Red_Fox Red_Fox komentáře u knih

☰ menu

Nepřátelé lidstva Nepřátelé lidstva Mika Waltari

Nepřátelé lidstva jako navazující kniha na Jeho království mě bavila o něco více. Obávala jsem se, že po přečtení Quo Vadis bude nuda číst něco ze stejného období. Naštěstí, jak už jsme zvyklí, Waltari dokázal příběhem pojmout celý jeden lidský život a provést nás řádkou zajímavých historických událostí. I když mi šla z rozmotávání rodokmenu královské rodiny a sňatků jejich členů hlava kolem.

Nejvíc mě bavil Nero, jakoby ho Waltari osobně znal. Je to jedna z postav, kdy nevíte, jaká bude jeho reakce na různé podněty. Šílenej, krutej. Zkrátka jedno velké překvapení. Kdoví, jaký byl ve skutečnosti, v každém případě být tehdy boháč na vysokém postu musel být celkem adrenalin.

Občas jsem měla problém se začíst, některé Minutovy myšlenky, odbíhání a opakování se by neškodilo zkrátit. A Minutus jako postava? Klasický příklad Waltariho hrdiny. Vychytralý, ale jak přijde na ženský, mozek nechá v kredenci.

14.11.2023 4 z 5


Spáči Spáči Lorenzo Carcaterra

Kniha je rozdělena na 3 hlavní části, což dává možnost hodnotit každou zvlášť. Nejdřív se seznámíme s hlavními hrdiny a jejich životem. Abychom viděli transformaci postav, tato část tu nemohla chybět, ocenila bych ji však kratší. Místy jsem se nudila. Navíc se tu začalo objevovat něco, čemu říkám žhavení, kdy autor píše stylem "to jsme ještě nevěděli, že nás čeká něco horšího". Připravuje čtenáře na nacházející události, místo aby jim dal nečekanou facku. Tohle se děje napříč celým příběhem, vždy mi to kazí zážitek z četby.

Druhá část knihy je surová, drsná, smutná. Nechápete, jak můžou být lidé vůči jiným takoví.

Závěr mě bavil nejvíc. Byla jsem zvědavá, jak se vše rozmotá, i když jsem měla pocit, že to bylo hodně o haluzi.

28.07.2023 4 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Nemůžu si pomoct, ale i u druhého dílu mám pocit, že do 5 hvězd knize stále něco chybí. Možná je to tím povídkovým stylem, kdy už bych si přeci jen ráda přečetla ucelený příběh, ne tak roztříštěný. Jednotlivé povídky se zábavností liší, což může být další škůdce celkového dojmu. Přestože je romantická linka v knize důležitá, občas to na mě bylo trochu moc, místy to smrdělo yound adult literaturou. Možná mám jen přespříliš vysoká očekávání po počítačových hrách. To se asi ukáže časem. :)

08.05.2023 4 z 5


Alchymie Alchymie Rory Sutherland

Kniha je čtivá, zábavná a uvolněná. Díky krátkým kapitolám se dá četba častěji přerušit, informace nechat vstřebat a zase začít bez nepříjemného navazování na rozečtenou stránku. To mi opravdu vyhovovalo.

Jedná se o inspirativní nástroj, který vám nedá jasný návod ke správnému marketingu, k němuž má často zdánlivě docela daleko. Což může být však zároveň i kámen úrazu, někdy zkrátka potřebujete navést jasným směrem. Tady spíše vhodné kroky hledáte, k jádru pudla se autor dostává prostřednictvím krátkých příběhů z běžného života i pracovní praxe. Kniha vás má podnítit k napaditosti a odvaze zkoušet v marketingu netradiční věci, dívat se na svět jinýma očima. Inspirovala mě, i když vím, že v pracovní sféře nepůjde o zásadní změny.

Nelíbily se mi negativní narážky na Richarda Dawkinse. Je v pořádku nesouhlasit s názory druhého, ale sem to zkrátka nepatřilo.

08.05.2023 4 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

I bez přečtení knihy jsem přirozeně věděla, že je spánek důležitý. Přesto jsem patřila mezi velkou skupinu lidí, kteří ho "dohání" během víkendu. Přitom spánkový deficit nemusí vyústit pouze k únavě během dne. Účelem knihy není jen informovat o přínosech spánku a jeho účinků na mozek a následně fungování celého těla, ale především změnit postoj člověka, časem celé společnosti, zkrátka přehodnotit priority. U mě se spánek skutečně podařil na pomyslném žebříčku postavit výše, ale změna stále není dokonalá. Převést poznatky do reality není tak snadné, jak se na první pohled zdá.
Kniha jako taková je snadná na čtení i pochopení, v rozumné míře se některé informace opakují. Líbilo se mi čerpání ze skutečně provedených vědeckých experimentů a celkově náhled do tohoto oboru.

22.04.2023 4 z 5


Poslední království Poslední království Bernard Cornwell

Z prvního dílu ságy mám podobný pocit jako po zhlédnutí první řady seriálu. Stojím na počátku něčeho zajímavého, ale je potřeba si na to ještě počkat.

Cornwell dokázal krásně seznámit s životem seveřanů a podrobně popsat průběh bitvy nebo boje. Kámen úrazu nastával v době, kdy nebyl schopen včas ukončit větu. Kniha je tak plná předlouhých souvětí, jejichž čtení fakt bolí. Uthred je v knize méně "napotlamě", nevidíme jen přehnané sebevědomí. A taky máme možnost více se seznámit s Alfredem.

31.12.2022 4 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Eco chtěl napsat knihu jako z pera skutečného dobového kronikáře, případné nesrovnalosti vychytrale skryl za poznámku, že byla z originálu několikrát přepsána. Jde z ní cítit, že si s jejím zrodem dal práci a čtenář si dokáže představit náročný život v opatství kdesi v horách. O to víc mě bolí u srdce mé hodnocení. Čitelnost některých pasáží byla nepříjemná. Předlouhé obsáhlé popisy přecházely až k nudě a opravdu zajímavé myšlenky se střídaly s filozofickou a teologickou vatou. Musím však uznat, že jsem se dozvěděla o problémech křesťanství tehdejšího světa něco nového.

09.08.2022 3 z 5


Příběh předka Příběh předka Richard Dawkins

Život je pro mě zázrak, nad kterým nikdy nepřestanu žasnout. Teprve po přečtení této knihy mi však došla ta neuvěřitelná propojenost mezi organismy napříč říšemi. Dawkins opět ukázal, že umí zplodil knižní informační sondu, která vás nenechá chladným. Moc se mi líbilo, že jen tak nepředložil své názory, ale podpořil je argumenty. Navíc jsem získala tipy na další autory z pole naučné literatury. Místy se vyskytly témata pro laika těžko stravitelná a skoro až nepochopitelná, zkrátka nejde o žádnou relaxační četbu, je třeba se soustředit. Není to však nic, co by mě odradilo od dalších děl tohoto autora.

05.07.2022 4 z 5


Mistr: Druhá část životního příběhu Johanna Georga Fausta Mistr: Druhá část životního příběhu Johanna Georga Fausta Oliver Pötzsch

Nenáročný historický román. Oproti jiným není kniha zatížena přemírou historických informací, díky tomu je snadno stravitelná a zapamatovatelná. Přesto jsem měla občas potřebu dohledat si více detailů na internetu, ráda se během čtení dovzdělávám.

První díl je více opředen tajemstvím, teprve se seznamujeme s Toniem a čekáme, co z něj vyleze. A právě tímto vzniká největší mínus druhého dílu. Tonia už známe, jeho postava v podstatě nemám kam růst a jde do pozadí. Celý děj je vlastně o útěku hlavních postav, i když všichni víme, kam jejich cesta směřuje. Vznikají tím hluchá místa vyplněná vatou, kdy jsem uvažovala, jestli by nebylo lepší oba díly zkrátit na jednu obsáhlou knihu. Co se týče napětí, vrcholem pro mě byly události na Tiffauges. Oproti tomu byl závěr knihy slabší.

Celkový dojem ze série je pozitivní. Faust už pro mě není jen nějaká smyšlená literární postava. Na počátku to byl živý člověk, ze kterého se stala inspirace a legenda.

12.03.2022 4 z 5


Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Tom Phillips

Občas nemůžu uvěřit tomu, jak se lidstvo rychle posouvá. Třeba technologický posun za poslední desítky let je až neuvěřitelný. Tato kniha je ukázkou toho, že ne vždy je to zadarmo a musíme doufat, že se z minulých chyb jednou skutečně poučíme.

06.02.2022


Kronika rodu Medicejů 3 - Dědictví klanu Kronika rodu Medicejů 3 - Dědictví klanu Rainer M. Schröder

Stejně jako u předchozích dílů, i v tomto se nachází tiskové chyby, které trochu kazí dojem z výsledného díla. Kniha jako taková se čte ale dobře, nenásilnou formou se dovídáme o postupném pádu rodu Medicejů a celkově o životě v tehdejší Florencii.

26.12.2021 4 z 5


Hrdinství pro začátečníky Hrdinství pro začátečníky John Moore

Pohodová oddechovka, která vtipně poukazuje na filmová a knižní klišé. Závěr byl překvapivě celkem napínavý.

11.12.2021 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Knihu jsem četla po zhlédnutí seriálu, ale hlavně po skvělé zkušenosti s PC hrou, která mě naprosto vtáhla do Geraldova světa. Je tedy těžké hodnotit nezaujatě. Poslední přání vnímám jako prvotní ochutnávku něčeho velkého, kdy čtenář musí pokračovat v dalších dílech, aby pochopil. Ostatně podobné pocity jsem měla po dodívání první řady seriálu. Věřím tomu, že předchozí seznámení s hrdiny hodně pomohlo ke snadnějšímu čtení. Na knihy povídkového typu moc nenarážím, bylo to pro mě nezvyklé, ale nevadil to. A jak už to u povídek bývá, najdete si své oblíbené, ale i méně zajímavé. V některých objevíte náměty z klasických pohádek přenesené do fantasy světa, což bylo příjemným zpestřením.

29.10.2021 4 z 5


Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Oliver Pötzsch

(SPOILER) Slabší čtyřka.

Přestože mi bichle nevadí, této knize to bohužel moc neprospělo. Délka byla hodně nahnaná omáčkou, kdy se cestovalo a nedělo se nic moc zajímavého. Johan byl za svého mládí kus blbce, který nechal svoje nebližší na pospas. Na druhou stranu je zajímavé se zamyslet nad tím, jak bychom se zachovali my v tak vypjatých momentech. Raději mám tedy staršího a moudřejšího Johana. Neméně důležitou postavou byl Tonio. Naprosto jasný záporák zahalen otazníky a vy napjatě čekáte, kdy se konečně objeví na scéně a odhalí své plány. Myslím, že hlavně díky němu se ráda pustím do dalšího díla knihy.

20.06.2021 4 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Ve světové politice mám mezery, tahle kniha tedy byla pro mé knihomilské pohárky velké lákadlo. Musím ocenit mapy, které skvěle doplňovaly a vysvětlovaly text. Informací k četbě bylo opravdu hodně. Pokud máte paměť jako slon, jste celkem za vodou. Bohužel to není můj případ. Samotný obsah a téma bylo velice zajímavé, ale nebyla jsem si toho v závěru schopna moc zapamatovat. Přeci jen bylo na pouze 300 stránkách narváno shrnutí o skoro všech kontinentech. Neříkám, že je kniha špatná, to vůbec ne. Jen mám asi raději o něco „volnější“ a osobnější styl psaní.

09.04.2021 4 z 5


Kronika rodu Medicejů - Kmotr z Florencie Kronika rodu Medicejů - Kmotr z Florencie Rainer M. Schröder

S druhým dílem ságy se opět vracíme do krásné Florencie, kde žije poněkud zestárlý Sandro Fontana s nejbližším příbuzenstvem. I přes to, že otěže vůdcovství Medicejů převzala mladší generace, zůstává jim věrným služebníkem a důležitým přítelem. Prostřednictvím jeho synů (a rebelského vnuka) je nám odkrýván další kus historie pánů Florencie.
Nejzajímavější postavou pro mě byl Giuliano, díky kterému se na celou slávu Medicejů můžeme dívat z trochu jiného úhlu pohledu. Bohatství a moc něco stojí a na lidi je vyvíjen obrovský tlak. I když jde jen o venkovský závod na koních, kde si nemůžete dovolit vyhrát…

20.03.2021 4 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Přestože s hlavní hrdinkou vstáváte se slepicemi, pak do úmoru pečujete o celé hospodářství a ráno se hádáte se Sporákem, jde o pohodovou oddechovku. Kohoutková voda a elektřina jsou pro mnohé z nás samozřejmostí a já za to v teple domova nekonečně děkuju. :D Jde vidět, že si musela Betty tím vším projít na vlastní kůži. Díky tomu je kniha autentická a dobře se čte.

24.01.2021 4 z 5


Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Kniha, ve které je naprosto jasný záporák, ale vy mu přesto fandíte. :D

Bylo zajímavé doprovázet Šakala při přípravě atentátu na francouzského prezidenta a zároveň sledovat jeho stíháním ze strany policie a dalších bezpečnostních orgánů. I když pro mě byla detektivní část občas trochu nudná a žádná z postav mi nějak nepřirostla k srdci. Měla jsem celkem strach, že se nedovím, o jaký úkryt Šakalovy zbraně se vlastně přesně jedná. Výsledek mi přišel prostě dokonalý.

27.12.2020 4 z 5


Tudorovci Tudorovci Tracy Borman

Tracy Borman je pro mě známé jméno díky dokumentárním pořadům na TV kanálu History. Ten mi dal naštěstí nějaký základ z tohoto období, lépe jsem se pak orientovala v ději a postavách. Kniha je velice propracovaná a detailní, seznámíte se tak nejen s členy Tudorovského rodu, ale místy i s pěšáky v podobě sloužících. Zajímavé bylo nahlédnutí do odvětví lékařství (léčení, porodů), kuchařství a stolování a celkově do života tehdejších šlechticů. Oceňuji fotografie a uvedení velkého množství zdrojů jako inspirace, kdy třeba tvorba Alison Weir skutečně stojí za přečtení.

I když mi pár věcí v knize chybělo a některé pasáže byly náročnější na čtení, Tracy si za tuto práci zaslouží obdiv.

29.11.2020 5 z 5


Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Quo Vadis? Jooo, to mi něco říká... Takový byl počátek objevu této knihy. Tehdy bych ani nevěděla, kam ji zařadit. Jen mi její název utkvěl v paměti zřejmě z hodin literatury. Nakonec se z toho vyloupl nečekaně romantický příběh s hořkou příchutí krutého zacházení s prvními křesťany. Ač jsem zvyklá na historické romány s méně sladkou milostnou linkou, vždy ocením knihy opírající se o skutečné události. Skvělá nenásilná forma vzdělávání se.
Je nutné se prokousat začátkem díla, kdy jsem tedy já osobně hojně využívala poznámky v zadní části knihy (a zároveň se děsila, že to tak bude po celou dobu :D. Nebude, nebojte!). Některé dialogy mě úplně neoslovily, spíše mě nudily a bohužel mi to trochu zkazilo celkový dojem s knihy. Nezapomenu na scény v amfiteátru, kdy jsem měla pocit, že sedím mezi diváky.

20.10.2020 4 z 5