pobijecmuch pobijecmuch komentáře u knih

☰ menu

Sedm schodů k moci Sedm schodů k moci Josef Klíma

Kniha podle skutečných událostí.
Vzpomínka na dobu, kdy politika v naší zemi byla dost velká divočina. Doba, kdy zemi řídila vlastně jedna "kantýnská" a chod byl ovlivňován různými lobbisty a kmotry.
Před dvěma roky vznikl podle námětu pana Klímy scénář k televiznímu seriálu a potom teprve byla vydána kniha. Možná je lepší vidět nejprve seriál a potom doporučuji si teprve přečíst tento thriller.
Nevhodný je komentář jednoho uživatele, který píše, že pan Klíma je zvyklý na primitivní publikum a čtenáře. Divím se tomuto uživateli, proč potom jeho knihy vůbec čte.

25.02.2024


Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Nejsem žádný puritán, ostatní knihy Kotlety dobře znám, ale toto byla už jen úchylárna, plná zvráceností a pornografie. Kotleta se zřejmě už sám pasoval na českého Carltona Mellicka (nevím už kolikátého) a neví co za hlouposti napsat. Dějová linka silně pokulhává, ale popisování různých prasečinek graduje. Toto je jeho nejslabší kniha a vůbec se nedivím, že mu to zřejmě i Epocha odmítla vydat.
Knihu nikomu doporučovat nebudu a zaslouženě dávám odpad.

13.01.2024 odpad!


Na konci vesmíru Na konci vesmíru Kristýna Sněgoňová

Nápady autorům zřejmě dochází a tento díl hodnotím pouze jako takový slabší průměr. Ten začátek byl zoufale nudný a asi po 50 stránkách jsem měl chuť už knihu odložit. Potom se to nějak rozjelo, ale je patrné, že celá série se blíží do samotného konce. Na začátku přece bylo avizováno asi 12 dílů.
A jedna velká otázka - a dopíše to pro Epochu vůbec ještě Kotleta?

09.01.2024 2 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Tak tato kniha byla pro mně největší zklamání letošního roku.
Po určité diskuzní masáži od některých místních uživatelů, jsem se těšil na dobré čtení. Těšil jsem se na knihu, která nám popíše dobrou alternativní historii. I když v poslední době, se na toto téma objevily podobné knihy např. od Bureše, Kotouče, nebo Mornštajnové.
První věc která mně zarazila, je otázka proč je kniha vydána u Dobrovského :-O a ne u mateřské Epochy? Cely příběh byl pro mně nudný a postavy ploché. Prostě celé takové utahané, bez větší akce a hlavně humoru. Nápad nebyl špatný, ale bohužel je to celé nedotažené. Nepochopil jsem, proč jsou do děje zařazení skuteční naši politici a zda to bylo myšleno vážně, nebo je to určitá recese.
Kyša chtěl asi sdělit úplně něco jiného, ale vylezlo z toho nějaké jeho účtování, zřejmě se svou vlastní minulostí. Jsem z knihy hodně zklamaný a nikomu ji rozhodně doporučovat nebudu.
A ještě jedna věc, kdyby Kyša z knihy vypustil neustálé zapalování cigaret, tak má kniha jen polovinu stránek.

03.12.2023 1 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Druhý díl je ještě slabší než první díl. Dočetl jsem jen ze slušnosti.
Jak bude další děj pokračovat je vcelku hodně předvídatelné. Vůbec mně nepřekvapí František v Jáchymovských dolech a možná i setkání s osudovou německou láskou někdy v roce 1968. Byla to prostě těžká historie, kterou už nikdo nezmění.

30.11.2023


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Jak zde někteří uživatelé s oblibou píší - nejsem cílovka této literatury. Jsem čtenář literatury faktu a toto byla pro mně hodně romantická beletrie, která je určena zejména pro čtenářky. Neříkám, že je to vyloženě hrozné, ale jak to již někdo zde napsal. Jednoduchý a někdy i naivní styl psaní a hodně předvídatelný děj. Přiznám se, že zřejmě za měsíc, budu už těžko vzpomínat na celý děj knihy.

22.11.2023 2 z 5


Dokonalý plán Dokonalý plán Lee Child

Toto byl jeden z méně zdařilých dílů série "Jack Reacher".
Reacher sice rozdává rány okolo sebe, ale důvody se dozvíme až na konci knihy.

24.05.2023 3 z 5


Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

Možná, že první Ready Player One, před lety některým čtenářům způsobil blažené chrochtání a velkou chválu. Druhý díl se ovšem už vůbec nepovedl a trpí nemocí, která postihuje většina pokračování.
Opět budeme čekat na nějaké velikonoční vajíčko (poklad) a zřejmě někdo bude hledat i zajíčka, kuřátko a upletenou pomlázku. Ne, ne, toto je spíše už jen pro flagelanty. Ernest Cline napsal pouhé tři knihy a bohužel všechny nestojí za nic.
Rozhodně to nedoporučuji, ani nepříteli.

Za zapůjčení knihy děkuji rodině Froliše Mrňúse (i když jsem ji nechtěl číst a byla mně vnucena) a za amatérskou spolupráci (#spoluprace) s Pájou, Jájou, dědou Lebedou, Milunou, Karlosem a Frolišem. :-)
Jsem zřejmě první, který z knihy odpad(l). Byl to jenom humbuk.
(#ctemespatneknihyodkamaradu, #frolisjdenapivo)

11.03.2023 odpad!


Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Na české poměry velice dobře napsaná military scifi. Kniha si zaslouží plný počet a tedy nutí k přečtení i dalšího dílu.

27.02.2023 5 z 5


Temné blues v New Orleans Temné blues v New Orleans František Kotleta (p)

Hodně, hodně slabé. A nejslabší je poslední povídka, kde byl hlavní hrdina konečně uklizen do propadlišti literárních dějin. Už jsem měl strach, že ještě za pět roků budeme číst příběhy starouše Koska, jak v domově důchodců se svým Bakulgou, řeší případ sletu čarodějnic. Všeho bylo dost a tohoto možná až přespříliš.

10.01.2023 1 z 5


Dáma kontra strelec Dáma kontra strelec Dominik Dán

Souhlasím s komentujícími předskokany. Ano, jedna z nejlepších Dánovek v posledních letech. Tato kniha byla opravdu vánoční dárek. Já osobně tvrdím, že u nás v Česku, tak dobrý autor krimi bohužel chybí.

07.01.2023 5 z 5


Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

S každou nově napsanou knihou Jonassona si myslím, že snad bude lepší, než ta předešlá, ale opět se zmýlím.
V komentářích čtenáři píšou, že je rozesmála. Já jsem se po 100 stranách čtení nezasmál, po 200 stranách jsem se ještě nezasmál a po 300 stranách jsem to vzdal. Toto není nic humorného a ani svižného. Někdo si tu stěžuje na barvu obálky, ale myslím si, že nepomůže, ani kdyby obálka byla zlatá s růžovou kočičkou.
Nic tak špatného jsem dlouho nečetl, nebo možná opravdu nerozumím humoru.
Dám aspoň jednu hvězdu, abych snad nebyl kritizován literárními moralisty.

03.12.2022 1 z 5


Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Becky Chambers (p)

Označit tuto knihu, jako klasické sci-fi je troufalost. Kniha bez děje, plná nezajímavých postav a kde chybí alespoň náznak vygradování. Plno sladkých rozhovorů, kde není ani kousek vzdoru. Bohužel, tak to v reálu nefunguje a nikdy nebude. Pro mně to byla taková vesmírná družina Rychlých šípů.
Nikomu neberu, že to pro něho byla krásná kniha, ale mně vůbec neoslovila. Na pokračování se netroufám ani omylem, i kdyby se jmenovalo Rosemary má děťátko.

21.11.2022 odpad!


Samarkand Samarkand Miroslav Žamboch

Jeden božský superman, mnoho zbytečných čarodějů a spousty násilí a brutality. A takový to byl zajímavý začátek. Současná fantasy se snad teď píše trochu jinak, nebo prostě na tuto krvavou fantasy, není ta správná doba. Bohužel, mně se tento příběh zdál až moc jednoduchý, protože brzo zjistíte kdo se stane vítězem.
Opět mně pan Žamboch hodně zklamal.
Slovo Samarkand je ve skutečnosti název třetího největšího města Uzbekistánu.

18.10.2022 2 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Uživatel los má ve svém komentáři pravdu, čtení této knihy jen na vlastní nebezpečí!

Mádl myšlenku knihy prý vymyslel při cestě vlakem z Bratislavy do Prahy. A návrh měl už někde u Brna. Ale možná také zaspal a zdál se mu nějaký zamotaný barevný sen.
Co kladného o knize napsat nevím. Mně tato covidová hercova "výplň" totiž vůbec nezaujala. Nelíbil se mně zbytečně velký počet jmen, který může někomu dělat potíže. Vadil mně jazyk, kterým Mádl vypráví. Je to směs nějakého slangu, snad pražského, který se nemusí každému líbit. Reklama na tuto knihu byla velmi masivní a to vždy značí určité fiasko. Kdyby to napsal neznámý autor, tak nakladatel knihu vůbec nevydá.
Knihu neberu jako zdatnou prvotinu, ale spíše jako knižní shnilou malinu roku.
Bábu s dědkem ke čtení této knihy Mádl určitě nepřemluví.

27.07.2022 odpad!


Projekt Každodenní rutina Projekt Každodenní rutina Alexej Osadčuk

(SPOILER) Žánr LitRPG má ten problém, že tyto knihy jsou vlastně všechny na jedno brdo. Hlavní hrdina vždy potřebuje peníze a tak jde do služeb herní společnosti. Jednou je bylinkář, podruhé čaroděj, válečník, atd.
Postava této knihy začíná jako tvrdý makáč v dolech. Přiznám se, že první díl této série byl pro mně nuda. Děj je hodně chaotický a vůbec nemá spád. Zatím zklamání a jen za dvě hvězdičky.

26.07.2022 2 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Asi po 120 stran odloženo. Resp. knihu vracím majitelce a už ji číst nebudu. Možná to bude kniha roku, ale ne pro mně. Nedočteno a tedy nehodnotím.

07.07.2022


Spolok Judášov Spolok Judášov Peter Šloser

Podle mně je toto asi nejlepší díl celé série. A očekávám, že pan Šloser bude v psaní pokračovat. Vždyť je nezodpovězeno ještě hodně otázek.

02.07.2022


Policajná chobotnica Policajná chobotnica Peter Šloser

Je to zajímavé, ale knihy od Petera Šlosera se ke mně dostaly zrovna v době, kdy se v Česku řeší případ "Dozimetr". Podobné kauzy se objevuje i v knihách uvedeného autora. Tedy mafie, uplácení, politici a křivý policisté.
Kniha mně bavila a všem čtenářům tohoto žánru ji doporučuji. Budete kroutit hlavou co se na Slovensku dělalo. A zřejmě i u nás.
Teď se těším na další díl.

23.06.2022 5 z 5


Mafiánska poprava? Mafiánska poprava? Peter Šloser

Divím se, že tato velice dobře napsaná krimi má tak nízké hodnocení. Autorem je bývalý policista, který má zkušenosti se slovenskou mafií, která pronikla i mezi slovenské politiky.
Toto mně tedy hodně bavilo a dávám plný počet.
Osobně si myslím, že slovenští autoři detektivek píšou mnohem lépe než u nás v Česku.
A heč, knihu jsem četl v originále. :-)

09.06.2022 5 z 5