pkweb.eu pkweb.eu komentáře u knih

☰ menu

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Přijde mi, že autor chtěl vymyslet co nejoriginálnější provedení vraždy a opět vytvořit několik slepých uliček k odhalení vraha. To se mu povedlo, jenže trochu na úkor napětí a čtivosti. Kniha je fajn, ale určitě to není nejlepší v sérii.

27.07.2023 4 z 5


Myšlení: rychlé a pomalé Myšlení: rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Je dobrý si uvědomit, jak zkresleně vnímáme svět a děláme rozhodnutí. Za super knížka, i když mohla být kratší (závěr už byl zbytečně zdlouhavý a náročnější na přemýšlení).

29.06.2023 5 z 5


Líp už bylo Líp už bylo Jiří Sivok

Super. Syrový, temný, atmosférický.. O ZOO Hluboká bych vydržel číst i další pasáže..

19.06.2023 5 z 5


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Líbí se mi, že má sbírka povídek společné téma. Bohužel to ale udělalo některé příběhy předvídatelnými a nemá to pak potřebný wov efekt. Takže nakonec jsou zajímavější ty kratší povídky, které dokázaly překvapit. Nebýt to Nesbø, zapadne to do šedého průměru...

01.11.2021 3 z 5


Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Akční, vtipný, dobrý. Bavilo mě to. Trochu mě bylo do očí, jak postava, většinou vykreslovaná jako impulzivní ranař, přemýšlí, uvažuje a jaké má dějepisné znalosti, které by mu mohl leckterý sečtělec závidět.. To je ale jen drobnůstka v jinak výborném textu.

26.07.2021 5 z 5


Království Království Jo Nesbø

Autor na začátku zmínil myšlenku, že události v životě se opakují a pak kolem téhle myšlenky rozvinul zdlouhavý příběh. Takže, aby se čtenář užil konec, musí se prokousat několika set stránkami vzpomínkami na minulost, které bohužel nenabízí takový spád jako bych od autora čekal. Mrtvoly v příběhu jsou, ale emoce okolo toho minimální.
A na konci přichází nepřekvapivě překvapivý zvrat, který nekoresponduje s dosavadním chováním postav.
Nesbø je můj oblíbený autor, ale Království z mého pohledu určitě nepatří k vrcholu jeho tvorby (spíš naopak).

22.12.2020 3 z 5


Smrt bývá nehezká Smrt bývá nehezká Jiří Sivok

Na popis míst a osob se moc nedá, ale za to emoce stříkají proudem..

13.11.2020 5 z 5


Hlasy Hlasy Ursula Poznanski

Z mého pohledu s každou knihou klesá na záživnosti série. Zatímco PĚT mě bavilo moc, SLEPÍ PTÁCI už méně, u HLASŮ jsem se nudil.
Oceňuji příběh, nečekaný závěr i prostředí, ale kromě jedné scény tam nebylo žádné napětí. A to je detektivní Thriller z prostředí psychiatrické léčebny podle mě docela závažný nedostatek.

24.08.2020 3 z 5


Začněte s obsahovým marketingem Začněte s obsahovým marketingem Josef Řezníček

Stručný přehledný souhrn.

30.01.2020 4 z 5


Umění psát Umění psát Nigel Watts

Je to přesně to, co jsem očekával - teoretická příručka o psaní. Nic míň, ale bohužel ani nic víc. Je zvláštní, že ji ostatní řadí výše, než "O psaní" od Kinga. Osobně mám radši Kingovo strohé a trefné věty (např. "Trpný rod je pro sraby", "Cesta do pekel je dlážděna příslovci") než několikastránkové rozepisování, u kterého stěží udržím pozornost.

23.12.2019 3 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

"Přečteno" jako audiokniha a obávám se, že tištěnou bych asi nedočetl. Je to výborně pojaté, komplexní a odborné, ale pro čtení celkem nezáživné.

16.12.2019 4 z 5


Orbis Tweetus Orbis Tweetus Otto Bohuš

Parádní kombinace pouček a slovních hříček. Kdyby bylo obojí oddělené, aby se ke knize dalo lépe vracet, bylo by to dokonalé.

05.12.2019 4 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Super, obzvláště v návaznosti na předchozí díly.
HH čtu od Sněhuláka a myslel jsem si, že mám autorův styl prokouknutý, přesto si tu se mnou pohrál jako kočka s myší. Na to, jak je to obsáhlé dílo, tak snad není zbytečná věta. Obdiv, jaké kombinace dokáže autor vymyslet, i jak dokáže servírovat.

29.10.2019 5 z 5


Kraď jako umělec Kraď jako umělec Austin Kleon

Textu v knize mnoho není, ale za to myšlenky jsou dost nahutněny (vyjma posldních kapitol). za mě lepší než zdlouhavé okecávání.

16.09.2019 5 z 5


Slepí ptáci Slepí ptáci Ursula Poznanski

Obecně mám radši, když má celkový příběh hlavu a patu než, když ze snahy o neustálé zvraty vyjde nelogická kravina (např. Kepler). Za mě tedy dobré, ne však tak jako první ze série.
Motání okolo facebookových konverzací bylo příliš zdlouhavé, s hlavní postavou jsem se nedokázal ztotožnit a pokulhává i motiv u jedné z obětí.

16.08.2019 5 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Za mě super. Užil jsem si to více než, když byla hlavní postava o rok mladší a vzpomínala. Pro čtení to ale chce mít základní přehled o politické scéně, jelikož na tom je celý příběh postaven. Kdo nemá, asi z knihy nic mít nebude.

24.04.2019 5 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

To si takhle dva spisovatelé kombinují a kombinují. Až je to dostatečně překombinované, tak přidají ještě pár osob a mrtvol, aby se v tom nevyznali už ani sami. Že má každá z dějových linek řadu nedomyšleností, nevadí - hlavně, že je to dramatické.
Nejoriginálnější bylo, že zatímco ostatní detektivky postupně gradují, zde zvolili autoři odlišnou cestu - zajímavě vznikající napětí skončilo nudnými vzpomínkami na minulost a po návratu do přítomnosti, ač mrtvoly přibývali, už se napětí vyvolat nepodařilo (alespoň u mě ne).
https://www.knihosvet.cz/2019/01/recenze-lars-kepler-hypnotizer.html

06.01.2019 2 z 5


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Výbuchy smíchu mít asi nebudete, ale jako úsměvný nadhled nad válkou je to fajn.

07.11.2018 4 z 5


Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Hezky pojato. Odkazy na zdroje, výzkumy a hlavně čtivě pojato.
Konec prokrastinace to ale nezaručí..

08.08.2018 5 z 5


Jak se dělá e-kniha (Příprava elektronických publikací ve formátech EPUB a MOBI) Jak se dělá e-kniha (Příprava elektronických publikací ve formátech EPUB a MOBI) Vladimír Pistorius

Jelikož se tvorbě e-knih věnuji, byla pro mě dost poučná. ale myslím, že ta cílová skupina, která to ocení, je asi dost malá. Navíc text rychle stárne..

08.08.2018 5 z 5