PeLin PeLin komentáře u knih

☰ menu

Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Všechny knihy od Jojo jsou skvělé, ale tato je opravdu klenot. Námět koňské knihovny je naprosto nevídaný a zajímavý, o to víc, že je založen na faktech. Přátelství a pospolitost hlavních hrdinek je na této knize to nejlepší, skupina žen společně čelící předsudkům, mužské aroganci a nadřazenosti, rasismu....skvělé, silné, dojemné čtení!! Ženy to v této době opravdu neměly lehké a právě proto je jejich příběh tak obdivuhodný. Kniha se mi opravdu vryla do srdce, vždy si ráda počtu o silných ženských hrdinkách bojujících proti zkostnatělosti společnosti, a toto bylo opravdu nádherně napsané. Moc doporučuji!!

16.12.2021 5 z 5


Dědictví krve Dědictví krve Amélie Wen Zhao

Tak na tuhle knížku jsem se moc těšila, ale moje očekávání bohužel nenaplnila. Jak už tady mnoho lidí podotklo, kniha vám nenabídne nic, co byste už nečetli někde jinde. Mně kniha v některých aspektech velmi připomínala sérii Skleněný trůn a především Grišu a Šest Vran, a to hlavně díky slovanskému prostředí a schopnostem Spřízněnců. Kvalit těchto populárních knih ovšem Dědictví krve nedosahuje. Chápu, že jde o autorčin první literární počin, ale i tak to podle mě mohlo být lepší. Už jenom to, že na začátku knihy hned skáčeme do děje a rozjíždí se velká akce a já i přesto měla velký problém se začíst (a to dlouho!), říká dost.

Jak už tady také někdo zmiňoval, postavy byly docela ploché, v podstatě jsem přečetla 400 stran, ale žádná postava mi k srdci nepřirostla, což se mi většinou nestává. Také se v knize hodně slov či frází opakovalo, např. že něco bylo zalito měsíčním světlem či se od něčeho odráželo měsíční světlo...to se objevovalo snad v každém odstavci a já si toho záhy začala všímat a vadilo mi to.

Nicméně i tak bych řekla, že kniha není špatná. Velmi se mi líbila schopnost hlavní hrdinky manipulovat s krví, to je opravdu originální a zajímavé, stejně jako její vnitřní konflikt spojený s používáním této moci. Také se mi líbilo mrazivé, zasněžené prostředí, což dodávalo knize takový trošku kouzelný pohádkový nádech. Musím říct, že mě kniha i v určitých momentech dojala, což se taky nepodaří každému autorovi, takže za to určitě plus. Celkově přečtení knihy nelituju, do dalších dílů se pravděpodobně pustím, ale rozhodně se nejedná o žádný klenot.

18.10.2021 3 z 5


Dokonalá Dokonalá Cecelia Ahern

Příběh Celestine naprosto miluji! Stejně jako první díl, i tento ve mně vyvolal silné emoce. Kniha vás rozhodně donutí přemýšlet a klást si otázku, co by to byl za svět, kdyby z něj vymizela lidskost, soucit, empatie, svoboda a kdyby věci, které jsou pro nás normální, již normálními nebyly. Podle mě opravdu silné téma a z některých momentů v knize až mrazí. Začátek knihy byl sice trošku pomalejší, ale jakmile se děj rozjede, drží si kniha stejné tempo až do konce. Hlavní hrdinka je sympatická, silná a hlavně lidská. Není neomylná a ví to o sobě, je plná pochyb, ale i odvahy. Jsem moc ráda, že tato kniha u nás vyšla, protože u mě se zařadila mezi nejlepší dystopie, které jsem zatím četla. Cecelii tleskám za takto čtivou sérii, která je, jak všichni víme, mimo její obvyklý žánr. Bravo.

14.09.2021 5 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Tak tohle bylo skvělý! Sice mi chviličku trvalo se začíst a pochopit celý (bravurně vymyšlený!) svět, ale potom se to už četlo samo. Závěrečná akce byla opravdu epická, Bryce je neskutečně badass a s Huntem tvoří supr dvojici. Knížka mě taky několikrát dojala, a to jako docela dost. Sarah je prostě neskutečná autorka, Půlměsíční město můžu všem s klidem doporučit :-)

28.03.2021 5 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Tak tohle byla jízda, už od první stránky mě do sebe kniha pohltila a nemohla jsem ji odložit. Když už si myslíte, že víte jak to skončilo, nastane zvrat a vy nevíte čemu věřit. Bravo! Colleen je excelentní autorka a vůbec by mi nevadilo si od ní přečíst ještě něco tohoto žánru.

21.07.2020 5 z 5


Království popela Království popela Sarah J. Maas

Paní Maasová je opravdu neskutečná autorka a já se před ní skláním. Vytvořit takto promyšlený svět se skvěle vykreslenými postavami, kde do sebe děj dokonale zapadá a vše se do nejmenších maličkostí pomalu odkrývá, je umění. Knihu jsem dočetla před pár minutami a jsem nadšená a zároveň smutná, že už je konec. Postavy mi neskutečně přirostly k srdci a proto jsem ráda, že jim bylo dopřáno hezkého konce. I přesto, že je tato kniha neskutečná bichle, ani na chvíli jsem se nenudila. Ani nedokážu říct, kolikrát jsem u ní skoro nedýchala a kolikrát jsem měla v očích slzy. Tato série se rozhodně zařadila mezi mé nejoblíbenější a já si musím dát co nejdříve rereading.

24.09.2019 5 z 5


Nespoutaná Nespoutaná Cynthia Hand

Za mě je tato trilogie příjemným překvapením. Náhodou jsem po ní sáhla v knihovně, i když musím říct, že obálka mě od ní trochu odrazovala (podle mě nevhodně zvolená). Jinak se však celá série moc příjemně četla, stránky mi ubíhaly rychle, hlavní hrdinka mi přišla sympatická. Podle mě fajn čtení, andělská tématika je tu podaná zase trošku jinak :)

31.08.2019 4 z 5


Zmizelé dívky Zmizelé dívky Lauren Oliver

Rozhodně čtivá kniha, ale zápletku jsem si představovala úplně jinou. Když mi došlo, kam autorka v závěru směřuje, byla jsem z toho zklamaná, možná i proto, že jsem už předtím četla knížku Nocte, která má námět úplně stejný. Pro mě by bylo mnohem záživnější, kdyby Daru opravdu někdo unesl a vyklubal by se z toho napínavý thriller s nějakým pořádným záporákem. I tak jsem ale knížku hltala, podle mě za přečtení stojí :)

19.09.2017 3 z 5


Rose pod palbou Rose pod palbou Elizabeth Wein

Mnohem lepší než Krycí jméno Verity! Kniha mě do sebe ihned vtáhla a nepřišlo mi, že by se zde nacházely nějaké nudné pasáže. Příběh Rose je velice čtivý, dechberoucí a srdceryvný. Nádherná kniha, která popisuje hrůzné zážitky, ale také nám říká něco o odvaze, soudržnosti a přátelství.

13.02.2017 5 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Když jsem se dozvěděla, že je v plánu pokračování, nebyla jsem z toho zrovna nadšená. Přišlo mi to zbytečné a myslela jsem, že už to nebude tak dobré jako Než jsem tě poznala. A přece...ono to dobré bylo! Předchozí díl to předčit sice nemohlo, ale bylo to velice hezké, milé a hlavně dojemné čtení. Louisa je stále velice sympatická hlavní hrdinka, i když můžeme vidět, jak ji veškeré předcházející události změnily. Sledujeme ji jak se protlouká životem, potkává nové lidi a hlavně jak si dovoluje posunout se v životě dál. Nové postavy jsou také velmi sympatické a závěr knihy je celkově velice emotivní a krásný :)

05.02.2017 4 z 5


Chvíle před koncem Chvíle před koncem Lauren Oliver

Tuto knihu jsem objevila už před nějakým časem, ale podle anotace mě moc nezaujala. Až teprve před pár dny jsem narazila na trailer k filmovému zpracování, který mě na knihu navnadil. Díky němu jsem vlastně pochopila, o čem tato kniha doopravdy je, jelikož z anotace jsem si představovala úplně jiný námět.
To, že hlavní hrdinka prožívá dokola stále ten samý den, mi přijde neotřelé a originální, já sama jsem se s takovým motivem ještě v žádné knize nesetkala. I když sledujeme pořád ten stejný den, kniha není nijak monotónní a rozhodně dokáže udržet vaši pozornost. Postavy vám k srdci asi nijak zvlášť nepřirostou, ale je hezké vidět, jak se hlavní hrdinka mění a začíná si uvědomovat, co je v životě opravdu důležité.
Pro mě je Chvíle před koncem originální, čtivá kniha s hezkým poselstvím a teď mi nezbývá nic jiného, než jen čekat na film :)

18.01.2017 3 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Myslím, že tohle vůbec nemělo být vydané jako kniha. Neříkám však, že se mi to nelíbilo. Ráda jsem se vrátila do kouzelného světa, kterého jsem vždy chtěla být součástí, ale celkově to na mě dojem neudělalo.
Na prknech, která znamenají svět, vypadá tento příběh určitě úchvatně, ale v knižní podobě pro mě prostě ne. S postavami našich starých známých se dá těžko sympatizovat a hlavně už vám ani jako staří známí nepřipadají. Děj je strašně zmatený, neustálé cestování časem a přepisování minulosti působí nezáživně. Co mě ale nejvíc odradilo byl fakt, že má Voldemort dítě. To do teď nemůžu překousnout a celkově to do psychologie postavy vůbec nesedí.
Originální sedmidílná série je pro mě ovšem srdcovka, a tak už jen proto, že je to prostě Harry, dávám 3 hvězdy.

07.12.2016 3 z 5


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Naprostá dokonalost!
Pro mě zatím asi nejlepší díl, je zde plno akce, zvratů a nových postav, které si ihned zamilujete. Samozřejmě se zde setkáváme i s našimi starými známými, kteří působí mnohem dospěleji než v předchozích dílech.
Tak jak mě v minulém díle nebavily kapitoly Manon, v tomto díle jsem se na ně těšila nejvíc. Rozhodně nejlepší byl souboj mezi Aelin a Manon a také závěrečný boj s králem.
Příběh se konečně posunul nějak výrazněji dál a já jsem neskutečně zvědavá na pokračování!
Zasloužených 5 hvězd :)

07.12.2016 5 z 5


Nocte Nocte Courtney Cole

"Co jsem to právě přečetla?"
Tak takový byl můj bezprostřední dojem ihned po dočtení.

Příběh se líně táhne a vesměs se v knize nic neděje. Sledujete, jak se sbližují dva mladí lidé, kteří už si něco prožili a jejich životy jsou opředeny tajemstvími. Tudíž čekáte, že se v závěru dočkáte nějakého klišoidního odhalení, které nikoho neurazí, ale ani nepřekvapí, tak jako tomu bývá ve většině knih.

Ale chyba lávky. Odhalení se zde konalo, ale místo předvídatelného to bylo zjištění celkem šokující. V jednom okamžiku se naprosto ztratíte v ději a nebudete vůbec chápat co se právě stalo. Z této knihy se nakonec vyklube zajímavá "psychárna", která ale nemusí sednout každému. Já sama si nejsem jistá, jestli mi autorka udělala tímto závěrem radost.
Každopádně mi zamotala hlavu tak, jak se to nikomu jinému ještě nepodařilo. Za to dávám 4 hvězdičky!

07.12.2016 4 z 5


Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

V pořadí již pátá kniha, kterou jsem od této autorky četla. A opět mě nezklamala...
Jak už nám Jojo dokázala v knize Poslední dopis od tvé lásky, umí mistrně přecházet z minulosti do přítomnosti a naopak. Příběh je velice promyšlený, vše časově sedí a hned v úvodu vás kniha vtáhne do děje. Mně osobně se více líbily pasáže z minulosti. Ráda čtu knihy z válečného období, které mi dokáží nastínit, jak to v těchto nelehkých dobách chodilo a jaké hrozné osudy většinu lidí bohužel potkaly.
Každopádně kniha je velmi čtivá a jsem ráda, že se na konci vše vysvětlilo. Doporučuji :)

10.10.2016 4 z 5


Stříbrná zátoka Stříbrná zátoka Jojo Moyes

Nádherná knížka, která vás chytne za srdce. V první polovině se toho příliš mnoho neděje a vše je opředeno tajemstvím, ovšem v druhé polovině se dozvídáme o minulosti hlavní hrdinky, která vás citelně zasáhne. Vyprávění z pohledu několika postav mi vůbec nevadilo, ba naopak to knize dle mého prospělo. Knížka je velmi čtivá a po přečtení ve vás zanechá smíšené pocity.
Pro všechny, kdo mají rádi srdceryvné příběhy s dobrým koncem, doporučuji :)

02.10.2016 4 z 5


Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

Jojo Moyes je skvělá autorka a ani tento román mě nezklamal. Zpočátku jsem měla trošku problém se začíst, ale jakmile se naše ústřední partička vydala na bláznivý roadtrip, začalo mě to bavit. Podle anotace jsem čekala úplně jiný děj, ale ne.....cokoli jiného by byla nuda! :D
Postavy jsou velice sympatické, tak trochu šílené a hned si je zamilujete i se všemi jejich chybami. Knížka je jedna velká jízda, která vám bude ubíhat až příliš rychle. Je to sice klasická romanťárna, kde po mnoha útrapách a strastech najdeme krásný happyend, ale má v sobě cosi, co vás bude bavit a nutit číst dál. Za mě vřele doporučuji :)

30.09.2016 4 z 5