Roni34 Roni34 komentáře u knih

☰ menu

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

(SPOILER) Ke knize mě přivedla čistá zvědavost a obrovská tvář prince Harryho na titulní stránce všech knihkupectví. Můj první postoj: nekoupím, nepodpořím toho (koho? lháře?). Nakonec byla zvědavost silnější. Půjdu do toho bez předsudků. Ha dost brzy jsem zjistila, že to nezvládnu. Buď jste na straně Harryho nebo na té druhé straně. Těžko tomu utéct, média vás hodně jednoduše fouknou na jednu či druhou stranu. A o tom to celé je. Tak jak knihu hodnotit?

Je psána velmi zvláštním způsobem, spíš než životopis připomíná beletrii, probouzí lítost, nabízí drama, velkou lásku, ke konci se stupňuje. Čtivé. Dobrá práce. Teď tu vzniká další otázka? Kolik je toho pravdy? Možná v hlavě prince Harryho všechno. Takhle to třeba opravdu vidí nebo něco ochotně přibarvil kvůli lepšímu prodeji, aby měl prachy na ochranku pro svou novou rodinu. To mu nemůžu mít za zlé.

Co se mi líbilo: odhalení bordelu v jeho hlavě, se kterým už měl dávno někdo něco dělat. Popis posttramaické stresové poruchy. Pak se dost těžko bojuje s novináři, pomluvami, věřím mu všechen strach. Jiný pohled na budoucího krále Williama. Zajímavá druhá část o zkušenostech z armády. Drogy (Monika z Přátel ho asi nepochválí za houby v jejím bytě).

Co mi přišlo divné až přehnané: oslovování maminka, tatínek, úžasná babička, zlatíčko no nevím. Nebo se bojí urazit? Věčné vzpomínky na Dianu, je to fakt nebo je cílem z toho udělat jen prodejní doják? Ufňukanost (až otravná). Hledání symbolů všude a v ničem (pohled zvířete, kolibřík, ozdoba na stromku). Pamatuje si přesně odkud svítilo slunce, co ten den bylo k jídlu - tomu nemůže čtenář věřit.

Celkově mám z knihy ten lepší dojem a ledasco jsem přehodnotila, zamyslela se. Číst znovu nebudu. Stačilo jednou. Přeji Harrymu vše dobré, klid a dobrého terapeuta.

07.08.2023 3 z 5


Česky raz dva: Výukové materiály pro děti Česky raz dva: Výukové materiály pro děti Andrea Halaštová

Učila jsem podle této učebnice ukrajinské děti a doporučila bych i pro vietnamské a jiné děti, které se učí česky. Na ZŠ ideální, ve vydání pro lektora krásně popsané jak s učebnicí v jednotlivých kapitolách pracovat, spousta nápadů. Líbila se mi více než Domino.

17.06.2023 5 z 5


Přijímačky na VŠ v pohodě - Studijní předpoklady Přijímačky na VŠ v pohodě - Studijní předpoklady kolektiv autorů

Spíše zklamání. Cílem bylo využít na přijímačky na pedagogickou fakultu. Nebaví mě klíč k řešení online, mimo učebnici. Úloh celkem málo hlavně témata dějepis, zeměpis, jestliže je to i pro peďák, chybí mi základy z hudebky, umělecké směry a celá řada dalšího. Lze použít i pro nácvik na scio test, ale to spíše doporučuji cvičebnici dražší přímo od SCIA.

12.06.2023 2 z 5


Obecné studijní předpoklady - Kompletní průvodce přípravou na testy OSP společnosti SCIO Obecné studijní předpoklady - Kompletní průvodce přípravou na testy OSP společnosti SCIO Matěj Vitouch

Jestliže se chystáte na VŠ, kde preferují testy SCIO, tak za mě super na procvičování. Tuto formu testu měla letos i TUL Učitelství pro 1. stupeň. Vysvětlení některých úloh by teda mohlo být někdy podrobnější, ale není to učebnice, ale cvičebnice, takže rozumím. Bonus online kurz + aplikace, ani jsem nestihla vše využít. Nic to však nemění na tom, že SCIO testům nefandím.

12.06.2023 5 z 5


Všichni panovníci českých zemí - od roku 623 až po současnost Všichni panovníci českých zemí - od roku 623 až po současnost Helena Plocková

Pro opáčko z dějepisu super. Doporučuji pro úplnost kombinovat ještě s jiným zdrojem, ale nejdůležitější fakta tu jsou hezky vypíchnuta. Členění super, přehledné, zajímavě podané, dostanete se až k současnému prezidentovi. Petra Pavla jsem tu ještě nečekala. Malé minus za ilustrace. Pan Havel a Zeman nejsou úplně vydaření.

28.05.2023 4 z 5


Panovníci českých zemí Panovníci českých zemí Petr Čornej

Bylo nutné si udělat rychlé opáčko z českých dějin, knížka výborně posloužila svojí stručností. I když doporučuji zkombinovat ještě s jiným zdrojem. Měla jsem jediný problém s členěním textu, četlo by se lépe s přehlednějšími odstavečky, je škoda, jak je to na sobě nahuštěné. Důležité informace bych vypíchla tučně. Pochvalu zaslouží určitě krásné ilustrace.

28.05.2023 3 z 5


Hostina pro vrány Hostina pro vrány George R. R. Martin

(SPOILER) Knihu jsem četla tak dlouho, až se stydím. Ale neodložila jsem. I když jsem nad tím několikrát přemýšlela. Jak už tu mnozí psali, je to převážně dlouhé natahování ničeho. Autor přidá postavu, poté se 500 stran o ní nic nedozvíte a když se k ní znovu prochroupete, tak ji useknou hlavu, kdyby tu ser Arys nebyl, tak se asi mnoho nestane, jako spousta dalších.

Brienne - neustále cestuje od nikud nikam, ztrácím se, kde přišla k informaci, že hledat Sansu zrovna tam, kam se podivně vydá. Přijde mi až fanatická. A Rafan? Martin zřejmě potřeboval přidat nový stupeň nechutnosti.

Železní - pro mě nejnudnější kapitoly. Hlasování bych zkrátila tak na čtvrtinu textu.

Samwell - po sedmistech stránkách přišel o panictví, jediná asi podstatná informace, nedodržel přísahu. Jinak také nuda.

Bleskový lord a banda kolem - baví mě o něco víc než Železní, ale také nuda. Ztrácím souvislosti. Napínavý je pouze návrat Cat.

Cersei - konečně osoba, která hýbe dějem, ale zase do toho tahá další a další postavy, vrabčáky některá nová jména už ignoruji.

Dorne - no dobrý, ale taky žádnej odvar, zase jen nové postavy, nudné.

Jaime - možná nejlepší postava. Obléhání Řekotočí bylo fajn.

Sestry ze Zimohradu celou knihu zachraňovaly.

Předchozí díly jsem četla jedním dechem a tady bylo jednoduše něco špatně. Čtení mě začalo znovu bavit až v poslední čtvrtině a to je u tak tlustého svazku opravdu hodně pozdě. Do poslední knihy jdu s nechutí a zklamaná, tak snad se autor vrátí k zábavnějším postavám.

01.05.2023 2 z 5


Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Dominik Landsman

Druhý díl je ve stejném duchu jako první kniha, ale už se tu vtípky opakují a přestává to být ono. Lehce mi vadí často užívané slovní obraty typu: tuto apod. Poznámky o Čeňkových výkalech v každé kapitolce už asi také stačí, i když ono na to při mateřské opravdu narážíte neustále. Jako blog to funguje trošinku lépe. Přesto čerstvým rodičům doporučuji. Je fajn vědět, že v tom nejste sami. Odpočinkovka, není to čtení na zhltnutí jedním dechem, spíš kapitolka opravdu jako relax.

01.01.2023 3 z 5


Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Dominik Landsman

Dlouho jsem zvažovala jestli 3 nebo 4 hvězdičky (autorovo utrpení vás místy svádí i k deseti hvězdičkám:-),ale nakonec jsem se přiklonila k číslu 3. Knížka moc hezká, vtipná (leč tento humor nemusí všem sednout), každý rodič se v ní zajisté někde najde, ale věřím, že funguje lépe jako blog a vracet se k ní asi nebudu. Přesto si nenechám ujít i druhý díl, protože vám Čeněk i autor svým způsobem přirostou k srdci.

21.08.2022 3 z 5


Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

(SPOILER) Uf…tak jsem dočetla a jsem nadšená.Vůbec jsem nečekala, že ještě na poslední stránce přijde takové překvápko. V této knize dostává svůj prostor i Jaime, který mě neuvěřitelně bavil. Je zde pro mě mnohem uvěřitelnější než ve filmu, když mu vidím do hlavy. Nejméně zaujal asi Davos, vůbec nechápu, proč už Stannise neprobodnul sám a je mu natolik věrný i přes smrt svých synů. Mladý vlk to tu po vzoru svého otce také pěkně po… Sansa je stále loutkou v něčích rukou, ale ke konci se zdá, že se něco láme a začíná uvažovat jinak…Naopak Daenerys roste víc a víc i když hodně pomáhá vyloženě štěstí…Jon Sníh mě baví víc v první půlce, pak se kolem něho točí spousta nových postav jak z Noční hlídky, tak od zdivočelých a začínám se tu trochu ztrácet.Podobně mám někdy zmatky mezi kejklíři a partičkou kolem sera Berica Dondarriona. Kladně hodnotím objasnění, některých informací kolem Lannisterů. Čtenář lépe pochopí jednání některých postav.Je zde i několik zajímavých odchylek od seriálu. Rozsah mi vůbec nevadil.Děj utíká sám. Je to čtivé. Každá kapitola něčím zaujme…ze série je pro mě tato kniha asi nejpovedenější. Opět upozorňuji: není to čtení pro slabé povahy, meče tu opravdu bouří.

11.05.2022 4 z 5


Z pohádky do pohádky / Veselé bajky Z pohádky do pohádky / Veselé bajky Marie Tetourová

Jsem nadšená. Krásná knížka pro školkové čtenáře, kteří čtou pomocí obrázků s rodičem, ale i pro první čtení díky velkému písmu. Text je dobře srozumitelný, krátké věty, poutavý děj (žádné slátaniny). Hodí se jako čtení při uspávání. A hlavně - jsou tu všechny ty pohádky a bajky, které jako rodič či učitel hledáte v dětské knížce (O Karkulce, Perníková chaloupka, O řepě, Budulínek, Zvířátka a loupežníci, Zlatá rybka, Hrnečku vař…Zajíc a želva, Kyselé hrozny, Cvrček a mravenci,Pes a jeho odraz…). Za mě nejpovedenější knížka, která se mi poslední dobou dostala do ruky. Dala bych i o hvězdičku víc. Tleskám.

26.03.2022 5 z 5


Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Ani druhý díl nezklamal. Děj utíká sám. Moc se mi tu líbila Arya. Její postava se krásně vyvíjí a bavila mě ze všech nejvíc (lepší než v seriálu). Ke konci knihy je výborné číst myšlenky Theona, jak se to v něm všechno pere. Naopak kapitoly s Daenerys teď tolik nezaujaly jako v prvním díle, ale chápu, že si musela projít i touto putovnější fází, která toho tolik čtenáři neposkytne. Opět varuji slabší povahy krve, usekaných končetin, znásilnění a podobných hrůz je tu samozřejmě s válkou v plném proudu mnoho. Než se pustím do třetího dílu, asi to proložím nějakým románem nebo jinou oddechovkou. Pokud jste se zamotávali v prvním díle v množství postav, tak čekejte nyní dvojnásobek + názvy všech rodů + bonus názvy desítek lodí. Někdy mě ten výčet jmen už nebavil a netušila jsem, kdo ke komu patří nebo kdo k jaké lodi. I když na konci najdete hezký jmenný seznam. Knížka velmi vydařená,napínavá, čtivá.

13.03.2022 4 z 5


Veršované pohádky Veršované pohádky Helen Anderton

(SPOILER) Už dlouho hledám hezkou dětskou knížku, kde budou klasické pohádky zpracovány opravdu dobře. No tahle to taky úplně není, ale baví nás. Veršíky jsou podle mě ten lepší průměr z těch hrůz, které trh nabízí. Oceňuji jednoduchost textu. Příběhy končí trochu jinak (Popelka frčí okurkovou limuzínou, Jeníček a Mařenka zůstanou raději u Ježibaby…), ale za nás je to vtipné. Pohádky jsou krátké přesně na dobrou noc. Koukavé velké obrázky, s kterými se dá dál pracovat jsou super (počítat matrace u princezny na hrášku, barevné ptáčky v lese, která princezna si kouše nehty nebo nečistí zuby fuj, ani princi a královně se to nelíbí…). Za mě ještě plus za pohádku Princezna na hrášku.Mám ji ráda a moc se neobjevuje. Za mě hezké a milé. Malým čtenářům se bude líbit.

08.01.2022 3 z 5


Twilight sága (box) Twilight sága (box) Stephenie Meyer

(SPOILER) Filmu jsem se dloooho vyhýbala, ale pak jsem čistě z nudy koukla a byla jsem překvapená.Po přečtení ságy mi už film nestačil a upíři mě úplně uchvátili (i když pozornému čtenáři budou hlavou vrtat některé nedokonalosti v příběhu,romantická duše se tím nenechá rozhodit)
Stmívání - hodnotím jako nejlepší. Seznámení Edwarda a Belly, jejich vzájemná přitažlivost a rozplétání hrůzného tajemství krásného upíra. Četla jsem asi 3x a vůbec mě to nepřestalo bavit.
Nový měsíc - lehce slabší než Stmívání. Začátek knihy vám navodí tu správnou depku. Chybí mi tam ten Edward, ale vyvíjející se vztah s Jacobem je taky super.Volturiovi mě moc nebaví.
Zatmění - opět super. Vlci, upíři, boj o Bellu a spojenectví vlků a upírů.
Rozbřesk - první půlka je úžasná - svatba,romantika…Top je Jacobův pohled na věc. Ale Bella jako upírka je pro mě trochu zklamání.Sice má super schopnosti,ale už se mi nelíbí její povaha. Jak vyjíždí na Jacoba,který ji celou dobu zachraňoval…pak tu jsou opět Volturiovi. Nemohu se ubránit dojmu, že si tu ani paní spisovatelka už moc nevěděla rady,ale i tak to miluju. Edward je prostě upíří Romeo a určitě jsem to nečetla naposledy. Ságu řadím mezi mé nejoblíbenější. (Krásná obálka)

04.12.2021 5 z 5


Já a ty, navždy Já a ty, navždy Jo Watson

(SPOILER) Další z povedených dílek mé oblíbené autorky oddychovek. Přiznám se, že v první půlce jsem měla trošinku problém s hlavní hrdinkou. Nechápala jsem úplně ty její hrozné tajnosti proč je ve městě, proč leze hned na plot a nezkusí se v ekokoplexu domluvit,proč nevyužije to, že je slavná spisovatelka, která píše novou knihu, proč si to ta Pebecca sakra tak komplikuje? I když ty její trapasy byly potom super. Také mě rozčilovalo to natahování…tak už mu konečně řekne pravdu? Zase ne. Ale druhá půlka mě totálně pohltila. Dopisy a napínavé pátrání nádhera. Je tu patřičná dávka romantiky, kterou od takové knížky čekáte. Oproti jiným knihám od autorky tu bylo ještě něco navíc. Otevření vážnějších témat: každý si nemohl (nemůže) dovolit milovat vždy toho koho by si přál, poukázání na problémy starých lidí a konkrétně lidí z Alzheimerovou chorobou. Dojala jsem se několikrát. Knížka je čtivá,jednoduchá,udržuje čtenáře neustále napnutého. Super jsem si to užila.

31.10.2021 4 z 5


Hra o trůny 1 Hra o trůny 1 George R. R. Martin

Nejprve jsem viděla seriál a až s odstupem času,jsem se pustila do knihy.Přiznávám,dlouho jsem váhala.Seriál byl na mě dost drastický a vůbec jsem si nebyla jistá jestli to chci prožít znovu.Není to čtení pro slabé povahy.Nakonec jsem přečetla.Seriál věrně kopíruje knížku,takže kdo měl problém s množstvím násilí,tak v knize tomu neuniknete.Co bylo náročné:určitě ohromné množství postav,trochu jsem si vypomohla právě TV zpracováním, jinak bych se asi ztratila. Spisovatel si toho byl zřejmě vědom a kapitoly zajímavě rozdělil mezi jednotlivé hlavní postavy.Bylo zajímavé nakouknout do mysli každé z nich.Lépe se s nimi ztotožnit.Na druhou stranu to přeskakování z jedné postavy na druhou působilo rušivě.Dále mi trochu vadilo mládí postav.Dejme tomu,že by to tak mohlo být,ale u Rickona mi ty 3roky prostě neseděly a tahle postava pro mě byla nějak málo uvěřitelná.Pokud jste čtenář,který má problém,když je něco víc popisné, tak to pro vás může být také zádrhel.Mě to však hezky doplňovalo.Kniha byla plná napětí,děj plynul a smekám před spisovatelem dát něco takového dohromady. Rvala jsem si vlasy,když Ned dělal jednu blbost za druhou a taky na to dojel.A Daenerys byla prostě skvělá.Knížka ji dodává mnohem víc, i když v seriálu byla zahraná na výbornou.Určitě se pustím i do druhého dílu s knížka má své čestné místo v mé fantasy knihovničce:-)

17.10.2021 4 z 5


Svatba naoko Svatba naoko Jo Watson

Jo Watson je skvělá spisovatelka oddechovek na léto k vodě.Svatba naoko má úžasný rozjezd.Hrozně jsem se nasmála a těšila se co příjde.Ale ono to bohužel už nepřišlo.Annie i fešák Chris byli fajn.Trevv jako záporňák dobrej,fakt pitomec,ale to trumfování mě brzy přestalo bavit.Chvílema jsem si rvala vlasy a přála si,aby Chris dal Trevvovi jednoduše pěstí a odvezl si Annie domů.Neviděla jsem důvod,proč u té hry pořád zůstávali.Kniha by byla asi o půlku kratší a postavy i čtenář by si ušetřili trápení ke konci.Jinak v českém překladu fuj za ty chyby,překlepy a hrubky. Nebylo jich málo.

30.08.2021 1 z 5


S láskou tě nenávidím S láskou tě nenávidím Jo Watson

(SPOILER) Takhle moc jsem se u knížky snad v životě nenasmála.A to jsem se řechtala někdy pořádně hlasitě.Proto plný počet hvězdiček. Konec byl takový snadno předvídatelný, ale no a co. Mám ráda šťastné konce.Zamilovala jsem si hrdinku i když mi někdy vadilo její fňukaní.Uznávám,že Ben mě hodně překvapil a mé srdce romantika zaplesalo.No a adoptivní taťkově bez chyby.Čte se to jedním dechem.Shrnutí: vtipné,čtivé,sexy,romantické,něžné…Asi nejpovedenější autorčino dílo, které jsem od ní četla.

28.08.2021 5 z 5


O zvědavém štěňátku O zvědavém štěňátku Iva Hercíková

Tohle čtení je nesmrtelné.Jako dítě jsem měla štěňátko ráda,miluju ho i jako maminka a až se stanu babičkou, nebude tomu zaručeně jinak.Krásné ilustrace, jednoduchý krátký text,nenásilný děj, čtení pro ty úplně nejmenší.Pokud zvažujete, po jaké knížce sáhnout na to první večerní čtení, tak určitě po štěňátku.Moje děti ho chtěly číst znovu a znovu. Dokonce jsem tuto knížku darovala i své neteři ke křtu.

28.08.2021 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Silmarillion je knihou,do které musí Tolkienův čtenář vyspět.Sama jsem knihu nejprve odložila a vrátila se k ní až za několik let.Nelituji toho.Byla to jedním slovem nádhera.Ano,je to ze začátku složité,mnoho jmen a velmi popisné (asi tak tisíckrát víc než Pán prstenů),ale to je prostě Tolkien.Dějiny světa elfů a celé Středozemě,jednotlivé příběhy hrdinů a růst Saurona, sloužícího ještě temnějšímu pánu jsou vrcholnou prací.I když je tato kniha vlastně počátek všeho,doporučuji začít pohádkově od Hobita a Pána prstenů a k Silmarillionu se propracovat.

27.08.2021 5 z 5