radekk33 radekk33 komentáře u knih

☰ menu

Co, kdy a jak ve výchově dětí Co, kdy a jak ve výchově dětí Zdeněk Matějček

Od pana profesora jsem četl více knih o výchově dítěte. Tato se mi zdá nejpovedenější. Je stručnější a více výstižná. Autor v ní shnuje vše důležité, co kdy publikoval. Doporučil bych ji všem rodičům. Hlavní doporučení, které jsem si odnesl je: vše s citem, nic nehrotit do krajností, řídit se selským rozumem.

29.08.2023 5 z 5


Co děti nejvíc potřebují Co děti nejvíc potřebují Zdeněk Matějček

Kniha obsahuje obecné úvahy o výchově dítěte. Autor je má samozřejmě podloženy vlastní bohatou zkušeností. Nicméně pro běžného člověka je to až moc odborné a filosofické dílo. Mám pocit, že po přečtení knihy si toho vlastně ani moc nepamatuji.

08.08.2023 4 z 5


Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte Zdeněk Matějček

Skvělá kniha, která vysvětlí spostu výchovných situací. Člověk se po přečtení knihy cítí lépe, protože ne vše co ve výchově dělá, není jeho chyba, ale může za to evoluce:)

31.07.2023 5 z 5


Po dobrém, nebo po zlém? Po dobrém, nebo po zlém? Zdeněk Matějček

Autor byl špička ve svém oboru, dle toho vypadá i tato kniha. Je velmi poučná a zajímavá. Nedává konkrétní návod na výchovu. Ve zkratce objasňuje všechny faktory, které se na výchově podílí. Téma výchovy je velmi složitý a propojený mechanismus. To je to jediné, co si čtenář z této knihy odnese. Je to to podstatné a stačí to??!

26.07.2023 4 z 5


Tomáš Baťa - Život a dílo hospodářského buditele Tomáš Baťa - Život a dílo hospodářského buditele František X. Hodáč

Neskutečné dílo mapující život Tomáše Bati. Na tuto knihu jsem dostal doporučení od Baťovského institutu při návštěvě Zlína. Všem doporučuji. Tomáš Baťa byl neskutečný člověk. Je to jeden z nejvýznamnějších Čechů historie a měli bychom na něj být patřičně hrdí. Po přečtení knihy si jen člověk říká, kam jsme to za těch 90 let od smrti Bati dopracovali... Je to trošku smutné...

22.12.2022 5 z 5


Výživná kniha o jídle Výživná kniha o jídle Karolína Fourová

Kniha je rozšířenou verzí prvního dílu. Je plná zajímavých informací. Autorka popisuje jednotlivé skupiny potravin srozumitelným způsobem a vyvrací zažité mýty. Pro člověka, který již nějaké povědomí o potaravinách má a zajímá se o ně, je to spíše zpestření. Každopádně knihu doporučuji a těším se na další:)

22.09.2022 5 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Knihu doporučuji. Člověk si udělá ucelený obrázek o globálním světě. Při čtení jsem si uvědomil, v jaké žijeme v Evropě vlastně bublině, jak ekonomické, tak bezpečnostní. Pohled na některé aspekty je zjednodušený, ale jinak to nejde.

16.08.2022 5 z 5


Posilování stresem: Cesta k odolnosti Posilování stresem: Cesta k odolnosti Pavel Kolář

První třetina knihy je pro lajka opravdu hodně náročná a těžko pochopitelná. Měl jsem chuť přestat číst. Když se tím ale člověk prokouše, zjistí, že by to byla obrovská chyba. Kniha otevírá nesmírné množství zajímavých témat. Líbí se mi, že to není žádný ideální návod na život, ale každý si s nabytými informacemi musí poradit sám. Odborné informace korespondují s nejnovějšími zprávami od jiných špiček v oboru, co jsem četl. Pan profesor má neskutečný záběr. Člověk si jen říká, jaká je šance, aby se dostal, v případě problému, do rukou takového odborníka:(? Jinak se šílenou vazbou musím jenom souhlasit!

28.07.2022 5 z 5


Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Velmi zajímavá kniha. Pan profesor se dotýká spousty témat, která by si zasloužila trochu více rozvést. Chápu, že problematika fyzioterapie nejde shrnout do jedné knihy. Osobně se mi příliš nelíbí forma knihy - rozhovor. Těším se na další knihu - Posilování stresem.

22.02.2022 4 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Kniha je velmi poučná. Jsou v ní obsažena všeobecně známá moudra, která jsou aplikována do praxe. Ke knize se určitě ještě vrátím, spousta informací člověku unikla, mnoho informací člověk zapomene, je třeba si je za čas zopakovat. Kniha se čte poměrně dobře, občas jsem si něco musel přečíst vícekrát, abych to vstřebal:) a zvlášť druhá kapitola byla opravdu hodně výživná, myslel jsem, že to nedám:)
S čím s autorem rozhodně nesouhlasím je role otce ve výchově dítěte. Dle autora není skoro žádná :(!

22.02.2022 5 z 5


Výživa (nejen) pro kulturisty Výživa (nejen) pro kulturisty Petr Fořt

Kniha je psaná velmi odborně, pro laika poměrně místy složitá. Některé informace již nejsou příliš aktuální.

27.01.2022 4 z 5


Sám sobě výživovým poradcem Sám sobě výživovým poradcem Jan Caha

Kniha je velmi přehledná. Postupně vysvětluje všechny aspekty zravého stravování. Zbytečně nezachází do nudné a složité teorie. V praxi velmi dobře využitelná. Informace se shodují s jinými českými autory. To, co píše, dává smysl.

06.01.2022 5 z 5


Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo Iva Trhoňová

Opravdu obrovská zásobárna receptů.

06.01.2022 5 z 5


Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Karolína Fourová

Kniha se velmi rychle čte, je přehledná a jednoduchá k pochopení tématu. Vyvrací spousty zažitých mýtů, které se těžko odbourávají.
Po přečtení by člověk chtěl přejít hned na druhý díl, který by problematiku rozebíral podrobněji.

29.11.2021 5 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Kniha je čtivá a zábavná. Autor, na základě svých zkušeností a statistických dat, vyvrací celosvětové fámy. Člověk si opět uvědomí, že opravdu nic neví. O některých věcech pak bude přemýšlet ve větších souvislostech, jinak. Autor je opravdu extra třída ve svém oboru. Zážitky, které během života získal, jsou neskutečné.
V některých pasážích mi autor přijde příliš optimistický.

12.01.2020 5 z 5


Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Yuval Noah Harari

Oproti prvnímu dílu je náročnější na čtení i pochopení. Po prvních cca 40 stránkách jsem chtěl čtení vzdát, ale pak to začalo být zajímavé, ikdyž se spousta informací opakuje z prvního dílu. Kniha je i tak velmi zajímavá a poučná, určitě bych ji doporučil k přečtení. Nicméně kvality prvního dílu, dle mého názoru, nedosahuje.

24.07.2019 4 z 5


Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Velmi zajímavá kniha. Člověk začně konečně vidět dějiny v souvislostech. Když si člověk vzpomene na hodiny dějepisu, nudné , zdlouhavé a nic Vám pořádně nevysvětlili... A co Vám vysvětlili, tak nebylo přesné... Takhle by se měl dějepis učit. Kniha se krásně čte, nemůžete se od ní odtrhnout. Je v ní mnoho zajímavých teorií, které Vás donutí přemýšlet. Spoustu věcí autor vysvětluje z jiných úhlů než Vás kdy napadlo. Opravdu inspirativní čtení.

15.07.2019 5 z 5


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Velmi zajímavé a hlavně aktuální čtení. Co člověk tak nějak tušil, tak si potvrdil. Napsat tuto knihu muselo být neskutečně náročné. Autor má můj veliký obdiv. Takový lidé jako je p. Kmenta jsou dle mého názoru hrdinové naší doby, kteří by měli dostat státní vaznamenání za zásluhy o stát! Myslím, že díky této knize ubude hned několik voličů Babiše a to má smysl...

19.07.2018 5 z 5


Strážce brány Strážce brány Stanislav Motl

Zajímavá kniha, která se velmi dobře čte. Hlavním tématem je jihlavské podzemí. Autor knihy je neskutečný dobrodruh. Některé zážitky z cest mi přijdou trošku nadnesené. Jedná se o kvalitní knihu.

18.06.2017 5 z 5


Císařův prezident Císařův prezident Dušan Spáčil

Kniha obsahuje celou řadu zajímavých informací ze života obou státníků i jejich rodin. Ovšem tvrdit, že Masaryk je synem Františka Josefa je poněkud nešťastné až trapné. Výmysly autora o příbuzenském propojení působí velmi hloupě až dětinsky a kazí celkový dojem z knihy, i když se jedná o hlavní téma. I slovní spojení, která autor používá při snaze propojit jejich životy jsou velmi neadekvátní, prostě to velmi uměle hrotí. Kniha také obsahuje obrovské množství překlepů, i v datech, což působí velmi rušivě a nekompetentně. Kdyby autor pouze realisticky psal o životě obou pánů, udělal by nejlépe.

14.01.2016 2 z 5