Radous Radous komentáře u knih

☰ menu

Lámání v kole - Kriminál / Izrael Lámání v kole - Kriminál / Izrael Petr Angel

Asi se nedá říct, než... top napínavý životmí příběh. Jestli se to tak (byť nuceně zkresleně) odehrálo, pak jasná volba pro Hollywood.

15.03.2024 5 z 5


Corrinové Corrinové Kevin J. Anderson

Kvalitní zakončení mnohavrstvého předvoje k hlavní knize impéria milionu světů.

06.03.2024 4 z 5


Lámání v kole - Afghánistán Lámání v kole - Afghánistán Petr Angel

Velmi neotřele napsané. Zkraje člověka může zarazit, jak k němu autor promlouvá (něco na způsob "pokusím se vám to vysvětlit, ale pochopit se to vám civilům stejně nemůže povést"), nicméně stránku za stránkou se do něj lze nějakým způsobem vcítit. Extrémně čtivé. Škoda, že to muselo být zprodukováno zkresleně. Drsná záležitost.

19.02.2024 5 z 5


Vražedná pole Vražedná pole Haing S. Ngor

V druhé polovině sedmdesátých let dvacátého století (!) se v Asii odehrál levicový sociální experiment, který vyústil v likvidaci až poloviny populace Kambodže. Během četby jsem se musel několikrát upamatovat, že to, co se mi dostalo před oči není román, nýbrž nanejvýš děsivá realita. Nelze to jen tak pobrat. Výjimečně napsáno, s nečekaným doslovem. Neuvěřitelný příběh obyčejného člověka.

12.02.2024 5 z 5


Zpátky pod Lízátky Zpátky pod Lízátky Michal Petrák

Příjemná publikace pro každého zájemce o hradecký fotbal. Taková tečka za vybudováním nového stánku.

03.02.2024 4 z 5


Harkonnenové Harkonnenové Kevin J. Anderson

Další střípky do mozaiky života vybraných postav ústřední série. Snad se mi to i líbilo víc než PkD:A

30.01.2024 5 z 5


Sekty - Skrytá hrozba současnosti Sekty - Skrytá hrozba současnosti Antonio Luis Moyano

Získáno darem. Poměrně obecný náhled na fungování sekt. Vychází z celosvětové praxe, nicméně dost konkrétních příkladů je vázáno na Španělsko. Z hlediska odborného zaměření autora bych čekal o něco serióznější pojednání (až dost se tam sklouzává ke slovu spiknutí, tajné služby, tahání za nitky... takové podivné no).

17.01.2024 2 z 5


Atreidové Atreidové Kevin J. Anderson

Konečně jsem se dostal k něčemu, na co jsem se chystal řadu let. Doplnit si obzory o to, co se nahromadilo kolem základní hexalogie. No, obecně je to v porovnání jistě jednodušší čtení, to je fakt. Nicméně dobře doplňující. Jsem zvědavý na Harkonneny.

05.01.2024 4 z 5


Puritáni a piráti Puritáni a piráti Simon Vestdijk

Zas jeden kus, co poskytlo nádraží. S holandskými autory zatím zkušenost nemám, tak proč nezačít u (prý) mistra tamní prozaiky. První část knihy (na moři) docela dobře čtivé, zbytek už tak zajímavý nebyl. Pro mě až překvapivě nekrvavé, na moři i na souši. Snad Ještě víc mě zarazila absence pomsty / zlé krve vůči záporákům. Hrdinové byli zásadoví až za hrob. Zároveň určité sekce napovídají, čím se kniha zdejším soudruhům zamlouvala.

14.12.2023 3 z 5


Mládí furt v hajzlu Mládí furt v hajzlu C. D. Payne

No, buď jsem už příliš nasycen stejným stylem (případně námětem), anebo z toho Payne udělal něco na způsob BH 90210. Nějak mi přijde, že namísto vtipu (a šílených zážitků hlavního protagonisty) už je to spíše o tom (...) a o turbulentním párování stále přibývajících postav. Čert aby se v tom taky vyznal, to se musí podotknout.

19.11.2023 2 z 5


Příběh nesmrtelných poutníků Příběh nesmrtelných poutníků Zdeněk Pokorný

No, fyzika, co za tím vším stojí, to je nářez. Tak jako tak, je zajímavé porovnat aktuální stav obou "poutníků" s autorovou tehdejší předpovědí (1995).

14.09.2023


Černobílá historie 110 let FC Hradec Králové Černobílá historie 110 let FC Hradec Králové Michal Petrák

Dopodrobna zpracovaná historie východočeského klubu, včetně statistik a kupy obrazové přílohy. Patrně povinná součást knihovny každého věrného votroka. A co víc - když jsem na závěrečné fotografii, kde jsme slavili postup v Perníku!

11.09.2023 4 z 5


60 let od založení Technické ústředny - 60 let od začátků diagnostiky 60 let od založení Technické ústředny - 60 let od začátků diagnostiky kolektiv autorů

No, jakožto zaměstnanec této organizace jsem to si to dal tak nějak za úkol. Sice jsem svým oborem na hony vzdálen všem technikáliím, které kniha obsahuje, ale alespoň jsem si udělal určitý náhled.

28.08.2023 4 z 5


Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Miroslav Bárta

To, co autor předestřel, dává smysl. Snad jen jsem čekal, že pojednání bude obsahovat kapitolu, kde budou všechny "zákony" syntetizovány. Ale nakonec proč ne - každý si z toho vezme podle svého.

28.08.2023 4 z 5


Převážně neškodná Převážně neškodná Douglas Adams

Asi tu tri (penta) logii těžko nějak hodnotit, než předem plánovou střeštěnost. U každé z knih se člověk zasmál, někde více, někde méně. Ale asi nejsem zcela u vytržení. Nicméně kolem a kolem, dobrá záležitost.

13.07.2023 4 z 5


Jsme sami? Jsme sami? Paul Davies

Soubor zajímavých úvah. Dobře čtivé. Řekl bych, že obsažené informace jsou nezastarávající.

20.04.2023 4 z 5


Boží mágové Boží mágové Graham Hancock

Dost zajímavé téma. Ač do toho nijak zvlášť nefušuju, nevím, proč by hypotéza o existenci civilizace, o které se vlivem celosvětové katastrofy nedochovaly žádné důkazy (až na ty, které předkládá autor) měla vyvolávat v akademické obci takovou vlnu nevole. Snad jen je občas zvláštní, jak v tom autor shledává takřka konspiraci. Kdoví no - dvanáct tisíc let do minulosti se to nikdo nikdy ověřit nevypraví.

05.04.2023 3 z 5


O válce O válce Carl von Clausewitz

Tato kniha se řadí do osobní hall of shame v délce četby. Nic jsem nikdy nečetl déle než osm měsíců. Kousek po kousku, rychleji se to nedalo. A to ne že bych historicky nečetl nic delšího. Na druhou stranu - je to vcelku pochopitelné. Kniha vyšla v první třetině devatenáctého století, čemuž je poplatný překlad (originální "staroněmčině" odpovídá něco na způsob "staročeštiny"), navíc samotné téma je rovněž nejednoduché. Literatura faktu se skutečně nedá louskat jako román. Bohužel délka užívání (rozuměj: válení se s bichlí v posteli) se výrazně podepsala na stavu vazby, což se mi taktéž snad s ničím nepodařilo. Tak jako tak, fascinující je autorovo podání celé věci, rovněž poplatné mentalitě tehdejší doby. Ale jak jinak se dá o válce uvažovat, když z ní chcete udělat předmět vzdělání? Nicméně pro člověka dnešní doby (nebo alespoň pro většinu lidí) je redukce živé myslící bytosti na pouhou jednotku síly, se kterou se následně kalkuluje, něco těžko stravitelného.

20.03.2023 5 z 5


Mirka to ví nejlíp Mirka to ví nejlíp Věra Adlová

To jsem se takhle vracel z příjemného výletu a zatímco jsem na nádraží čekal na vlak, padla mi do oka knihovnička s volným výběrem. Tak jsem se jí prohrábl a vybral něco, co mi v tu chvíli přišlo jako zajímavé. No měl jsem předtím pár piv, což jen podpořilo mou vrozenou sentimentalitu, takže útlá knížka pro mládež s rokem vydání téměř čtvrt století starším než jsem já byla jasnou volbou.
A udělal jsem dobře. Je to moc milý příběh, podaný tak, že vás prostě nemůže neminout atmosféra časů dávno minulých (i když jsem tedy šedesátky vůbec nezažil). Je to prostě krásná záležitost, která pohladí na duši. A ten konec... no, člověk se může zasnít a dovyprávět si to sám.

21.08.2022 5 z 5


Boston Boston Upton Sinclair

Ke knize (stejně jako k jedné z předcházejících v mém deníku - Mrtvá Zóna) jsem přišel náhodou, našel jsem ji na zastávce před barákem - respektive, pár dní jsem jezdil kolem, až mi to nedalo a šel jsem se mrknout, co to tam kdo nechal a o co nemá nikdo zájem. A bylo vymalováno. Co mi osud přihraje do cesty, to beru. Rozhodně jsem ale nečekal, že se pouštím do dnes již 95 let starého díla o tloušťce úctyhodných 750 stránek. A že budu číst silně levicového autora, amerického!
Celý děj je založen na vyprávění skutečných okolností soudního procesu, odehrávajícího se ve dvacátých letech v USA. Je to v podstatě litanie na otřesné zacházení s dělnickou třídou. Lze to svým způsobem použít pro porovnání s dnešní situací - ale to asi mohou posoudit jen ti, kdo mají se životem v USA zkušenosti. Snad jen je mírně úsměvné autorovo nadšení (či tendence) ke komunismu... kdyby jen tehdy věděl, kam tento směr povede... no, nevěděl.
Tedy, krok vedle to nebyl. Ale zabralo mi to věru víc než měsíc.

16.08.2022 5 z 5