panPatejl panPatejl komentáře u knih

☰ menu

Spálená země: kniha druhá Spálená země: kniha druhá Jakub Hoza

Nemá cenu hodnotit jako separátní knihu. Je to zvlášť prostě proto aby se pejprbejk netrhal.
Každopádně bomba (atomová) viz. komentář k jedničce.

25.03.2024 5 z 5


Spálená země: kniha první Spálená země: kniha první Jakub Hoza

Fallout New Bydžov? Mad Marx of Tanwald? Rešice evil?
Opět trochu šokr. Další změnu kulis jsem stejně jako Kája God teda vůbec nečekal. Nejdříve mi tedy bylo trochu líto promarněné příležitosti. Strašidlák by určitě zasloužil ještě jedno nebo dvě klasická preapo pokračování.
Ale po pár stránkách si každý správný prepper nádherně vyňůkovanou domovinu zamiluje. Zdroje inspirace jsou explicitně přiznány. Žádný skovávačky! A vůbec to nevadí, jedna hra je víc než milion slov.
Za mě moc hezká tečka za Strašivránou.
A už chřestím víčky od NukaKofoly netrpělivě čekajíc na Mad Hozovu další nestvorbu!

25.03.2024 5 z 5


Sochaři masa Sochaři masa Jakub Hoza

Čekal jsem rozběhanou dark fantasy vyvražďovačku jako v prvním díle, ale nakonec se z toho vyklubala zajímavá detektivka říznutá Osmi Hroznými. Což o to, vyvražďování bylo taky dost, ale změna stylu byla značná. Trochu mi chyběl tajemný geniální lovec, ale hrábě taky dobrý. Takže nakonec spokojenost.

25.03.2024 5 z 5


Nářek čarodějnice Nářek čarodějnice Bartosz Sztybor

No todle byl fakt blivajz. Nejen že se na tu abstrakci nedá dívat, ale ani s příběhem si nikdo moc hlavu nelámal. Oproti zbytku bída.

25.03.2024 2 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Andrej ukázal, že ještě nevyčichnul. Čekal jsem histerii, čehož se mi dostalo víc než požehnaně. Kobercové bombardování autentickými jmény, událostmi, vazbami a místy a latinskými citáty proti všem očekáváním není vůbec úmorné, ale dosti zajímavé a značí autorovu obdivuhodnou sečtělost.
Co jsem ale nečekal bylo, že historickou faktografickou epopej typu Františka Niedla šmrnce starým dobrým Wiedminem!
Kouzelníci, magie i pestrá paleta všelijakých slovanských příšer a potvůrek ale histerickou linku vůbec nenarušují, naopak se to (opět paradoxně) doplňuje.
Tento atraktivní mix je však ještě doplněn o naprosto trefnou společenskou satiru a filozofické disputace, které ukazují, že se tehdejší problémy, myšlení a chování od těch dnešních zas tolik nelišily.

08.02.2024 5 z 5


Šedí bastardi Šedí bastardi Jonathan French

Nechal jsem se zlákat dobrým hodnocenám a pěkně jsem se nechal napálit. Někteří kolegové jsou koukám tak zrádní, že recenzi plnou zklamání a láteření doplní 4mi hvězdičkami. WTF?
Kadopádně je to jedno z nejslabších fantasy co jsem kdy čet. Svět je generický, postavy nudné, jejich chování nelogické a vyprávění utahané.
Todle přeskočte a radši si místo toho pusťte Ordinačku. Nebo plyn. Ten vás tolik neotráví.

08.02.2024 2 z 5


Praví bastardi Praví bastardi Jonathan French

První díl byl utahaný, ale todle už je fakt srajda nastavená močí.

08.02.2024 1 z 5


Projít ohněm Projít ohněm Jakub Hoza

Nejlepší novodobá Kulhánkovina, které může směle konkurovat leda pan Brožovský. Kyštleta se může jít se svojí dnešní tvorbou leda klouzat do školky.
Knížka je nacpaná vtipnou brutální akcí, neotřelým humorem, nekorektními narážkami i odkazy na kultovní díla kulhajícího mistra. Oceňuji, že autor i přes dekadentní blízkou budoucnost vykreslil přeměnu naší zemičky ve velice optimistickém duchu. Kdyby jsme se dokázali ubírat alespoň z půlky tak dobrým směrem jak je uvažováno v Dojení ohněm, hned by se nám tu žilo líp.
Když přimhouřím oko nad pár trochu přehnanými českými vynálezy, které i v rámci vykresleného světa trochu vyčnívají, tak je to v podstatě plných 5. Určitě se brzy vrhnu na prequel a další díly.

08.02.2024 5 z 5


Jako sama smrt Jako sama smrt Jakub Hoza

Jako sama Zmrt je kulervoucí temné brutální fantasy s až detektivní zápletkou. Svět je až tolkienovsky promyšlený, postavy i přes jejich množství snadno zapamatovatelné a uvěřitelné. Dvakrát jsem si musel zkontrolovat zda jde opravdu o českého autora. S ničim takhle hustym sem se u našince ještě nesetkal. Včera přišel další díl, tak jdu na něj! Nepředpokládám, že se dneska půjde brzo spát.

08.02.2024 5 z 5


Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Freoše už to psaní přestalo bavit a je to čím dál tím víc znát. Začátek přitom vypadal slibně. Kyštleta konečně vymyslel nějaký nový motiv. Zajímavé mechanismy i lákavá tématika věštily změnu. Po atraktivním náběhu mu ale zase došly baterky a zbytek knížky opět dokodrcal na neutrál. Nucené vtipy, nudné a nesmyslné "akční" scény a ploché postavy doprovodil (i na jeho dnešní poměry enormní) hromadou do očí bijících nelogičností. Ty se rozprostírají přes hlavní příběhovou linku až do titěrných detailů (např. hrdina křičí přes masku, kterou si o 2 řádky dříve sundal). Vypadá to, že si to po sobě tentokrát nepřečetl nejen sám maestro Fryša, ale ani nikdo jiný. Elementární nesmysly tomu už jen nasazují korunu. Letišek má třeba Satana a Lucifera za 2 různé postavy nebo si myslí, že puška v ráži 5.56NATO s tlumičem dělá "pufpuf" a není vůbec slyšet. Frantleto, jestli tě to už nebaví (což se po těch kopách, který si za poslední roky vytlačil nedivím), tak se na to už vykašli. Peníze se daj vydělat i jinak. Když si dáš chvíli pauzu, tak to třeba zase začne mít nějakej náboj.
Do té doby bych doporučil mnohem zajímavější české autory pány Hozu nebo Brožovského, kteří ještě mají jiskru a smysl pro humor.

08.02.2024 2 z 5


Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Kvalitní burákovka, která má však možná až moc vážné mravokárné rozuzlení. Pro jednou to ale Romanovi odpustím.

04.01.2023 4 z 5


Ohnivá pole Ohnivá pole Marko Kloos

Každý díl je malinko jiný, ale Klosák opět nezklamal. Bitva o Mars byla epická!

04.01.2023 4 z 5


Temné blues v New Orleans Temné blues v New Orleans František Kotleta (p)

Po tý blitce z New Orleans jsem si říkal, jestli si už Kyštleta nedělá trochu prdel. To byl zatím asi největší odpad co splodil (a že konkurence je). Naštěstí jsem ale knížku nezahodil a pokračoval dál. Udělal jsem dobře. Povídka s Jezinkami byla parádní (ještě to umí když chce, darebák). Vatikán docela pobavil. Poslední povídka je starší. Vyšla již v antologii Ve Stínu Magie, takže je napsaná docela poctivě. Průměr na 3. V nejlepším se má skončit. Tady se to ale nestihlo...

04.01.2023 3 z 5


Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Středověk jak má být. Válka, močálníci a Hans Křivák. Kdo nechce skončit s pérem v hubě přibitej na vratech, musí hned na další díl!

04.01.2023 5 z 5


Vítejte v Pekle Vítejte v Pekle Roman Bureš

Kdo četl antologie od Epochy a Burákovi stránky, tak si nic moc nového nepřečte. Je tu však několik povídek rozvíjejících postavy z mé oblíbené propasti času, takže nelituju. A kdo antologie nečetl, tak si to užije ještě víc. Jen je docela podmínkou znát Propast a Inferium.

04.01.2023 5 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Aristokratka pod palbou už mele z posledního. Je dobře, že se zde Evžen rozhodl sérii celkem důstojně ukončit. Prostředek docela drhnul, ale na začátek a na konec ještě Lovec Žen vyždímal posledních pár kapek poctivé ořechovky. Takže rozhodně nedoporučuji číst při jídle!

04.01.2023 4 z 5


Železná rukavice Železná rukavice František Niedl

Spolknuto na posezení s prvním dílem. Už aby byl třetí. Abych ukrátil čekání, tak se jdu podívat na zahradu, jestli tam nenajdu nějaký železo :)

04.01.2023 5 z 5


Ano, můj pane Ano, můj pane František Niedl

Tak tohle bylo velké překvapení. Otevřel jsem to v podstatě náhodou, a pak přečetl na posezení. Jen škoda, že jsem tam nejdřív neposlal Pány z Vřesova, protože mi tu Rohatec dost věcí vyspoiloval.

04.01.2023 5 z 5


Zákon genu Zákon genu * antologie

Kvalita opět různorodá, ale celkově se drží v nadprůměru. Kromě klasického Bureše a jeho Ronanovky, bych rád vyzdvihnul i Kyštletu, který po dlouhé době ukázal, že pořád umí psát. Jeho tajemný vidlákov byl tak poutavý, že jsem kvůli němu šel spát až ve 2 ráno. Škoda, že takhle nápaditě a pečlivě nepsal i své další série.

04.01.2023 4 z 5


Invaze Invaze Roman Bureš

Konečně další plnotučná Burešovka. Promyšlené od začátku až do konce. Supernaturální pletichaření a nebeská byrokracie pobavily. Todle že vymyslela elektrická opice?

04.01.2023 5 z 5