Radimka Radimka komentáře u knih

Obálka knihy Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

Posloucháno na ČRo. Byla jsem velmi překvapená, jak je kniha nadčasová a hlavně, že ji napsal muž, protože zrovna muži z ní nevyšli úplně nejlépe. Autor naprosto skvěle popsal ženské pocity - péče o druhé, touha po dítěti i po fyzické lásce, její prožívání i potlačování. Skvěle načteno.

02.09.2025

Obálka knihy A to si pak můžeš řikat, co chceš A to si pak můžeš řikat, co chceš Pavel Novotný

Posloucháno na ČRo s naprosto famózní paní Tomicovou. Nebudu hodnotit životní příběh paní Skalické a její přístup k životu, to nám nikomu nepřísluší. Nikdy bych knížku nepřečetla, kdybych na ni nenarazila na ČRo. Ale můj dojem z ní je přesto velmi silný. Chvílemi jsem se smála, chvílemi červenala a chvílemi jsem byla zhnusená, ale celkově jsem byla nadšená a obdivovala jsem tu sílu a houževnatost jít dál životem, který by chtěl žít málokdo z nás. Paní Skalická je rozhodně svá a myslím, že je ji úplně fuk, co tady všichni píšeme. A právě tu svobodu ji závidím.

Obálka knihy Hruškadóttir Hruškadóttir Jana Šrámková

Posloucháno na ČRo. Bylo to hedvábné. Místy až lyrický text krásně doplňoval melancholický příběh. Opatrný tanec kolem přátelství, lásky a vztahů rodičů a dětí. Byla jsem napnutá, jak to celé dopadne. A dopadlo to z mého pohledu nejlépe, jak mohlo.

Obálka knihy Nejmodřejší oči Nejmodřejší oči Toni Morrison

Bože, to bylo krásné - hrozně smutně krásné. Typická TM - drsná, smutná, nevzdávající se, ukazující na problémy barevných, bídy a hlavně dětí. Příběh černošské holčičky Pecoly, která věří, že kdyby měla modré oči, byla by přijatelnější pro rodinu i společnost. Kolem ní se vynořují další postavy, ale její osamění se naopak stále více prohlubuje. Násilí a odmítnutí ze strany rodiny u ní způsobí psychické zhroucení. Je to velmi smutný příběh, tohle by děti nikdy zažívat neměly. Poslouchala jsem na ČRo, skvěle načteno. Moc děkuju, že jsem se díky tomu ke knize dostala.

14.08.2025

Obálka knihy Odpusťte mi, váš Leonard Odpusťte mi, váš Leonard Matthew Quick

Tohle pro mne bylo velký překvapení. Nejdřív jsem ji ani nechtěla číst, myslela jsem, že se jedná o nějakou pubertální blbinu. Ale opak byl pravdou. Bylo to skvělé, skvěle napsané, skvěle vymyšlené, skvěle vážné i skvěle citlivé. A hlavně hodně smutné.

30.06.2025

Obálka knihy Eva Eva Verena Kessler

Posloucháno na ČRo. Čtyři ženské osudy, navzájem propojené fyzicky i tématem - mateřství. Jedna děti nechce /paradoxně učitelka/ z důvodu odpovědnosti vůči planetě, druhá vlastně neví, ale stejně to nejde, tak je vyřešeno, třetí je má, ale mateřství ji nic nedává, právě naopak a poslední milující matka, která se snaží vyrovnat se ztrátou dítěte. Příběhy silné, které "nemají řešení"

Obálka knihy Ženská na 1000° Ženská na 1000° Hallgrímur Helgason

Tak tohle byla jízda! Příběh byl hodně sugestivní a působil celývěrohodně autobiograficky. Poslouchala jsem na ČRo, skvěle načteno. Příběh ženy, která se se životem nepárala a on se nepáral s ní. Příběh odvyprávěný místy až cynicky, často velmi zábavně a přesto s citelnou pachutí smutku z osamělosti stáří.

Obálka knihy Temná dcera Temná dcera Elena Ferrante

Posloucháno na ČRo. Nejspíš jsem to nepochopila, Temný je celý příběh, hlavní hrdinka i prostředí u moře. Nebylo mi z toho hezky, ale unikal mi důvod. Viděla jsem i film a měla jsem z něho stejný pocit. Temně divný

Obálka knihy Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Mezi krimi bych to úplně nazařadila, protože už od začátku příběh směřuje spíš k psychologické zápletce a ke schovaným kostlivcům jednotlivých postav. Ze začátku jsem byla nadšená a nemohla jsem se odtrhnout. No a tak za polovinou to nějak začalo drhnout. Nevadil mi předvídatelný děj, i postavy mi byly sympatický, ale nějak se to začalo táhnout a knížka ztratila šťávu. Škoda

Obálka knihy Hranice Hranice Henry Cloud

Tohle jsem nedala. Možná fajn, ale mne tak strašně rušily pasáže z bible a křesťanský příměry, že mi z toho v hlavě nic nezůstalo. Po 40 stranách odloženo.

19.05.2025

Obálka knihy Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zjistila jsem, že toho ve mně moc z tak vychvalované knížky nezůstalo. Hned po dočtení jsem měla dost rozporuplný pocity.Rozhodně se neztotožňuju s těmi nadšenými ohlasy. Vlastně se mi to moc nelíbilo.

03.05.2025

Obálka knihy V lesích V lesích Tana French

(SPOILER) Je to dlouho, co jsem ji četla, a jediný, co ve mně knížka nechala je to, že mě mrzí, že mám ještě jednu knížku od téhle autorky. Navíc si myslím, že detektivka skutečně nemůže mít otevřenej konec.

30.04.2025

Obálka knihy Autobus velký jako svět Autobus velký jako svět Johannes Mario Simmel

Simmelova knížka o dětech a pro děti

30.04.2025

Obálka knihy 400 rad pro milovníky psů 400 rad pro milovníky psů Manfred Koch-Kostersitz

Tak tohle byla moje psí bible, když jsem byla malá. Znala jsem ji skoro nazpaměť, sama psa nemaje.

Obálka knihy Taková pěkná ženská Taková pěkná ženská Winston Groom

Kravina o zacatku az do konce

16.10.2024

Obálka knihy Zátiší Zátiší Louise Penny

Jo docela fajn, taková klidně plynoucí detektivka. Pravda, až do konce jsem nevěděla, kdo tu starou paní zabil. Zajímavé debaty s bývalou psycholožkou. Jinak mne trochu zarazilo, že po vraždě v zapadákově se do zapadákova přestěhovalo celý komisařství i s dost nesympatickou policajtkou. Nechápu, proč ji šéfík nevyrazil.

Obálka knihy Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Tak tohle se mi moc líbilo. Snažila jsem se nevnímat tu hrůzu, která se tam děla a pojmout to jako psychotriller a fakt super.

Obálka knihy Střed světa Střed světa Thomas Van Essen

Tak tohle jsem dočetla s velkým sebezapřením a hodně jsem přeskakovala. Pro mne naprosto zbytečná kniha o ničem.

Obálka knihy Chceme to, co máte vy Chceme to, co máte vy John Lanchester

Jo hezky se to četlo, ale něco tomu chybělo. Příběhy lidí z luxusní londýnské ulice, kterým ve finále není co závidět. Trochu nuda.

Obálka knihy Barvy loučení Barvy loučení Bernhard Schlink

Myslela jsem si, že povídky budou o jiném loučení. Tohle mne nebavilo, některé jsem vůbec nepochopila. Líbila se mi jen Milovaná dcera.

07.07.2024

Zavřít