Rodaw Rodaw komentáře u knih

☰ menu

Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

HORY ZPÍVAJÍ
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězd

Za svůj život jsem nepřečetla moc knih z asijského prostředí - musím a chci to napravit! Hory zpívají byla opravdu úžasná knížka, určitě si ji (doufám) během života ještě jednou přečtu. Po dočtení jsem ji okamžitě "vnutila" mé babičce a ta z ní byla také nadšená:). Miluju rodinné ságy a tahle byla fakt skvělá. Jako obrovské plus vnímám skvělé přiblížení historie Vietnamu (nevěděla jsem skoro nic!). Knížka byla i hodně drsná, smutná... a fakt moc krásně napsaná. Takže za mě velké doporučení a těším se na další čtivo od paní autorky a celkově z tohoto prostředí :).

11.02.2024 5 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

ZÁVĚJ
Hodnocení Knihánkova: 5 hvězd

Za mě jednoznačně nejlepší kniha roku 2023 a obrovsky doporučuji všem! :) Bylo to napínavé, neskutečně čtivé, překvapivé, drsné, mrazivé... :-)
Užila jsem si to fakt od začátku až do konce. Vytvořila jsem si sympatie ke spoustě hrdinů a každou z tří linek velice intenzivně prožívala. Knížka obsahuje velké množství zvratů a konec přinesl velice zajímavou (a za mě fakt nečekanou) pointu, která donutí k hlubšímu zamyšlení. Miluju tuhle postapo záležitost a doporučuji ji Vám všem! :)

11.02.2024 5 z 5


Storočí Storočí Alex Aster (p)

STOROČÍ
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

Napřed jsem z knížky byla nadšená, vtáhla mě a nutila mě číst dál a dál a dál. Taková temná pohádka a za mě velké wow. Jenže bohužel, jak se děj rozjížděl, bavilo mě to míň a míň a míň. Čekala jsem drsné hry (alá Hunger games, škoda toho přirovnání - knize to za mě velmi ublížilo), přišla spíš magie a vztahy... Některé momenty dokázaly překvapit a přišly i určité zvraty (to mě bavilo), ale celkově za mě spíš průměr, na který rychle zapomenu a do dalších dílů se pravděpodobně pouštět nebudu. :)

11.02.2024 3 z 5


Černá tma zapomnění Černá tma zapomnění Laird Barron

ČERNÁ TMA ZAPOMĚNÍ
Hodnocení Knihánkova: 1 hvězda

Tak za mě tento typ hororu teda ne :(. Horory miluju, ale u tohoto jsem trpěla. Největší problém? Za mě nuda. Prostě mi to nesedlo...
Bohužel jsem se vůbec nebála, pořád jsem čekala na "to" rozuzlení - s tím, že se třeba můj názor na knihu zlepší, bohužel se dostavil naprostý opak. Za mě to byla fantasmagorie:(. Nudila jsem se, některé (za mě nedůležité) scény byly detailně popisovány na XYZ stránkách, i jsem se ztrácela a něco jsem vůbec nepochopila. Takže za mě absolutně nemohu doporučit :(.

11.02.2024 1 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

POMOCNICE
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězdy

Všichni v mém okolí Pomocnici doporučují a já se k nim ráda přidám :). Opravdu skvělý thriller, který mě bavil od začátku až do konce. Neuvěřitelně čtivá - nutilo mě to prostě číst dál a dál a dál :). Ke konci mě překvapila brutalita, některé scény byly poměrně dosti drsné (a to se mi moc líbilo!:D). Celkové rozuzlení knihy bylo velice zajímavé a závěr rozhodně nutí těšit se na další díl! :)

11.02.2024 5 z 5


Ztracené dívky z Willowbrooku Ztracené dívky z Willowbrooku Ellen Marie Wiseman

ZTRACENÉ DÍVKY Z WILLOWBROOKU
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězdy

Parádní kniha, která mě bavila od začátku až do konce. Miluju prostředí psychiatrických léčeben a tady bylo úplně dokonale popsáno! A velice - velice! - mrazivě. A do toho šílený sériový vrah... Opravdu super, strašně moc se mi to líbilo a s knihou byla velice spokojená i moje babička, která ji četla taky. Takže z našeho domu hned dvojité doporučení:).

25.01.2024 5 z 5


Feťáci Feťáci Eva Dolejšová

FEŤÁCI
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězdy

Vynikající knížka, která mě opravdu moc a moc bavila. Tohle téma mě velice zajímá, škoda, že knížek (a příběhů) s touto tématikou není více. Třeba paní Dolejšová na toto téma ještě něco napíše, moc bych si to přála :). Feťáci byli skvělí, krom drog je tu úžasně popsaná i závislost na alkoholu. Kniha byla drsná - a to je super! Jen té půl hvězdičky odebírám za konec... trošičku moc pohádka - i když naděje umírá poslední a vždy je hezké v ni věřit. Každopádně knížku moc a moc doporučuji! :)

25.01.2024 5 z 5


Černá kniha českých bestiálních vrahů Černá kniha českých bestiálních vrahů Jaromír Slušný

ČERNÁ KNIHA ČESKÝCH BESTIÁLNÍCH VRAHŮ
Hodnocení Knihánkova: 4 hvězdy

Skvělá knížka, která mě moc bavila a přinesla spoustu nových informací. Doporučila bych ji všem milovníkům true crime ;). Líbilo se mi, že byla napsána jako takové vyprávění - člověk se o to lépe do všeho vcítil a dle mého díky tomu i líp pochopil souvislosti. Styl psaní pana autora mi velice sedl a moc ráda bych si přečetla i nějaké jeho další knihy :).

25.01.2024 4 z 5


Sloní paměť Sloní paměť Alex Lasker

SLONÍ PAMĚŤ
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

Když jsem se dozvěděla, že vyjde rodinná sága mapující několik DESÍTEK let - navíc doprovázená zvířecím příběhem (alá Psí poslání - akorát se slonem) - byla jsem nadšená. No a možná nadšená je slabé slovo :). Miluju rodinné ságy, ještě víc miluju rodinné ságy, které se odehrávají opravdu v průběhu mnoha let, miluju Psí poslání a obecně miluju zvířecí příběhy. Exotické prostředí Afriky bylo jen lákavým bonbónkem navíc! Všechno vypadalo dokonale, proč to tedy nakonec úplně nevyšlo...?

Kniha má jen něco přes 250 stran - což je docela málo na to, že mapuje několik desítek let jedné rodiny a života slona. Člověk by si řekl "Hm, tak to teda pofrčí a bude utíkat hodně rychle" - a to právě ani tolik ne. Hlavní "problém" u knihy byl ten, že já z toho tu rodinnou ságu ani moc necítila. Problém je asi špatné slovo, proto ty uvozovky, možná by lépe sedělo označení "zvláštní překvapení" :D. Ano, nějakou rodinu jsme tu měli a sledovali jsme jejich život po dobu spousty let, ale vše se odehrávalo spíše tak v pozadí, často jen v náznacích, nerozvinuté... Na život a putování slona se pan autor zaměřil víc, ale i tak vše bylo napsáno takovým velice zvláštním a specifickým stylem psaní. Pro mě trošku těžkopádným - občas se v textu našla i slova, kterým jsem nerozuměla :D. Tahle kniha by dle mého mohla uspokojit náročnějšího čtenáře či intelektuála. Ten styl psaní se těžko popisuje, sice svým způsobem stručný a věcný - ale mnohdy těžší na strávení. I když je kniha tenká a ten příběh není složitý, vyžaduje za mě vyšší potřebu míry soustředěnosti.

Ač z knihy úplně nesedím na zadku, jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Miluju příběhy se zvířátky a v Sloní paměti bylo úplně super i exotické africké prostředí. Jen bohužel je tu poměrně blízce popsáno pytláctví a vyvražďování zvířátek kvůli byznysu. Slovo bohužel jsem použila z toho důvodu, že jde samozřejmě o velice smutnou realitu, o které se nelehce čte. Některé scény mě skoro rozplakaly:(. Ale je strašně moc dobře, že se tato témata otevírají a za mě velký plus nahoru, že se jim pan autor v knize věnoval.

Knihu jsem četla dlouho. Trošku jsem se s ní prala. Byla jiná, než jsem čekala. Byla zvláštní. Pokud Vás ale zaujala anotace, běžte do ní. Právě tím, že je knížka zvláštní a náročnější, než by člověk čekal, dokáže podle mě skvěle rozšířit obzory ve více sektorech. Navíc konec je nádherný a každý si v něm najde své. Ukazuje tvrdou realitu života (osudy některých členů z rodiny) a úplný ten závěr... já, jakožto majitel Domova důchodců pro pejsky, jsem v kontaktu se smrtí moc moc často a takové konce můžu. Resp vždy si v nich něco najdu. A dodávají mi krom jiného naději. A vlastně taky dost odvahy - nevzdat to, protože tohle je život a k životu patří všechny různé odstíny.... Sloní paměť těžší kniha, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Ale jednou stačilo :D.

Více brzy v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov :-).

08.09.2023 3 z 5


Rekviem za sen Rekviem za sen Hubert Selby

REKVIEM ZA SEN
Hodnocení Knihánkova: 2 hvězdy

Miluju knihy o drogách! Mohlo by jich za mě být daleko více :). Na Rekviem za sen jsem se moc těšila - ačkoli jsem před knihou už dvakrát viděla film. To možná byla chyba v tom, že kdybych film neviděla, třeba by mě kniha bavila víc. I když, jak nad tím teď tak přemýšlím - říkám si, že nevidět film, tak knihu možná ani nedočtu :D.

Příběh je zajímavý, ale ten styl psaní... za mě katastrofa :D. Opravdu se mi to četlo extrémně špatně. V tomto případě doporučuji více film, který je téměř totožný a za mě lépe stravitelný (ačkoli i ten je umělecký a abstraktní).

Jsem ale moc ráda za to, že jsem si knihu přečetla. K příběhu se vrátím - ale prostřednictvím filmu. Pokud Vás téma narkomanů zajímavá, tak Rekviem za sen - teď myslím knihu - doporučuji, jen se připravte, že se nečte lehce a je to celkem oříšek přelouskat... ale pokud Vás tematika zajímá, hurá do toho. Já věděla už dopředu, že je styl jiný a že mi asi nesedne - a i tak jsem do toho šla :).

Více brzy v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov :-).

08.09.2023 2 z 5


Dej si na ni pozor Dej si na ni pozor Samantha M. Bailey

DEJ SI NA NI POZOR
Hodnocení Knihánkova: 3,5 hvězdy

Kombinace thrilleru, psychologického románu a vztahovky z vyšších kruhů (všichni hrdinové pochází z bohatých rodin a smetánky - včetně chůvy Holly:), bylo pro mě hodně zajímavé nakouknout pod pokličku života boháčů). Maminka Sarah (tak trošku krize středního věku) a tatínek Daniel (na první pohled pohodář) najmou chůvu Holly (studentka medicíny) pro svého syna Jacoba (usměvavý klouček). Napřed vše vypadá jako dokonalá spolupráce, ale jak to tak bývá - postupně přijdou problémy a vše se změní v psycho jízdu.

Máme tu 2 linky - minulost (Holly jako chůva v rodině) a současnost (rodina přestěhovaná a začíná nový život - snaží se na vše zapomenout, ale minulost se ozývá). Linky mě bavily obě dvě - možná o krapet víc ta z minulosti:). Byl to takový poklidný, ale místy psycho příběh (byla tu surová všeobecná psychická narušenost postav:D). Něco mi přišlo trošku překombinované - lehce nelogické - ale příběh měl super dynamiku a čtení velice rychle ubíhalo. Závěr mě překvapil, ale za mě to nebyl tolik thriller - spíš psychologický román o rodině a vztazích.

Více brzy v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov :-).

08.09.2023 4 z 5


Nářek drozda Nářek drozda Tim Weaver

NÁŘEK DROZDA
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

David Raker dostává do rukou další složitý případ - dvojice Cate a Aiden zmizela za velice zvláštních okolností. Jejich auto se zřítilo do 30 metrů dlouhé propasti a okamžitě vzplanulo. Oba dva beze stopy zmizeli, jejich těla nebyla nalezena - přitom takovou nehodu zákonitě nemohli přežít. Co se stalo... ?

Na knížku jsem se moc těšila, ale bohužel musím konstatovat, že mi úplně nesedla (jsem jasný ufounek, hodnocení má totiž naprosto bezvadná). Na mě hodně hodně dlouhá, samé vyšetřování a rozhovory. Určitě to mnoha lidem sedne (a sedlo, jak tak koukám na hodnocení - říkám, já jsem ufoun...), ale já jsem se u čtení dost nudila:(.

Knížka je hodně zamotaná, má v sobě spoustu linek (i časových) a některé momenty byly velice děsivé a creepy (ty se mi líbily moc). Rozhodně byl Nářek drozda v něčem překvapivý a špatně dopředu odhadnutelný - to jsou velká pluska. Jako mínus ale zase naopak vnímám za mě lehkou překombinovanost.

Tuto knížku bych doporučila všem koumálkům:). A klidně bych ji s klidným svědomím dala i náročnějším čtenářům - kniha je hodně inteligentní a donutí Vás přemýšlet :).

Více brzy v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov :-).

08.09.2023 3 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

MY DĚTI ZE STANICE ZOO
Hodnocení Knihánkova: 5 hvězd

Je tady vůbec někdo, kdo knihu ještě nečetl? Nebo já byla úplně poslední mimozemšťan?:) Každopádně kdyby tu někdo takový byl - neváhejte a běžte do ní... je boží!... dokonalá, děsivá a strašně důležitá! Je důležité o takových věcech číst, mluvit, vnímat je... přemýšlet o nich...

Moc se mi líbila i kniha Memento (ta za mě měla děsivější konec), ale My děti ze stanice ZOO ji ještě předčila. Doporučuji všem a rozhodně se k ní během svého života ještě vrátím! (a zase k dalšímu čtení napíšu komentář sem na Databázi, jak je u mě zvykem:)). Opravdu skvělá, jedinečná a nezapomenutelná knížka.

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 4/2023. :-)

08.09.2023 5 z 5


Druhý neznámý Druhý neznámý Martin Griffin

DRUHÝ NEZNÁMÝ
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

Druhý neznámý má naprosto perfektní anotaci, za mě ale (bohužel!! fakt mě to moc mrzí) nevyužitý potenciál. Ale zase - 100 čtenářů, 100 názorů, knihu četla i moje babička a ta z ní byla totálně nadšená! Každopádně za mě spíš takový průměr...

Napřed mě knížka hodně bavila a byla jsem nadšená. Cítila jsem, že je to to pravé ořechové:). Bohužel jsem se však po čase začala nudit - ano, u tak božího námětu, ale bohužel opravdu ano... Za mě to bylo ploché a překombinované. Přitom námět opravdu dokonalý a Druhý neznámý mohl být perfektní survival.

I když jsem se místy nudila, zároveň jsem se i místy bavila:D. Proto dávám 3 hvězdičky. Nebylo to úplně špatné, ale zároveň to mohlo být DALEKO lepší... :)

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 4/2023. :-)

08.09.2023 3 z 5


Hřbitov Hřbitov Ed Warren

HŘBITOV
Hodnocení Knihánkova: 4 hvězdy

Knížka vyšla v originále už v roce 1992 a jsem teda moc a moc ráda, že jsme se v ČR dočkali jejího vydání. A pokud tato série bude vycházet dál (doufám, že ano), budu ji moc ráda číst :). Najdeme zde 18 nadpřirozených příběhů - v první části z oblasti hřbitova Union Cemetery (který bych klidně ráda navštívila, rozhodně mě to místo láká:)) a v části druhé je to mix jiných hřbitovů.

Pro mě je tato knížka takové Věřte nevěřte v knižní podobě. Přesně tak nějak se mi to promítalo v hlavě. Některé příběhy byly spíše takovou pohádkou (či těžce uvěřitelné), ale některé dokázaly pěkně vystrašit (třeba strana 65 :D). Určitě bych ocenila více vysvětlení ze stran Warrenových, hlavně některé příběhy by si to detailnější vysvětlení opravdu zasloužily (aneb mnou zůstaly tak trošku nepochopeny/nestráveny).

Doporučuji, je to taková příjemná (občas) lehce strašidelná jednohubka:).

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 4/2023. :-)

08.09.2023 4 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

VĚZENKYNĚ
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

Moc jsem se na tento thriller těšila, anotace zněla suprově a Vězenkyně se mi jevila jako typ příběhu, který v sobě bude mít několik zvratů, obratů a šokujících momentů - zkrátka jako něco, co si čtenářem dokáže dokonale hrát a rozhodně nebude nudit. Splnilo se to? Částečně. Kniha šokující byla, ale pro mě ne v úplně dobrém slova smyslu (resp ta pointa mi celkově moc nesedla) a trošku jsem se při čtení nudila :D.

Nebylo to špatné, ale za mě až moc překombinované - a díky tomu nereálné. Kniha je hodně psychologická a za mě taková nemastná neslaná. S odstupem času si nedokážu vybavit ani konec a to je samozřejmě špatně. Doporučila bych spíše jako odpočinkový thriller pro nenáročné čtenáře :).

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 4/2023. :-)

08.09.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

LES V DOMĚ
Hodnocení Knihánkova: 4 hvězdy

Kniha mě moc a moc bavila! Těžké a smutné téma, ovšem zpracováno neuvěřitelně čtivou a chytlavou formou... Stojím na straně paní Mornštajnové, na 101 %! Velice povedené psychologické rodinné drama. Jsem zvědavá, co na knížku řekne moje babička:). Já jsem byla spokojená, i když hlavní hrdinka (ač oběť, ale..) mě v něčem fakt dost štvala (pejsci + chování se k jedné z postav)!

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

31.05.2023 4 z 5


Memento Memento Radek John

MEMENTO
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězd

Úžasná kniha o feťácích, kterou všem doporučuji. Drsná a (za mě) velice realistická. Konec byl jiný, než jsem čekala, ale teda mrazilo z něj ještě víc...
Doporučuji všema 10! Vynikající čtivo a takové knihy do povinné četby, prosím! Paráda, paráda, paráda...:)

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

31.05.2023 5 z 5


Déjà vu Déjà vu David Urban

DÉJÁ VU
Hodnocení Knihánkova: 3,5 hvězd

Detektivka, která mě moc a moc bavila a našla jsem si nového oblíbeného českého autora! :) Prostředí bezdomovců mi velice sedlo, při čtení jsem vypla a zapomněla na starosti okolo sebe (a tak to má být). David Urban má neuvěřitelně čtivý styl psaní a toto rozhodně nebyla poslední kniha, kterou jsem od něho četla! Těším se na další a jeho plánované novinky budu bedlivě sledovat:).

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

31.05.2023 4 z 5


Staré křivdy Staré křivdy John Marrs

STARÉ KŘIVDY
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězd

Naprosto úžasný thriller, který bych moc ráda všem doporučila! Mix psychologického rodinného dramatu a (díky atmosféře) hororu. Bylo to zajímavě propletené a konec mě šokoval. Dost temná a neskutečně čtivá záležitost, pokud Vás baví thrillery, nenechte si tento ujít! :)

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

31.05.2023 5 z 5