Rita55 Rita55 komentáře u knih

☰ menu

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Posloucháno jako audiokniha - skvěle namluveno, hlasy perfektně odpovídaly charakterům a určitě to umocnilo silný zážitek - doporučuji.

10.10.2023 5 z 5


Oheň je tvým osudem Oheň je tvým osudem Barbara Erskine

Čekala jsem víc. Na to, jak měla být hlavní hrdinka nezkrotná, tak se vlastně podvolila všemu, co na ní "mužský svět" nachystal a nejraději byla zalezlá ve stájích někde na venkově... Vzepřela se jen jednou - princi Eduardovi - a to až jako stařena těsně před smrtí. Kniha je sice poměrně objemná, ale teprve až v posledních kapitolách, po volbě nového skotského krále, jsme se dočkali aspoň nějakého napětí. Jinak se děj točil kolem manželství, rození, umírání a přesunů Eleyne mezi Walesem, Anglií a Skotskem... Nečetlo se to úplně špatně, ale už jsem se těšila, až to budu mít za sebou a budu se moct pustit do něčeho jiného.

07.09.2023 3 z 5


Artemis Artemis Julian Stockwin

Vše podstatné už je vyjádřeno v příspěvku haki34, ale mne tato kniha zklamala opravdu hodně - nedotažené, povrchní zápletky, jednání postav někdy opravdu těžko uvěřitelné, styl psaní takový naivní... není to ani pro děti ani pro dospělé. Bohužel.

07.06.2022 1 z 5


Kapitán Adorabl a bambitka černokněžníka Vorána Kapitán Adorabl a bambitka černokněžníka Vorána Dominik Landsman

V knize pro děti bych si asi představovala méně komplikovaný děj a narážek pro dospělé. Ale na druhou stranu musím říct, že výraz "hemalák Saša" mne opravdu velmi pobavil, ten se autorovi povedl - ovšem děti z toho vtipu nic mít nebudou :-D

23.05.2022 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Asi jako všichni jsem čekala, že se konečně něco dozvím... a dozvěděla jsem se, že těch tajemství je víc, než jsem čekala :-))))))) Takže jen doufám, že tahle "trilogie" bude mít minimálně ještě čtvrtý díl :-)

14.07.2021 4 z 5


Poutník z Mohameda - Alláhův hněv Poutník z Mohameda - Alláhův hněv František Kotleta (p)

Bohužel, je to jedna z knih, u kterých si nejsem schopná vytvořit s postavami žádný vztah a v podstatě je mi jedno, co s nimi bude... Beru, že je to autorova prvotina, ale ke čtení něčeho dalšího by mne úplně nenalákala. Podle komentářů ovšem soudím, že se pan Kyša/Kotleta vypracoval, tak třeba tomu dám ještě šanci :-)

09.07.2021 3 z 5


Pouštní Kopí Pouštní Kopí Peter V. Brett

Bavilo mne to stejně jako první díl, od čtení se nikdy nemůžu odtrhnout, jen mi dost vadila, neuvěřitelně rychlá proměna Renny z traumatizované, vyděšené a poslušné dívčiny na krvežíznivou pobíječku jadrnců. Na začátku jsem také nebyla nadšená, že musím přelouskat Jardirovo dětství, ale i to mne chytlo a leccos se tím vysvětlilo :-)

07.04.2021 4 z 5


Norsko za polárním kruhem Norsko za polárním kruhem Josef Novák

Měla jsem na výběr, buď si přečíst tuhle knihu nebo sledovat, jak se dvě hodiny aktualizuje počítač... no, vybrala jsem si tu knížku, protože severní Norsko mám moc ráda, ale jelikož nejsem ani rybář a zatím ani důchodce a letadlem už jsem také letěla, tak mi to nic nového nedalo, bohužel.

26.02.2021 1 z 5


Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Plusové body za zajímavý námět a poměrně adrenalinový závěr, ale mínusové za zpracování - děj a jednání postav (v současnosti i v minulosti) byl leckde dost přitažený za vlasy.

25.02.2021 3 z 5


Tetovaný Tetovaný Peter V. Brett

Četlo se to velmi dobře, zajímavě vymyšlený svět ohrožovaný krvelačnými Jadrnci (o kterých se zřejmě budeme dozvídat postupně, co jsou vlastně zač), sympatické hlavní postavy, které mají ale i své temnější stránky, tajemství či slabosti, děj má spád a ani v klidnějších pasážích se čtenář nenudí, na rozjezd série super... Doufám jen, že dál příběhu nedojde dech, a naopak bude s každou knihou lepší.

12.02.2021 4 z 5


Ze života fotografa Ze života fotografa Petr Jan Juračka

Mám ráda Petrovy fotografie a videa, na kurzu jsem se s ním osobně setkala, takže jsem věděla, do čeho koupí knihy jdu :-) A knížka nezklamala (baví i mojí mamku, která ji čte právě teď). Navíc si můžu, při každém stoupání na horu s batohem obsahujícím těžkou fototechniku a nebo ve čtyři ráno, když se nutím vylézt z teplého spacáku do zimy, říkat: "Dělej, tenhle kopeček zdaleka není K2 ani Kilimandžáro a není ani pod nulou!" :-) A hlavně musím dát přečíst kapitolu od Petrovy manželky mému cestovatelskému parťákovi (nefotografovi), aby věděl, že ani on v tom není sám :-D

18.01.2021 5 z 5


Zátoka pirátů Zátoka pirátů Vladimír Henzl

Děj bohužel zmatený a roztříštěný... Nejlepší a nejužitečnější z celé knížky byl naučný doslov :-)

07.12.2020 2 z 5


Hradba západu Hradba západu Juraj Červenák

Kdyby se mi to nelíbilo, nedočetla bych všech pět dílů :-) Také tentokrát jsem se na každé otevření knihy těšila. Jen zjišťuji, že asi moc nemusím knihy o obléhání, kdy je děj přišpendlený na jedno místo a postavy mají na výběr pouze špatné nebo ještě horší řešení situace. (Nedávno jsem dočetla knihu Řád - zase Turci, jen o sto let dříve - musím ale konstatovat, že pan Červenák si s tím aspoň poradil mnohem mnohem lépe než Willocks - možná to bylo i tím, že Malta byla obléhána víc jak tři dloooouhéééé měsíce :)

26.10.2020 4 z 5


Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Jak byl začátek knihy podrobný, tak byl konec uspěchaný a celé takové "ploché" bez nějakých dějových zvratů. Zajímavý námět, slabší zpracování, ale aspoň jsem se dozvěděla o existenci skupiny Bílá růže. Posloucháno jako audio - OK, ale upřednostnila bych, aby mužské postavy namluvili muži...

15.10.2020 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Sice tenhle typ knížek není úplně můj šálek čaje, ale četlo se to dobře, oceňuji především, že jsem se dozvěděla něco o kraji, o kterém jsem doteď nic nevěděla. Aspoň už je mi jasné, proč by Nohavica trhal květy zrovna u Larischů na zahradě a kterouže to hraniční závoru pro tramvaj by zvedalo slunce :-) Takže 3,5 hvězdičky :-)

21.09.2020 3 z 5


Řád Řád Tim Willocks

Na příběh jsem se těšila, protože jsem před lety Maltu navštívila, ale nakonec se ke chválám bohužel nepřipojím. Sice to, co dokázali přečkat obránci během těch tří měsíců je jistě obdivuhodné, ale číst o tom bylo (zvlášť v druhé polovině knihy) už utrpení, nudila jsem se, ani jedna z hlavních postav mi nesedla a ačkoli nejsem "literárně" nijak jemnocitná, tak vší té krve, zvratků a výkalů pořád dokola už jsem opravdu měla plné zuby.

22.05.2020 3 z 5


Nad českými zeměmi slunce nezapadá Nad českými zeměmi slunce nezapadá Jan Kotouč

Za mne překvapené "ano" :-) nečekala jsem, že mne to bude bavit. Sice jsem byla trochu nešťastná z té velké spousty jmen, ale brzy jsem pochopila, která jména jsou důležitá a která mohu klidně hnedka zapomenout. Konec byl napínavý... jdu na další díl :-)

22.05.2020 4 z 5


Dudáci, draci a kouzelné víly Dudáci, draci a kouzelné víly Liba Švrčinová-Cunnings

Hezká kniha, ale čekala jsem od toho trošičku víc...

10.03.2020 3 z 5


Marie Stuartovna Marie Stuartovna Stefan Zweig

Moje očekávání kniha splnila až bych řekla i překonala - nejsou to suchá fakta, je to osobní, lidské a oceňuji snahu o objektivitu a nenadržování ani Marii ani Alžbětě.

04.02.2020 4 z 5


Údobí pekla : Porozumění bosenské válce Údobí pekla : Porozumění bosenské válce Ed Vulliamy

Měla by to být povinná četba... Opravdu zůstává rozum stát nad tím, co si lidi dokážou provádět navzájem. Že stačí pár mocichtivých psychopatů a manipulátorů a je zaděláno na megaprů..r! Tohle ve mně zůstane hodně dlouho, hlavně taky proto, že jsem se z Bosny a Hercegoviny před dvěma měsíci vrátila a chtěla jsem pochopit, proč tak milí lidé v tak krásné zemi museli zažít něco tak příšerného...

27.11.2019 5 z 5