Petulla72 Petulla72 komentáře u knih

☰ menu

Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Já nevím proč, ale vždycky, když King píše pod svým pseudonymem (nebo spíš psal), tak mám příšerný pocit temna. Stejně, jako v ostatních knihách pod tímto pseudonymem, ani tady nemá hlavní postava šanci přežít, popřípadě vést normální život, nicméně mě vždy překvapí, když nakonec postava zemře. Tato kniha ve mně vyvolala tolik pocitů, primárně negativních, donutila mě číst na jeden zátah. Jak málo by stačilo a tohle by mohla být naše realita?
Knihu rozhodně doporučuji!

13.04.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Knížku jsem dostala, jako dárek k Vánocům a neskutečně jsem se na ní těšila, jelikož jsem o ní slyšela jen samou chválu. Nicméně kniha mě neskutečně zklamala, dlouho jsem nečetla knihu, která by naprosto postrádala příběh, procítění nebo popis. Hlavní postava mě celou dobu neskutečně nudila, chyběli jakékoliv myšlenky/pocity apod. Celkově si myslím, že jediný důvod proč je kniha tak populární je její celkem zajímavý avšak absolutně nevyužití koncept. Momentálně nejhorší kniha, jakou jsem četla za hodně dlouhou dobu.

17.02.2023 1 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Po knize jsem sáhla spíše z donucení, ale příjemně mě překvapila. Jenom Kingovo alterego (pseudonym) dokáže zaujmout příběhem, kde doslova partička kluků jde. Ty kontrasty mezi prvním a čtvrtým dnem. Zanechala ve mě velmi silný pocit. Za mě moc dobré čtení.

26.03.2022 5 z 5


Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Když sáhnu po jakékoliv knize Kinga, tak vím, že nebudu zklamaná. Nicméně, jeho povídky jsou prostě něco neskutečného.
U všech čtyřech povídek jsem měla husí kůži, každá byla dokonalá a strašidelná jiným způsobem, řekla bych, že každá svým způsobem popisuje temné zákoutí lidské mysli či povah.
Moje nejoblíbenější? Nedokážu přesně určit, která z nich mě dostala nejvíce, jelikož každá mi nahnala strach jiným způsobem, Touha po majetku, ten pocit "co z toho budu mít já" a potřeba zadostiučinění. Vypůjčení si času od někoho jiného. Fakt, že s někým žijete takovou dobu a vlastně ho ani neznáte.

16.08.2021 5 z 5


Vražda na blatech Vražda na blatech Catherine Shepherd

Kniha slouží k odpočinku, čte se dobře a člověk se u ní nemusí nějak extra zamýšlet nad dějem, jelikož děj, zápletka či postavy nejsou nijak složité.
Některé části působí napínavě, ale většina je jednodušší.
Nicméně pokud bude mít někdo zájem o knihu, může mi napsat. Mám doma a již nevyužiji

30.07.2021


V kleci V kleci Ellison Cooper

Kniha byla opravdu skvělá, nemusela mít žádný hrůzostrašný příběh a detailní popis brutální vraždy, aby byla čtivá a zajímavá. Určitě to není poslední dílo, co od spisovatelky čtu, ačkoliv jednu věc, bych vytkla a to fakt, že kdo je vrah jsem věděla už od druhé poloviny knihy, takže na jednu stranu pokud knihu čtete pozorně už vlastně víte na druhou jste pořád zvědavý, jestli se vám to jenom autorka nesnaží vnutit.

06.12.2020


Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Hodně slabý díl. V lese visí anděl byla skvělá kniha, Sova byla ve směs to samé, ale Clona mě docela zklamala.
Celou dobu se dej táhl a konec byl naopak odfláklý a za mě trochu nesmyslný.

27.07.2020 3 z 5


Metodika vyšetřování vražd Metodika vyšetřování vražd Jan Stach

knihu sháním, kdyby někdo měl napište mi prosím.

09.03.2020


Nenávist Nenávist Chris Carter

Až sáhnete po jakékoliv knize od Cartera můžete čekat husí kůži, znechucení a napětí až do poslední stránky. To se stalo i teď.
Rozhodně dokáže dobře těžit z jeho minulých studií
Dávám 5*

20.02.2020


Dobrou noc Dobrou noc Walt Disney

Když jsem byla malá maminka mi jí vždy četla před spaním (takže jsme jí projely klidně celou za jeden večer). Pak se mi ztratila, ale nedávno jsem jí zase dostala, jako dárek.
Musím říct, že je pořád tak krásná, jak si jí pamatuji, ale pokud jí chcete, jen na čtení (nikoliv jí prodávat dál nebo jí mít "do sbírky") potom doporučuji na uloz.to v pdf verzi, abyste si mohli také zavzpomínat.

17.02.2020 5 z 5


Izolovaný Izolovaný Sebastian Fitzek

Moje první kniha od autora a rozhodně ne poslední! Naprosto úžasný thriller, napínavý, dovolím si tvrdit dost brutální. Až do poslední stránky vlastně není nic jistého (perfektní zvraty a odhalení). Z knihy jsem měla podobné pocity, jako když Stephena Kinga nebo Chrise Cartera - husí kůže od začátku dokonce!
Mohu jen a pouze doporučit!

07.02.2020 5 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Originální námět- ano
Zajímavá myšlenka - ano
No přišlo mi to spíš, jako jedna z povídek, kterou měl dát do série, nikoliv vydávat jako samostatnou knihu. Přečteno asi za 45 minut ve vlaku. Trochu, jakoby na něj někdo tlačil, aby rychle vydal další knihu.

07.02.2020 2 z 5


Černý sníh Černý sníh Lotte Kinskofer

neurazí, nenadchne.

29.11.2019 3 z 5


Zdravý nemocný Zdravý nemocný Molière (p)

Skvělé dílo! Jednou a dost tady rozhodně neplatí.

08.11.2019 5 z 5


Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Neskutečně silný příběh!
Carter mi nahání husí kůži naprosto každou knihu, ale sakra ještě nikdy se mi nestalo, že by mi husí kůže zůstala po celou dobu knihy.
Dokonale mě držel napnutou až do nečekaného a strhujícího konce! Popisy brutality jsou tedy jen pro silné povahy - detailní, precizní.
Po přečtení se určitě ujistíte zda máte zavřené skutečně všechny okna, zamčené domovní dveře, jestli máte signál na mobilu a zda funguje internet.
Ještě poslední myšlenka a to, že autor dal více prostoru detektivovi Garciovi, což bylo jenom příjemné.

31.10.2019 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Ke knize jsem se dostala asi jako většina z nás. Povinná četba, ačkoliv dříve jsem neměla ráda, když mi někdo něco nutil, že si to "musím" přečíst dnes o pár let později rozumím proč. Všechny postavy v knize byly jedinečné a svým způsobem odrážely různorodé charaktery lidí.

Po přečtení příběhu je snad všem jasné, proč je to nejen povinná četba, ale kniha nezapadla v propadlišti dějin. Kniha kritizuje, odhaluje, ale i chválí chování a události, které spisovatelé kritizují, odhalují a chválí již celá století a celá další budou. Nejenže tak Dykův Krysař přežije celá léta, ale jen těžko se najde čtenář, který by si z něj tu podstatu nevytáhl.

K tomu ještě ten nádherný sloh, básnické výrazivo, trochu archaismů a špetku romance a máte klenot literatury.

20.09.2019 5 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Naprostá změna stylu a pojetí nicméně s výborným výsledkem - to jak si hraje s psychologií člověka je opravdu obdivuhodné.
Autor v knize dokonale využil svou původní profesi, umožnil nám nahlédnout do duše sociopata.
Za mě jedno z nejlepších děl od Chrise Cartera!

20.09.2019 5 z 5


Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Co k tomu říct.
Lidé jsou zvracení, a kdyby měli možnost volby v reálném světě, dopadlo by to úplně stejně.
Děsivá představa.

09.09.2019


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Další kniha z dílny Chrise a opět nezklamal. Děsivé, napínavé, morbidní a do poslední chvíle nepředvídatelné.
Nevím jestli vůbec existuje autor, který Vás donutí soucítit s psychopatem, ale to se u mě a tohoto vraha stalo.
Jediné co bych ráda vytkla je fakt, že nám Chris od začátku knihy předkládá, že vrah je muž (nejvíce pak ve scéně s opravováním lodi) no jak víme konec je trochu jiný.
Nicméně dávám 5* za styl psaní, napínavost, zvraty, za to že zbytečně neodbočuje od tématu. A těším se na další knihu tentokrát Jeden za druhým.

11.07.2019 5 z 5


Růženky Růženky Stephen King

Po přečtení recenzí jsem z knihy měla docela strach, ale musím říct, že byla v celku dobrá. Ano, po prvních pár stránkách bylo jasné, že Stephen nepsal dílo sám a řekla bych, že chtěl synovi dát prostor (části ve kterých by se King normálně "vyblbnou" jako pocity a psychologie postav byla ponechána stranou, což je trochu škoda).

Oddělené světy mužů a žen bez škatulkování, bez kategorických soudů, úplně nový život pro obě strany, Ano pravda pro muže nijak dlouhá. V knize je vidět, jak oba Kingové vidí svět a komu fandí (ano mužům fandí o něco méně) skvěle a hlavně bez iluzí popsali genderovou situaci.

Vadily mi jenom dvě věci. Zaprvé chyběl mi tam pořádný záporák v téhle knize to měli být muži (hlavně tedy Frank Geary a Don Peters) a těch mi bylo spíš líto než abych z nich měla pocit, wau to je ale psychopat!
A druhá věc, podle mě naprosto neKingovská je ten konec. Ženy se vrátí a je happyend. To mi prostě po všech jeho knihách přišlo naprosto matoucí a bylo vidět, že to nepsal sám.

Moje shrnutí - jako fanoušek Kinga musím říct, že sólo mu psaní jde 100x lépe, na druhou stranu, kdyby dílo bylo od jiného autora asi bych si řekla, že je to dobré. Nicméně neuspokojilo to moje představy o knize. Těším se na další knihu, kterou (snad) již bude psát jen a pouze náš král hororu.

14.05.2019 4 z 5