peitho.1 peitho.1 komentáře u knih

☰ menu

Rty s příchutí vína Rty s příchutí vína Aleš Novotný

Mám jen několik málo autorů, které musím číst hned, jakmile od nich vyjde nová kniha, ale Aleš Novotný se k nim řadí. Tato kniha byla jiná, než ty předešlé a trochu mi tam chyběla nějaká detektivní zápletka, ale opět nechyběla vesnická atmosféra, dobře vykreslené mezilidské vztahy a nedokonalí, ale o to lidštější a uvěřitelnější hrdinové.
Zápletka byla jednoduchá a dalo by se mluvit o lehké oddechovce, ale zároveň narážíme i na vážnější témata, která jsou dobře a citlivě zpracována a myslím, že pro náctileté čtenáře (mezi které už se bohužel nějaký ten pátek nářadím) může mít kniha tím pádem vysokou přidanou hodnotu.

26.08.2023 5 z 5


Znovu od začátku Znovu od začátku Kylie Scott

V rámci tohoto žánru jeden z těch originálnějších kousků, záporáka jsem sice odhadla hned, ale nejde o detektivku, takže mi to vůbec nevadilo. Kniha je napsaná lehce, svižně a hlavní dvojici jsem si zamilovala, překvapivě hlavně Clementine, což se mi u ženských hrdinek až tak moc nestává. Jen bych ocenila i pár kapitol z pohledu Eda, ale celkově je to hodně zdařilá kniha, kterou vřele doporučuji.

15.04.2023 5 z 5


Jsem tu pro tebe Jsem tu pro tebe Lenka Křížová

Další skvělý počin této autorky a jsem moc ráda, že jsem její tvorbu mohla podpořit koupí její již třetí knihy a netrpělivě budu vyhlížející další.
Oba hrdinové měli z minulosti pěkně naloženo a jejich cestu za vyrovnáním se s minulostí a za hledáním lepší budoucnosti jsem si moc užila. Kdo má rád MM romance, tak vřele doporučuji.

03.05.2022 5 z 5


Rivalové Rivalové Emily Wibberley

Sice už dávno nepatřím k cílové skupině, ale i tak jsem si knihu neskutečně užila. Bavilo mě hašteření hlavních hrdinů i jejich pozvolné a vcelku uvěřitelné zbližování.
Námět sice není ani trochu originální a v mírných obměnách se objevil v nespočtu knih a filmů, ale je tak dobře zpracovaný, že mi to vůbec nevadilo.

13.04.2022 5 z 5


Bludný kruh Bludný kruh Linda S. Howington

Knihy od Lindy Howard mám moc ráda a ani tahle není výjimkou, mě prostě kombinace detektivky s romantikou baví. Tady mi byli hodně sympatičtí oba hlavní hrdinové, jejich škádlení nemělo chybu, takže mi ani moc nevadilo, že detektivní linka byla o něco slabší. Skvělá oddechovka na dvě odpoledne, když se chce člověk pobavit a nechce se mu moc přemýšlet.

14.08.2021 5 z 5


Hodný holky umírají první Hodný holky umírají první Kathryn Foxfield

Během četby jsem se nemohla rozhodnout, jestli je to geniální nebo úplně hloupé a popravdě ten pocit trval až do úplného konce.
Děj mi přišel dost zmatený a přitažený za vlasy, nadpřirozeno jsem tu nečekala a nesedělo mi. Navíc tu bylo příliš mnoho postav, takže příběh ani jedné nebyl dostatečně propracovaný.
Čekala jsem, že to autorka celé uchopí trochu jinak, za mě dobrý nápad, ale nevyužitý potenciál.

14.08.2021 3 z 5


Marta spí Marta spí Romy Hausmann

S první třetinou knihy jsem se dost prala, díky neustálému skákání mezi postavami a časovými linkami jsem měla v příběhu pěkný guláš a navíc mi moc neseděl styl psaní. Díky tomu, že jsem knihu četla v rámci skupinové výzvy, jsem nakonec vytrvala. Pak se to v další části vcelku zlepšilo, příběh přestal být tak zmatený, na druhou stranu mi přišlo jednání postav příliš přehnané a nepravděpodobné. Závěr to příliš nevylepšil, moc nemůže být řeč o logickém vývoji postav, nechci spoilerovat, ale kdo četl, tak asi ví, o čem mluvím. Navíc mi přišlo, že jedna z dějových linek dostala zbytečně moc prostoru, vzhledem k tomu, že sehrála v hlavním příběhu jen minimální roli.
Váhala jsem mezi 3 a 4*, nakonec volím o něco vyšší hodnocení díky napínavosti, ale opravdu jen o chlup.

10.08.2021 4 z 5


Výměna rolí Výměna rolí Melanie Moreland

První polovina knihy byla skvělá, hlavně Liam mě opravdu bavil, ale o to větší trápení pro mě byla druhá polovina, která mi přišla nudná a neskutečně se táhla. Váhala jsem mezi 3* a 4*, ale poslední scéna mě nakonec přesvědčila dát vyšší hodnocení.

03.08.2021 4 z 5


Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Backmanovi se opět podařilo mě nesčetněkrát pobavit, dojmout a navrch mi zlomit srdce. Miluji jeho postavy, jeho humor, styl vyprávění a myšlenky, které mají neskutečnou hloubku, i když se to nemusí na první pohled zdát, vzhledem k lehké formě, kterou jsou podány.
Teď mě mrzí, že jsem se jeho knihám tak dlouho vyhýbala, na druhou stranu se už nemůžu dočkat, až se pustím do dalších a tetelím se blahem, kolik jich na mě ještě čeká.

14.07.2021 5 z 5


Zvěsti Zvěsti Aleš Novotný

Zpočátku jsem měla trochu obavu, že se budu kvůli množství postav v ději ztrácet, ale díky tomu, že byly tak skvěle vykresleny, tak jsem s tím neměla vůbec problém.
Moc se mi líbí autorův styl psaní, již zmíněné vykreslení postav i dějové zápletky.
Líbila se mi už autorova první kniha, ale tahle je zase o stupeň výš a už teď se nemůžu dočkat dalších knih a příběhů.
Vřele doporučuji!

11.07.2021 5 z 5


Útěk ze světa Útěk ze světa Lucinda Berry

Musím uznat, že to bylo vysoce napínavé a čtivé čtení, ale téma mi tak úplně nesedlo, popravdě kdybych věděla, okolo čeho se bude děj točit, tak se této knížce spíš vyhnu. Nedokázala jsem se do motivací a jednání některých postav moc vcítit nebo je alespoň pochopit, což mi čtení dost ztěžovalo, ale věřím, že si kniha své nadšené čtenáře určitě najde, zvlášť ty, které toto téma zajímá (záměrně nejsem úplně konkrétní, nechci spoilerovat).

09.07.2021 4 z 5


Když jsme se skrývali Když jsme se skrývali Sarina Bowen

Teda, to byla jízda! Autorka se sice ani v předešlých knihách nevyhýbala vážným tématům, ale tady to byl přeci jen trochu jiný level. Knížka byla napínavá a postavy sympatické, i když toho měly hodně na bedrech. Vřele doporučuji, stejně jako všechny ostatní knihy od této skvělé autorky.

03.07.2021 5 z 5


Ghostwriter Ghostwriter Alessandra Torre

Mám pocit, že už jsem dlouho nečetla knihu s tak dobře vykreslenou psychologií hlavní postavy, nad kterou budete chvílemi kroutit hlavou, pak jí budete tak trochu nenávidět, později litovat a nakonec si jí možná i zamilujete.
Dále oceňuji originální námět i zpracování, čtivost a příběh, který si budu pamatovat i po letech.
Jednoznačně doporučuji.

19.06.2021 5 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Rozehrané to bylo velice dobře, ale celková pointa mě bohužel dost zklamala. Na Aghatu Christie, kterou byla kniha očividně inspirovaná, to bohužel nemá ani vzdáleně, ale tam je ta laťka prostě nastavená tak vysoko, že je těžké se k ní byť jen přiblížit. Na druhou stranu nemůžu knize upřít čtivost.

03.06.2021 4 z 5


Na vlásku Na vlásku Lucy Score

Tuhle knihu jsem si neskutečně užila, trochu jsem měla obavy,jestli nebude příběh vzhledem k rozsahu roztahaný, ale nenašla jsem jediné hluché místo. Pošťuchování hlavních hrdinů nemělo chybu, příběh plynul lehce a přirozeně a já se ani na vteřinu nenudila.
Jedinou výtku mám k obálce, ta se moc nepovedla, k příběhu se vůbec nehodí a mohla by některé čtenáře i odradit.
Za mě zcela zasloužených 5* a vřele doporučuji.

04.05.2021 5 z 5


V pasti V pasti Lydia Strong

Přečteno za jeden den a opět super! Autorku jsem si opravdu oblíbila a jakmile se na trhu objeví její nová kniha, tak hned objednávám. Předpokládám (a hlavně doufám), že se se Simonem a Jeredem ještě potkáme u pokračování, protože takhle to přece skončit nemohlo, že ne??

09.04.2021 5 z 5


Za pět let Za pět let Rebecca Serle

Od této knihy jsem dostala úplně něco jiného, než jsem očekávala, myslela jsem, že půjde o klasickou romantickou knihu o lásce s originálním námětem, ale dostalo se mi knihy o velkém přátelství. Nechci moc prozrazovat, takže jen řeknu, že to byl silný příběh u kterého málokteré oko zůstane suché. A oceňuji, že není děj tak předvídatelný, tak by se mohlo na začátku zdát.

09.04.2021 5 z 5


Přísně tajné Přísně tajné Elle Kennedy

Tuhle novinku od mých oblíbených autorek jsem opravdu netrpělivě vyhlížela a ani v nejmenším mě nezklamala! Už od příběhu Wese a Jamieho z On a My jsem doufala, že se znovu pustí do dalšího příběhu dvou kluků a dočkala jsem se.
Bylo to zábavné, hravé, milé a sexy, přesně jak se dalo u těchto autorek, které nikdy nezklamou, očekávat.
Oba kluky jsem si zamilovala, hlavně Keaton alias HumříKraťasy alias labrador byl boží, prostě víc takových knih a postav!

11.02.2021 5 z 5


Nemilosrdný král Nemilosrdný král Meghan March

Kdo čeká romantickou limonádu, ten bude zklamán, kdo se těší na peprnější čtení, ten bude nejspíš spokojen.
Trochu mi chyběl větší vhled do Mounta,moc jsme se toho o něm nedozvěděli, ale předpokládám, že to doženeme v dalších dílech, které si rozhodně nenechám ujít.

21.01.2021 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Moje první kniha od Backmana, ale rozhodně ne poslední. Bylo to bláznivé, vtipné, dojemné a jednoduše geniální. Dlouho jsem se u knihy tak nepobavila, ale zároveň jsem tu našla spoustu úžasných myšlenek. Tohle je kniha, kterou budu doporučovat na potkání.

20.01.2021 5 z 5