Pistácie Pistácie komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nějak nechápu ty negativní komentáře. Pokud v nás čtenářích dokáže kniha vyvolat velkou vlnu emocí a stane se nám, že na ní třeba nemůžeme pár dní po dočtení přestat myslet, není to ono, o co jde nejen nám, ale i autorovi? Kolik jste asi přečetli knih, které jste odložili a druhý den už o nich téměř nevěděli. Ale za mě je skvělé, pokud o knize přemýšlíme či dokonce vášnivě diskutujeme. To za mě dělá pouze dobrá kniha. Ano, je to těžké až srdcervoucí téma. Bohužel to není žádné scifi, i takové a horší životní scénáře někteří prožili. Kdo to ale nezkousne číst, ať to odloží a nepokračuje a nebo to zkusí později. Zároveň není těžké si udělat obrázek předem, dle anotace či recenzí, že kniha pojednává o těžkém tématu, které třeba ani nezkousnete, a proto je pak někdy lepší se do čtení nepouštět. Taky jsem v příběhu některé pasáže nechápala nebo mi neseděly, ale kdo z nás může říct, źe chápe, co hlavní hrdinka prožívala? Proč se pro některé věci a činy rozhodla tak či naopak neudělala a neřekla nic? Asi málokdo si to umí reálně představit. Za mě pořád a nadále autorka s velkým A

26.04.2023 4 z 5


Tchyně a uzený... Tchyně a uzený... Simona Monyová (p)

Další skvěle zpracovaný literární počin autorky. Bohužel dost předvídatelný. Navíc si pamatuju na filmovou inscenaci, takže jsem doslova věděla vše, co se stane, což mě trošku připravilo o čtenářský zážitek. To ale není autorčina vina. I tak nebylo o humorné scénky nouze. Pořád ale přemýšlím o tom, zda jsou mezi námi opravdu tak naivní chlápci, kteří své matce uvěří vše a budou ji hájit za každou cenu? Opravdu? Doufám, že ne. Jinak jsem ztratila iluzi v mužské.

14.04.2023 4 z 5


Deník citového vyděrače Deník citového vyděrače Simona Monyová (p)

Divím se, že jsem se na knížky od této autorky nevrhla již dříve. Velmi čtivé. Líbilo se mi, že že příběh byl vyprávěn z různých úhlů pohledů, jak hlavní hrdinky, tak i jejího partnera, a to i deníkovou formou, která mě v knize vždy baví. Tady bych klidně brala i delší pokračování. Kniha podle mě skončila moc brzo. Mohlo tam být i nějaké dramatičtější vyústění, ale vlastně autorka vše zakončila tak, jak jsem čekala, že to dopadne a jak bych to i já sama v životě také udělala. Těším se na další knížky.

05.04.2023 5 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

A je to. Dočteno. Cítím smutek a prázdnotu. Všechny dosavadní případy se uzavřely a já nevím, jak dál. :D Chybí mi Strike i Robin. Strašně jsem si na ně zvykla a nevím, co teď. Poslední dílo bylo fakt nejpropracovanější. Hodně postav a člověk měl co dělat, aby se v tom nezačal ztrácet. Bylo třeba dávat pozor a vnímat, kdo je kdo. I tak jsem měla občas problém si vzpomenout, kdo že je to jméno svědka, o kterém mluvili na začátku a pak zas na konci. Jak se to propojovalo, dávalo to čím dál větší smysl, ale stejně jsem musela držet krok, jinak bych byla úplně mimo. Smekám, jak fascinující zápletku dokáže spisovatelka vyplodit. Vraha bych až do úplného konce opravdu netipovala. Vyrazilo mi to dech. Nad délkou příběhu bych většinou nadávala, ale tady mi to nevadilo. Naopak jsem se hrozila toho, až to celé skončí. Díky za tohle čtení. Bylo to jedno z nejlepších, co jsem měla před očima.

16.03.2023 5 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Další z řady vyšetřování Strika a jeho parťačky a opět se mi potvrdilo, jak neskutečně brilantní mozek má autorka co se týče vymýšlení zápletek i rozuzlení. U mnoha detektivek se mi stává, že vraha odhalím hodně brzy. Tady jsem vždy ale napjatá až do konce. Také jsem vděčná, že jsem tuto detektivní sérii objevila, ale zároveň mě štve, že už se blížím k poslední knize.

01.03.2023 5 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Opět se mi potvrdilo, že autorka to umí se slovy. Její styl psaní mě baví. Žádné složité popisy ani vysvětlování. Jasně popsaný děj a vykreslené postavy, o kterých si brzy uděláte názor. A věřím, že i brzy zjistíte, kdo se vám líbí a kdo naopak. Autorka sice nemá lehká témata, ale o tom přeci život není. Dokáže nás vtáhnout do složitějších vztahových problematik, které se často odráží v životech mnoha z nás. Věřím, že každý z nás se někdy viděl alespoň v některé z postav nebo situací, které ve svých knihách zobrazuje. V této knize jde také o celkem těžké a citlivé téma smrti rodiče, o které se jen těžko dokážeme bavit. Ale také to patří do našich životů. A nejen to, autorka jde dál a popisuje i to, jaké to je vycházet s druhým rodičem, který zůstal osamocený. Jaké to je, když si člověk nepřipouští problémy v rodině, ale i v sám sobě, i když tu jsou patrné. V této knize toho je mnohem více. Příběh mě opět bavil. A navzdory tomu, že nejde o lehké a zábavné čtení, bylo mi smutno, když už se chýlil ke konci.

23.02.2023 5 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Věřím, že v kategorii nenáročných knih na dovolenou by třeba uspěla. Upřímně mi kniha drásala nervy už od začátku. Opravdu by někdo kvůli zamilovanosti najezdil a nalítal zbytečně tolik km? Možná jen nejsem takový romantik, jak jsem si myslela. Nebo jsem spíše realista. Ale to byla jen chuťovka na úvod. Bylo to čtivé, ale zbytečně vleklé. Asi tam nebyla jediná pro mě zajímavá a sympatická postava, která by to rozproudila. Pořád souzním s názorem, že autorova první kniha byla nejpovedenější a od té doby mě každá baví o něco méně.

20.01.2023 3 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Čtení mi dalo zabrat. Původně jsem plánovala dát čtyři hvězdy, ale to jednoduše není možné, už jen z toho důvodu, jak je dílo promyšlené a sepsané do posledního detailu. Je vidět, že autorka nad tím strávila roky života a dalo jí to určitě zabrat. Úřední dokumenty mě většinou nebavily, ale byly stěžejní pro pochopení celkového příběhu a jsem ráda, že jsem je nepřeskočila. Já jako naprostý laik netuším, co vše je smyšlené a co naopak založené na pravdě, ale věřím, že velká část je opřena o pravdivé prameny a svědectví. A věřím, že autorka nám dala ve své próze hodně nahlédnout i do toho, co se skutečně stalo. Je z toho jasně vidět, jak autorka dokázala bravurně nastudovat vše, co se týká žen v církvi a tématu Bílé Vody, a ještě k tomu vymyslet sepsat smysluplný příběh. Opravdu klobouk dolů.

13.01.2023 5 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Autorka patří mezi moje oblíbence. Mám od ní všechny knihy, proto jsem se těšila i na tuto. Na jednu stranu se mi líbí, jak to celé pojala. Kniha si rozhodně najde své čtenáře, a to především u mladých generací, které potřebují získat nějaký historický přehled z nedávné historie. I já jsem se dozvěděla pro mě spoustu nových faktů.
Na druhou stranu mě zklamalo, že většina témat byla popsaná dost povrchově. Ráda bych si o každé dekádě početla víc do hloubky. Na autorčin hovorový styl vyprávění jsem, hlavně u podcastu, celkem zvyklá. Tady mi to ale nějak nesedlo a nehodilo se to sem. Také mě, jako korektorku, sem tam zarážely nějaké chyby a překlepy v textu. Škoda. Myslím, že kniha má dobrý potenciál, ale mohlo to být ještě o fous lépe zpracováno. Palec nahoru ale za závěrečné rozhovory s pamětníky. Jen nemusely být tak osekané. Ráda bych se toho dozvěděla víc.

05.12.2022 3 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

(SPOILER) Z knihy mám celkem rozporuplné pocity. Četla se dobře. Líbily se mi popis dvou odlišných osudů, které se nakonec na čas i spojily. Ale mrzely mě tam nějaké části, u kterých jsem cítila, jakoby je autor nedotáhl. Co třeba diamant? Proč ho autor nejprve tak hodně řešil a ke konci mi to přišlo jen jako chabá zmínka a rozuzlení? Co otec? Co to divné rozloučení hlavních postav? Čekala bych dramatičtější scénu. Naopak bych vyzdvihla originální a odlišný pohled na válečné téma. Netypická zápletka dvou mladých hrdinů. Zajímavě vykreslený příběh nevidomé hlavní hrdinky, jejíž denní fungování si můžeme aspoň velmi vzdáleně představit skrze popisy v knize… dala bych lepší hodnocení, ale na můj vkus jsem dočetla plná otázek, plná ale a pochybností. Škoda.

02.08.2022 3 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Kniha mě opravdu mile překvapila a poskytla mi velmi uspokojující čtenářský zážitek, po jakém jsem už dlouho toužila. Kdybych měla více volného času, určitě bych ji přečetla třeba během týdne. Líbilo se mi, že vtáhne čtenáře do děje a nutí ho přemýšlet o všech faktech, důkazech i domněnkách. O všech potenciálních vrazích i možných rozuzleních případu. Líbí se mi, že se to téměř do konce nedá odhadnout. Nebo mě to tedy dalo zabrat. Je to napínavý příběh, který je hodně popisný, ale vůbec mi to tu nevadilo. Naopak to k tomu patří. Bavily mě všechny hlavní postavy. A v ději ani postavách a jednotlivých vztazích jsem se téměř neztrácela, až na pár drobností. Upřímně se těším na další dva díly.

06.07.2022


Hodina po půlnoci Hodina po půlnoci Hana Marie Körnerová (p)

Velmi dobře napsaný příběh, který má co nabídnout spoustě čtenářů. Je to ale spíš taková dost předvídavá oddechovka. Pro mě spíš něco, po čem sáhnu, když si potřebuju odpočinout od všech detektivek a thrillerů. Líbí se mi ale, že kromě romantiky, je zde okrajově popsáno několik historických momentů z dob Napoleona. Hezky se to čte. Hezky to odsýpá. Má to myšlenku, hlavu a patu. Je tam možná více omáčky, než někteří zkousnou, ale najde si to své věrné čtenáře. :) Mě to bavilo.

30.05.2022 3 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Miluju cestování po mé rodné zemi. Myslela jsem, že jsem u nás navštívila už spoustu zajímavých míst, ale tato kniha mě přesvědčila o tom, že je opravdu fajn se někdy vyhnout velkým krajským městům a vydat se po stopách neznámých vesniček a odhalovat skryté poklady historie a přírody.

21.02.2022 5 z 5


Lassie se vrací Lassie se vrací Eric Knight

Tento příběh znám z filmové verze už od malička, a přesto jsem si knihu přečetla až po letech. Je hezké vrátit se do dětství a zavzpomínat. Já jako milovník psů takové příběhy ocením. Je krásné i smutné zároveň vidět, že ačkoliv se člověk projeví ošklivě vůči psovi, ten se svého pána nevzdává, ale bojuje za něj až do konce.

17.02.2022 5 z 5


Carolina Carolina Hana Marie Körnerová (p)

Kniha by se dala považovat i za historický román, jelikož se tam objevují i různé válečné konflikty a jsou tam popisovány některé historické události. V popředí toho všeho se ale odehrává silný příběh mladé ženy, která toho v tak mladém věku hodně zakusí. Díky tomu můžeme sledovat i to, jaké měly ženy v té době postavení, jak se chovaly v rodině i ve společnosti, jaké byly různé vztahy, jaká byla společnost nebo i jak se nahlíželo v té době na sňatky. Zároveň je to skvěle napsaná beletrie. Jsou zde jasně vylíčené jednotlivé charaktery postav. Bylo zde nepopiratelné dobro a zlo. Autorku znám především díky jejím novějším dílům, ale je vidět, že i tato starší díla jsou prostě víc než dobrá. Jsem ráda, že jsem tomu dala šanci a těším se na další.

04.02.2022 5 z 5


Vířivka Vířivka Lucie Konečná

Na tuhle knihu jsem narazila celkem náhodou a jsem ráda, že se tak stalo. Je to sice krátký, ale i tak čtivý příběh, který v toho skrývá tolik pravd a bolesti. Na pár stránkách si myslím, že toho autorka dokázala říct dost. V knize jsou vykreslené jasné charaktery lidí, které je podle toho vedou životem. Zlí lidé jsou prostě zlí, a nezmění se ani po letech, slabí lidé se nedokáží bránit a většinou to končí tragicky. Je to smutné, a přesto tak dobré čtení, od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Hltala jsem příběh hlavní hrdinky a doufala, že se vše otočí k lepšímu.

17.01.2022 4 z 5


Dívka a noc Dívka a noc Guillaume Musso

Autora znám roky a už díky první přečtené knize jsem se do něj a jeho příběhů zamilovala. Jsou prostě jiné, má fakt zajímavé zápletky a nečekaná i šokující rozuzlení, což přesně od knih očekávám. Baví mě to. Některé knihy mi bohužel přišly poslední dobou slabší. Ale tahle ho opět katapultovala mezi moje oblíbené autory a připomněla mi to, proč jsem se do jeho příběhů tenkrát zamilovala. Jsem ráda, že jsem tuhle knihu nakonec neodložila, i když jsem to měla v plánu vzdát a vrátit ji do knihovny. Ale nakonec jsem ji přečetla během pár dní a byl to opět čtenářský zážitek, v který jsem doufala. Někomu to může připadat až moc nerealistické a hrozně přitažené za vlasy. Ale to se mi tom možná líbí. Autor to někdy žene až do krajnosti, a umí to přitom skvěle podat. Samozřejmě to nečtu v originále, což by možná ještě přidalo na tom čtenářském zážitku. Ale to bych nedala. I tak se mi české překlady líbí.

17.01.2022 5 z 5


Coura Coura Jana Bernášková

Upřímně jsem netušila, co od knihy čekat. Prvotně jsem myslela, že jde o autorčinu zpověď ze života, až pak jsem zjistila, že je to beletrie, což mě mile překvapilo. Příběh je dost o hereckém prostředí, které je autorce dost známé, takže se můžeme domýšlet, na kolik se v knize odrazily i věci z hereččina života? Ale to je opravdu jen na domýšlení každého z nás. :) Každopádně jako dobrá oddechovka rozhodně obstála. Příběh se mi líbil. Bylo to hezky a plynule napsané. Má to hlavu a patu. Je zde sice dost vulgarismů, ale upřímně mi to nevadilo ani trochu. Naopak si myslím, že to dost sedne tomu charakteru hlavní postavy, která tak prostě mluví, tak proč ne. Myslím, že tahle kniha si rozhodně své čtenáře najde. A o to jde především. Já se bavila. Takže díky. :)

17.01.2022 3 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Ještě donedávna jsem netušila, že náš oblíbený moderátor je i zdatným spisovatelem. Mě o tom jeho krátké sloupky a fejetony z časopisů převedené do knižní formy tedy rozhodně přesvědčily. Jsou nejen vtipné, ale i úderné, poučné a zajímavé. Dokáže reagovat na aktuální témata. Jeho názory a postřehy jsou sice krátké, ale dost všeříkající.

04.01.2022 4 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Další autorčina kniha mě nadchla a přesvědčila o tom, že próza založená na skutečných příbězích, je prostě nejlepší. Nic nevykreslí zajímavé a dechberoucí příběhy jako sám život. V Plzni jsem dosud nikdy nebyla, ale tato kniha mě přesvědčila, že se chci jednou ocitnout nejen v tomto městě, ale chci navštívit i slavný hotel.

04.01.2022 5 z 5