Pawlisman Pawlisman komentáře u knih

☰ menu

Strýc Silas Strýc Silas Josef Volák

Začátek slušný, zajímavý, moderní. Pak se začne táhnout jak běžný román, avšak bez mistrovského pera. Nedočetl jsem.

17.04.2024 3 z 5


Vlak do pekla Vlak do pekla * antologie

Ano, některé jsou příjemné, některé vskutku slabší, celkově poměrně různorodé, ale na zadek si asi nesednete.

10.04.2024 3 z 5


Životní názory kocoura Moura Životní názory kocoura Moura Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann

Jako spousta chvil je velice vtipných, je to magické a úsměvné a přitom chvílemi silně poutavé. Příbeh kocoura se dá, ale příliš básnický jazyk a obsah o ničem při povídání pana kapelníka, to už je nad mé síly. Člověk zabíhá myšlenkami jinam, opakovaně. Škoda, po 100. strance se rozhoduji, že otevřu jinou knihu.

22.03.2024


Citová výchova Citová výchova Gustave Flaubert

Neoslovilo, odložil jsem. Příliš snové a napsáno ne příliš záživným jazykem. Ale jde pouze o můj dojem, proto nehodnotím.

22.03.2024


Měsíční kámen Měsíční kámen Wilkie Collins

Vůbec není zlé, skoro atak na 5 hvězd, prostě to tempo a míra čtivosti - to je prostě totální elita. Podle mě nedoceněné a mnoho autorů by se od Collinse mohlo učit. Sice se zdá, že je o lidovou prozu, nemyslím si, tuny děje jsou prošpikovány narážkami a myšlenkami. Prostě skvělé. Ale ten závěr a ta detektivní část je prostě slabá. Kam se třeba na A.Christie hrabe (ačkoliv i ta je někdy poměrně nesmyslná). Ale ten závěr ani nepřekvapí, ani nenadchne, o nějaké gradaci a vyvrcholení netřeba ani mluvit. Spíše je to v závěru takový dojdezd... Přesto super čtivý materiál.

13.03.2024 4 z 5


Motýlek Motýlek Henri Charrière

Pouze audiokniha. Moc poutavé vyprávěni, sic napříklas Shantaram svojí dějovostí a větším přesahem do filozofie a myšlenek je lepší, tak vskutku moc zajímavé.

24.02.2024 4 z 5


Před očima Západu Před očima Západu Joseph Conrad

Silný příběh, skutečně, tak blízko Zločinu a trestu a vůbec těm nejlepším ruským autorům a přitom zde Polák/Angličan. Vyvrhel z ostrovů se zase přesně snaží jazykem napodobit tichomořskou dobrodružnou literaturu a prostředí. Zde je tolik cítit ruská revoluční garda a myšlení. Příběh má slušný spád a skutečně, poodbně jako Dostojoveksij hodně staví na psychologických pochodek. FMD to není, ale je to blízko, navíc tím, že sám není Rus, jde o velice kvalitní počin.

15.02.2024 4 z 5


Rikša Rikša Lao Še

Nerozumím obecně nízkému hodnocení. Kniha je skvělá, se silným reálným příběhem, hrdina vás svojí naivitou snad může někdy až rozčilovat, ale čínská mentalita je prostě jiná. Jde o krásný náhled do specifického světa. Lidský příběh plný lidskosti a krásného až hořkého děje.

29.01.2024 5 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Příběh ač příjemně tajemný, reálný a pravdivý je takový ... no... do ztracena... rozumím asi snaze tak trošku poeticky a nenásilně upozornit na historický problém, naštěstí se to podařilo na pár stranách, ale nějak se myslím člověk čtenářského uspokojení nedočká.

06.01.2024 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

No, uvolil jsem se narad na doporučení manželky. Zprvu poměrně čtivé příjemné překvapení. Ichforma funguje, sic jsem stále cítil příliš citlivé a často nelogické pero ženy v hlavě muže. Prý jsem se měl stále těšit na nějaké neočekávané překvapení. Hm, ano nastalo v půlce. Ale skutečně? Toto je překvapení? A má toto něco reálného se skutečnou psychologií? Mám věřit těmto pochodům? No nastalo zklamání a knihu odkládám. Čekal jsem... něco...že to to pak bude více a bude gradovat, ale když se tak ohlédnu, nejde jen o lepší malinko psychologičtější dívčí vyprávění a la harlekýn napasované na můžskou duši a k tomu další naroubované boční výrostky. Nevím..vratím se k mé...klasické a silnější literatuře. Děkuji.

05.01.2024 3 z 5


Příběh oka / Matka Příběh oka / Matka Georges Bataille

No, co na to říci, Příběh oka podlě mě prostě jen animální sexuální příběh jak od Bukowskiho (ok, trochu více psychologie zde je). V druhé části Matka zas máme psychologických popisných pochodů až tolik, že ano, to už je umění, ale je to zábavné? Je to příliš rozvláčné. I přesto se celkově čte poměrně příjemně, ačkoliv Matku jsme ke konci už flákal (repetitivnost).

31.12.2023 4 z 5


Smrt Vergilova Smrt Vergilova Hermann Broch

Tak tady jsem si vzal příliš velký oříšek, odkládám..toto je příliš..staré a rozvláčné a málo říkající..zííív

26.12.2023


Lidé na Hemsö Lidé na Hemsö August Strindberg

Moc pěkná knížka. Tak opravdová, skutečná. Ten pravý život tam jen stříká a pravdivost celého a každé věty vs vtáhne na ostrůvek a k daným lidem. Nechci přehnaně říkat, že jde o strhující, ale velice silný, milý, opravdový, poctivý a přitom zábavný. Ano.

23.12.2023 5 z 5


Kouzelný vrch Kouzelný vrch Thomas Mann

Nedal jsem to, odložil, sice máme psychologické romány rád, Dostojevskij či S.Zweig, to je moje oblíbené počtení, zda mi ta rozvláčnost, sice s příjemnou tajemností, prostě nesedla.

14.12.2023


Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

Romantické dílo se skvělými dialogy obohacené o pěkné popisy a především autorovi postřehy a vhledy do duší a myslí, které podává formou, která nesnese námitky. Vlastně se toho děje máloa přitom na každých deseti stranách tolik. Jen je to vše trochu málo pravděpodobné, ale to dokresluje silná realističnost a s ohledem na 19. století, ano, nadprůměrné dílo.

07.12.2023 4 z 5


Český ráj Český ráj Jaroslav Rudiš

Pouze audikokniha - nedoposlouchaná. Ale jo, dobře že takové dílo vzniklo, mohlo by se zapsat do historických análů. Prostě takový popis lidských archetypů - mužů - na začátku 21. století. Jen je to pak již jaksi repetitivní..

01.12.2023 4 z 5


Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Na hraně 3 a 4 hvězd, pouze audiokniha, poměrně utrpení s těmi nelogickými pochody, rozhodnutími a popisy - především pana chytro supermana. Ale kniha není pro mě, pánové ani pro vás, prostě jen pro ženy. No a konec dojemný, tak tedy obecně za 4 hvězdy, ať nesýčkuji, ale upřímně? Takový příběh přesně ani nemusel vzniknout - je tolik jiných věcí, kolik spíše stojí za Váš čas...

22.11.2023 4 z 5


Barabáš Barabáš Pär Lagerkvist

Zprvu svým způsobem vyprávění poměrně strhující čtení, postupně se počáteční oukouzlení vytrácí, přesto moc poutavě a zajímavě napsáno.

11.11.2023 4 z 5


Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Na svojí dobu neskutečné (podobně jako někdy překvapí moderní odvážné přístupy Dickense). Atmosféra od začátku do (skoro) konce by se dala krájet. To neustále napětí, ta tíživost, přitom tak jemně citově zapsáno. Wau. Šlo jen o to, jak se to vše podaří zakončit, tam bohužel je pro mě zklamání a pád řemesla a celkově skvěle vystavěného napětí. Nicméně, 80 pct knihy je skutečně skvělá řemeslná práce hodná místa v učebnicích...

26.10.2023 4 z 5


Stylistická cvičení Stylistická cvičení Raymond Queneau

Johoho jako jojojo... někdy už repetivní, ale cca 5 variant vskutku úsměvné a povedené. Navíc se dozvíte více o sytlistickém slohovém názvosloví. Ano, vskutku by šlo dalších 100 a možná i 1000 variant. Prostě ukázka stylů... ale o umění asi zas tak nejde. Či ano? Každopádně přečteno za jeden večer, takže lze jako literární obohacení jen doporučit.

01.10.2023 4 z 5