pinussilv pinussilv komentáře u knih

☰ menu

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Kniha, která by se měla zařadit do povinné četby. Příběh, jakých se v poválečné době odehrávalo mnoho v různých kulisách. Myslím, že by ani dobře zfilmovaná verze nebyla k zahození. Trošku mně jen chybělo něco, co by stylu vyprávění dodalo větší vrstevnatosti, víc pracovalo s psychologií postav. Pro mě skvělý námět, poutavý příběh, historicky věrohodný, snad ale až příliš lehce čtivý na tak závažné téma.

13.02.2024


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Skvěle psané, Mornštajnova se nezapře.ale.velmi těžké téma, pustá deprese a bezmoc, příšerné mezilidské vztahy. Člověk samozřejmě nečeká v takovém příběhu dobrý konec. Ale temnota bez jediného záblesku existence dobrého člověka je až tak pesimistická, až snad působí poněkud neskutečně. Morální úpadek, zloba a sobeckost, lež a strach jsou tak útočící na čtenáře , až se obávám o budoucnost lidského rodu, jestli mám věřit, že Mornštajnová tak současný svět vnímá. Na tuto knihu asi nikdy nezapomenu, ale také ji určitě znovu neotevřu.

26.04.2023 2 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Kniha spojuje hluboce lidské příběhy jednotlivých postav, odkrývá nejtajnější psychické aspekty s úžasnou znalostí všech stránek života. Současně je Bílá voda i pravdivým dokumentem doby, ve které se odehrává, popisuje morální úpadek a na druhé straně sílu a statečnost mnoha lidí bojovat. Třetím aspektem je v jistém způsobu dokumentem o vývoji katolické církve v Čechách.To vše vytváří dokonale harmonický celek. Subjektivně se tímto románem autorka řádí na čelnou příčku současných českých autorů.

20.05.2022 5 z 5


Vánoce v Paříži Vánoce v Paříži Mandy Baggot

Odpočinková kniha, když se člověku nechce moc přemýšlet nad ničím. Patří to k Vánocům, stejně jako Vánoce v New Yorku. Přečtu a zapomenu.

16.01.2022 2 z 5


Klamársky život dospelých Klamársky život dospelých Elena Ferrante

Skvělá Elena Ferrante. Chcete-li zažít atmosféru Italie a mentalitu Italů, čtěte !
Chcete-li poodhalit tajemná zákoutí dospívání a s hlavní hrdinkou projít toto období, neváhejte a čtěte. Chceteli nahlédnout do problematiky vztahů a citů, velkých emocí... vše tu najdete.Chcete-li si užívat bravurní a inteligentní vypravěčský styl a krásný jazyk, čtěte.

16.01.2022 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Opět vynikající kniha. Autorčin vypravěčský talent je úžasný, nutí Vás číst dál a dál, prožíváte pocity jednotlivých postav. Z počátku jsem byla jako skutečný pamětník trochu zaražená, po pár dalších stránkách jsem pochopila záměr a kniha mě pohltila. Ono to tak opravdu mohlo být, děj plyne v kulisách padesátých let posunutých až do téměř současnosti, varuje před tím, co by se mohlo stát. V závěru všach cítím jasný názkak varování, že dějiny se opakují, v knize náznak možné rodící se nové vzpoury proti diktatuře, pro nás varování, abychom si nebyli příliš jistí s křehkou demokracijí, ve které žijeme.

15.07.2021 5 z 5


Najdi Rebeccu Najdi Rebeccu Eoin Dempsey

Najdi Rebeccu jsem četla jako druhou v pořadí po Bílé růži, černém lese. Je to román čtivý, popisuje pravdivě hrůzy koncentračních táborů, ale ve finále je knihou pro ženy, což nemyslím hanlivě. Bílá růže... na mě však zapůsobila mnohem více, příběh byl realističtější a psychologicky hlouběji propracovaný. Z tohoto pohledu jsem byla trochu zklamaná.

18.11.2020 3 z 5


Střetnutí Střetnutí Frank Peretti

Nevím, kam bych přesně knihu zasadila. Prolíná se tu náznak fantazy s duchovní literaturou.
Myslím, že čtenáři jednoho či druhého žánru zde najdou něco, co jim bude připadat trochu nemístné . Mně osobně se kniha libila, protože odkrývala mnohé, co v naší společnosti stále více vystupuje na povrch, politické pletichy, touha po moci a bohatství za každou cenu, podvody, cesta vzhůru bez jakýchkoliv ohledů a za cenu obětí. Zapomíná se na jiné stránky života, prosté avšak nenahraditelné radosti a rodinné vztahy. Ti kdo mají rádi fantazy a nejsou křesťany, nebudou sdílet náboženské prvky a motlitbu jako cestu k vítězství dobra. Věřící lidé budou cítit naději, ale možná jim bude trochu vadit fantaskní popis boj mezi dobrem a zlem. V každém případě stojí za přečtení.

18.11.2020 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Mám Backmanovy knihy moc ráda, přečetla jsem vše, co v češtině vyšlo. Úzkosti a jechich lidé, to není vůbec detektivka, jak by si milý čtenář po prvních stránkách mohl myslet. Pro mě se jedná o hlubokou psychologickou sondu do lidského života obecně. Zaznívají tu všechna témata mezilidských vztahů, tak jak je prožíváme. Každý čltenář zde alespoň trochu musí nalézt něco, co se i jeho týká, a to i bez ohledu zda je mladý nebo starý, muž, žena či dítě (ale děti takové knihy ještě nečtou :-). A co je pro mě velmi krásné, to je skutečnost, že příběh je protknutý hlubokou láskou, kterou je pro hrdiny často těžké projevit...ale vnitřní dobro si nálézá své zvláštní cesty, projevuje se činy a přenáší se jako lék na dnešní všeobecný pesimismus z člověka na člověka. Velmi doporučuji!

18.09.2020 5 z 5


Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Jiří Hájíček mě opět nezklamal ! Mám ráda jeho jazyk...člověk čte příběh a přitom má možnost prožívat krásu slov. Myslím, že to je právě to, co Hájíček umí a čím se tak výrazně liší od mnoha současných autorů. Ale nejde tu jen o jazykovou formu. Kniha je naplněná obsahem a zobrazuje život v jeho plynutí...mezigenerační vztahy, rodiče a děti, stárnutí a samota, láska minulá i současná, pohled do historie a to, jak je vše vzájemně propojeno. Je možné, že knihu ocení víc starší generace, která už mnohé sama prožila. Takový čtenář jsem i já. Ten příběh je mnohem hlubší než se z anotací dá vyčíst. Stojí za přečtení i za zamyšlení.

31.07.2020 5 z 5


Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Velmi pěkné čtení. psychologický román a detektivka v jednom. Rozuzlení skvělé, ale více nebudu prozrazovat. Zkrátka doporučuji!

16.06.2020 5 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Naprosto skvělá kniha,. která v sobě spojuje plynule obraz a atmosferu doby, historické skutečnosti a lehce erotický román s psychologickými úvahami. Chápu, že mladou generaci už asi tolik neosloví, protože tu dobu neprožili. Ale věřte, že je všecho tak reálné, až člověka při vzpomínkách mrazí. Zmar, naděje, láska, šeď, smíření, odpovědnost, vzdávání se, vše v jednom mixeru života. Takové to opravdu bylo.

16.06.2020 5 z 5


Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Krasojezdkyně byla přesně tou knihou, jakou jsem v danou chvíli hledala, chtěla jsem odpočívat s trochou romantiky....je to jako vždy čtivé a není to hloupé a přesto vše dobředopadne. Chcete-li, oddechovka pro inteligentní ženy...

17.02.2020 3 z 5


Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

Přes mnohé negativní názory, které se zde objevují, za sebe musím chválit. Zábavné, přitom psychologicky skvěle podchycené postavy a jejich reakce na neočekávané situace, osudy lidí takové, které mohou potkat nás nebo našeho známého, souseda... Výnikající pochopení postav, příjemné svěží čtení. A happyend na závěr? Vždyť sama autorka se mu trochu směje, jak jinak by to mělo skončit, ptá se milého čtenáře. Cítila jsem v tom trošku sebeironie, vždyť i jednou z postav je úspěšná spisovatelka romantických románů, až do chvíle, kdy její žánr přestává být žádaný. Neviděla jsem snad v postavě Frances něco, co by mohlo vycházet ze samotné Liane Moriarty? S přihlédnutím k drobným úsměškům v posledních kapitolkách mám pocit, že ano....

06.02.2020 5 z 5


Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Vynikající kniha o touze po dítěti, rodičovství, vztazích, lásce a bolesti současně. Pohled z úhlů matky i dítěte. Velmi pravdivý příběh, doporučuji všem rodičům.

26.09.2019 5 z 5


Na okraji Na okraji Lina Bengtsdotter

Skvělá švédská detektivka pro čtenáře, kteří mají rádi severské krimi. Napětí, čtivost, sociální problémy, psychologie, osobní prožitky. V hlavní postavě žena. Doporučuji.

13.08.2019 5 z 5


Rok delfínů Rok delfínů Sarah Lark (p)

Rok delfínů je letní čtení pro mladou generaci. Způsob líčení je velmi příjemný. Námět odpovídá tématům a problémům dnešní doby, ekologie, životní prostředí, globalizace. V neposlední řadě se jedná i o obraz dnešní doby zprostředkované Laurou, jako představitelkou části současné mladé generace, jejích životních postojů, zodpovědnosti za své potomky, prosazování osobních cílů, střídání vztahů. To je ta část, s kterou jsem se nedokázala stotožnit.

13.08.2019 3 z 5


Mí pacienti a další zvířata: jak se stát veterinářkou a nezbláznit se z toho Mí pacienti a další zvířata: jak se stát veterinářkou a nezbláznit se z toho Suzanne Fincham-Gray

Knížku jsem brala do rukou s nadějí, že objevím něco ve stylu J. Herriota v moderním hávu. V tom jsem se ale neskonale zklamala. Mnoho stran popisovalo problematiku veterinárního lékařství v USA, vývoj léčebných metod různých onemocnění atd. Neříkám, že to není zajímavé, sama jsem majitelkou rodinného miláčka, ale nenašla jsem to, co jsem očekávala. Navíc tyto obsáhlé statě pro mě byly rušivým elementem v linii líčení přáběhů jednotlivých zvířat. Závěr byl dojemný, celkový dojem nebyl přesvědčivý.

07.08.2019 3 z 5


Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Krásná kniha pro ty, kteří chtějí přemýšlet.

20.06.2019 5 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Příběh mě oslovil, působil pravdivě. Lidská dramata, která se skutečně odehrávají. Jediné, co mi poněkud vadilo, byly vsazené texty popisující historické události způsobem, jako by byly vytrženy z učebnice dějepisu. Čistý nezáživný výpis faktů. Chyběla mi provázanost větší provázanost událostí s jednotlivými postavami a jejich pocity. Osudové události jakoby tvořily jen nehybnou kulisu. Proto o hvězdičku méně.

20.06.2019 4 z 5