papayka papayka komentáře u knih

☰ menu

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Hodně lehká oddychovka. Žádný další smysl bych v knize nehledala - prostě na dovolenou ideální :-)

26.06.2017 3 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

I v dnešní době je to skvělá kniha i příběh díky kterému se člověk ponoří do atmosféry té doby. I když ta doba nebyla moc příjemná.

13.07.2016 5 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Takhle kniha mě moc nenadchla. Vykreslení osob bylo černobílé a jejich jednání dost předvídatelné.

13.07.2016 2 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Má druhá kniha od stejné autorky a snad ještě lepší než "Na co Alice zapomněla". Hlavní děj byl skvělý a strhující, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Přitom to není žádná detektivka, jen z pohledu několika lidí řešení jedné už zaprášené vraždy.
Mimo hlavní děj jsem si i užívala líčení běžného života v Austrálii. Je to zajímavý pohled na to, jak žijí a co řeší protinožci :-)

07.10.2015 4 z 5


Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Hlavní dějová linie se mi trefila do noty - šok z toho, když člověk vidí najednou, jak se změnil za 10 let. Ty malé postupné změny v chování, názorech a samozřejmě vzhledu vůbec nevnímáme, ale dohromady a po nějaké době je to ve srovnání s naším mladým JÁ velký rozdíl. Líbil se mi ten popisovaný kontrast "mladé" a "zralé" Alice - asi protože jsem v podobném věku a někdy jsem sama překvapené z toho, jak mě mateřství změnilo. Počtení to nebylo těžké, přesto sem tam nutilo k zamyšlení. Co mě nudilo byly popisu blogu babičky.

07.10.2015


Červený a černý Červený a černý Stendhal (p)

Román je zajímavý ze dvou stran - jednak psychologický rozbor hlavních hrdinů a pak ještě zasazení příběhu do "ponapoleonské" Francie. Líbilo se mi to, ráda čtu klasiku - a tady kromě dost poutavého děje se člověk i něco dozví. Julián Sorel je na jedné straně hrozně ambiciozní a prospěchářský - na druhé straně se dost přecitlivělý a snadno propadající vášnivým citům.
Co mě hlavně bavilo bylo líčení těch jemných nuancí co panovaly mezi společenskou smetánkou - jak byla důležitá tak nebo onak vyslovená větička, náznaky - ty neskutečně sešněrované konvence.
A taky jak Julián zahlédl kousek ruky mezi rukávem a rukavičkou a to ho rozhodilo - je milé že tomu tak někdy bylo :-)

02.03.2015 4 z 5


Smrt v Benátkách Smrt v Benátkách Thomas Mann

Zajímavě psané a vážně čtivé - jak se stáří a racionálno zamilovalo do mládí. O to pikantnější, že jde o starého muže, který postupně propadne lásce (hraničící až s šíleností) k mladíkovi. Nečekejte ale žádné lechtivé scénky, vše je platonické.

02.03.2015 3 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Kniha mi trochu připoměla Forest Gumpa. Byla úžasná jak příběhem, vtipem tak nadsázkou. "Hrdina" se prostě nechává unést osudem, užívá si s dětskou naivitou život tak jak leží a běží. A mezi tím tak mimochodem ovlivňuje běh dějin. A potěšil mě i konec - že ani jako staříci to nemusíme vzdávat (jestli se toho stáří dožijem:-)).

04.02.2015 4 z 5


Levhartice Levhartice Iva Pekárková

Pokud člověk pronikne skrz přemíru vulgarismů k jádru příběhu, tak je to pak zajímavé. Těžko říct, jestli je třeba tu sexuální linii tak drsně vnucovat. Možná že jde autorce o to, aby byl zjevný kontrast mezi tím hrubým povrchem a jemným, zranitelným jádrem románu. Nebo to má za úkol přitáhnout i čtenáře, kteří by si knížku jinak nekoupili.

04.02.2015 2 z 5


Madame Chic aneb Co všechno jsem se naučila v Paříži Madame Chic aneb Co všechno jsem se naučila v Paříži Jennifer L. Scott

Souhlasím že to není žádný objevný román, ale mně se to moc líbilo. Tak jednou za půl roku by to člověk měl znovu přelousknout, aby se trochu dal do kupy. Je to takový soubor rad, jak vést smysluplnější život. Vím, že takových knih je mrak, ale u téhle je to psané stylem "buďte šik jako Pařížanky" a to samozřejmě chci, takže to na mě víc působí :-) A je to krátké, tím pádem údernější. Jen tedy sem tam je znát, že pisatelka je Američanka, zvlášť její kapitola o tom, jaké hygienické procerudy provádí se svým obličejem je výživná.

29.06.2014 4 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Pasáže o památkách jsou moc pěkné i dost poučné. Celkově ale příběh dost plytký, podbízivý. Samozřejmě že přelidnění populace je problém (doufejme, že řešením se nestane ebola) - ale v této knize rozuzlení (a řešení problému) mi přišlo dost nedomyšlené. Jen takové idealistické kecičky. Jak to jako funguje? Takže jednu generaci se společnost stejně zhroutí když jen třetina narozených dětí bude muset živit celou tu zestárlou populaci? A jako z každé nové generace zas jen třetina bude plodná? Nesměřuje to k dramatu typu "Pan Adam" - že bude boj o každou plodnou ženu/muže a bude se kupčit s dětmi a vůbec s plodností? Třeba je to námět dalšího dílu :-)

29.06.2014 2 z 5


Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Buď mi při předchozích dílech odumřela půlka mozku nebo se v tomhle dílu kromě sexu alespoň sem tam něco dělo. Nejsem v žádném případě odpůrce sexu v knihách (spíš naopak), ale tady už jsem fakt zívala a popisy přeskakovala. Ale - chtěla jsem to dočíst abych tedy věděla, proč je to takový bestseller. Mise splněna.

27.09.2013 1 z 5


Mamma mia! - Na mateřské s trojčaty Mamma mia! - Na mateřské s trojčaty Jackie Clune

Knihu jsem dostala od kamarádky - zřejmě abych si uvědomila, že mít jedno hyperaktivní batole je vlastně sranda :-) Tento účel kniha plní, ale že bych se u ní nějak mlátila smíchy říct nemůžu. Mezi řádky je docela zajímavá sonda do stavu britského zdravotnictví (strašidelné) a britských trendů ve výchově (urputné).

20.07.2013


Chladný plamen Chladný plamen Dean Koontz

Knížku jsem začala číst jen protože jiná nebyla po ruce - a byla jsem moc příjemně překvapená. Ideální knížka na dovolenou - nechybí napětí, zajímavé rozuzlení (ze kterého nejsem zklamaná jako v případě většiny S. Kingů) a tedy samozřejmě nějaká ta láska no :-) Rozhodně ještě něco od stejného autora zkusím.

03.07.2013 4 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Luxusní kniha - doporučuju například na dovolenou. I když poletíte 12 hodin, tak se nebudete nudit. Všechny tři díly stojí za to - snad jen ten třetí trochu pokulhává. Autor má skvělou fantazii, navíc poutavý způsob psaní a celý příběh dobře promyšlený. A navíc to vlastně ani není fikce - spíš je to výstraha jak může vypadat naše budoucnost. Něco jako prohnilá verze Říma budoucnosti :-)

19.06.2013 5 z 5


Chaloupka strýčka Toma Chaloupka strýčka Toma Harriet Beecher Stowe

Silný příběh o rasismu a otrokářství pokud ho čtete trochu z pohledu té doby. Tenkrát to určitě byla revoluční věc, z mého pohledu dnes je to trochu přitažené a přeslazené - spíš pro děti. Ale přečíst by si ji asi měl každý´:-)

19.06.2013 3 z 5


Všechny řitě světa i ta má Všechny řitě světa i ta má Charles Bukowski

Psané zemitým obhroublým slovníkem, někde v polovině knihy už mi ale přišlo vulgarismů až dost - bylo to na úkor příběhů. Vcelku zajímavé čtení, ale není to knížka ke které bych se vrátila.

19.06.2013 2 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Příběh strhující, fakt nejde přestat číst. Zvláštní je, že autor nechá čtenáře ztotožnit se s postavou...kterou pak klidně nechá zemřít. To není úplně tradiční. Ke konci (zatím vydaných dílů) už mi to přišlo dost depresivní. Myslím, že je to možná příliš natažené a z toho cítím trochu komerční zájmy - ale tak funguje mu to, takže proč vlastně ne. Jen doufám, že se G. R. nebude "flákat" a trochu s tím slibovaným pokračováním pohne :D

10.02.2013 4 z 5


Čisté radosti mého života Čisté radosti mého života Jan Šmíd

Milý, čistý příběh u kterého se skvěle relaxuje a směje. Stojí za to mít v knihovně všechny tři díly a když je splín, tak pro ně sáhnout. Hlavní hrdina je takový příjemně zemitý chlap s vlastně docela jednoduchým pohledem na život - ale když tu knížku čtu, tak si uvědomím, že ten jeho přístup je zdravý a záviděníhodný. Je to takový přírodní filozof :-)

10.02.2013 5 z 5


Pohádky stříbrného delfína Pohádky stříbrného delfína Jana Moravcová

První kniha, co jsem kdy v životě přečetla! Odstartovala moje největší hobby - většinou knížka musí být hodně zajímavá, aby mi utkvěl název v paměti, ale tuhle mi nic nevymaže :-)

10.02.2013