pydla pydla komentáře u knih

☰ menu

Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Hezké čtení a nádherná čeština, dlouho jsem si tak dobře nepočetl, ale božínku, těch postav. A zbytečně široký časový rozptyl, v tom musím souhlasit s ostatními.
Příběh krásný, život drsný, lidé pestří. Jako plus je pro mne bonus v tom, že doteď jsem o osudech Sudetů a odsunu moc nevěděl, takže jsem koupil autorův další knižní počin Sudetský dům a zvědavě jdu do toho.

20.04.2024 4 z 5


Faktor Omega Faktor Omega Steve Berry

Dočteno a dávám slabší tři hvězdy. Jak už psali níže jiní, od Steva Berryho jsme zvyklí na lepší kousky. Téma dobré, ale tak nějak to je šité horkou jehlou, jako by spěchal, ať má další knihu za sebou. Některé pasáže jsou zajímavé, a jistě se k nim vrátím k hlubšímu pochopení, ale jako celek, to zařazuji jen jako odpočinkovou četbu bez zamyšlení nad meritem věci.

09.04.2024 3 z 5


Ostrov tisíce pramenů Ostrov tisíce pramenů Sarah Lark (p)

Román napsaný spíše pro ženy, což si myslím, že je škoda, protože je čtivý, realistický a historický a kazí jej právě mírná naivita a romantický pohled. Nicméně je to hezké čtení o Jamajce a otrokářství na plantážích cukrové třtiny v 18. století. Krásné téma, zajímavý kus historie, pohled do života a zvyků afrických černochů i boj za jejich svobodu. Mi se příběh líbil a jistě si rád přečtu další díl této ságy. Doporučuji

17.03.2024 4 z 5


Katalánec Katalánec Noah Gordon

Hezký příběh o těžkých životech, tvrdé práci a splnění si svého snu. Josep je cílevědomý muž, těžce pracující, jdoucí si za splněním svého snu, přitom však myslící na své přátelé a blízké. Těžko říct, kde bere tolik síly a energie k tolika práce, ale kniha je fajn napsaná, poučná ( pěstování vína v 19 stol. ), hezky se čte a děj se rychle line. Nejde sice o knihu dramatickou, akční či napínavou, jako spíše o životní příběh, ale přesto doporučuji přečíst. Noah Gordon psát umí.

18.02.2024 4 z 5


Jiné životy Jiné životy Sofia Lundberg

Stromy mají paměť a tenhle dub, by mohl vyprávět. A tak vypráví. U dubu se jednou sejdou dvě ženy. Jedna už životem znavená - Rut, druhá celý život před sebou, leč ztrápená rozvodem - Esther. Začnou si povídat, rozplétat své bolesti, zpřátelí se... jednoho dne však Rut nepřijde a Esther se ji rozhodne hledat. Hezký příběh, plný tajemství, bolesti, radosti a cesty k lepšímu zítřku. Bohužel, nebo bohu dík? i já se v příběhu našel ...

27.01.2024 4 z 5


Krabička vzpomínek Krabička vzpomínek Kathryn Hughes

Krásný příběh, i když nebál bych se jej ještě trochu rozvinout z Jenniny linky. Nenechá vás klidnými ať už z jedné nebo druhé strany. Bou mě vytáčel do běla a s Candice bych chvílemi zatřásl. Rozuzlení bylo taky hezké, nečekané. Doporučuji přečíst.

18.01.2024 4 z 5


Lovci knih Lovci knih Dirk Husemann

Pro mne zklamání. Nejcenější na knize je asi jen první část a pak doslov se slovníčkem. Jinak budete jen svědky honitby a falše kvůli knize, o které se vlastně ani nic nedozvíte. Škoda, čekal jsem něco hlubšího. Je to promarněný potenciál knihy.

01.01.2024 3 z 5


Kde končí nebe Kde končí nebe Petra Lejsková-Langová (p)

Já jsem mírně zklamán, asi jsem čekal něco jiného. Nebylo to špatné, čte se to dobře, i trochu humoru bylo, ale to co začalo nadějně skončilo jako Harlequinka. To bych ještě zkousl. Víc mi vadila nepropracovanost konce a množství náhod. Leč dnešní čtenáři už nejsou tak nároční ...

18.12.2023 3 z 5


Nemáš co ztratit Nemáš co ztratit Lee Child

Zlatý, dobrý, průměrný střed.
Napětí, zločin, rvačky, prostě Jack Reacher. Vadilo mi určování času....Reacherovy vnitřní hodiny mu napověděly....jeho chronometr v hlavě ... to jako bývalý voják nemá své hodinky? No budiž. Konec byl hodně přitažený za vlasy a nedovysvětlený, ale jako celek se to číst dalo. Dávám 3 hvězdy.

28.11.2023 3 z 5


Neviděla jsem tě přicházet Neviděla jsem tě přicházet Hayley Doyle

Ani pohádka, ani romantika, takový prasopes. Moderní slečna bohatých rodičů, obyčejný muž bez vyhlídky, inteligentní, ale chovající se jako Forrest Gump. Chvílemi naivní, chvílemi nudné, chvílemi na podložení stolu. Chyběla mi jiskra, napětí, uvěřitelnost.... kniha si asi najde své čtenáře, ale já ji nedoporučuji, ani v nouzi.

19.11.2023 1 z 5


Přes zákruty řeky Přes zákruty řeky Aimie K. Runyan

Další přečtená kniha s válečnou tématikou, se kterými se snad roztrhl pytel. Nechci být příliš kritický, tak to vezmu z druhého konce. Cukr. Je to přeslazené a těch náhod je v knize až neuvěřitelně mnoho. Z historického hlediska nápad dobrý. Čtivé to je, i když by stačily jen 2 linky příběhu, leč příběh je urychlený a neuvěřitelný a to je ohromná škoda. Je to takový americký naivismus. Vše dopadlo dobře, všichni jsou hodní a v pohodě. Za mě tři hvězdy s odřenými hroty.

29.10.2023 3 z 5


Dívka č. 37 Dívka č. 37 Christian Gálvez

Dívka č. 37 je zavádějící název. Knize by slušel výstižnější název jako Hrdina Florencie nebo Vlk Itálie či podobně. Jde o příběh podle skutečné události o německém konzulovi Gerardu Wolfovi, který pod záštitou německé diplomacie chránil italské město, památky, ale hlavně životy. Bohužel je pravdou, že začátek knihy je pomalý, nesmělý a těžkopádný, ale když vydržíte, tak od poloviny kniha dostane jiný náboj a zaručuji vám i knedlík v krku, snad i slzu v oku. A závěr je úžasný a lidský.
Takže vydržte a čtěte ...

18.10.2023 3 z 5


Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Růže bílá, černý les. Nic neříkající název knihy z druhé světové války. Mám tento druh knih rád a přečetl jsem jich už mnoho, horších i lepších. Tato kniha patří do slabšího průměru. Lehce se čte, příběh plyne, leč je chvílemi dost naivní. Vypíchnou naopak mohu popsání charakteru doby, chování lidí i manipulace vlády s lidmi a jak je to vlastně snadné. K přečtení za deštivého dne však stojí.

23.09.2023 3 z 5


Snoubenky smrti Snoubenky smrti Jean Christophe Grangé

Nechtěl jsem Snoubenky smrti srovnávat s Purpurovou řekou, ale nedá se to, protože sám autor se vrátil do podobných vod. Leč kdyby zůstal věrný době a tématu, tak by Snoubenky měly zcela jiný nádech, jenže tuto knihu zasadil přímo do druhé světové války a ta příběhu uškodila. Zbytečně překombinované, některé reálie zbytečné, pak prudký zvrat a konec sice velmi zajímavý a překvapivý, ale za mě, nedopracovaný. Autor psát umí, i přesto všechno je kniha čtivá, napínavá a drží vás na stránkách.
Purpurové řeky však, jak už bylo zmíněno jinými, jsou lepší.

10.09.2023 4 z 5


Dávám tomu rok Dávám tomu rok Helen Whitaker

Knihu prodává obálka a dobrá anotace. Tak, jako i v tomto případě. Téma mě zaujalo, protože stejnou věc jsem taky řešil a říkal jsem si, že se třeba něco dozvím. Leč, omyl. Děj je sestaven sice dobře, ale psychologicky je velmi slabý, což je velká škoda, protože téma je stále aktuální a podnětů tedy hromada. On lituje, ona lituje, zkusí to, hromada patosu a nakonec si řeknou " a tak co už " . Doporučuji jen jako lehké čtení na pláž.

12.08.2023 3 z 5


Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Agatha Christie je zárukou čtivosti, přesto i ona má příběhy různé kvality. Smrt staré posluhovačky je dobrá detektivka z prostředí venkova a tomu odpovídá i příběh. Ta řekla tohle, ta zase tohle, všichni o všem a o všech vědí a mají na to samozřejmě vlastní názor a klevety. Mezi tím lavíruje Hercul Poirot a snaží se vypátrat vraha. Já na něj nepřišel, protože ... ale to bych vám moc pomohl. Hezkou četbu.

29.07.2023 3 z 5


Nejhezčí dny našich životů Nejhezčí dny našich životů Claire Lombardo

Dočteno, dotrápeno. Četl jsem ji dlouho a pauzy mezi čtením byly někdy až celý týden. A přidávám se k rozporuplným recenzím.
Kniha není zase tolik čtivá. Má své silné i slabé stránky. Je o vztazích v rodině, o rodičovském vzoru, o tom, jak zvládnout život. Je v ní i pár silných mouder a situací, ale už teď, a to tu recenzi píši ihned po přečtení, vlastně nevím, jak bych ji převyprávěl. Mám knihy o vztazích rád, takže i tahle mi něco dala. Jsem rád, že jsem ji četl, leč jsem i rád, že jsem ji dočetl.

23.07.2023 3 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

Nerad čtu o alkoholu, je to metla lidstva a když sleduji, že se opět začíná pít více a do toho i brát drogy jako samozřejmost, je mi z toho ouzko.
Co tedy říct ke knize. Surově realistické podání života chudiny, která se potýká s nedostatkem peněz a nadbytkem alkoholu. Životem nahoru, dolu, nahoru a sešupem do bahna. Co taky čekat s démonem. Leč, ač jsou příběhy sebezlejší, osudy sebetrýznivější, tak tu láhev nám u pusy nikdo nedrží. V tomhle jsem zkrátka cynik.
Knihu lze doporučit nejen jako odstrašující příklad, ale i jako pohled do života chudých, kterým v životě mnohé nezbývá.

02.07.2023 3 z 5


Někdy je hezké, že mě miluješ Někdy je hezké, že mě miluješ Marie Vareille

Ale tak jo, proč ne. Je to kniha směřovaná pro ženy, tak nemusím, coby muž, se vším souhlasit. Je to pohled na současné ženy, touze dozrát, touze po lásce. Nebyl zcela využit potenciál příběhu...vinice, psaní knihy, láska, poklidné prostředí ... což by knize mnohem více prospělo, než utápění se v hořkých myšlenkách a neustálém odkazu na knihu Jane Austenové ( což mi vnuklo zmatečnou myšlenku zda si Pýchu a předsudek přečíst nebo zahodit ). Kurz svádění, za ty peníze, nic moc, mě by tedy pomocí těch rad nesvedla, ale asi to může na jednu noc fungovat.
Kniha se čte dobře a asi ani neurazí. Z mého, ryze pánského pohledu, dobré, ale spíše mladším ženám.

16.04.2023 3 z 5


Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Temný cypřiš je detektivka, která se čte dobře, rychle, a nenechá vás na pochybách, že jde o dobrou knihu. Sama Agatha o této knize hovořila jako o velmi dobré, kdyby do ni nevstoupil Poirot. Ačkoli se autorce Poirot protivil a v pozdějších dílech to i dala poznat, tak v této detektivce Poirot ukáže i svou milou tvář.
Zápletka i motiv skvělé, pachatel ... doporučuji.

07.04.2023 5 z 5