petra5588 petra5588 komentáře u knih

☰ menu

Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Dostala jsem ji jako e-knihu zdarma za nákup.

Bála jsem se, že to bude nějaká rádoby erotická slátanina tím pádem jsem od knihy měla dost nízká očekávání. Ale ono to bylo celkem vtipné a docela milé, byla jsem příjemně překvapená. Žádné hluboké myšlenky od toho nečekejte, ale jako letní oddechová jednohubka to vůbec nebylo špatné.

16.08.2023 3 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Nevím, jestli to bylo jen překladem, ale věty mi často přišly dost kostrbaté. Jinak se to četlo celkem dobře, akorát hlavní hrdinka mi nebyla moc sympatická a chvílemi mi děj přišel zkratkovitý. Celkově mi ostatní knihy autorky přišly lepší.

04.07.2023 3 z 5


Třešně v rumu Třešně v rumu Michaela Janečková

Co se asi tak může pokazit, když vezmete komunistického dědu a jeho partu důchodců na několikatýdenní dovolenou - na Kubu :D Tohle mě fakt bavilo, řezala jsem se smíchy od začátku do konce. Třeba by autorka s dědou příště mohla podniknout cestu do Číny? :D Překvapivě kniha končí moc milým poselstvím :)

20.01.2023 5 z 5


Píseň přežití Píseň přežití Paul Tremblay

Autorův styl psaní se skoro celou dobu držel poměrně nad věcí, žádné velké emoce ve mně jako ve čtenáři neprobouzel (přestože se to četlo dobře), ke konci ale začalo napětí gradovat a konec byl fakt drsný. Suprové téměř post-apo - jak málo stačí, aby se celý systém z pohledu jedince složil, a přitom se z pohledu zbytku světa "tak moc nestalo" a svět se zase poměrně rychle vrátil do starých kolejí.

20.01.2023 4 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Super pro fanoušky Případů prvního oddělení a Devadesátek (kniha obsahuje i překvapivě dost informací ze zákulisí natáčení) ale zdaleka nejen pro ně.

20.01.2023 5 z 5


Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

Chvílemi opravdu hodně podobné knížkám od S. J. Maas, ale mnohem svižnější, vůbec jsem nečekala, že se v rámci jednoho dílu dostane děj tak daleko. Střídání kapitol z minulosti a přítomnosti bylo fajn, jen ty pasáže z přítomnosti občas postrádaly stejnou hloubku. Četlo se to skvěle, už se těším na další díl :)

20.01.2023 4 z 5


Po otřesech Po otřesech Haruki Murakami

Ideální na prohloubení podzimní deprese :D Ne, teď vážně, Murakamiho prostě počtem hvězdiček hodnotit nedokážu, jeho díla totiž nikdy úplně nechápu. Není to žádný jasně určitelný žánr, tvrdá realita se střídá s magickým realismem a to mi osobně prostě dělá problémy - nikdy nevím, jak se k příběhu zrovna postavit. Určitě v tom u mě hraje roli i osobní neuchopitelnost japonského prostředí a kultury. V tomhle konkrétním případě mi nakonec dost pomohl doslov, který by, myslím, pro celkovou pochopitelnost sbírky bylo mnohem vhodnější zařadit jako předmluvu...

28.11.2022


Jak hacknout zlomené srdce Jak hacknout zlomené srdce Kristin Rockaway

Příjemná oddechovka, sice s poněkud předvídatelným koncem, ale zato s různorodými postavami a dej občas dokázal i zajímavě překvapit. Jak už tu někdo psal - ideální čtení k zubaři (sama jsem začala číst v čekárně :D) nebo do vlaku.

28.11.2022 3 z 5


Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Příjemné zakončení série, které se ale předchozím dvěma dílům nevyrovná. Četlo se to sice moc dobře, ale nemohla jsem se ubránit dojmu uspěchanosti, jako by se autor už chtěl co nejdřív posunout k novým námětům. Hlavně na konci už to byl vážně sprint, hůř se to sledovalo a zanechalo to ve mně poněkud hektický dojem...

28.11.2022 3 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Příjemné oddychové čtení, u kterého se člověk pobaví a chvílemi i nahlas zasměje. Jediné, co mi vadilo, bylo míchání anglických slov do českých vět (ale to mi obecně dost vadí i v běžném životě, na frázi "Je to fresh" už jsem si vypěstovala regulérní alergii...).

14.11.2022 3 z 5


Boží hrob Boží hrob Jay Kristoff

Jsem ráda, že jsem dala šanci druhému dílu, protože byl fakt Boží! Vtipný, akční, s nečekanými zvraty. Do prvního dílu jsem se musela trochu nutit a přečetla jsem ho až na druhý pokus, ale od dvojky jsem se nemohla odtrhnout a už se těším na trojku :)

20.10.2022 5 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Četlo se to dobře, celý svět je fakt zajímavý, nechyběla dobrá dávka napětí, místy to bylo i vtipné, ale ten wow efekt jako třeba u prvních knížek od S. J. Maas se nějak nedostavil, dokonce jsem knihu dočetla až na druhý pokus. Možná už jsem na tenhle žánr stará :) Do dalších dílů se ale určitě pustím.

08.10.2022 3 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Jako já chápu, že přeložit 720 stran je celkem makačka, do které se nebude chtít každému, a že od dob největší slávy Stmívání už uběhlo dost let, ale to se vážně nenašel někdo schopnější? Tenhle překlad je děsný a zabíjí to celý děj! Jedna překladatelská perla za všechny: "Ano, bylo by velmi příjemné být teplý." Marně přemýšlím, jestli to byl nějaký soukromý vtípek paní překladatelky Teplé, nebo jestli je její slovní zásoba na bodu mrazu... Vlastně se docela začínám bavit tím, že technickou redaktorku v tomhle případě dělala nějaká paní Mrázová, protože z jejího diletanství (zdvojená nebo naopak chybějící slova, chybějící písmena) se mi zas chvílemi vařila krev... Dvě hvězdičky dávám jen díky dlouhodobé oblibě autorky, kdybych hodnotila jen českou verzi, asi bych tentokrát musela jít do mínusu...

06.09.2022 2 z 5


Malorie Malorie Josh Malerman

Přečteno jedním dechem hned po prvním dílu. Musím říct, že tahle celkem neobvyklá dystopie mě vážně bavila :)

18.08.2022 4 z 5


Bird Box Bird Box Josh Malerman

Myšlenka s nepřítelem, na kterého se nesmíte nikdy podívat, byla fakt dobrá, jen jsem si musela chvíli zvykat na poněkud strohý styl psaní, který tomu ale ve finále opravdu pasoval.

18.08.2022 4 z 5


Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Stupňování napětí a čekání na hlavní pointu mě nejdřív bavilo, ale pak už to bylo spíš otravné. Po odhalení hlavní zápletky ale příběh znovu nabral spád, postavy mi najednou přišly i zajímavější a sympatičtější.

18.08.2022 3 z 5


Hledám Colina Firtha Hledám Colina Firtha Mia March

Milá prázdninová oddechovka, trochu předvídatelná, ale dobře se četla. Téma sice chvílemi poměrně vážné, ale lehce zpracované.

26.07.2022 3 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Trochu jsem se bála nálepky "bestseller", pod kterou se občas nakladatelé pokoušejí prodat nejrůznější podivnosti, ale nakonec jsem to přečetla jedním dechem. Neskutečně milá knížka o tom, jak je důležité udělat si pořádek ve vlastní hlavě a že k lepšímu životu stačí naučit se docenit maličkosti.

24.07.2022 5 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Asi od půlky sice trochu předvídatelné, ale ději to nijak neuškodilo a autorčin styl to člověku bohatě vynahradí. Když toužíte pro klidném večeru s knížkou (který se občas protáhne do časných ranních hodin :D), Liane Moriarty je prostě sázka na jistotu.

22.07.2022 3 z 5


Exit West Exit West Mohsin Hamid

Magický realismus a novodobé stěhování národů zobrazené skrz pocity uprchlíků a částečně i starousedlíků, mně se to moc líbilo. Formát novely tomu pěkně sedí, povídka by byla moc krátká, román zas zbytečně rozvleklý, takhle se autor mohl soustředit jen na to, co sám považoval za důležité, a nemusel děj zbytečně natahovat.

19.07.2022 4 z 5