Rizek75 Rizek75 komentáře u knih

☰ menu

Nejsem jenom sestra Nejsem jenom sestra Hana Šlechtová

Vzácná sonda do života mladé české zdravotní sestřičky, která odletěla pracovat do Saúdské Arábie. Myslím si, že vyprávění o tom, jak se nebát a jít si za splněním svých snů a ještě o tom napsat knížku, která není jen pouhým vyprávěním, ale i případným návodem pro stejně nadšené kolegyně a kolegy, kteří uvažují o práci v zahraničí, kde je svět zcela odlišný tomu našemu, ale přesto podobný, je výborným počinem. Navíc i čtenáři, kteří nejsou tzv. z oboru, se dozví spoustu zajímavých věcí (skvělé je i srovnávání zdravotnictví u nás a v SA). Vřele doporučuji všem, a nejen proto, že autorka pochází z mého rodného kraje, dokonce ze stejného města.

15.04.2024 5 z 5


Ve stínu hory Ve stínu hory Silvia Vasquez-Lavado

Autorka si v dětství prošla traumatem (zneužívání rodinným přítelem), které ji poznamenalo na jedné straně, na druhé straně se však dokázala, přes další životní zkoušky, jako poznání své odlišné sexuální orientace či maximální přemíru alkoholu, dostat až na samotný vrchol nejvyšší hory světa. Děj je vyprávěn střídavě ve dvou rovinách - v jedné to jsou vzpomínky na nepříliš šťastné dětství a v té druhé sledujeme dospělý život autorky a poté její následný výstup na Everest. A vše co popisuje, jí věřím a obdivuji její statečnost a odhodlanost. Zdolání vrcholu je pak vylíčeno tak bravurně, že si připadáte jako byste lezli na Matku všech hor s ní. Za mě prostě super čtení, zvlášť pro ty, co milují hory.

04.03.2024 5 z 5


Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Další moje z afghánských knih (po 1. Dějinách Afghánistánu a 2. románu Frišta; chystám se na 3. Knihkupce z Kábulu).
Nádherný příběh, drsný příběh, přiběh dětství, přiběh přátelství a i naděje... Asi takto stručně bych vystihl román Lovec draků.
Pár myšlenek z něj tu zaznělo už v minulosti, např. "V Afghánistánu je mnoho dětí, ale žádné dětství" ... Mě pak zaujalo i "O Afgháncích platí, že všechno berou na lehkou váhu" ... A možná právě proto si musel hlavní hrdina projít tím, čím si prošel. A já se musel hodně držet, abych se každou chvíli nerozbrečel...
Alláhu akbar!
(Bůh je převeliký!)

03.02.2024 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Tedy vážně, tohle mě dostalo! Člověk samozřejmě vnímá, jaká byla tehdy doba, jaká zvěrstva se odehrávala na na nevinných lidech, ale jakmile v tom jsou i malé děti, novorozenci, je to tragédie ve veškerém smyslu toho slova. A nemysleme si, že v dnešním světě se nic takového neodehrává, naopak, diktátorské režimy, sila moci, přetvařování politické moci, moc peněz... Za mě je tahle kniha neskutečným počinem, bojujícím právě proti tomu, aby se krutosti již nikdy neopakovaly. No jenže lidé jsou nepoučitelní...

19.01.2024 5 z 5


Nic Nic Janne Teller

(SPOILER) SPOILER!
No... Jak začít. Je to asi o tom, jak se asi cítí znuděný dětičky na základní škole, která je nebaví. A jedno z dítek si usmyslí, že nic, prostě nic, nemá význam, včetně školy. Vyleze si na strom a tam setrvá až do konce příběhu. Přitom stele svoje rozumy o bezvýznamnosti úplně všech a všeho. Ach jo, tolik deprese Spolužáci se pak snaží přesvědčit rebela o opaku, že něco význam má, a proto přece chodí do školy a učí se novým věcem. Rozhodnou se tedy přesvědčit svého kamaráda tím, že každý z nich určí věc, která má pro jiného nějaký význam. V bývalé truhlárně pak tajně, na tzv. kupě významu (jak píše autorka) shromáždí př. živého křečka, jízdní kolo, ustřižené vlasy,... vzájemná naštvanost při určování těchto věcí začíná nabírat obrátek. A tak pro kupu významu obětují mrtvého bratříčka jedné ze spolužaček, kterého vykopou z hrobu, pak třeba odcizí kříž s Ježíšem z kostela, uříznou dokonce hlavu psovi, který je následuje do truhlárny, uříznou prst spolužákovi... Vzájemným určováním věcí významu si vlastně kompenzují vztek na ty druhé. Když se vše provalí, je z toho humbuk doma, ve škole, ve světě. Ale kupodivu, kupa významu se později stane předmětem zájmu médií, dokonce ji chce koupit světové muzeum. Zvrat přichází ve chvíli, kdy rebelujícího spolužáka, který je přesvědčen, že ani tak nemají nashromážděné veci žádný význam, zabíjí jeho kamarádi ze třídy, kteří ho doposud přesvědčovali o významu, o tom, že "něco" má smysl...
Nevím, čím si kniha zasloužila takovou pozornost. Za mě to není žádná psychologická sonda do života mládeže, ale spíš neskutečně uvěřitelný příběh typu S. Kinga.

16.01.2024 2 z 5


Hrady doby přemyslovské I: Královské hrady, biskupská sídla, Chebsko Hrady doby přemyslovské I: Královské hrady, biskupská sídla, Chebsko František Záruba

Komplexní shrnutí vývoje hradní architektury v Čechách. Tento první díl se věnuje především knížecím a královským hradům přemyslovské doby. Nadšencům o hradní sídla tato kniha rozhodně nesmí uniknout.

31.10.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Čekal jsem od toho více. Konec předvídatelný. Stále dokola omíláno, jak se někdo hádá, stejné repliky. Myslím, že tak skvělé hodnocení si kniha nezaslouží.

13.08.2023 3 z 5


Expedice: Můj milostný příběh Expedice: Můj milostný příběh Bea Uusma

Bezvadně zpracovaná kniha. Jak po stránce grafické, tak po stránce obsahové. Čte se jedním dechem. Obdivuji zápal, s kterým se autorka pustila do pátrání a shromáždila všechny relevantní podklady. Dosáhla tak vlastně svého cíle, stejně, jako se o to pokusila expedice polárníků.

02.08.2023 5 z 5


Z Čech až k severnímu pólu Z Čech až k severnímu pólu Vladislav Mareš

Osudy polárních cestovatelů s českými kořeny - to je tato čtivá kniha, která zaznamenává fakta o pokusu proniknout ledy Severního ledového oceánu.

29.05.2023 5 z 5


Hrad Sovinec Hrad Sovinec Tomáš Niesner

Přehledná historie hradu s mnoha fotografiemi jednotlivých částí a popisem.

28.05.2023 5 z 5


Sám proti inkvizici Sám proti inkvizici Marcos Aguinis

Dílo, které si zaslouží pozornost. Nejen pro svou uměleckou hodnotu, ale i pro vykreslení skutečností, které se odehrávaly při střetu náboženských vyznání v 17. století (ale vlastně přetrvávají až dodnes). Je to kniha, která na jedné straně vykresluje odvahu, hrdinství, na straně druhé povýšenost, pohrdání životem, člověkem...

06.01.2023 5 z 5


Rožmberská hrobka: Příběh hledání Rožmberská hrobka: Příběh hledání kolektiv autorů

Velice zajímavá kniha, která čtenáři nejenže čtivě zprostředkuje historii kláštera ve Vyšším Brodě, ale i objevování hrobky rodu Rožmberků, s nejnovějšími poznatky na základě moderní techniky.

16.12.2022 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Jako zajímavý, reportážní styl, napínavý, mystický, hororový, a tak nějak všechno dohromady. Jednu * ubírám za několik vulgarismů, které by se daly vyjádřit míň expresívně. I když kdoví, co by člověku samému v takové situaci lítalo z úst, že...

10.03.2022 4 z 5


Toulky českou minulostí 17 Toulky českou minulostí 17 Petr Hořejš

Další díl Toulek míří do literárního světa přelomu 19. a 20. století, kdy předmětem zájmu jsou především spisovatelé pocházející z pražského prostředí a píšící mj. německy či hebrejsky. Čtenáře jistě zaujmou podrobné (a mnohdy) ne úplně známé životní osudy těchto literátů.

25.11.2021 5 z 5


10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou 10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou Jan Rendl

Mám cestopisy rád a tento se velice dobře četl. Napsán přesně tak, co v danou chvíli cestovatel prožívá, co se mu honí hlavou... A obdivuhodnou je i zvolená forma cesty, pěšky. Tudíž rizik v neznámých končinách přehršle, o to víc zajímavé, jak si autor dokázal vždy poradit.

26.05.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Socialismus a diktatura proletariátu, jak je možné, že i v 21. století jsou tyto pojmy živé, ba co víc, že existují země, ve kterých jsou důsledně praktikovány... Je to až děsivé, když si člověk při čtení tohoto románu uvědomí, jak by plynul život v socialistickém Československu v případě potlačení revoluce v listopadu 1989. Vážím si svobody, vážím si toho, že můžu cestovat, svobodně se vyjadřovat-jako třeba zde na Databázi. Co se týče příběhu, velice zajímavě zpracované, smutné, zvláště ke konci. Nicméně jistá naděje na lepší zítřky tu je...

08.05.2021 4 z 5


Toulky českou minulostí 16 Toulky českou minulostí 16 Petr Hořejš

Toulky českou minulostí mají pokračování, tentokrát úzce zaměřené na hudbu, a to je dobře. I hudba má své dějiny, českou nevyjímaje. A máme být na co pyšní. Máme slavné autory, kteří prosluli po celém světě, Smetanu, Dvořáka, Janáčka - těm především je kniha věnována.

07.12.2020 5 z 5


Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

Symbolika a znovu symbolika, kterou lze místy domýšlet, ale...
Opakování již vyřčeného z úst zúčastněných postav téměř na každé straně, dále idea diktatury a nesvobody, prolínající se celým příběhem. Nepopírám autorovo umělecké vyjádření, ale tak nějak mě styl této knihy neoslovil.
Dočteno, uzavřeno, tečka.

06.11.2020 2 z 5


Tajná akta Parvus Tajná akta Parvus Elisabeth Heresch

Skutečně detailně zpracované téma týkající se ne moc známé postavy, která přispěla k revoluci v Rusku na počátku 20. století. Svými mnohdy i nekalými obchody, nahlíženo dnešním pohledem, financoval obchodník Parvus dělnické soudruhy, aby byla zažehnuta jiskra k svržení carismu. Autorka pracuje s obsahlým archivním materiálem, tudíž nelze čekat, že toto téma osloví každého čtenáře se zájmem o oddychovou literaturu, to ostatně od literatury faktu ani nemůžeme chtít.

27.08.2020 3 z 5


V srdci moře V srdci moře Nathaniel Philbrick

Mám tyhle příběhy z moře rád. Navíc tenhle vychází ze skutečných událostí, a tak kniha není jen popisem reálií, ale dá se vnímat jako románový kousek.

11.08.2020 4 z 5