Pianistka Pianistka komentáře u knih

☰ menu

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Čtivě napsaný srdceryvný příběh inspirován skutečnými událostmi i postavami. Jako maminka 2 malých dětí jsem tajila dech nad bezbřehým odhodláním a silou mateřské lásky hlavní hrdinky. Sledovala krutost osudu, jak cynický někdy dovede být.... Při četbě jsem často chodila sledovat své děti, jak spokojeně spinkají.... Buďme rádi za blízkost, svobodu, mír a klid, v němž můžeme ještě žít.... Za radost a štěstí v očích našich maličkých.... Vše je tak křehké. Děkuji autorce za tuto knihu.

01.02.2023 5 z 5


Aha! Rodičovství – Sourozenci Aha! Rodičovství – Sourozenci Laura Markham

Hodnotím lépe než Aha rodičovství, nesmírně přínosná knih i co do modelových situací a dialogů s dětmi. Mnoho věcí intuitivně používám, ale mnoho návrhu mi přijde nesmírně přínosných.

09.09.2021 5 z 5


Aha! Rodičovství Aha! Rodičovství Laura Markham

Mnoho věcí intuitivně používám, několik mi jich přijde nereálných vzhledem k individuální rodinné situaci. Autorka se hodně opakuje, kniha by mohla být poloviční.

09.09.2021 3 z 5


Dilema Dilema B. A. Paris (p)

Kniha by byla stejně hodnotná, kdyby měla o 150 stran méně. Nicméně zajímavý námět.

31.07.2021 3 z 5


Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Zpočátku jsem se nemohla začíst, nelíbil se mi jazyk ani přílišné zabředávání do 'snažilkovských a těhulkovských' témat, ač jsem nedávno porodila a téma by mi mohlo být blízké....
Pak ale nastal obrat a já se nemohla od knihy odtrhnout. Mrazení, husí kůže, neskutečná lítost.
Závěr byl velkým zklamáním.... Autorčina snaha o originální a otevřený konec působí spíše nešťastně, o tom však také svědčí většina komentářů na místní platformě..... Anebo jsem prostě jen jednodušší a utekla mi pointa a ono závěrečné WOW-prozření....

27.07.2021 4 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Autorka opět nezklamala. Závěr je famózní, až člověka mrazí.

20.07.2021 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Příjemná oddechovka.

17.07.2021 5 z 5


Pouta Pouta Delphine de Vigan

Zajímavé téma i závěr, leč kniha mi přes malý počet stran přišla zbytečně zdlouhavá.

22.06.2021 1 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Ještě lepší než díl 1.

11.06.2021 5 z 5


Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Přes značné neohlasy na DK se mi kniha líbila. Mám ráda kyperskou literaturu a kulturu. Dílo pro mě bylo dynamické, čtivé, oddechové, závěr mě vskutku překvapil.

08.02.2021 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Čtivé, smutné, realistické.

05.02.2021 5 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Mám 3 týdny do porodu, před týdnem mi umřela milovaná babička.... mnoho lidí mě proto od knihy odrazovalo. Jsem nesmírně vděčná, že jsem po ní sáhla právě nyní. Možná pro všechny ty okolnosti, i ty, co se dějí ve světě nyní, mě dílo toliko uchvátilo. Naděje, že i v tak šílených podmínkách byly ženy jako Porodní sestra z Osvětimi, že snad tací hodní, pokorní a nezištní stále mezi námi jsou. Mnohým dnes chybí pokora a láska k životu, k cizím lidem. Děkuji za toto memento, já díky němu chci být rozhodně zase o něco lepším člověkem.

25.01.2021 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Naprosto jedinečná kniha. Doporučuji všem. Vždy si na ni vzpomenu, když si budu naříkat, jak mám ten život těžký. Už se těším na další díl.

19.01.2021 5 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Rozhodně lepší než Manželé odvedle. Krásně táhnoucí se a gradující atmosféra. Mrazilo mě a jen jsem hltala řádky. Jen závěr se rozuzlil nějak moc rychle. :) Doporučuji.

11.01.2021 5 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Mrazení. Husí kůže. Respekt a pokora.... Po přečtení nedokážu sepsat odstavec. Čtěte a posílejte dál. Memento mori.

25.06.2020 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Má první kniha od S. K. Jsem nadšená. Víc asi netřeba dodávat. :)

11.06.2020 5 z 5


Hovínko na dortu Hovínko na dortu Tomáš Kapras

Já prostě nevím, co napsat. Ač si pana autora vážím, prostě kniha mě vůbec, ale vůbec neoslovila, a to jsem se do povídek nutila, seč to šlo. Jsem na rodičovské dovolené, a tak jsem si řekla, že sáhnu po tomto žánru, neboť k němu mám nyní blízko. Témata povídek jsou průměrná, autorský styl sice laskavý, ale neoriginální; mnohdy spisovatele podezírám, že si dost věcí přibarvuje, na úkor kvality. Dětské výroky v závěru každé povídky jsou mnohdy fádní a ještě více przní dozvuky povídky samotné. Za mě velké zklamání.

25.05.2020 odpad!


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Kniha klenot. Krásná práce s narací, propracovanost psychologie postav, silné memento skutečných událostí. Jedna z mála knih, jíž bych přečetla i vícekráte.

14.05.2020 5 z 5


Až se ucho utrhne: 50 ilustrovaných přísloví Až se ucho utrhne: 50 ilustrovaných přísloví Ester Stará

Ilustrace jsou svérázné, subjektivně se mi vůbec nelíbí. Jediné, co oceňuji, jsou cizojazyčné variace přísloví.

14.05.2020 odpad!


Ženy, co se nedaly Ženy, co se nedaly Ivana Peroutková

Kniha je psána poutavě, lidsky, leč odborně. Velmi oceňuji, že se někdo věnuje osudům žen, jejichž jména naleznete snad už jen ve vysokoškolských a odborných publikacích. Kniha na ně nazírá jako na výjimečné osobnosti, které mají i svá trápení (milostná, morální, genderová, pracovní, politická...). Je doplněna o citace z jejich korespondence či vzpomínek nejbližších přátel. Řazení kapitol, jak tu již jeden komentář chybně vytkl, není chaotické, neboť jsou poskládány dle oborů a sfér, v nichž se 25 dam pohybovalo (herečky, političky, vědkyně, sportovkyně...). Dále velmi vyzdvihuji grafické ztvárnění jednotlivých žen. Paní Basařová ve svých portrétech vystihla a podtrhla jejich ženskost a výjimečnost.

30.04.2020 5 z 5