pavla.ctenarka pavla.ctenarka komentáře u knih

☰ menu

Vysněný cíl Vysněný cíl Kate Stewart

(SPOILER) Poslední díl nedosahuje kvalit Exodu. Přesto se mi líbily pasáže z Tadeášovy minulosti, které dovysvětlily fungování bratrstva. Linka ze současnosti je poměrně jednotvárná a podstatnou část knihy se nic neděje. Vyvrcholení a celá zápletka s Antoinem mi přišla podivně našroubovaná na prvních 400 stran. Nesedělo mi to. Líbil se mi dojemný konec mezi Tobiášem a Dominikem. Zklamala mě poslední část epilogu, která je jen opakováním toho, co se už objevilo v Exodu.

29.01.2024 3 z 5


Exodus Exodus Kate Stewart

První díl se mi líbil, ale druhý mě vyloženě chytil za srdce. Ronila jsem slzy i na veřejnosti a bylo mi to jedno. Jsem ráda, že se po několika letech nějaké knížce podařilo ve mně vyvolat tolik emocí.

15.01.2024 5 z 5


Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

Slušný rozjezd, napínavá a vzrušující první polovina, kdy teprve pomalu našlapujeme okolo. Ve druhá půlce už to začíná být moc divoká a nepravděpodobná jízda, kdy je upozaděna erotika a řeší se spíše úloha havraního bratrstva. Své čtenáře si to však jistě najde. I já se pouštím do dalšího dílu.

28.12.2023 3 z 5


Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

Zajímavý koncept, kdy čtenář hádá vraha i oběť s několika provázanými osudy hlavních postav. Nejvíce mě zaujaly dějové linky Olivie a Johna. Přesto mi však příběh přišel příliš nedotažený s ukvapeným závěrem. Po týdnu jsem musela pátrat v paměti, jak to vlastně celé bylo.

28.12.2023 2 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Z tohoto dílu Cormorana Strika jsem měla trochu obavu, protože úplně nevyhledávám témata zasahující do vysoké politiky. Proto jsem od knihy neměla podle anotace velká očekávání, ale v sérii, kterou mám jinak ráda, jsem chtěla pokračovat. Kniha mě nakonec mile překvapila a neskutečně bavila. Příběh je poměrně zamotaný, ale orientovat se v něm dá dobře. Vytkla bych, což bývá u detektivních příběhů časté, uspěchaný konec. I když si nemyslím, že bych byla nějaký nechápavý blb, přečetla jsem si poslední dvě kapitoly raději dvakrát, abych to pořádně vstřebala. Konec bych ocenila přehlednější.

11.10.2023 5 z 5


Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

Pokud bych si odmyslela omáčku okolo, jedná se o poměrně průměrnou detektivku, kde brzy odhalíte pachatele a čekáte spíše na dovysvětlení motivu. Kouzlo knížky spočívá v netradiční atmosféře - prostředí Vídně na konci 19. století, postava hrobníka a jeho almanach. Dala bych 3.5 hvězdičky, ale díky těmto aspektům přivírám oko.

26.09.2023 4 z 5


Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Hutná četba, zejména v první části, než se kniha pořádně rozjede. Během první poloviny jsem ji i několikrát odložila. Druhá půlka už super. Rozhodně nakonec nedá odpověď na všechny otázky, ale vede k zamyšlení.

02.09.2023 4 z 5


Fakt šílená jako já Fakt šílená jako já Jo Watson

Knížka se ke mně dostala díky mé zálibě v sociálních sítích, ačkoliv romanťárnám se jinak vyhýbám. Nápad se mi líbil, hlavní postavy sympatické. Kolem poloviny mi ale začalo připadat, že je děj až moc uměle natahovaný. Jako letní oddechovka akceptovatelné, hvězdička navíc za dojemný, byť předvídatelný, konec.

15.07.2023 3 z 5


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Krásný obal, poutavý obsah a skvělý nápad s přehozením kapitol, které ale i tak perfektně navazují jedna na druhou. Knížka vás nutí zamyslet se nad vlastním chováním a vztahy.

03.07.2023 5 z 5


Hodina zmijí Hodina zmijí Sylva Lauerová

(SPOILER) Na přebalu knihy se dočtete, že román nabídne vzrušující zápletku a překvapivý závěr. Závěr je překvapivý hlavně v tom, že na skoro žádné otázky nedá odpověď, protože kniha je teprve prvním dílem dvoudílné série. Prostředek knihy, kde autorka úplně rezignovala na kapitoly, je až moc zdlouhavý. Škoda té pachuti na konci, kniha se mi jinak poměrně líbila. Dýchla na mě atmosféra takových těch českých filmů typu Den, kdy nevyšlo slunce nebo Domina.

11.02.2023 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Jsou autoři, kteří díky 250 stranám vstoupí do dějin, a naopak tací, kterým se to nepodaří nikdy. Darcy Coates bohužel patří do té druhé skupiny. Neskutečně plytký příběh, dokonce bych řekla, že hloupý (a tím nemám na mysli duchařskou stránku věci). Po dlouhé době kniha, u které si říkám, jak ji mohl někdo vydat. Abych ale nebyla jen negativní, přestože mě kniha už od počátku iritovala, dočetla jsem ji díky tomu, že je poměrně čtivá a rychle plyne. Nejlepší postava: Wolfgang.

05.02.2023 2 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Velmi příjemná kniha. Ačkoliv se jedná o memoáry, má i určitou gradaci, proto hodnotím o hvězdu lépe, než jsem v průběhu čtení zamýšlela. Konec byl velmi silný. Tom vzpomíná na život před i po HP, podstatná část je ale poměrně logicky věnována natáčení HP filmů. I když knihu hodnotím kladně, dovolím si jedno malé upozornění, že člověk, který HP svět tolik nezná, se bude v knize a postavách špatně orientovat. Jednu hvězdu strhávám zejména za spíše jednoduchý jazyk, opakování slov atp., chyby v textu a zbytečně řídký text.

10.01.2023 4 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

(SPOILER) Jejda, tak od téhle knížky jsem na základě tolika kladných recenzí čekala o hodně více. Dala bych 2,5 hvězdičky. Uznávám, že příběh je velmi čtivý, dokonce se mi líbila pachatelova brutalita, protože to je něco, s čím se běžně v detektivkách nesetkávám. Bohužel mi to už od začátku přišlo jako vykrádačka slavných filmů typu Sedm (z r. 95), 8 MM (z r. 99) či Saw (z r. 04). Co ale ještě podstatně snížilo moje hodnocení, bylo neuvěřitelné rozuzlení.

ZAČÁTEK SPOILERU
Nevím jak vy, ale já měla už od počátku dva podezřelé. Brendu a doktora Winstona, kteří podle mě jako jediní disponovali potřebnými znalostmi a vybavením. Postřehla jsem, že vícero indicií směřuje k Brendě, ale pořád jsem byla přesvědčená, že je to autorova hra se čtenářem. Nevěřím, že by žena byla schopná někoho pověsit na kříž, zdrogovaného chlapa odtáhnout do dodávky atp. Čekala jsem nějaké geniální vysvětlení, proč je pachatelem doktor Winston, takže pro mě přišlo zklamání :-)
KONEC SPOILERU

16.07.2022 2 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

(SPOILER) Knížka je velmi čtivá, jako letní oddechovku v rámci svého žánru hodnotím poměrně kladně. Nicméně, je to pro mě druhá kniha od autora a opakuje se zde stejný problém jako u knihy Nejlepší víkend. Slušná první polovina a slabá druhá polovina. Úvodní část s Jelenou mě bavila a navnadila mě na pokračování. V první polovině mě bavily i postavy jako Lenka, Radek či Kišmo. Všichni se v druhé polovině kromě občasných nepodstatných zmínek vypařili. V druhé půlce je více prostoru věnováno holkám a Alešovi a v této části už mi děj přišel až moc přitažený za vlasy. Závěrečná část, kdy do děje vstoupí Sova, na mě působila tak, že jde o happy end za každou cenu.

08.07.2022 2 z 5


To To Stephen King

Napsáno toho bylo už tolik, že těžko volím slova. To je určitě zapamatovatelná kniha, fascinující dílo, ať se se někomu trefí do vkusu více či méně. Líbila se mi její rozvláčnost, zabíhání do těch nejmenších detailů, vykreslení všech hlavních i vedlejších postav. Ne každé dílo si může dovolit mít 1100 stran a nenudit. Bylo by nefér hodnotit méně než 5 hvězdičkami. Nicméně musím i já (jako mnoho dalších) konstatovat, že konec se Kingovi příliš nevydařil. Mě tedy mnohem více děsí klaun než to, jak bylo To vykresleno na konci, který mi přišel skoro až trapný. Završení celého příběhu mě nakonec ale velmi dojalo a tuto klasiku doporučuji.

13.02.2022 5 z 5


Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Kniha je díky krátkým kapitolkám velmi čtivá. Téměř každé tři až pět stran přijde autorka s novou informací a děj rychle ubíhá. Bohužel až tak rychle, že mi příběh přišel příliš překombinovaný. Už od začátku se děje tolik náhod, že mě to neskutečně iritovalo. Téma je zajímavé, ale přijde mi natolik komplikované, že jen těžko půjde kvalitně zpracovat v takovéhle krátké detektivní jednohubce. Poslední dobou mám pocit, že se na poli krimi sérií vyrojilo neskutečné množství rádoby bestsellerů, které většinou za moc nestojí. Přečíst se dají, ale za půl roku už si člověk nevybaví, o čem kniha byla. Mizející dívky bohužel řádím k nim.

27.01.2022 2 z 5


Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel kolektiv autorů

Velmi milá publikace, která potěší všechny, kteří rádi nostalgicky zavzpomínají na svět Harryho Pottera. Kniha je řazena dle předmětů vyučovaných v Bradavicích, ale ve skutečnosti se jedná spíš o jakousi změť informací, které se snaží propojit knihy JK Rowling se skutečným světem. To má za následek skutečnost, že kniha spíš klouže po povrchu; velcí Potterheadi si tedy asi nic nového neodnesou. Knížka je koncipována pro dětského čtenáře. Oceňuji ale krásné zpracování včetně ilustrací. S přihlédnutím k ceně (ve slevě před Vánoci asi 120 Kč) kniha jednoznačně předčila má očekávání.

19.01.2022 4 z 5


Harry Potter: Filmová kouzla Harry Potter: Filmová kouzla Brian Sibley

Hodnotím 3. aktualizované vydání z roku 2021

Kniha Harry Potter: Filmová kouzla působí na první pohled impozantním dojmem. Esteticky velmi zdařilá publikace obsahující dokonce různé kopie předmětů ze světa HP - bylo kvůli nim trochu obtížnější v knize listovat, ale skalní fanoušci je určitě ocení. Kapitoly v knize jsou logicky řazeny a sledují postupně všech 7 dílů (resp. 8 filmů) HP. Je důležité zmínit, že se jedná primárně o obrazovou publikaci, takže jednu hvězdu strhávám za dost stručné texty, které nejdou příliš do hloubky a ke konci už se informace začínají opakovat. Nejlépe hodnotím poslední část věnující se Relikviím smrti 2. Druhou hvězdu strhávám za naprosté diletantství při editorské činnosti. Dost často malé chybky v knihách přehlížím, ale tady je to bohužel do očí bijící. Namátkou: v nadpisu poslední části chybí i Relikvie smrti 2; na straně 143 úplně chybí diakritika; často chybné popisky k fotografiím; nepřeložené popisky k fotografiím a další. S takto odfláknutou prací jsem se za celý život ještě nesetkala a u publikace s doporučenou cenou 999 Kč je to opravdu zklamání.

09.01.2022 3 z 5


Velká kniha vánočních detektivek a záhad Velká kniha vánočních detektivek a záhad Otto Penzler

Kniha obsahuje celkem 25 povídek rozčleněných do 5 kategorií, přičemž pojícím prvkem je vždy alespoň nějaká stručná zmínka o Vánocích. Ačkoliv jsou detektivky mým šálkem čaje, musím přiznat, že většina jmen autorů pro mě byla neznámá. O to více mě ale kniha překvapila. S chutí jsem se do ní po Vánocích začetla. Zpětně nejlépe hodnotím povídku Časné Vánoce, k nejlepším bych zařadila také Zimní skandál, Dobrodružství Dauphinovy panenky, Vánoční večírek a Duch z Royal Crescent. Trochu mě zklamali profláknutí autoři - nejméně se mi líbila povídka Tichá noc od Eda McBaina, pak povídka Thomase Hardyho (Zloději, co nemohli přestat kýchat) a povídka Isaaca Asimova (Třináctý vánoční den). Témata povídek jsou skutečně různorodá - od duchařských příběhů, přes klasiku jako je Agatha Christie až po moderní dílka. Kniha je ve své podstatě dárkový artikl, čemuž odpovídá i vydavatel a celkové vizuální zpracování. K takovýmto dárkovým knihám mívám spíše nedůvěru, ale takhle mě pod stromečkem moc potěšila a bez obav doporučuji.

08.01.2022 5 z 5


Volavka Volavka Sharon J. Bolton

(SPOILER) Pro mě velmi zdařilá kniha, protože jsem se místy při její četbě bála, což se podaří málokdy. Hvězdu strhávám za nepovedený konec, pro mne zůstala řada nezodpovězených otázek (možná jsem při čtení nebyla dostatečně pozorná, ale některé věci jsem zkrátka na první dobrou nepochopila) - hlavní pachatel Tom, vůbec nevím, že se v knize někdo takový objevil, představovala bych si jeho postavu více propracovanější; nepochopila jsem roli Nicka Bella - proč chodil za Bryony do nemocnice, proč u ní byl jednou s Georgem; jak to tedy přesně bylo s rolí dravých ptáků; jak to tedy nakonec bylo s Jimem; dělali to tedy nakonec pachatelé i pro peníze...? Konec pro mě nebyl dotažený a je to velká škoda.

07.11.2021 4 z 5