Plechy1 Plechy1 komentáře u knih

☰ menu

Krvavá odyssea: Řecký boj za nezávislost 1821–1832 Krvavá odyssea: Řecký boj za nezávislost 1821–1832 Miroslav Šedivý

Je skvělé, že u nás vyšla kniha o takto neznámé válce. Kniha je čtivá a krátká, navíc od uznávaného historika. Mám k tomu všemu jen dvě výtky, zaprvé mi tu trochu vadilo, že autor neustále připomíná, jak Řekové i Turci byli stejně krutí a ani jedna strana se nebála vyhladit celá města. Vím, že je to tak trochu účel knížky zbořit mýtus o hrdinném boji za nezávislost a ukázat, že nikdo není svatý. Na druhou stranu jsem toto po určité chvíli chápal a nepotřeboval jsem, aby mi to bylo pořád připomínáno. Druhá výtka je větší a je zároveň důvodem, proč ubírám hvězdu. Týká se to Thomase Cochranea a jeho působení za této války. Nechápu autorovo podivování se nad tím, proč byl muž jako Cochrane najat. V celém příběhu je Cochrane následně vykreslen jako totální nekompetentní hlupák, který zkazí vše na co sáhne. I když by bylo zajímavé vidět tak uctívaného admirála z jiného pohledu, jako muže, který dělá spoustu chyb a který se vzdaluje legendě o sobě samém, tak to se v této knize neděje. Cochrane je zde zredukován na chodící nemehlo, které zkazí vše na co sáhne. Přitom najmutí si Cochranea byl od řeckých revolucionářů podle mého neodborného názoru vcelku logický tah. Cochrane byl v té době hotová superstar, pomáhal vybojovat svobodu státům Jižní Ameriky a bojoval proti Napoleonovi.

08.10.2022 4 z 5


S nadějí za oceán S nadějí za oceán Martin Boček

Knihu jsem si půjčil, abych se dozvěděl něco nového o vystěhovalectví z habsburské monarchie a následné cestě do USA. Kniha se čte opravdu velmi dobře a tak jsem zkusil i druhou polovinu knihy o přístavech, ze kterých cestující vyplouvali, a soupeření společností o zákazníky. I když se nevyžívám v informacích o lodích samotných (tonáž, počet palub), tak zde byla vždy informace, kterou mě autor zaujal nebo i třeba líčení pasažérů o cestě do nového světa. Za mě mohu knihu jedině doporučit.

20.04.2021 5 z 5


Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina Nikolaj Viktorovič Starikov

Velmi mne zarazila vysoká hodnocení této knihy na Databáze knih. Nemůžu knize upřít, že sem tam se zde nachází zajímavý poznatek, ale jinak je kniha podle mého názoru naprosto neobjektivní. Stačí si pročíst úryvky o invazi do Polska, kde je SSSR vylíčen jako přítel Polska, protože nikdy nic špatného Polsku neudělal. To je jen jeden úryvek, ale v knize se nachází mnoho zvláštních a dovolím si říct ne úplně objektivně vyhodnocených událostí. Sovětský svaz, který zde vystupuje jako největší kladná mocnost, která nikdy nic špatného nedělá je třešničkou na dortu. Zároveň mě pobavilo, jak se kniha snaží vypadat, že prezentuje fakta, která jsou utajována, přitom jsou v knize většinou věci se kterými se běžně počítá a opravdu nejsou utajována. Naopak se nacházejí ve většině knih o tomto období. Jako alternativní výklad dějin to asi jde, pokud chcete nahlédnout do ruského smýšlení o dějinách. Ale jinak kniha nemá co nabídnout a doporučil bych spíše historiky, kteří se danou tématikou zabývají celý život a jejich kniha má více než osmdesát zdrojů.

01.04.2021 1 z 5


Na horské dráze: Evropa v letech 1950-2017 Na horské dráze: Evropa v letech 1950-2017 Ian Kershaw

Pokud jste četli předešlý díl (Do pekel a zpět), tak není důvod proč si nekoupit druhý díl. Ian Kershaw je jeden z nejznámějších a nejprestižnějších historiků moderní doby. Kvalita tomu odpovídá a pokud se zajímáte o moderní dějiny, nebo si pouze chcete rozšířit obzory, tak Vám tuto kniho všemi deseti doporučuji.

01.02.2020 5 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Stejně jako mnozí přede mnou, i já jsem tuto knihu nemohl vystát. Prokleté Dítě zkrátka nepatří do knižní série. Je tu tolik chyb a tolik nedomyšlených věcí. Kdyby tato kniha byla jen scénářem k divadelní hře, tak by mi to nevadilo. Ale protože je oficiálně braná jako součást předešlých sedmi knížek, tak si zkrátka nedokážu pomoci. Nevím co vedlo Rowlingovou k rozhodnutí, že umožnila tomuto počinu aby se řadil k ostatním knihám v sérii. Ale abych to ukončil na trochu veselejší notu, tak doporučím divadelní záznam. Pokud nad tím nebudete moc přemýšlet a necháte se unášet atmosférou Harryho Pottera, tak si představení užijete.

18.01.2020 3 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Dílo, u kterého jsem se neustále divil, jak je Tolkienův svět propracovaný. Jaká škoda, že už nedostaneme více příběhu z tak úžasného světa. Pro fanoušky Pána Prstenů je tato kniha povinnost.

18.01.2020 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Velký Gatsby asi není kniha pro mě. Čte se příjemně, ale příběh a hlavně milostná zápletka mě absolutně nezasáhla. Bylo mi jedno co se charakterům stane. Asi proto, že mi přišlo mají téměř nulový charakter a já jsem je občas ani nerozeznal, podle toho co říkají. Jako kdyby neměli nic co bych z nich dělalo charaktery, každý jen řekl větu, kterou mohl říct úplně někdo jiný a nijak by to nenarušilo příběh. Doufám, že je tomto příběhu něco, čeho jsem si nevšiml, a že právě díky tomu je to považováno za tak vynikající dílo. Já jsem to bohužel neviděl.

18.01.2020 3 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Skvělá kniha s výborným koncem. Krysař je charismatický a jeho příběh vás nepřestane bavit. Jediné co mě na začátku trochu zarazilo, byl styl psaní a ona stará čeština, ale na tu jsem si zvykl rychle a při čtení už mě nerušila. Stojí za přečtení a pokud si chcete pustit film, tak si pusťte loutkové zpracování, které je na opravdu vysoké úrovni.

18.01.2020 5 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Kniha, která se čte velice příjemně a rychle utíká. Nicméně musím říct, že mi nevyhovovalo střídání témat, nad kterými se hlavní postava zamýšlela. Určitě bych uvítal více stran a rozvětvení úvah, nad kterými Miloš přemýšlí. Místo knihy doporučuji film, který je opravdu brilantní.

18.01.2020 3 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Příběh o přátelství, který mě na konci dojal. To co mě nejvíce bavilo na této knize byly interakce mezi jednotlivými postavami. Rozhovor mezi Lenniem a Crooksem byla asi nejzajímavější a Crooksova následná, i když jen dočasná proměna, byla jedním z nejsilnějších momentů knihy. Další ze Steinbeckových skvělých děl.

27.12.2019 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Kromě úžasného humoru, o kterém zde bylo napovídáno už mnoho, vás určitě zaujmou i postavy, které jsou naprosto bravurně napsané a bez nich by ony vtipné momenty nevyzněly tak vtipně. Saturninovy rychlé reakce a přísloví tety Kateřiny mě nikdy nepřestanou samotným smíchem přivádět k slzám. Jasných pět hvězd

27.12.2019 5 z 5


Svět whisky Svět whisky Charles Maclean

Pro všechny milovníky whisky je tato kniha jasná volba. Autor Vás zavede do nejrůznějších států kde se whisky vyrábí, a něco Vám řekne o každé palírně. Zároveň se snaží ochutnat co možná nejvíce whisky a musím říct, že se mu to daří. Kromě pár sezónních zde popisuje téměř každou whisky. Ano, tato kniha je o něco dražší než ostatní knihy s touto tématiku, ale stojí za to.

09.10.2019 5 z 5


Plzeň v srpnu 1968 Plzeň v srpnu 1968 Viktor Steinbach

Hezky zpracovaná kniha plná fotografií.

31.08.2019 5 z 5


Kávologie Kávologie Gloria Montenegro-Chirouze

Na první pohled vás kniha zaujme krásnými fotografiemi, které krásně vynikají na velkém formátu. Obsah je také velmi zajímavý, autorka píše o historii kávy přes alternativní druhy přípravy kávy až k nejrůznějším příchutím. Toto je zatím asi nejlepší vydaná kniha o kávě u nás.

31.08.2019 5 z 5


Zaklínač a jeho svět Zaklínač a jeho svět Marcin Batylda

Pro ty co se zajímají o svět Zaklínače je tato kniha povinnost. Hlavním tahákem této knihy jsou především ilustrace, které jsou jedním slovem nádherné. Kniha je psána z pohledu Marigolda, který vše popisuje svým osobitým stylem a i díky tomu víte, že čtete Zaklínače. Kniha si mohou přečíst i ti, co s knížkami nemají žádné zkušenosti, protože i když se občas kniha odkazuje na události z minulosti, tak jsou zde většinou podrobně vysvětleny.

31.08.2019 5 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Gaiman prostě psát umí a dokazuje to i v této knize. Kniha je velmi čtivá a zábavná i pro ty co se o severskou mytologii nezajímají. Gaiman knihu píše jako kdyby vám povídal u táboráku nejrůznější dobrodružství ze severského světa a díky tomu je Severská mytologie pohodové čtení.

31.08.2019 5 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Tato mě zaujala hlavně popisem krajiny, což autor umí opravdu bravurně. Hororová stránka knihy je obstojná a i když se v dnešní době najdou i lepší horory tak vás tato kniha dokáže trochu postrašit.

27.08.2019 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Geniální kniha plná zrady, vražd, lásky a věrnosti. Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl.

27.08.2019 5 z 5


Tajný deník Adriana Molea Tajný deník Adriana Molea Sue Townsend

Vtipné, pohodové, krásné. Co k tomu dodat. Mně se tato kniha líbilo ještě o trochu víc než Deník malého poseroutky.

27.08.2019 5 z 5


Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Suzanne Collins

Výborná trilogie, která vás chytne za srdce a nepustí. Obálka je něco skvostného a pokud jste fanouškem Hunger Games, tak tuto knihu musíte mít doma.

27.08.2019 5 z 5