Polík Polík komentáře u knih

☰ menu

Ani ne pět minut Ani ne pět minut Hana Radulić

Zcela upřímně musím říci, že kniha měla sice velmi dobrý potenciál, ale za mne zcela nevyužitý. Rozhodně silný ústřední příběh. Ale tím veškerá pozitiva asi končí. Lukáš je takový nemastný neslaný, o dceru se příliš nezajímá a najednou jsou takoví spojenci a kamarádi do budoucna.. Do toho hledání v Chorvatsku, nakonec každý každého zná a svědek se taky najde. Manželství rodičů, chování prarodičů, ve finále otce.
Strašně se to všechno táhlo..

20.02.2024 1 z 5


Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Lucie Macháčková

Královsky jsem se u knihy bavila, vzpomněla jsem si na svoji svatbu a její přípravy, naštěstí jsem to nikdy tak moc nehrotila. A jelikož jsem úspěšně po rozvodu, tak mně to opravdu krásně odreagovalo a pozitivně nabilo :-)
Stejně jako její Historky z Tinderu.
Doporučuji, když máte nějaký ten splín, anebo se necítíte zrovna v životě moc dobře :-)

19.02.2024 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Super kniha, nemohla jsem se doslova odtrhnout. Ale poněkud mi vadil typ výslechu a celkově obraz policie. Rozhodně si nemyslím, že by se osobně či telefonicky s podezřelým/pachatelem bavili tímto způsobem. A konec se mohl trochu rozvést.. Ukončeno dramaticky, ale bez jakéhokoliv vysvětlení, dost uspěchané, za mne velká škoda, kniha má obrovský potenciál.

15.01.2024 4 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

(SPOILER) Velmi zajímavá kniha, detailní zpracování sexuálního a jiného otroctví v táborech. A zcela rozumím tomu, že to v závěru ta mladá holka neunesla. Nebyla u ní možnost se s novým životem popasovat. Zajímalo by mne, jak dopadla její rodina...

12.01.2024 4 z 5


S prominutím řečeno S prominutím řečeno Michael Žantovský

Velmi vtipný, inteligentní humor. Moc se mi kniha zamlouvala.. jen by mne zajímalo, kolik tam bylo skutečné pravdy? :-)

16.06.2023 5 z 5


Přiznání taxikářů Přiznání taxikářů Jiří Němčík

Pohodové čtení. Některé povídky excelentní, jiné obyčejné či smutné. Obdivuhodná práce, možná začnu více jezdit taxíkem :-)

05.04.2023 5 z 5


Iluze Iluze Camilla Läckberg

Velmi poutavě napsáno, rozhodně originální zápletka. Camilla Läckberg v této kooperaci opravdu opět zabodovala.
Ale nedá mi to dodat - o Vincentovi a jeho současné rodině jsme se dozvěděli naprosto vše.
Ale co Mina? O ní nepadla téměř žádná zmínka. Odkud pochází? Kdo je Nathalie a záhadný hlas v telefonu? Snad bude v dalším díle trochu víc naznačeno..

09.01.2023 3 z 5


Kód růže Kód růže Kate Quinn

Velmi poutavě napsáno, krásný popis tehdejší doby, oblečení, chování, stylu. Žádná jednoduchá oddechovka, ale opravdu propracovaný a lehce špionážní román.

16.09.2022 4 z 5


Statek je rodu ženského Statek je rodu ženského Kateřina Vágnerová

Kniha na nedělní odpoledne, vtipná, nikterak náročná, romantická, ale nikoliv nudná :-)

16.09.2022 4 z 5


Pomerančový háj Pomerančový háj Rosanna Ley

Dle mne nikterak zajímavé čtení, velmi předvídatelné, neustále se opakující sousloví hořké pomeranče. Obchodně to bylo taky vše mizerně řešeno :-) A v závěru knihy jen samá odpuštění a snadná řešení situací (viz "loupež" v pokoji, výhružky Holly).
Snad jen ten koláč se jim povedl..

16.09.2022 2 z 5


Slídil Slídil Tana French

Skvělá kniha, děj plynul pozvolna, ale nijak pomalu. Vše, co mělo být řečeno, bylo sděleno. Nebyl to žádný krvavý thriller, ale taková příjemná krimi/detektivka. Navíc ještě místy i příjemně vtipná :-)

22.08.2022 5 z 5


Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Skvěle napsaná kniha, srozumitelný jazyk, žádné zdlouhavé zápletky. Líbí se mi, jak vysvětlí i téměř každý střípek minulosti (např. těhotenství tety Věry).
Jen ten závěr příběhu byl opravdu nečekaný..

05.08.2022 5 z 5


Ptačí žena Ptačí žena Lenka Chalupová

Krásná kniha, plná rodinných tajemství, zvratů a špatných rozhodnutí. Kdyby se tak více mluvilo otevřeně.. předešlo by se tolika nepříjemnostem.

27.07.2022 5 z 5


Pět Číňanů oběšených v Idahu Pět Číňanů oběšených v Idahu Jenny Tinghui Zhang

Velmi originální téma. Averze a nenávist vůči něčemu či někomu jinému je mezi lidmi pořád, v různých formách se opakuje odnepaměti. Mnoho linií v knize by zasloužilo rozvést, např. vztah Wiliama a Nelsona, zmíněných Šest společností, osud kaligrafa Wanga atd.. Konec byl opravdu drsný, smutný.

22.07.2022 5 z 5


Třešně v rumu Třešně v rumu Michaela Janečková

Netradiční cestopis a bavil mne tedy hodně, zvlášť první část o dědovi. Ve spoustě rodin je/byl někdo podobný, ale moc se o tom nemluví, proto se mi otevřenost autorky velmi zamlouvá. A trochu těch vulgarismů.. no, při představě podobné dovolené se spíše divím, že jich tam nebylo daleko více! :-) Ze své vlastní zkušenosti vím velice dobře (a to pouze mluvím o zážitcích pouze s 1 důchodkyní, jak je náročné být neustále hlídačem, překladatelem, fotografem, hledačem místních trhů, následně hledačem slev, natíračem spálených zad... a v neposlední řadě je třeba neustále odpovídat na nekonečný proud důchodcovských otázek, oni si totiž nepřijeli na pláž lehnout, číst a relaxovat.. všechno je nutno okomentovat a běda, pokud včas nedorazí Vaše odpověď).
Nikdy mne Kuba nelákala a nyní aspoň vím, že o nic nepřicházím :-)

11.07.2022 5 z 5


Deník psa Aragorna Deník psa Aragorna Lucie Nachtigallová

Statusy sleduji na FB pravidelně, takže mne jich mnoho nepřekvapilo. Vtipné a odpočinkové čtení.

04.07.2022 3 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Na knihu jsem se nesmírně těšila a rozhodně mne nezklamala. Absolutně mne nadchla, od téměř první strany jsem se jí nemohla nabažit a zcela předčila veškerá má očekávání. Lena mi tedy nebyla nijak sympatická, ale konec to trochu vyvážil. Naprosto skvělá byla Bohdanka i formát popisů ve znění evangelií.
Za mne opravdu TOP kniha, a to nejenom letošního roku.

04.07.2022 5 z 5


Konec dobrý Konec dobrý Irena Dousková

Jediné, co mne oslovilo, byla povídka Zéba. Jinak opravdu nic moc. Asi komorním povídkám opravdu nerozumím, působily na mne depresivně, některé nesrozumitelně a nepřátelsky.

16.06.2022 1 z 5


Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Kniha mi byla velmi sympatická svým počtem stran, nic se tam zbytečně nenatahovalo, vyprávění navazovalo jedno na druhé. Určitě to bylo smutné, ale nikoliv depresivní. Mateřsky velmi citlivé téma. Partnerský trojúhelník zdařile vyřešila smrt tchýně a odsun vojsk, ideální konec :-)

08.06.2022 4 z 5


Útěk do Toskánska Útěk do Toskánska Eva Rýznerová

Jediné, co na knize bylo zajímavé, byl popis toskánských vín a hlavně kuchyně. Jinak pouze utápění se v sebelítosti a chmurách.
Až ve chvíli, kdy jí chlap řekne, že by s ní chtěl mít dítě, tak se to pro ni stane smyslem života? Ve 40 letech? Dá se přece očekávat, že v tomto věku už to nepůjde tak snadno, pokud ještě vůbec. A co ostatní ženy, které potratily, anebo dítě zemřelo později?
A do toho Nonna, pečovatelka, kuchařka, filozofka, léčitelka, uklízečka - vše v jednom balení.
Opravdu velmi nepravděpodobný příběh.

07.06.2022 1 z 5