba Velká chyba Maria Adolfsson

Když jsem zjistil, že se děj odehrává na vymyšleným souostroví (dost velkým na to, aby to byl samostatnej stát), otrávilo mě. U detektivky mi to přišlo zvlášť debilní.

Když jsem to dočetl, hned jsem si šel objednat 2. a 3. díl. Víc asi psát nemusím. :)

25.06.2023 5 z 5


Mimochodem Mimochodem Woody Allen (p)

Nejlepší životopis, co jsem kdy četl. Životopisy ale skoro nečtu, takže to moc neznamená. Ale jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četl, to je taky. A čtu docela dost. P.S. Pokud máte rádi Miu Farrow a rádi byste ji i rádi dál měli, tohle není kniha pro vás (a to tam o ní Allen píše spíš v dobrým nebo neutrálně). P.S.2 Nepřehlédněte věnování, je boží.

19.12.2022


Vybrané okruhy z mechaniky pohrom Vybrané okruhy z mechaniky pohrom Marisha Pessl

Čtení jsem dlouho odkládal, ale pak jsem knihu zhltnul, jen to mlasklo. Ano, je zvláštní, nebo se trochu liší od knih, které kolem ní uvidíte v knihkupectví. Ale já si čtení užil a od “hlavní” kriminální zápletky to má fakt švih.

18.07.2021 5 z 5


Něco za něco Něco za něco Kate Atkinson

Závidím všem, kteří tuhle knížku ještě nečetli. Je skvělá. Po dvou dokonalých rodinných ságách a jednom románu z prostředí tajných služeb za 2. svetové války, autorka napsala hodně vtipnou, ale přesto pořád detektivku ze současnosti. Jestli K.A. máte rádi a četli jsem od ní všechno, tohle si užije. Pokud K.A. rádi nemáte… Nejste nějaký divný?

18.07.2021 5 z 5


Dva karavany Dva karavany Marina Lewycka

Náhodný nákup v Levných knihách a pak velmi příjemný překvapení při čtení, takže hodnotím asi o hvězdu líp, než by bylo objektivní. Ale nemyslím, že by to bylo moc mimo mísu. Ta knížka prostě je dobrá.

09.03.2021 5 z 5


Bořitel dějin Bořitel dějin Malcolm Bradbury

70 %? Jen 70 %?! Slovy klasika: tak to kurva ani omylem. Pokud máte rádi Davida Lodge (a ruku na srdce, toho rádi mít musíte, protože evidentně umíte číst), tahle nenápadná knížka vás dostane. Vůbec nevadí, že v ní jsou odstavce klidně přes dvě stránky a přímá řeč různých mluvčích není členěná se začátkem vždy na samostatném řádku (zní to sice hrozně, ale fakt to neruší, a dialogy mají asi i díky tomu neskutečnej švih). Kdybych tu našel hodnocení 95 %, nepozastavil bych se nad tím (obal je hroznej a k obsahu se vůbec nehodí - dlouho mě od čtení odrazoval. Nesuď knihu podle obalu - to tady sedí).

16.11.2020 5 z 5


Nedokončený kalendář na tento rok a všechny roky příští Nedokončený kalendář na tento rok a všechny roky příští Eberhardt Hauptbahnhof (p)

Prdel k posrání (sorry, jinak to popsat nejde).

29.10.2020 5 z 5


Sedm dní spolu Sedm dní spolu Francesca Hornak

Až nečekaně dobrá, skvěle vykreslený postavy, netradiční zápletka, trochu víc nepravděpodobných (ale stále uvěřitelných) náhod... Dohromady to dává silně nadprůměrnej výsledek.

29.10.2020 5 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Dobrá rada - aspoň od půlky knížky si neberte prášek na spaní, stejně neusnete, jen vás bude bolet hlava. Vyzkoušel jsem si to, tak to vím. A počítejte, že posledních 50 stránek přečtete na jeden zátah. I kdybyste leželi v hořící posteli v bortícím se domě ve městě, na který řítí tornádo.

Prostě dokonalá lahůdka pro ty, kdo mají rádi napínavý čtení.

29.09.2020 5 z 5


Lazar Lazar Lars Kepler

Po dlouhý době teprve druhej Kepler,první mě nějak nudil... Ale tohle byla jízda od začátku do konce. Taková, že jsem se hned pustil do dalšího Keplera. A knížky od stejnýho autora čtu po sobě obvykle jen nerad, tady to ale nešlo jinak.

26.09.2020 5 z 5


Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Lev Golinkin

Vůbec jsem netušil, jak strašně se v SSSR chovali k Židům. A přesto i o tom Žid dokázal napsat celkem vtipnou knížku.

26.09.2020 4 z 5


Podstata zla Podstata zla Luca D'Andrea

Největší debut od Stiega Larssona? No, moje chyba, že jsem na to skočil. A možná to ani není lež, protože kdo ví, čím se vlastně měří velikost debutu. Já evidentně ne. S Larssonem se tahle slabota srovnávat rozhodně nedá. A že je to psaný “živým jazykem”... No, pokud hlavní hrdina opakovaně říká 6leté dceři “maličká”, o “živém jazyku” bych dost pochyboval.

08.03.2020 2 z 5


Pražská buzna Pražská buzna Jiří Markvart

Jako blog mi to prislo vtipnejsi.

12.11.2019 3 z 5


Dům, domov, domácnost, dějiny architektury Dům, domov, domácnost, dějiny architektury Bill Bryson

Neskutečně krásný čtení o věcech, které jste si mysleli, že docela dobře znáte.

31.10.2019 5 z 5


Hotel New Hampshire Hotel New Hampshire John Irving

Dočetl jsem to jen silou vůle. Nevěrohodný a hloupý dějový zápletky, autorova neznalost prostředí... Po Roce vdovou to byl sešup z nejvyšších pater až do suterénu.

31.10.2019 2 z 5


Rok vdovou Rok vdovou John Irving

Moje vubec nejoblibenejsi kniha od Irvinga. Netusim proc, cim je tak jina, ale strasne me bavila.

31.10.2019 5 z 5


V jedné osobě V jedné osobě John Irving

Po dlouhý době Irving, kterej mě fakt dostal.

31.10.2019 5 z 5


Srdce na obrtlíku Srdce na obrtlíku Donal Ryan

Překvapivě dobrá kniha s hrozným obalem a strašným názvem. Ani jedno se k ní podle mě nehodí. :)

23.10.2019 5 z 5