raty raty komentáře u knih

☰ menu

Červená nit osudu Červená nit osudu Mirka Skočílková

Čtivý příběh ze života. Pěkný nápad s použitím legendy o červené niti osudu.

17.04.2024 5 z 5


Až vysvitne slunce Až vysvitne slunce Debbie Macomber

Hořkosladký příběh. Přes smutný začátek se děj posune ke sladké romantice. Barva obálky odpovídá :-). Hlavní postavy jsou pohádkově kladné a nějaký ten záporňák se taky najde. Bezva odpočinkové čtení.

09.04.2024 4 z 5


Bez duše Bez duše Martin Stručovský

Spousta dobrých drobností, které spolu úplně neladí.
Těšila jsem se na příběh z českého prostředí, ale Matěj Mlynář mi připomíná tolik postav ze zahraničních detektivek, až působí nereálně.
Čtivý příběh to ale rozhodně je a mám chuť zkusit další díl, takže knihu určitě nezatracuji.

04.04.2024 4 z 5


Bodyguardka Bodyguardka Katherine Center

Skvělé oddechové čtení. Romantiku s vtipem mám ráda. Trochu jsem se bála kombinace herec a jeho bodyguardka, ale zbytečně. Spoustu klišé, bez kterých už to snad ani nejde vymyslet, vyvažuje dobrý humor. V rámci žánru za plný počet :-)

03.04.2024 5 z 5


Les přízraků Les přízraků Juraj Červenák

V tomto díle postrádáme notáře Barbariče, který si střihnul sólo v předchozí knize. Ale je skvělé, že Stein tentokrát vyšetřuje ve svém kraji a můžeme se tak seznámit s jeho rodinou. Svůj prostor dostává i Jaroš. Za množství protečené krve by se nemusel stydět ani Quentin Tarantino. Vše začíná krádeží Steinova vykrmeného prasete, pokračuje únosem mladého šlechtice, rychle následuje vražda "ctihodného" měšťana, objeví ze penězokazci .... a navíc spousta věcí není taková, jak vypadá. Prostě žádný prostor pro nudu a já se těším na další díl.

25.03.2024 5 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Netajím se nadržováním českým spisovatelkám. Ale tato kniha to nepotřebuje. Hodnotím vysoko, protože mě čtení opravdu bavilo, nic nezůstalo nevysvětleno, postavy jsou uvěřitelné. A ještě tu máme k detektivní zápletce navíc dost podnětů k zamyšlení.

25.03.2024 5 z 5


Černá perla Černá perla Cynthia Harrod-Eagles

Opět velká poklona autorce.
Další osudy členů rodiny Morlandů jsou opět velmi pestré, zajímavé, smutné i veselé. Autorce se daří i přes větší počet postav udržet příběh srozumitelný.
Dává čtenáři možnost přenést se do Anglie sedmnáctého století, porozumět lidem a jejich konání, porozumět době a tehdejším zvykům. Mám ráda beletrizovanou historii a tato je opravdu povedená.

21.03.2024 5 z 5


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Jsem trochu na rozpacích s hodnocením. Prostředí online her a sociálních sítí nevyhledávám a nebaví mě ani v knihách. Poprvé se mi zdálo, že to autorka přehnala s rozsahem. Se čtením jsem se trochu prala a přesto, že příběh je opravdu zajímavý a popis postupu vyšetřování mě bavil, to pro mě na pět hvězdiček není.

18.03.2024 4 z 5


Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

5. díl série Stein a Barbarič tentokrát bez Steina. Notář Barbarič vyšetřuje záhadné zmizení mladé šlechtičny. Několikrát musí překonat své slabosti a dokonce se..... Ne, nebudu prozrazovat. Kdo četl ví a tomu , kdo nečetl a má rád historické detektivky, můžu doporučit nejen tento díl ale rovnou sérii.

28.02.2024 5 z 5


Ďáblové jsou tu Ďáblové jsou tu Louise Penny

Ďáblové jsou všude. I v Paříži, kde se celý tento díl odehrává. Zápletka je vlastně celá o tom, že na první pohled není rozpoznatelné, kdo je ďábel a kdo anděl.
Celý příběh v tomto dílu úzce souvisí s Gamachovou rodinou. A i když se neodehravá v Three Pines, atmosféra je stejná.
Jsem nadšenou obdivovatelkou a čtenářkou této série, která patří mezi mé nejoblíbenější. A jsem moc ráda, že v originále jsou další dva díly a já se tedy můžu těšit na další skvělé čtení.

24.02.2024 5 z 5


Talisman Talisman Cynthia Harrod-Eagles

S každým dalším dílem pociťuji větší obdiv k autorce této ságy a také k paní Hedě Čechové, která ji skvěle načetla do podoby audio, kterou jsem zvolila.
Díky fiktivnímu rodu Morlandů se čtenář poutavým způsobem seznamuje s dějinami Anglie. V tomto konkrétním dílu může sledovat rodinu rozdělenou různými názory a životními postoji v době občanské války. Stráví čas na bitevním poli, v rodinném sídle i na dalších místech známých z předchozích dílů. Trochu jsem se bála při velkém množství postav, že se budou jejich životní osudy podobat. Zatím se tak neděje a autorka své postavy opravdu nešetří. Posílá je do bitev, naděluje jim lásku i nenávist, smrt a nemoci, smůlu i štěstí. Klidně nechá kladnou postavu proměnit v zápornou nebo naopak. Moc mě to baví a těším se na další díl.

23.02.2024 5 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

I v letošním roce chci pokračovat v objevování pro mě nových českých spisovatelek (samozřejmě občas zkusím i nového spisovatele).
Jsem ráda, že se mi dostala do rukou tato kniha. Moc mě bavilo číst krimi z českého prostředí. Zápletka zamotaná tak akorát a vyšetřování probíhalo celkem uvěřitelně. Další díl jsem si už zarezervovala v knihovně.

19.02.2024 5 z 5


Skok do neznáma Skok do neznáma Sandra Brown

Moc jsem se těšila na "jinou" Sandru Brown. Tentokrát totiž zasadila děj svého příběhu do nelehkých časů prohibice v Americe. Historický příběh ale měl všechno, co do autorky čekám, takže trochu guláš - romantika, napětí, detektivní zápletka a místy to celé dost připomínalo starý dobrý western. Kladné postavy je celkem snadné si oblíbit a padouchové byli prostě padouchové. Krásné odpočinkové čtení a já zůstávám věrnou čtenářkou všeho, co od této autorky vychází.

14.02.2024 5 z 5


Rozlučka na ostrově Rozlučka na ostrově Lucy Clarke

Velmi čtivá kniha. Šest žen na řeckém ostrově a rozlučka se svobodou. To je dost velká vábnička. Pomalejší rozjezd - přeci jenom seznámit čtenáře se šesti postavami není možné na první stránce. Obvzlášť, když jim autorka vymyslela složité osobní životy, skrývaná tajemství a kostlivce ve skříních. Napětí v příběhu celkem slušně graduje, čtení se špatně odkládá a za překvapení na konci mi k hodnocení přistála i pátá hvězdička.

05.02.2024 5 z 5


Létala jsem za sluncem Létala jsem za sluncem Paula McLain

Kniha inspirovaná skutečným příběhem Beryl Markhamové byla rozhodně zajímavá. Stejně jako hlavní hrdinka - silná žena s velmi nekonvenčními názory a chováním (na dobu, ve které žila). Dokázala jako první žena v Africe získat licenci trenérky koní, dovedla si poradit se zkouškami, které ji život přinášel a její láskou se stalo létání.
Podívala jsem se na informace o ní a dalších hrdinech knihy na internetu a myslím, že autorka zvládla její příběh podat velmi dobře.
Můj čtenářský zážitek byl bohužel poznamenán tím, že jsem se do příběhu nedokázala úplně ponořit a Beryl mi moc k srdci nepřirostla. Nechci zkoumat proč, ale na plné hodnocení to u mě není.

01.02.2024 4 z 5


Budu ti nablízku Budu ti nablízku Michael Robotham

Knihy s postavou forenzního psychologa nebo profilovače mě vždy bavily.
A když k Cyrusovi vymyslel pan Robothan jako "parťačku" Evie, nedá se hodnotit jinak než plným počtem.
Solidně vystavený detektivní případ a pátrání, které někdy vede i do slepé uličky, k tomu osobní život obou hlavních postav, střídání vypravěčů.... prostě pro mě žádná nuda.

22.01.2024 5 z 5


Klejinčino tajemství Klejinčino tajemství Zdenka Hamerová

Moje druhá kniha od Zdenky Hamerové.
Bohužel tento typ příběhů s velkým tajemstvím úplně nevyhledávám a nečetla jsem předem anotaci. První polovina se mi docela vlekla. Druhá byla čtivější a na konci vše vysvětleno. Moje hodnocení je ovlivněno tím, že mě prostě nebaví žánr. Pokud máte rádi tajemno a nádech duchařiny, můžete být spokojeni.
Také se nenechám odradit a určitě si od autorky přečtu ještě něco dalšího.

18.01.2024 3 z 5


Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

Tato série se veze po neskutečně vysoké vlně. Ani 14. díl neměl vůbec žádná hluchá místa. Skvěle propracované a zamotané. Kim a její tým jsem si zamilovala a tentokrát jim zdatně sekunduje i novinářka Frostová se svou vlastní linkou v příběhu. Za provedení vražd a pachatelův motiv by se nemusel stydět ani Chris Carter. Co se ale týká uvěřitelnosti a psychologie postav, vychází mi jako vítězka v pomyslném duelu jasně paní Angela.

13.01.2024 5 z 5


Desetkrát a dost Desetkrát a dost Scarlett Wilková

Předně bych ráda napsala, že srovnávat tuto knihu se dvěma předchozími lze dost těžko. Jde o jiný žánr.

A právě v rámci žánru čtení pro ženy hodnotím vysoko. Příběh, který je určen spíše pro čtenářky ve věku tří hlavních hrdinek (okolo 50 a více), mě moc bavil.
A připomněl mi úžasné dovolené v Řecku.
Myslím, že nezadaným přinese čtení naději. Šťastně zadaným dobrý pocit, že mají toho, koho mají. A ti, kteří nejsou ve vztahu šťastní, si můžou vybrat.

12.01.2024 5 z 5


Má sestra je sériový vrah Má sestra je sériový vrah Oyinkan Braithwaite

Pro mě zajímavá sonda do současné literatury v Nigérii.

Dvě sestry. Starší velmi ctí, že krev není voda. I v případě, že je třeba pomoci mladší sestře, která má zvyky kudlanky nábožné.
Thrillerem bych tuto poměrně krátkou knihu nenazvala. Pokud se jedná o humor je hodně za hranou. Postavy si opravdu neoblíbíte a když, tak o ně brzy přijdete. Autorčin styl je dost úsporný, ale nenechává nic bez vysvětlení.
Celkově mě příběh zaujal a čtení bavilo.

10.01.2024 4 z 5