piratmartin piratmartin komentáře u knih

☰ menu

Junktown Junktown Jakub Krásný

Včera sem si po dlouhé době zase zahrál. Nalil sem si whisky a začetl se do Junktown. A musím říct, že sem se moc dobře bavil. Gamebook je vtipný, různé narážky na filmy a hlášky z filmů. Byl sem moc mile překvapen. Hrálo se mi dobře, protože se mi podařilo hodit vysoké hodnoty na zabíjení i šťávu. Bylo mi to ovšem nakonec houby platné, protože sem dutohlav a zemřel sem bez boje. Příště bude na řadě další gamebook, nějaký od současných cz autorů. K Junktown se vrátím zase za pár měsíců. Rozhodně nehraji tak, že když zdechnu, tak se vrátím. Radši si dám pauzu a zkusím další gamebook a po čase se vrátím k tomu jde sem zdechl a začnu od začátku. Junktown rozhodně doporučuji!

14.07.2020 5 z 5


Přežiješ? Přežiješ? Klára Kakáčková

Bohužel, tahle kniha trpí promarněným potencionálem. Knížka měla být napsána jako Gamebook, kdy budete mít opravdu možnost výběru a né, že v následujícím odstavci vám to řekne, jaká možnost byla nejlepší. Být to gamebook, pak je knížka o 70% lepší. Takže prosím autorku, aby příště popřemýšlela o napsání gamebooku. Klidně se přijdejte do skupiny Gamebooky na Facebooku. Má teď cca 350 členů, z nichž někteří jsou autoři českých gamebooků a rádi poradí.

01.07.2019 2 z 5


Černá krabice Černá krabice Joe Hill (p)

Vůbec jsem se nebál, bohužel. Asi jsem to měl číst jen v noci, ale i tak si myslím, že bych se nebál. Jako nebylo to nejhorší, ale žádný zázrak to taky nebyl.

31.05.2017 2 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Co to mělo jako být? Přiznávám, že jsem to ani nedokázal doposlouchat. Mám to jako audioknihu. Ženská jede vlakem, stále něco řeší, to co vidí atd. Kapitoly jsou vždycky nový den ve vlaku. Co to dopr., jako má být?

11.05.2017 odpad!


Videl som peklo Videl som peklo Tvrtko Vujity

Reportáže se mi líbili, jestli se dá vůbec říct o knize, kde je popsáno lidské neštěstí, že se mi líbila. Nejvíc mě dostala kapitola Děti AIDS. Několikrát mi u této kapitoli ukápla slza a mrdku zasr..nou, tu sestru co tam zacházela s těmi dětmi jak s hovn..ma, bych rozkopal a rozsekal na milión kousků, svi..ni zasr..nou! Nevím, jestli to je tím, že sám už mám dítě, ale při čtení té kapitoli, jsem byl chvilkami fakt nepříčetný. Škoda, že se nedá na netu najít někde ty záběry, co Tvrtko Vujity natočil. Docela by mě zajimal rozdíl mezi popisem v knihách, mojema představama a skutečností. Knížku rozhodně doporučuji na přečtení.

22.08.2016 4 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Tohle ne. Těšil jsem se na to, ale nečekal jsem, že to bude tak slabé. Hasiči nehasí, místo toho pálí knihy. V knize nás autor děsí budoucností, kdy se knihy budou pálit z toho důvodu, že jsou v nich bláboly. Vše správné a dobré přichází jen z jakési internetové TV, dalo by se přirovnat k Facebooku smíchaného se Skypem. Manželka hlavního hrdiny před takovým Facebookem stále sedí a tlachá s kámoškami, okolní svět ani nevnímá a na svoji minulost pomalu zapomněla. Tohle by se dalo přirovnat i k dnešku, kdy autor popisuje, že na "Facebooku budoucnosti" se řeší totální hovadiny a člověku jen uniká okolní reálný život. Tahle vize se mi od autora velice líbila a to zvlášť, když se částečně vyplnila. Proto knize taky nedávám rovnou odpad. Nesouhlasím však s autorem, že by knihy někdy v budoucnu zmizely nebo se dokonce rovnou pálili. Bullshit. Jakmile se však objevila na scéně zázračná kniha knih Bible, tak jsem myslel, že se poseru. Postupem čtení se o ní už naštěstí tolik nepsalo, ale pro změnu začli citáty z Romea a Julie nebo co, které měli vzít prvoplánovitě za srdce. Leda hovno. No a konec knihy byl samozřejmě čekaný, takové blá blá blá, knihy vše zachrání, lidstvo povstane z popela jak Fénix... Ach jo.
Autorovi popisné výjevy tedy taky "stojí za to". Takové abstrakce, kterých není málo, např. - Obejmu svět a stanu se jeho součástí, blá, blá blá... Kristovanoho!

P.S. Přiznám se, že jsem měl chuť tuto knihu spálit. Bohužel, jsem četl její elektronickou verzi a mobil si pálit opravdu nehodlám.

03.03.2016 2 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Budoucnost je parádní scifi, jehož atmosféra mi přišla jak z filmu Blade Runner. Tahle kniha by si zasloužila zfilmovat. Nedovedu si sice představit, že by byla celá evropa zastavěná, ale už si dovedu představit, že lidé bydlí v kojích o 2x2x2 metrech, zvlášť když si vemu, že už dnes někteří šílenci kvůli finanční situaci bydlí v předělaných kontejnerech. Dokonce si dovedu představit, že bych v takové kóji žil i já. Hlavní postava je člověk, kterého děsí minulost (vzpomínky na internát) i budoucnost (strach ze smrti). Až knihu budete číst, tak zjistíte, že ve vašem okolí, či ve vaší blízkosti jste se třeba s čísly 38, 503,.. již setkali. Kniha je chvílema tak napínavá natolik, že je problém se od ní odtrhnout. Sám jsem si musel knihu vzít jeden den do práce. Jediné co mi na knize vadilo, byly politické kecy, kterých tam bylo naštěstí minimum. Kniha jakoby se prolínala i se současností, co se týče tématu imigrace. Konec už nebyl takový náhul a byl trochu očekáváný.

11.02.2016 4 z 5


Atlantský mor Atlantský mor A.G. Riddle

První díl mi přišel lepší, jak už tu někteří píšou. Nejvíc mi vadilo vysvětlování historie, v kterém jsem se nakonec ztratil. Třetí díl si samozřejmě i přesto přečtu. Dávám slabší tři hvězdy.

31.01.2016 3 z 5


Atlantský gen Atlantský gen A.G. Riddle

Ze začátku jsem si říkal, co to je za podělaný thriller, přestože je to zařazeno mezi sci-fi. Pak se to ovšem začalo rozjíždět a každý konec kapitoly mě lákal k dalšímu čtení, abych všemu přišel na kloub. Postupem se z toho vyklubalo takové lehčí sci-fi a čtení mě bavilo. Poslední třetina byla nejlepší. Vše se rozplétalo a já jenom čuměl s otevřenou pusou. Úplný konec zas taková bomba nebyl, protože byl ke konci předvídatelný. Druhý díl si přečtu, jelikož jsem ho dostal na Vánoce a zároveň mě zajímá, jak se příběh bude dál vyvíjet.

14.01.2016 3 z 5


Pomsta lidských supů Pomsta lidských supů Jason Dark (p)

Nedočteno. Jednu hvězdičku dávám pouze za obálku. Ze začátku jsem to jakž takž dával, ale pak mě to prostě přestalo bavit. Bohužel.

16.11.2015 1 z 5


Setkání se smrtí Setkání se smrtí Joe Simpson

Viděl jsem i film Pád do ticha a jak film tak i kniha stojí za to. Jediný co mi na knize vadilo, byly horolezecké termíny, kterým jsem jako laik nerozumněl. Rozhodně knihu doporučuji fanouškům příběhů lidského boje o přežití.

21.09.2015 4 z 5


Mravenci Mravenci Bernard Werber

Nikdy bych nečekal, že by mě mohla kniha o mravencích bavit. Nevím jestli budu číst druhý díl, protože na to nejsou moc dobré recenze, ale myslím, že by to nemuselo být zas tak špatné... Uvidíme. Tuhle knihu rozhodně doporučuji k přečtení, nenudil jsem se ani na jedné stránce. Samozřejmě část s mravenci byla lepší než ta lidská, ale i ta lidská část se dala v pohodě číst a žádné zmatky v postavách jsem ani neměl a to je u mě co říct. Nejvíc mi v hlavě utkvěla část popisující zabití ptáka mravenci.

28.08.2015 4 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Pěkný emotivní příběh, kdy mi na konci ukápla slza. Kniha má krásné ilustrace, takže hvězdička za ně navíc. Mám rád, když si nakladatel dá s knihou práci.

16.03.2015 4 z 5


Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Jediný problém sem měl v tom, že sem viděl prvně film. Pak sem první část furt jak blbec srovnával s filmem. Tato kniha mi přijde docela taková fyzolofická. Zároveň dává velký prostor pro fantazii. A lidé divte se, ale mě druhá část bavila minimálně stejně jako první. Možná to bylo tím, že sem druhou část zfilmovanou neviděl. A to jak se choval Bastián? Císařovna přece nedělá rozdíly mezi dobrem a zlem. Ale to už je jiný příběh a o tom si budeme povídat jindy.

16.03.2015 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Takže hrdina co má iq 6000, což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku a ještě mi každou kapitolou ukazuje jakej já sem tupec. V každé větě je nějaký vypočet, to mi hlava nebrala. Co to sakra má být? Takhel se budete cítit do 50 strany. Ale že by to byla později nějaká knižní masturbace? Vůbec. Přijde mi to jako přeceňovaná kniha, kde všude píšou jaká to je novinka, ačkoli to je už druhé vydání nehledě na to, že autor to předtím prodával za 1dolar. A teď tomu cpou takovou reklamu, že se všichni bojí dát méně než 4 hvězdičky z 5. Je pěkné, že autor studoval všechnu dostupnou techniku NASA a zabýval se tím jak přežít na Marsu. Pěkné. Ale takovej podrobnej popis, nad kterým můžou slintat akorát tak vědci NASA. Kde je nějaká záhada? Kde je nějaké tajemno? Kde je touha číst dál? Mám se těšit na další kapitolu kvůli tomu,aby se hlavní IQ hrdina masíroval nad dalším výpočtem? Kde jsou mimozemšťani? Atd,atd... Je to spíš příručka pro NASA jak přežít na Marsu. Od 50té strany se to zlepšilo, ale i tak sem očekával více. Napětí tam bylo. Ale například, číst Silo bylo jako by mě někdo hladil po mozku. Číst Marťana je jako by mě někdo držel za vlasy a smýkal se mnou. A humor? Ano tak 15x sem se usmál, občas dobré hlášky jaké jen může člověk bez šance mít.

06.03.2015 2 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Skvěle sem se bavil, bylo to jako dívat se na film. Romea a Julii si mohl autor odpustit, podle mě to tam přidal proto, aby to vyznělo jako nějaký velký srdceryvný scifi příběh, ale podle mě to tam vůbec nemuselo být :-). I bez toho by to bylo super čtení.

23.02.2015 4 z 5


Aréna Aréna William R. Forstchen

Četl sem to ještě jako mladistvý, vím, že sem u ní i brečel. Ale moc se mi líbilo jak se kouzlilo pomocí kamenů ve váčku u pasu. Souboje v aréně byly super.

11.02.2015 4 z 5


Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

Naprosto souhlasím s komentářem Pavo.Klima. Občas sem se trochu v souvislostech ztrácel. Přišlo mi tam taky dost flashbaků, oproti jedničce to bylo podle mě trochu takové těžší čtení. Ovšem trojku si přečtu taky, protože mě zajímá jak to celé dopadne. MOŽNÝ SPOILER: sám už mám tak trochu představu jak to bude. Co sem četl o houbách, kdy vědci si v dnešní době myslí, že mají svůj rozum, tak si myslím, že vědomí lodí je ovládáno právě myceliem hub jako samostatného vědomí, které ovládá i össany samotné. Mají podle mě spóry hub v těle a jsou jako takový zombies těmito houbami ovládáni.

01.09.2014 3 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

"Jediná" kniha, spolu s jejími dalšími díly, kterou jsem přečetl víckrát.

23.07.2014 5 z 5


Chyby v Matrixu Chyby v Matrixu Grazyna Fosar

Je to blbost, ani sem to nedočetl. Ukazovat chyby v matrixu příběhy (setkání s duchy apod), které nejsou potvrzené a zavání smyšlením těch co je "prožili" mě teda nijak nebere. Čekal sem něco jiného, lepšího a objevnějšího.

03.07.2014 odpad!