Radka17 Radka17 komentáře u knih

☰ menu

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Kříďáka jsem dostala k Vánocům roku 2O18 a zpočátku jsem k ní byla mírně skeptická, jelikož klasické bestsellery nejsou mým šálkem kávy a už vůbec ne knihy typu mysteriózní thriller... Ovšem po přečtení prvních pár stránek mi bylo jasné, že tohle přečtu na jeden nádech a taky že jo! Příběh mě velmi bavil, ačkoliv někdy jsem se ztrácela v ději i ve jménech, jelikož v knize se míchá děj, který probíhá v současnosti s retrospektivními vzpomínkami ústřední postavy - Eddieho. Přesto jsem s knihou jako celkem spokojena, autorka daný žánr zpracovala velmi hezkým způsobem a konečné vyústění příběhu mě také vcelku bavilo A slovo Kolotočenka asi už nezapomenu :D

08.04.2019 3 z 5


Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Velmi silný příběh, bohužel plný utrpení nevinných žen, které byly provdány za dospělého muže ještě jako děvčátka. Pomyšlení na to, že bohužel takto to ještě v mnoha koutech světa funguje, mi nedělá vůbec dobře. Nicméně dílo je to opravdu velkolepé, přečetla jsem jej na jeden nádech. Člověk se od té knihy prostě nemůže odtrhnout a doufá, že to s Marjam a Lajlou dopadne dobře.... Musím se přiznat, že na konci mi ukápla nejedna slza, až tak byl konec dojemný. Dávám plný počet hvězd.

08.04.2019 5 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Poutavě psaný příběh, který vás nenechá v klidu, dokud jej nedočtete. Jde o velmi silný příběh, autorkou moc hezky zpracovaný. Oblíbila jsem si všechny hlavní postavy, ale nejraději mám Aibileen. Rozhodně mohu knihu doporučit!

08.04.2019 4 z 5


Stíny nad Ulldartem Stíny nad Ulldartem Markus Heitz

Celou sérii knih o Ulldartu mám moc ráda již od dětství. Líbí se mi, jak se v nich vyvíjí ústřední postava Lodrika, jak jsou ostatní postavy a jejich příběhy propracované. Markus Heitz je prostě skvělý vypravěč. Nejvíce se mi nejspíš líbí z celé série první dvě knihy (Stíny nad Ulldartem a Řád Vysokých mečů), a poté závěrečná kniha celé série Kořeny zla, ve které vše vrcholí. Samozřejmě již na začátku čtenář cítí nádech toho, že dobro zvítězí nad zlem - jak už tomu tak bývá :) - ale to nijak nesnižuje úroveň čtenářského zážitku. Jedna z nejhezčích fantasy sérií, co jsem kdy četla. Srdcovka, ke které se ráda vracím.

08.04.2019 5 z 5


Kniha o pivu Kniha o pivu Marcela Titzlová

Přehledná a moderně napsaná kniha, která čtenáři přináší vše, co správný pivař potřebuje. Je zde nejen popsána technologie vaření piva, ale i správný postup degustace piv. Dále se zde nachází specifikace jednotlivých pivních stylů a popisy pivní kultury v různých zemích světa. Nechybí ani kuchařka plná jídel, která se k pivu hodí. Kladně hodnotím opravdu hezké zpracování knihy. Navíc je zde pospolu plno hodnotných informací, které jen tak nikde nenajdete. Jedna z nejlepších knížek o pivu, co doma mám.

08.04.2019 5 z 5


Letopisy Narnie – komplet Letopisy Narnie – komplet C. S. Lewis (p)

Příběhy jsou moc hezky zpracovány, úplně vás vtáhnou do pohádkového světa. C.S.Lewis svět Narnie popsal krásně. Jde o klasický boj dobra se zlem, jaký máme rádi z pohádek, když jsme byli děti. Líbilo se mi i filmové zpracování, i když samozřejmě knihy poskytují detailnější popisy míst a příběhů.

08.04.2019 4 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Dnes již klasika. Jedna z mých neoblíbenějších sci-fi, ke které se vždy ráda vracím. Kniha se rychle čte, úplně vás vtáhne do děje a prostě ji musíte dočíst! Navíc se mi moc líbí filosofické otázky (o životě a budoucnosti lidstva), které jsou do příběhu zakomponovány. John Wyndham byl prostě machr :)

08.04.2019 4 z 5


Zaklínačka Lota Zaklínačka Lota Petra Neomillnerová

Kniha je napsána poutavě a zajímavě. Příběh Loty, Torgeho a Arvida je prostě hezky napsán a potěší jistě každého čtenáře české fantasy. Hezká oddechovka, kterou jsem přečetla na jeden nádech. Jediné, co mi vadilo, bylo to, že se příběh zaklínačky Loty nakonec nijak nerozsekl. Dle mého zůstal neuzavřený. Poslední povídka je věnována Torgemu, což mi trochu překvapilo, jelikož jsem čekala na to, že se právě příběh Loty nějak dovyvine. Přemíru sexuálních scének v knize toleruji a nijak mi nevadí, ale opět jsou zde tyto pasáže na úkor řádného silného příběhu, který mi tu chyběl. Takže pokud to mám brát jako kusové povídky se společnou tématikou, tak jsem spokojena. Ale kdybych měla brát knihu, jako komplexní příběh zaklínačky Loty, pak mi tu chybí pravá zápletka. Oddechovka super,ale nic světoborného nečekejte. :)

08.04.2019 3 z 5


Na vine sú hviezdy Na vine sú hviezdy John Green

Smutně krásná kniha, jinak to napsat nejde. Knihu jsem přečetla za pár dní, četlo se to samo. Ke konci jsem měla tedy slzy na krajíčku, to se přiznám, ale ustála jsem to :D

Smutný příběh dvou lidí, kteří i přes strašlivou nemoc, která se jim postavila do cesty a převrátila tak jejich život naruby, našli společnou lásku. Bylo mi jasné, již na začátku, že kniha nemůže končit jinak, než smrtí jednoho z milenců, nebo rovnou obou... Takže jsem ke konci vlastně ani neměla být překvapena, nýbrž jak jsem zjistila při čtení - dojata. Až na některé pasáže, které mi vyloženě nesedly se mi kniha moc líbila.

Knihu vřele doporučuji ;)

12.07.2014 4 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur C. Clarke (p)

Skvělá kniha, Clarke mě naprosto oslnil! Na svou dobu velmi nadčasové dílo se stále aktuálními otázkami. Bavilo mě, jak vše zapadalo do sebe, až se z toho sestavil obraz smyslu života! To vše brilantně sepsané. U této knihy jsem se opravdu nenudila, takové sci-fi je přesně pro mě. Teď už jen knihu porovnám s filmem a pak se vrhnu na další Clarkovo dílo Rajské fontány :)

12.07.2014 5 z 5


Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Tak tuhle knihu mam přečtenou snad už desetkrát :) Byla to moje první ,,duchovní knížka" a stále je skvělá. Nenásilně odpovídá na otázky smyslu života a jeho cíle. Některé pasáže mi sice připadají přitažené za vlasy - přemíra sportování a omezování sexu, ale přisuzuji to autorově orientaci na určité náboženství (zen buddhismus). Z knihy si lze odnést velké ponaučení do života. Viděla jsem i film, ale ten mi nepřijde tak dobrý, jako kniha. Ale vsadím se, že kdybych nejdřív viděla film a až pak četla knihu, tak by můj verdikt zněl jinak :D Doporučuji každému, kdo chce mít rozhled a nechce svůj život promarnit.

08.05.2014 5 z 5


Ten, který si všímal Ten, který si všímal Andy Andrews

Vynikající kniha. Člověku hned zvedne náladu a chuť do života :) Škoda, že mám knihu půjčenou z knihovny. Mnohé Jonesovy rady jsem si alespoň přepsala, protože si myslím, že nic nezkazím, když si je někdy připomenu. Doporučila bych ji každému, který prožívá ve svém životě nějakou krizi, nebo čelí stresové situaci, ale také těm, kteří se v životě nudí a neví co s ním. Chvílemi mi kniha připomínala knihu od Dana Millmana - Cesta pokojného bojovníka. Opravdu velmi silná kniha s krásným a poučným příběhem.

08.05.2014 5 z 5


Na vlastní kůži Na vlastní kůži Kate Holden

Tak tohle byla drsná kniha. Příběh feťačky a prostitutky... Kniha nijak neoslní po literární stránce, je spíše stroze napsaná a nevyniká bohatými výrazovými prostředky. Je patrné, že hlavním záměrem byla dokumentace autorčina života bez jakéhokoliv přikrášlování. Kniha se mi četla dobře, jen v prostřední části jsem se trochu nudila. Podruhé bych si knihu nepřečetla, ale pokud si chce nějaký čtenář počíst o příběhu holky z ulice, která byla závislá na heroinu a prošla si peklem, tak mu knihu doporučuji.

08.05.2014 3 z 5


Jama a kyvadlo Jama a kyvadlo Edgar Allan Poe

Jednoduše a výstižně řečeno: Miluji Poea!

Výborně napsáno, místy mi až šel mráz po zádech. Edgar mi opravdu dokonale vpravil do děje povídky, až jsem si chvílemi myslela, že jsem hlavní hrdina :) Skvělé nápady, zajímavé psychické pochody a myšlenky o životě. Škoda, že Poe už nežije, tuto povídku bych si od něj ráda nechala podepsat!

Dílo, na které se nezapomíná !

23.04.2014 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Kdyby jsem na tuto knihu všude neviděla plno reklam a mé kamarádky by ji netahaly každou chvíli do školy, nejspíš bych o ní ani očkem nezavadila. Kniha mě zklamala. Je napsaná jednoduše, stroze, některé pasáže se v ní nudně opakují stále dokola. V podstatě nemá kniha čím zaujmout, ani nemá nějaký hlubší význam. Prostě brakovka pro cácorky, co se doma nudí a chtějí si touto formou snížit IQ. Nikdy jsem nemyslela, že toto o knize napíšu, ale je to kniha, která se vám hodí jedině, když dojde toaleťák...na vytření prdele...!!!

01.02.2014 odpad!


Rozbitá Rozbitá Cathy Glass

Kniha se silným příběhem, který přímo zaútočí na vaši psychiku. Osobně mohu říct, že jsem NIKDY nic takového ještě nečetla. Dokonce mi při četbě bylo chvílema až špatně a smutno z toho, co jsou lidi schopný udělat, jak moc dokážou být zvrácení. Jen pro silnější povahy... Doporučuji všem psychologům, pěstounům i lidem, kteří chtějí nakouknout pod pokličku těch kauz, které občas slyšíme ve zprávách, ale moc se o nich nemluví.

Cathy Glass tímto skládám poklonu a obdiv za to, co pro Jodie dokázala udělat.

01.02.2014 4 z 5