petgona
Najprv som bola trocha rozladena, lebo nebavilo ma to. Cely ten svet bol cudny, aj postavy boli zvlastne, ale postupne autor otvara dvere do celeho sveta viac a viac a ziskal si ma. Vlastne musim povedat, ze je nieco nove oproti klasickej fantasy alebo aj tych romantasy, co teraz ficia a to ma aj tesi.
Tesim sa na druhy diel a dufam, ze bude taky zamotany ako tento. A hoci som niektore veci "odhalila" skor ako vysetrovatelia, boli tam aj take zvraty, ktore som necakala.
Ako prve musim povedat, steampunk nie je uplne moje oblubeny zaner. Samotna kniha bola zvlastna. Zaciatok bol dlhy, nudny, strasne som trpela. Lenze citala Stin krkavce a to bolo fantasticke, tak som si povedala, ze vydrzim.
Grady to zacalo naberat niekde medzi 150-200 stranou, ale este stale to bolo dost zdlhave. Zato poslednych 200 stran stalo za to. Tie ma presvedcili, aby som skusila aj druhy diel.
Za mna trocha slabsie. Bola som pred dvoma mesiacmi v Taliansku, tak ocenujem pripomenutie mojej dovolenky a bolo to napisane tak, ze som si vedela predstaviť ako to tam vyzera. Ale samotna detektivna zapletka bola na vkus prilis slaba a kratka na to aka bola kniha velka.
Toto bolo tak pekne a mile a aj smutne, ze by som si to normalne precitala este raz. Ja vacsinou citam knihy plne akcie - detektivky, thrillery, scifi ci fantasy a preto ked sa ku mne dostane nieco "pokojnejsie", mam pochybnosti, ci sa mi to bude pacit. Aj toto som brala do ruk s vedomim, ze ved ked to bude nuda, nedocitam to. Ale bola som milo prekvapena, ze to vobec nebol ten pripad. Uz po par stranach som vedela, ze som natrafila na nieco, co sa mi bude citat s lahkostou a este ma to aj zahreje pri srdci. Nemylila som sa, bola to skutocne krasna kniha.
Saturo bol pre mna neskutocne sympaticka postava a hoci som uz kratko po zacati citania pochopila, preco chce najst kocurovi novy domov, chcela som pokracovat.
Od Frederika Backmana som citala dve knihy (Ove a Britt-Marie). Oveho som celeho preplakala a Britt-Marie bol tiez celkom citak.
Ked som zacala toto citat, bola som sklamana. Nevedela som sa naladit na autorov humor, dialogy z vypocuvania ma vyslovene iritovali. Ale potom som vydrzala a zistila som, ze som knihu odsudzovala prilis rychlo. Vyklulo sa z nej nieco pekne, co ma zahrialo pri srdiecku a kebyze ju necitam hlavne vo vlaku a cez obed v office, oplakala by som aj tuto. A dialogy a ich styl mali svoj zmysel.
Myslim, ze ak budem hladat nieco "feel-good" rada siahnem po dalsom dielku tohto autora. Som si ista, ze sa opat raz docitam k tomu, ze aj za neprijemnymi, ufrflanymi ludmi a naoko nudnymi knihami sa skryva maly poklad.
Ja som mala vzdy rada temu bosoriek. Ako tinedzerka som donekonecna ficala na Gricskej carodejnici. Toto bolo sice trochu z ineho sudka, ale napriek tomu to bolo fajn citanie. Nic svetoborne, ale pribeh bol prijemny svojou jednoduchostou a dostatocne putavy.
Z Ciernoatramentoveho srdca som bola trosku sklamana - bolo to dlhe a pomale, plne vaty a koniec mi napriek tomu prisiel uponahlany. Toto bolo dlhe, ale nebolo to ani pomale ani s uponahlanym koncom. Stale sa tam nieco dialo a nakoniec sa vsetko poprepajalo a dalo mi zmysel. A navyse, vdaka neobvyklemu prostrediu kultu a este k tomu dost mrazivemu, to bolo neokukane a trocha ine ako bezne detektivky. Takze za mna super.
A velmi rada by som sa dostala k dalsiemu dielu, lebo Corm a Robin ma uz zacinaju stvat
(SPOILER) Nemozem povedat, ze by som z toho bola nejak zvlast ohurena. Najprv som mala problem s jazykom, ale casom som si na to zvykla. Ovela tazsii pre mna bol samotny pribeh. Nemam rada surovost a tu boli surovi vsetci. Hadam tam nebola postava, ktora by bola laskava, mila a prijemna. Alex je odporny spratek, ktory si nic ine nezasluzi ako byt v polepsovni. Jeho kamoge su rovnaki. Vo vazeni detto. Aj jeho "prevychovavaci" si zjavne uzivaju jeho utrpenie. Este aj ludia, ktori boli povodne obetami sa stavaju surovymi zurvalcami a chcu vidiet krv. Hoci by sme mohli povedat, ze maju pravo na pomstu, nejak nevidim ospravedlnenie v podstate verejneho lyncu.
Skratka, zle sa mi cita o ludskej zlobe, ktora tu bola snad v kazdej jednej postave. Mozno jedine Alexovi rodicia a vazensky kaplan su trocha na piedestale ale stale su viac bystanders.
Asi skratka ocakavam od knihy trocha viac, ako len sledovat zivot mladeho vandala a vraha.
(SPOILER) Troska slabsie. Neviem ci to bolo prekladom alebo to je aj v originale takto pisane, ale miestami som sa stracala. Musela som sa vratit par odsekov spat a skontrolovat, kto co povedal alebo si nieco overit, lebo mi dialog ci myslienkove pochody neprisli logicke. Bolo to pomerne zdlhave a nejak som nenala potrebu to citat, ako casto mam pri inych knihach.
Zaroven musim povedat, ze z konca nie som dvakrat nadsena a dufam, ze nas necaka len nekonecne oduvanie sa jedneho ci druheho - aj keby mali dovod
A uz mi zacinaju liezt na nervy vsetci tito alfasamci, zdanlivo bez jedinej chybicky ale za to arogantni a rozkazovacni by boli barskolko. Celkovo, postavy boli take meeh. Ani jedna z hlavnych postav nebola niekto, koho osud by ma nejak zasadne zaujimal. Druhy diel si pozriem len zo zvedavosti, pretoze by ma zaujimalo ako to autorka planuje poriesit. Az 3 a pol hviezdy som dala za obalku, ktora je fakt pekna.
Trosku slabsie ako jednotka. Tu som mala bezpostredne po precitani chut znova precitat. Ale aj toto bolo fajn a tesim sa na treti diel. Skoda, ze este ani nevyšiel.
(SPOILER) Za mna najslabsi diel. Ako sa hovori, niekedy je menej viac a tu to plati niekolko nasobne. Roztahane, dlhe, casto sa tam skoro vobec nic nedialo. Ta tema je zaujimava, postavy roznorode (ale je ich vela s roznymi prezyvkami a je to zmatocne), bolo to miestami aj trocha napinave a aj som bola trocha prekvapena, kto bol vrah - mala som iny tip. Ale fakt tam bolo vela, vela vaty. Aj tej vztahovej, uz som fakt dufala, ze sa to posunie ale ani nie.
Nebolo to zle...bolo to praveze celkom mile a pekne. Ale zaroven to bolo len tak skriabnutie po povrchu...postavy len take nahodene, nic prepracovane do hlbky. Ja si vzdy vytvorim nejaky "vztah" k postavam, ale tu sa mi to nejak nedalo. A bolo to aj celkom nudne. Stale som cakala nejake velke vyvrcholenie, ale bol to len taky zachvev a vlastne aj celkom ocakavany.
Takze ako oddychovka, ked nemam co ine citat fajn, ale na zadok som z toho nespadla a ani si to nebudem dlho pamatat.
A este niekto tu spominal, ze mu vadili vulgarizmy. A musim povedat, ze hoci mne v principe nevadia a dokonca casto sa krasne hodia k jazyku knihy, tu to vobec nepasovalo. Bola som zhrozena, ako ked som pocula prvykrat zahresit mojho otca, o ktorom som ako dieta nepochybovala, ze on take slova nepozna. Jednoducho to tam bolo nepatricne a trcalo to tam ako bolavy prst.
Trochu som sa bala, ze sa mi tento diel nebude pacit. Mala som obavy, ze tam bude prilis vela scen z vazenia a namiesto patrania a riesenia pripadu, to bude o zdeprimovanom Blixovi v base, ktory sa snazi ako byvaly policajt nejako zariadit v novom zivote.
Ale omyl, prave naopak. Bolo to svizne, zamotane a naozaj putave. Vazenskych pasazi tam bolo tak akurat a boli velmi znesitelne az priam zaujimave.
Tato je rozhodne z tych lepsich, ale ten koniec bol uz strasne natiahnuty a repetitivny.
Bolo by to uplne perfektne, az na ten koniec. Nie celkom mi to sadlo, ako to bolo cele uzavrete. Sice to prepojenie bolo zaujimave a pre mna dost necakane. Ale musim povedat, ze som bola pocas citania znepokojena a nervozna a mam pocit, ze to aj bol "umysel" autorky. Lebo cele to bolo znepokojujuce, ked sme sledovali vyletnikov, Hjörvara ci Johanny a viac-menej sme tusili - v pripade stvorice sme priam vedeli, co sa stane a to ako sme sa k tomuto poznaniu dostavali bolo postupne a znervoznujuce....aspon pre mna. A preto viem, ze si precitam aj ine knihy od autorky. A tiez viem, ze na Island ma nikto v zime nedostane a dost mozno ani v lete pre istotu :D
Velmi dobre. Erika ma trocha rozculovala, ale pripad aj jednotlive suvislosti sa pekne prepojili.
A navyse je krasne, ze niekto urobi Slovensku aj dobru reklamu - hoci len fiktivnou vystrovatelkou :D
Obcas si z nostalgie precitam nieco v tomto style. Aj teraz ma caka na stole Francesca. Ako tinedzerka/mlada dospela, som tieto knihy priam hltala a Bridgertonovcov som mala obvzlast rada (citala som ich davno predtym ako sa stali cool ;)). Lenze teraz ked to citam, musim povedat, ze velmi casto mam pocit prenesenej hanby - za to ako hlupo su niektore postavy napisane a casto su to aj práve hlavne hrdinky. V snahe spravit z nich nevinne, naivne, ale absolutne vynimocne osobnosti casto vyjdu ako hlupane, ktore mali riesenie svojho casto malicherneho dovodu rovno pod nosom.
Ale viem, o co v tychto knihach ide. Druhotne dejove linky nie su to podstatne, podstatny je vztah medzi hlavnymi postavami. A tu ten vztah nebol az taky katastrofalny ako obcas byva. Nemala som pocit, ze su voci sebe toxicki a vzdy som rada, ked da autorka na zaciatku moznost sa hrdinom skamaratit, predtym ako sa do seba osudovo a vasnivo zamiluju.
V maji som bola v anglicku, kde som bola v jednom krasnom sidle a mali tam male knihkupectvo/antikvariat. A kupila som si tam zabalenu knihu a.k.a. macku vo vreci. A aka skvela macka mi z toho vreca vyskocila. Detektivka,historia a kusok fantasy/mysterioznosti je pre mna uzasna kombinacia - moje najoblubenejsie zanre.
A kedze som ju citala po anglicky, musim povedat, ze jazyk bol dostatocne lahko citatelny. Mam pomerne dobru uroven anglictiny a nemam problem - vacsinou citat anglicku. Ale stalo sa mi, ze som mala problem, ked som citala knihu, kde okrem bezneho spisovneho jazyka bolo treba poznat aj realie, historiu a slang. Tu to neplatilo. Napriek tomu, ze su tu pasaze napisane v kvazi starej anglictine, islo to lahko.
Pratchett je skratka super. Uz mam od neho precitanu cast Zemeplochy a teraz mam umysel ist precitat vsetky po rade a velmi dobre viem, ze ma caka vela zabavy.
Jeho humor je presne to, co mi sedi. Milujem tiez, ze tam zvyknem nachadzat referencie na nas svet a vzdy su podane sarkasticky a umne.
Maas mam rada. Nie vsetky knihy rovnako a trosku su mozno na jedno kopyto, ale je mi jasne, ze sa k tejto autorke vzdy rada vratim. Tato konkretna sa mi velmi paci a ten koniec, to bolo necakane a velmi prijemne, takze dufam, ze treti diel nebude sklamanim a vyuzije potencial. Plus, ja mam rada urban fantasy a vzdy ma potesi, ked na nejaku natrafim. Hoci pri tychto YA kniha mam vzdy pochybnosti, ci to mozem volat fantasy alebo ci je to skor romanca
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: