pollyn
Čekala jsem jasný scénář, ale tohle mě dostalo do kolen. Takovou zápletku jsem nečekala! Klobouk dolů!
Jack je svatý muž, nedokázala jsem si představit, že Riley vůbec někdy odpustí.
K tomu neotřelé prostředí. Mám za sebou už stovky romanťáren, ale tuhle si budu pamatovat!
Bylo to milé, ale... všechna témata šla velmi po povrchu. Ať už prostředí formulí nebo mentální problémy postav.
S novotvarem Formulista jsem se nesmířila. Hlavní postavy mi nijak k srdci nepřirostly.
Ne všichni hrdinové jsou macho majetnicti businessmeni s ostře řezanými lícními kostmi a očima barvou whiskey, kteří si vstupem do místnosti podmaní celý prostor. Někteří jsou jako Jacob. Opravdoví. A o nic se píše tak málo! Takže velká poklona a dík za mimořádnou postavu.
Hodně plytké.
Jednu unesou, vláčí jí jak balík a ona uprostřed ničeho pronese:
"Ach. Kuchaři. Budou mě postrádat. Neuplyne večer, kdy bych nesešla do kuchyně ochutnat Camovy nejnovější pochoutky. Cam je ten nejlepší kuchař na světě. Pořád zkouší nové recepty. V posledních dnech se piplal s gevranským zmrzlinovým dortem. Co ten se s ním natrápil!“
No vážně...
Nevšední prostředí a nevšední příběh ale... Postavy byly tak nějak ploché. Proč Nate stále zůstával v armádě? Co jeho minulost s otcem? O Izzy nevíme vlastně nic, jen to, že stále čeká...
Moc jsem od toho nečekala, ale dialogy byly svěží, prostředí neobvyklé a zajímavé takže mě to ve výsledku moc bavilo!
Zvláštní kniha. Taková pomatená jako hlavní zápletka. Nejdřív mi to přišlo jak ze špatného pera Austenové a pak jak z Alenky v říši divů.
Nadpřirozeno jsem vůbec nepochopila. Šibal?
Do druhého dílu se pouštět nebudu.
(SPOILER) Název je nepřesný. Místo Touha se hodí spíše Zoufalost.
Protože přesně polovinu knihy si rvete hlasy zoufalosti a opakujete mantru:
Tak už jí to někdo konečně řekněte!
Těch narážek a nedořeknutých slov ala dra... bylo tolik, že by to fakt trapný.
Druhá půlka měla být akčnější, ale zápletky ve stylu:
Ten nejvíc krutoprisny upír, který nosí jen černou a je pán tvorstva, se nechá nachytat čajem? Jako vážně?
Aaaaaa jsem děsně frustrovaná z toho jak moc špatný to bylo. Nic nebylo vysvětleno a když ano tak to bylo šíleně prostoduché.
Grace je tak povrchní, ale zároveň se k smrti zamiluje asi během hodiny a na rodiče úplně zapomene. Hlavně, že jí on může kousat.
Grrr. Je to hodně dívčí. Úplně vidím to zfilmování do nekonečného seriálu, kde se budeme "potýkat se všemi pocity" nevyzrálých hrdinů. Suma sumárum, další díl ne.
(SPOILER) Kniha je akční, velmi. Ale taky dost rozporuplná.
První třetina příjemné plynula a logicky navazovala. Všechno bylo hezky vysvětleno a pak bum. Zničehonic akční plán na záchranu krále jak z akčního trháku, plného explozí a promyšlených tahů, které se zjevily jakoby nic. O sestrách a harému se toho moc nedovíme, skoda. Hlavní hrdinové se oklepou, do rána se uzdraví a šup do pouště. Tam Aren bytostně selhává, Lara ho zachrání a šup je nahá na pranýři. Aren už je jako rybička. Dojedou do svého cíle, tam se v podstatě převlíknou a šup už jsou zase jinde. Aren mění plány co hodinu...jako by lodě a armáda byly jen figurky na deskovce.
Posledních 200 stran musela být Lara snad 200x mrtvá, ale jede jak motorová myš.
Závěr je grandiózní s hezkou mýtickou vysvětlivkou. To je plus. Kladně hodnotím taky Arena a lid Ithaky za to, jak dali Laře sežrat její zradu, to mělo šmrnc.
(SPOILER) Čteno v originále.
Na to, kolik se toho v druhém díle nestane, je oproti tomu třetí díl doslova EPICKÝ. Je výpravný, akční, se skvělou hlavní zápletkou, která je doplněná o nekonečné variace na téma "Jsi moje zkáza. Jsi moje všechno, ale tohle království si zaslouží/Kitt mě potřebuje...". Věřím, že kdyby autorka chtěla, mohla díl rozdělit na dva, vyrejžovala by víc a my si trhali vlasy při čekání na další díl.
Takhle nás v jednom díle čeká výprava, zkoušky, politické pletichaření, přes tři díly skrývané tajemství, nečekaná zrada a naprosto nečekaný přerod jedné z hlavních postav.
Co se mi obzvlášť líbilo, bylo zpracování konce. Kniha nekončí dramatickým finále na poslední stránce následovaná dojemným epilogem "o pár let později" (ehm ten tam teda je), ale autorka dává prostor i čas pro rozvíjení postav po obrovském emocialním kotrmelci a trochu tím polidšťuje samotný hořkosladký závěr.
Celkově bych zařadila sérii do vysoce nadprůměrných, kaňkou je slabší druhý díl a pro mě trochu nesympatický svět po Moru plný Elit.
(SPOILER) Z počátku se zdálo, že jde o zavedený formát příběhu: mladší sestra mého nejlepšího kamaráda + hopla musíme se starat o dvě děti. Nakonec to vyústilo v hezkou a zajímavou zápletku.
Plus patří i hasičské práci, v našich podmínkách je tohle povolání hodně netradiční.
Co mě ovšem zamrzelo, že postavy byly tak nějak ploché a bez hloubky.
Slabší průměr. Bohužel jsem četla nedávno Juniper Hill - Na úpatí od
Devney Perry a tam je zápletka dost podobná.
(SPOILER) Nebylo to špatné, ale...
Je tu jistá podobnost se Čtvrtým křídlem - hlavní hrdinka, její vztah s matkou i milostný trojúhelník. Tyhle postavy jsou jak přes kopírák.
Pasáže s Miss byly hodně absurdní.
Je to hodně Young a málo Adult, ale fantasy je to lehce nadprůměrná a detektivní zápletka dobrá.
Dobře, že jsem se dozvěděla tady z komentářů, že je to prvotina, jinak bych to vyhejtila mnohem víc.
Stručně řečeno: variace humoru a kvality jako Jeho banán od Penelope Bloom s trochou širší slovní zásobou. Některá témata (prdy, učůrávání a menstruace) jsem četla s velkým sebezapřením - vzhledem k jejich četnosti.
Uff.
Kdyby to mělo tak třetinu znaků a dějově kniha odpovídala třetině knihy tak bych hodnotila jako průměrnou YA. Takhle je to táhlá, nerealistická a hodně hodně Young (reálně bych hodila všem postavám o 4-5 let nižší věk, jo až tak) kniha na pokračování...
První kniha série, co se mi nelíbila. Námět byl jednoduchý, předvídatelný, chyběla jakákoliv originalita předchozích dílů. Všichni mají svojí kupu dětí a dohromady jsou jedna velká rodinka a jednotlivci v tom množství splývají...
Celou dobu mi přišlo, že mi něco uniká. Je to první díl série, ale ty narážky na ostatní postavy mi nedaly spát a pak jsem přišla na to, že kniha nepřímo navazuje na předchozí sérii. Grrr.
Jazyk. Slova. To je asi jediné, co mi na knize vadilo. Chápu, že se autorka chtěla vymanit ze středověkého ražení a ukázat postavení žen ve společnosti, ale těch flamendrů a deviantů bylo v první části knihy tolik, že jsem si přišla jak v románu od Austenové.
"Lord Philip Vexley se choval jako nestoudný flamendr a proslýchalo se, že jeho nezvedená ústa byla docela příjemná, jakmile někoho dostal do své hedvábím povlečené postele.
Jenže vydírání v ní zchladilo jakékoliv myšlenky na vášeň."
Lord sem, Lady tam a šup ho tam. Rušilo mě to, zvlášť když se ukázalo, že to jde i bez toho.
Trochu se mi zdála zbytečně překombinovaná fantasy stránka: vily, démoni, upíři, bohové, titáni, čarodějnice, ale budiž.
Hlavní zápletku jsem hned neodhalila takže za mě palec nahoru :)
Začátek ničím nepřekvapil, ale pak se to tak hezky zamotalo a pak podruhé a potřetí, že se to nedalo odložit. Líbily se mi i různé národnosti a i jemný konec. Palec nahoru!
Tohle nebylo dobrý. Žádná originalita, tupá a naivní hrdinka, opakující se slovní obraty (mám pocit, že některé věty snad jen překopírovala do další kapitoly), nelogičnost děje. Uff.
Sophie Lark - Unesena dědička je to samé v bledě modrém. Kdyby se tyhle dvě knihy daly dohromady tak by vzniknul nenáročný průměr na večer.
Ale jinak? Chytlavý námět, ale z Petra Pana nečekejte NIC. Jenom se pár věcí a lidí jmenuje. Jinak fakt vůbec nic...