Zajímavý popis pracovních podmínek ve Fakutlní nemocnici Motol - prádelna, za minimální mzdu. Dále v drůbežárně Vodňaské kuře, práce pro silné jedince a opět za mizerný peníze.
Poté opět za mizerné peníze jako pokladní v Albertu, tentokrát s benefity v podobě stravenek, příplatků za práci o víkendu, v noci či během svátků s příspěvkem na cestu do práce. Ale s hmotnou odpovědností za manko v pokladně a i s tím, že dýška prostě propadají Albertu.
Po této pracovní zkušenosti se autorka knihy vydala do Krupky - výroba cukru, vyzkoušela si pozici šičky/švadleny v Prostějově nebo v třídírně odpadu atd.
Pokud se zajímáte o osudy pracovníků v těchto odvětvích, tvrdých pracovních podmínkách nebo o problematiku porušování pravidel v zákoníku práce, tak kniha je určena právě pro vás.
Považuji to za nejlepší Bukowského dílo s největším množství převážně erotických povídek, např. Bílej plnovous, Kamarád z Mokrý čtvrti, Kid Stardust, Kopulující kalifornská mořská panna, Nejkrásnější ženská ve městě, Nitroždímačka, Patnáct centimetrů, Šukací mašina, Úchyl, Vražda Romana Vasqueze a Zážitky z texaskýho bordelu. Rozhodně doporučuju.
Jen bych mohl dodat, že v knize se od hetero po homo, lesbičky, incest, zoofilii, bizarnosti, zvrácenosti, vyskytuje i pedofílie:
I zde nechybí hned ze začátku pornografické obraty: "...na chvíli pociťuji nutkání hodit ji pod sebe, roztáhnout její dětské nohy a tu malou, rozšklebenou píču zmrdat, až by pukla, otevřít ji, otvírat ji ocasem a prcat v ní nedospělou dělohu, znovu a znovu ji plnit spermatem..."
Dalo by se v pornografii pokračovat: "Z píči ji vytéká učiněný vodopád, kurvě. Teče v jednom kuse... mohly byste jí ručníky, deky, matrace vecpat mezi nohy, stejně by nepřestala a zaplavila by vás svým proudem." Nebo ještě dodat další erotický slovní obrat: "A když mi to prasácké mláďátko svíralo čuráka v puse, v těch zmalovaných rtících, když mi ho kouřila..."
Ano, tyhle věty mohou člověka odradit nebo naopak přivést k četbě. Za mne četbu doporučuji. Zejméne proto, že dříve některá autorova díla patřila mezi zakáznou literaturu.
Kniha je skvělá. Některé informace jsou skvělé, ale za to jiné by to chtělo aktualizovat (velikost penisu nebo poprsí). Je tedy zapotřebí vzít potaz, že veškeré údaje z knihy pocházejí z roku 1993. Doporučuju přečíst a popřípadě vygooglovat aktualizaci některých v knize zveřejněných údajů.
Kniha není určena jenom pro pamětníky. Vyrůstal jsem v jeslích za socialismu a ve školce už po revoluci. V sešitech "Po práci legraci" jsem našel mnoho humoru a inspirace.
Kauzistické povídky psychiatra a sexuologa původem z Němčic nad Hanou (okres Prostějov) působícího zejména v Mělníku jsou někdy až moc zábavné. Doporučuji ;-)
Ano, tak tahle kniha obsahuje doslova a do písmene básně o erotice a hovnech, takže její obsah je skatologický. Takže příznivcům mohu jen vřele doporučit.
Součástí sbírky je erotická báseň "Rytíř Smil" nebo méně vábná hymna koprofilíků v podání básně "Balada o hovně." Mezi nejznámější básně patří "Podzim" a "Chudák včela."
Zákon je velmi důležitý zejména kvůli proimigračním aktivistům.
Nutné si uvědomit, že žádný doktor ani inženýr nebude běhat přes hranice, protože podle § 42i zákona č. 326/1999 Sb., takovým cizincům s vysokou kvalifikací vydá ministerstvo modrou kartu.
Z těchto důvodů četbu zákona doporučuji, zejména toho paragrafu 42i o modré kartě určené pro pracovníky s vysokou kvalifikací.
Zákon je velmi důležitý zejména kvůli proimigračním aktivistům.
Zatímco novela "Dekameron" od Boccacia zahrnuje sto příběhů (příběhy smyslné lásky, milostného dobrodružství, útrap a radostí sexu), které si po dobu deseti dnů vyprávělo sedm paní a tři mladíci, prchající před morem v roce 1348, tak "Dekameron v bílém" od MUDr. Františka Křiváka vypráví psychiatrické a psychologické problémy erotiky a sexu. Ty jsme si měli vyprávět zejména při Covidu-19.
Zrovna jsem odložil se zklamáním "Deník Ostraváka" a zlepšuju si náladu knihou "Dekameron v bílém." Jeho četbu doporučuju.
Nádherná publikace o židovském hřbitově ve Vyškově (doplněná fotografiemi), který je veřejnosti přístupný při dnech evropského dědictví jeden den či víkend v roce.
Zajímavá kniha. Některé pasáže by se měly vytesat do kamene:
1) Ke značnému znárodnění došlo v roce 1945 před komunisty. Znárodněný průmysl byl zaúvěrován u zahraničních bank.
"Nejzávažnějším opatřením bylo však znárodnění klíčového průmyslu, bank a pojišťoven v říjnu 1945. Tento čin, který značně přesahoval požadavky demokratické revoluce, dal do rukou lidu nejen veškeré finanční a peněžní hospodářství, ale i 62 % všeho průmyslu. Říjnové znárodnění stalo se tak vlastně prvním významným krokem k uskutečňování revoluce socialistické.
Panství Živnobanky, Agrární banky, Báňské a hutní, Bati a podobných mamutích kapitalistických podniků nebylo obnoveno. Páni Preissové, Beranové, Kruliš-Randové, Stoupalové a jiní magnáti ostrouhali kolečka. Jejich bývalý majetek se stal majetkem národa. Zmizel jejich kdysi rozhodující hospodářský vliv, a tím i vliv politický. O osudech národa a státu se přestalo rozhodovat na poradách bankovních ředitelů a předsedů správních rad mamutích koncernů a kartelů.
Zmizely i kdysi významné vlivy zahraničního kapitálu. Kapitálová účast francouzského zbrojaře Schneidera na plzeňské Škodovce, právě tak jako anglická účast kapitálu vložená do Vítkovických železáren či anglo-americký kapitálový podíl koncernu "Univeler" na Schichtových závodech v Ústí nad Labem byly znárodněny. Ostatně tito zahraniční kapitalističtí imperialističtí žraloci dostali své, kdysi do těchto podniků vložené peníze, dávno ve formě dividend zpátky."
(citace textu ze str. 12-13)
2) V roce 1947 došlo kvůli následkům sucha ke katastrofální neúrodě. Sovětské Rusko nám darovalo obilí.
"Když koncem léta roku 1947 nastal v dosavadním úspěšném budování a upevňování hospodářství lidově demokratické republiky první otřes následkem nebývalého sucha, byla to pro čs. reakci jen voda na její mlýn. Sucho, nemající pamětníka, způsobilo katastrofální neúrodu. Sklidilo se jen něco málo přes 60 % očekávaného množství obilí, brambor ani ne 50 %, cukrovky 53 % a sklizeň píčnin poklesla na pouhou třetinu. Výživa obyvatelstva byla vážně ohrožena a bez mimořádných opatření hrozil zemi hlad."
(citace textu ze str. 34-35)
"V této velmi těžké situaci se ukázalo znovu, kdo je naším opravdovým přítelem. Dodáním 400 tisíc a později dalších 200 tisíc tun obilí pomohl nám Sovětský svaz z takřka nepřekonatelných nesnází."
No jo, co ale čekat od českého tržního jednání? Kocourkov?
Ne, spíš Klausův Čechokapitalismus, kde neviditelná ruka trhu rozdává facky. Co nestihli Němci za druhé světové vypálit a američané vybombardovat, tak to se spolehlivě podařilo zničit za současného Čechokapitalismu (1999 - 2009) a nikoliv socialismu (1948 - 1989).
Obsah knihy je vyřešen chronologicky podle let 1999 až 2009. Ale jinak v pohodě, protože na str. 136 - 137 je typologický rejstřík.
K některým vybraným pomníkům Čechokapitalismu z knihy například patří:
Ringhofferovy závody / ČKD Tatra Smíchov - str. 18
Strojírna s slévárna Leopold Schifauer / Škoda Plzeň (Klatovy) - str. 94
Osram, akciová společnost / Tesla (Praha 7-Holešovice) - str. 100
Bratři Hamburgerové a Singer, prostějovská hanáčká sladovna - str. 106
J. L. Jordan, chemická továrna (Kralupy nad Vltavou) - str. 109
Rolnický akciový pivovar v Němčicích a Zborovicko - kojetínské cukrovary Abraham Popper a spol. (Němčice nad Hanou / Kojetín) - str. 113
Učebnice sloužile zejména pro účely tzv. stranického vzdělávání Středočeské Univerzity Jana Švěrmy v Praze, Akademie základů společenských věd v Brně a popřípadě Ústředního institutu politického vzdělávání v Praze.
V knize jsou kapitoly jako například:
1. Ekonomie jako věda, její předmět, metoda a základní vztahy
2. Hodnota, cena, zisk - zbožní výroba