postoran-CZ postoran-CZ komentáře u knih

Obálka knihy Amanda Amanda Kristýna Sněgoňová

Druhý díl v podobném duchu jako ten první. Kapitán Bouchač a Lord M*dák se snaží rozjet svoji vzpouru proti vesmírným šmoulům za asistence přerostlé ještěrky, MacGayvera z Vítkovických železáren a teplého italského kuchaře, který neumí zpívat. A ani vařit.
Snaha prodat chepit ukradený na těžební planetce v předešlém díle je dovede na planetu Arrak... Teda na planetu Namathé, kde se jim do cesty připlete tržiště s otroky (všeho druhu), bar a místní bordel (pro všechny druhy). A píseční čer... Teda pouštní hadi samozřejmě. A taky se k nim od slepice dostane informace o Tarz... Teda ženské s epesníma dudama. No a pak se to tradičně celé pose...kazí, protože dva nadžení samci nedokážou ukočírovat své libido.
Pythagoras vždy hledal řešení za pomoci trojúhelníků, kapitán Moravec svůj deus ex machina nachází ve slizkém šnekovi.
No nic. Tak pokračujeme a jdeme na Šprty a frajery.

18.04.2026

Obálka knihy Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Tak jsem se rozhodl se pustit do celé Legie, když už misedí komplet na poličce. Očekával jsem, že si otvírám příjemnou oddychovku plnou akce, krve či jiných tělních tekutin a samozřejmě "kotletovského humoru". A ... wait for it ... přesně to jsem dostal a jsem spokojený. :)
Tak a teď už "jenom" 11 knih. Tady mě teda trošku zaskočil doslov autora, že knihy ze série nejsou řazeny za sebou v lineárním příběhu a lze je tak číst samostatně, jelikož se jedná vždy o "ucelený" příběh v rámci jedné knihy. Čekal jsem vesmírnou ságu, kdy se příběh i postavy postupně vyvíjí, ale tohle vypadá na sérii samostatných příběhů v rámci jednoho universa. Nu což, od čtení mě to stejně neodradí.
Nicméně než to celé dočtu, tak autorská dvojice Kotleta/Sněgoňová snad dopíšou i Atomové šelmy (první dvě knížky už jsou doma), ať můžu s klidem přeskočit k jejich další sérii.
Tak vzhůru do toho. Je třeba nakopat "šmoulům" tu jejich modrou p**el. :)

07.04.2026

Obálka knihy Pavučina snů Pavučina snů Stephen King

Uf. Vlastně nevím, jak k tomuto po přečtení přistoupit. Ale po zralé úvaze hodnotím bohužel spíše negativně. Ale na méně hvězdiček to asi nebylo. Tím chci říct, že propadák to není, ale doporučovat to určitě nebudu.
Plusové body dávám za zápletku a fajn postavy, ke kterým jsem si dokázal najít vztah. Na stranu druhou je v příběhu neuvěřitelně mnoho (dle mého názoru) zbytečných "textových vycpávek". Poslední třetina knihy byla tak natažena takovým způsobem, že ačkoliv jsem chtěl vědět, jak to všechno dopadlo, do čtení jsem se musel vysloveně nutit. Posledních 40 stran jsem dal jen tak, že jsem si řekl, že "teď to dočtu stůj co stůj".

23.03.2026

Obálka knihy Základna Základna Kristýna Sněgoňová

Zatím dávám opatrně 3.5 *. Jako je to takový "kotletovský Spad" v light verzi. Zatím. Ten post-apo svět celkem obstojně funguje v základech, ale pak se tam objevilo několik wtf momentů, které mi nějak nedávají logiku. Zatím.
Navíc Keksík je prostě pitomec. Sorry jako. Sice hodný pitomec, ale ... Ale třeba se ta postava ještě nějak posune. V prvním díle se tak nestalo. Zatím.
Btw: Jsem jediný, kdo si představoval Jadernou Bohyni jako Danu Drábovou? :) Ať radiační situace zůstává stabilní!

31.01.2026

Obálka knihy Vlci Vlci František Kotleta (p)

Ale jo, proč ne? Vzhledem k tomu, že od dočtení trilogie mám docela dlouhou pauzu, tak mě to teda bavilo. Pěkná kotletovská jednohubka na víkend. :)
Jediné, co mě tak nějak rušilo wow efekt konce příběhu byl fakt, že jsem čerstvě dočetl Stalingrad, takže jsem to tak nějak očekával. Škoda, měl jsem tvy dvě knihy přehodit v pořadí. Ale i tak se necítím zklamaný.

25.01.2026

Obálka knihy Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Takové to, když nedopatřením zjistíte, že k vaší oblíbené sérii byly dopsány i další knížky. Udělá to radost a chcete si je hned přečíst, že jo? :)
Trošku jsem měl problém na začátku si povzpomínat co a jak přesně funguje v tomto upířím universu. Přece jen, od původní trilogie uteklo mnoho vody v řekách.
Kniha samotná je klasická "kotletovina". Tak jako Churchill národu mohl slíbit pouze "blood, toil, tears, and sweat", tak podobně to můžete čekat i u Kotlety. No dobře, vlastně ne tak úplně. Těch slz tam zas tolik nebývá. Ale o co méně slz, o to více teče jiných tělních tekutin. Násobně více.
Kotleta nepíše žádnou "high fantasy" nebo "hard Sci-Fi". Píše oddychovou literaturu. Takhle k němu přistupuju a bavím se skvěle.
Chválím i za rešerši/znalosti ohledně dobových zbraní, uniforem a vozidel. Aspoň někdo, kdo píše v tomto směru o věcech, které vskutku dobově existovaly.

22.01.2026

Obálka knihy Text Text Dmitry Glukhovsky

Bohužel musím "proti proudu". Knihu jsem našel v antiku za 74 korun a trkla mě do oka skrz jméno autora, jelikož jsem četl Metro 2033 (a i tam jsem šel lehce proti hodnocení zde). A právě to Metro mi mělo býti varováním. Ale nebylo a knihu jsem vzal. Po dočtení si nejsem jistý, zda nákupní cena byla adekvátní tomu, co jsem dostal. Od "odložení" dílo zachránilo jen to, že mi bylo hloupé nechat tak "útlou" knihu na poličce nedočtenu.
S hlavním protagonistou (nikoliv hrdinou!) jsem měl jakousi sounáležitost asi 50 stran. Pak mě vysloveně štval, až to přešlo k averzi ...
Když budu parafrázovat klasika - Neplač, sám sis to zavinil.

02.01.2026

Obálka knihy Řetězová reakce Řetězová reakce František Kotleta (p)

(SPOILER) 6 let. Tak dlouho mi trvalo, než jsem zjistil, že po smrti plukovníka Michálka je ještě čtvrté pokračování. Šest let. To je dlouho. :) Za tu dobu, přiznávám, se mi děj předešlých knih tak nějak lehce vytratil z paměti. Rámcově si to pamatuju. Ale detaily chyběly. Nicméně to tak nějak vlastně nevadí. Alici si pamatujeme, že? (Jak bych mohl zapomenout na moji "crush" celé série?) A to je vlastně tak vše, co je potřeba vědět před otevřením knihy.
Tak nějak jsem tušil, co mě nejspíš po otevření očekává. A přesně to jsem dostal skvělou oddechovku plnou akce, sexu, nadávek a vybombardované ČR.
Říká se, že konec dobrý, všechno dobré. Jako jo, ale ... Za mně je škoda, že to bylo ke konci takové ... jak to nazvat? ... asi "strašně rychlé". Určitě se to dalo napsat obšírněji a já bych se vlastně ani nezlobil. Ba možná naopak. Prostor i potenciál byl velký. Má očekávání také. A alespoň půlhvězdičku by to přidalo.

17.12.2025

Obálka knihy Rozcestí krkavců Rozcestí krkavců Andrzej Sapkowski

Někde jsem zachytil skvělý komentář (zkusím ho tady parafrázovat), který nového Zaklínače popsal jako "setkání s vašim nejlepším kamarádem z gymplu, kterého jste 10 let neviděli a se kterým jste se náhodou potkali a zašli večer na pivo. Sedíte tam, vykládáte si a vám zase připadá, že je vám zpátky těch 19 a svět je zase v pořádku. A najednou se blíží půlnoc a vy musíte stihnout rozvoz domů a tak nějak se vám vlastně vůbec nechce a rádi byste pokračovali."
A to je přesně ono. Byl to krásný návrat do té doby, kdy jsem hltal Geraltova dobrodružství. Je to pořád stejně dobré. Má to ovšem jednu vadu - chtě-nechtě jsem nakonec "musel jít na ten rozvoz a vrátit se zpět do reality". Každopádně díky, bylo to skvělé. Snad si to ještě někdy zopakujeme. Budu se těšit, kamaráde!

03.12.2025

Obálka knihy Tajemství všech tajemství Tajemství všech tajemství Dan Brown

(SPOILER) Bohužel Brown pokračuje v nastoleném kurzu, který se otočil nesprávným směrem v Počátku. Doufal jsem, že díky Praze by se mohl Langdon zase věnovat řešení záhad, odhalovat tajemství, atd. Vždyť Praha jich má mnoho. Nicméně hozená rukavice zůstala zasněžená zřejmě někde na Pankráci.
Jo a mimochodem, zajděte se mrknout k hotelu Four Seasons na nábřeží. Sice nevím, kde přesně se v budově nachází prezidentský apartmán, ale Brown se v této pasáži knihy žřejmě inspiroval v pověsti o bájném vladykovi Horymírovi. Jen Langdon ten skok zjevně zvládl i bez pomoci věrného Šemíka. Jirásek by měl asi radost, ale český čtenář už méně.

24.11.2025

Obálka knihy Počátek Počátek Dan Brown

Bohužel, tohle už na více jak 3 hvězdy nepůjde. Přišlo mi, že to vůbec nezapadá do předešlých knih ze série. Ano, je tam Robert Langdon. Ano, zase zachraňuje svět po boku s kráskou. Ale ... Ale to je tak všechno. Asi jsem měl příliš velká očekávání po předešlých 4 knihách.
Zápletka taková, že jako chápete vše "na první dobrou". Už v půlce knihy bylo jasné, co se odehrálo a jaká "síla" za tím vším stojí. Možná nebýt to Brown a nebýt to Langdon, tak hodnotím lépe. Ale v kontextu zbytku série ... S lehkou obavou tak právě otevírám "Tajemství všech tajemství" stále ještě vonící novotou a přesunuji se ze slunného Španělska do zimní Prahy.

03.11.2025

Obálka knihy Inferno Inferno Dan Brown

Tak vám pane Langdone, respektive vlastně pane Browne, děkuji. Danteho Božská komedie zakoupena a dojde na ní řada. Již brzy. :)
Co se florentské anabáze pana Langdona týče, tak opět super vystavěný příběh s otočkami tak, jak jsme zvyklí. Dostal jsem přesně to, co jsem očekával - napínavý příběh, který mě bavil od začátku do konce.

12.10.2025

Obálka knihy Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

OK, tak se trošku uklidníme ... Druhý King ('Nezbytné věci' před cca dvěma lety?) a asi mě to možná začíná bavit. První půlku jsem tak nějak nechápal, co na tom všichni vidí. A posledních padesát stránek už bylo takových jakože "oh that's why".

20.09.2025

Obálka knihy Chovejte se jako Darth Vader Chovejte se jako Darth Vader Gwendal Fossois

No, asi sem (marně) čekal něco jiného, nebo holt nejsem cílová skupina (ač fanoušek Star Wars).
Ze začátku pár humornějších pasáží, ale jinak v podstatě kapitolky vystavěné na motivačních citátech, doplněny drobnými poznámkami ze světa Star Wars. Bohužel čím dál, tím hůře se mi to četlo a posledních pár kapitol jsem se vysloveně nutil, abych to vůbec dočetl.
Co chválím, je autorova erudice a znalosti ohledně Star Wars universa. Ale to je dost málo, ne?

10.09.2025

Obálka knihy Půl války Půl války Joe Abercrombie

Obávám se, že tady půjdu "s davem" a musím hodnotit tak, že trilogie měla sestupnou tendenci. První díl byl super, měl zajímavé postavy a i děj byl fajn. Navnadil mne k přečtení dalších pokračování.
Druhý díl, který se odklonil primárně od Jarviho, ale tak jako Trnka nebyla špatná. Bohužel třetí díl pokračoval v trendu druhého ... škoda, mělo to dobrý nástup, ale bohužel šance promarněna. Neříkám, že jsem to dočetl jen z nutnosti, ale tak nějak jsem od toho čekal víc.

03.09.2025

Obálka knihy Půl světa Půl světa Joe Abercrombie

Trošku zamrzelo, že tou úhlavní postavou děje už není Jarvi. Trnka a Brand jsou nemastní, neslaní, předvídaví. Oproti prvnímu dílu dávám o hvězdu méně. a je to právě kvůli tomu, že byl Jarvi lehce upozaděn před Trnkou a Brandem. Uvidíme, co nám přinese třetí díl a očekávaná válka s Velekrálem.

30.07.2025

Obálka knihy Půl krále Půl krále Joe Abercrombie

Taková hezká "jednohubka". Mám od Abercrombieho přečten První zákon, který byl naprosto skvělý. Nicméně tohle s tím nejde srovnávat. Nebyl na to prostě prostor. Postavy, základ a průběh je takový prvoplánový a tak nějak si v klidu plyne k očekávanému konci. No ... Akorát že vůbec. :)
Ono vlastně v takové útlé knížečce toho moc ani vyprávět nejde. V podstatě od druhé stránky se jde na věc. Akce si hezky jede celou knížkou a člověk se u toho rozhodně nenudí. Sice Jarvi není Sand dan Glokta, ale má určitě co ctěnému čtenáři nabídnout. Vždy mě bavili spíše hrdinové, kteří vyhrávali chytrostí, než bojem (ano, Conane, vidíš, že svaly nejsou vše!). A tak mě baví i Jarvi.
Na začátku jsem čekal, že se příběh rozdělí do oněch tří knih, nicméně kniha končí tam, kde by čtenář na začátku knihy očekával. Tak jsem zvědav, co ty další dva díly. No dobře. Jdeme na to ... Gettsko především!

10.07.2025

Obálka knihy Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Třetí příběh symbolologa Roberta Langdona v pořadí. A zatím pro mne nejslabší. (A to se na mě z poličky usmívají ještě Inferno a Počátek.)
Bohužel nějak to nebylo ono. Wow efekt ze Šifry je asi pryč a nějak to nešlapalo. Neříkám, že by to bylo vysloveně zlé nebo nudné. To určitě ne. Naopak, příběh se neustále posunuje a odsýpá. Pro někoho možná otravné retrospektivní "vsuvky" dávají smysl a vysvětlují příběh a dokreslují pozadí postav. Ale jako celek už mi to nepřijde tak úžasné jako Andělé a/nebo Šifra. Asi je na čase si od Roberta Langdona na chvíli odpočinout a vrátit se němu později.
Ačkoliv ... Teď bych se měl pustit do Inferna, což vzhledem k aktuálním denním venkovním teplotám (začátek července) je více než příhodné.

03.07.2025

Obálka knihy Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Před dávnými časy jsem četl Šifru mistra Leonarda (a pak i celkem povedený film). Vlastně jsem ani nevěděl, že "Andělé a Démoni" jsou první v sérii. A k mému milému překvapení jsem zjistil, že jsou i další knihy s Robertem Langdonem.
Samotní Andělé a Démoni jsou v podstatě, podobně jako v Šifře, od začátku do konce velice napínavým thrillerem se zajímavým koncem a vlastně i poselstvím.

10.06.2025

Obálka knihy Devět miliard božích jmen Devět miliard božích jmen Arthur Charles Clarke

Skvělý výběr povídek mistra svého řemesla. Zase jsem se po letech dostal k A. C. Clarkovi a jsem rád. Sice to už po těch letech nemá tu auru úžasnosti, jako jsem to cítil v "nácti" letech, kdy jsem nečetl nic jiného, ale pořád je to skvělé čtení.
Z tohoto výběru bych pak rád vyzdvihnul zvláště povídky (dle toho, jak se objevili ve sbírce, nikoliv hodnotící pořadí): Hvězda, Kdybych na tebe zapomněl, Země, Setkání s medúzou a Devět miliard božích jmen.

10.06.2025

Zavřít