pafčaodřeky pafčaodřeky komentáře u knih

☰ menu

Hellraiser Hellraiser Clive Barker

Mě to tedy tak moc nesedlo, že se ani neodvážím hodnotit v domnění, že jsem to já, kdo něco nepochopil. Převládající pocit je mírné znechucení a nezájem.

14.07.2023


Samarkand Samarkand Miroslav Žamboch

Mělo to být volné pokračování Drsného spasitele, ale nemělo to toho ducha, něco tomu chybí. Dá se říci, že je příběh povrchnější, zjednodušující. Ze setrvačnosti a sentimentu dávám o hvězdu víc, ale kdyby příběh napsal jiný autor, neprošlo by mu to u mne tak lehce.

14.07.2023 4 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Zas taková bomba to nebyla, ale jsem "rozežraná", už jsem toho přečetla moc. Uznávám, styl celé série je "čtivý", postavy se postupně pěkně vyvíjí, jen mi vadí spousta nelogičností i v samotné myšlence, dát nedokonalým lidem moc nad tak zásadní věcí, jako je rozhodování o smrti. Nic pro starou školu (čtenářů).

30.06.2023 3 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Taková milá blbinka, nic víc, nic míň. Až na malé drobnosti by to mohl být jen příběh o holce, co si otevře kavárnu. Ty malé "fantasy" odlišnosti dělají knihu zajímavější. Romantická linka tohoto typu mě nepohoršuje, jen hrozně nebaví a v poslední době je snad v každé druhé vydané novince. Otravné.

30.06.2023 3 z 5


101 minut 101 minut Štěpán Kopřiva

Jednohubka od Kopřivy....což o to, on umí psát....bohužel mě děj hrozně nudil, k postavám si člověk nenašel žádný vztah (akorát mne zajímalo jak dopadl pes) a úmrtí nakonec byla zcela zbytečná, nesmyslná.

02.02.2023 3 z 5


Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

Novikova píše hlavně o ženách pro ženy, co mají rády fantasy ; jejími hrdinkami jsou často podivínky, které zjistí ( jak už to bývá často nepříjemným způsobem), že mají nějaké podivuhodné schopnosti. Novikova má živý popis, dobrou charakteristiku postav, jediné, proč ji nemohu doporučit i mužské části je romantická linka, která je lehce za hranou-přeslazeno (přiznávám se k hříchu, i to se mi líbilo).

31.12.2022 4 z 5


Zrozeni k propojení Zrozeni k propojení Michal Bartoš

Upozorňuji, že kniha rozhodně nepatří mezi odbornou naučnou literaturu, protože ji nesepsal žádný studovaný psycholog, nebo psychoterapeut. Kniha má především dobrou reklamu; v některých aspektech je však nebezpečně zjednodušující a každý by měl zpozornět, pokud se mu nabízí ta jediná správná cesta jako zaručená "pravda".

31.12.2022 odpad!


Zakázané zdraví Zakázané zdraví Andreas Ludwig Kalcker

Oxid chloričitý snad pouze aplikovat zevně na rány. Vnitřní užívání nebylo oficiálně zmapováno, existují pouze toxikologické studie na myších. Ale jestli chcete na sobě experimentovat, prosím.

24.11.2022 odpad!


Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě Michal Bartoš

Bartošovi nemají odpovídají vzdělání, takže rady, co dávají jsou jejich dojmy "jak to funguje jim", rozhodně se nedají považovat za univerzální pravdu (jak prezentují). Některé kapitoly by byly až legrační, třeba nepochopení "MeeToo", nebo že ženskost znamená především dělat se krásnou a vytvářet pohodu. Za mne se tedy jedná o komerční produkt pochybné kvality.

24.07.2022 1 z 5


Malá Malá Michal Čagánek

Čtu sci-fi a fantasy...jednou za čas...unavena tíhou světa...potěším se křehkostí....dlouho prší.....raději unikám zpět ke svému žánru, kde je bezpečí...

12.06.2019 5 z 5


Minulost Minulost Lee Child

Starý dobrý Reacher tak jak ho máme rádi, když to nejde po dobrým, on s tím problém nemá, záporáci jsou patřičně odpudiví, hrdinové stateční a inteligentní, jednoduchost, akce, napětí, pozitivně hodnotím i vynechání jednoho z klišé (my víme, že to je chlapák)...zábavně napsaný brak, u kterého si krásně odpočinete

12.06.2019 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Dobře popsaná psychologie postav, které se mění s přibývajícím utrpením...na mne tedy dost depresivní čtení. Zde není vítězů, pouze poražení, sledujete proměnu mladých (hloupých?) kluků v totální trosky, lidskou bytost připomínající jen vzdáleně. Přiznávám, postrádám smysl, jak v jednání postav (proč by, proboha, někdo to této "soutěže" lezl dobrovolně) tak v napsání samotné knihy, chybí mi tam nějaký zvrat, katarze nebo nějaká fantastická varianta ála vše se odehrálo v počítačové hře.... a ono jen utrpení a smrt. Vychází mi z toho, že autor uspokojil svouji temnou, sadistickou část osobnosti, fajn, styl je výborný, ale ve snech mne pak budily mrtvoly, nic pro mne...

12.06.2019 3 z 5


Hradba západu Hradba západu Juraj Červenák

Při čekání na další díl série: "Kapitán Stein a notář Barbarič", střihla jsem si jednoho Báthoryho a nebyla jsem zklamaná. Na Červenákovi je sympatické, že nemá téměř žádné výkyvy v kvalitě, stabilně píše dobře, dokonce se mi zdá, že čím dám tím líp. Autora se vyplatí sledovat i na CSFD, co doporučí, na to se dá opravdu dívat :)

28.05.2019 4 z 5


V objetí smrti V objetí smrti Miroslav Žamboch

Škoda, Žamboch má asi krizi...z nostalgie dávám hvězdu navíc, slušně napsané, ale chybí tomu "srdíčko", no prostě nemá ten správný "tah na branku" a tedy se jedná o "promarněnou šanci českého týmu"... (psáno po hokejovém MS).

28.05.2019 4 z 5


Návrat Návrat Joseph Helmreich

Strašná -pardon- kravina, naštěstí neškodná a zcela zapomenutelná....o čem že to bylo?

28.05.2019 2 z 5


Strach moudrého muže Strach moudrého muže Patrick Rothfuss

Dobré, o chlup horší, než díl první, zábava pro mne končí odchodem z univerzity (takže poměrně brzo). Jo a nejsem prudérní, ale první milostná zkušenost a přímo s bohyní lásky, kámasútra 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, to je...otravné a nereálné (i v říši fantazie).

28.05.2019 3 z 5


Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Dostala jsem tip od důvěryhodného jedince, že tohle je do-ko-na-lá fantazy trilogie.
Je.
Až na to, že není dokončená.
A čeká se .... první díl vyšel 2007, druhý 2012 a sakra, žádné zprávy o třetím.
Takže ano, doporučuji, ale čtěte, až budou všechny díly, ušetříte si okousané nehty a brouka v hlavě.

28.05.2019 4 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Bestseller-to ano, kvalitní sci-fi, omluvte mne, ale ani náhodou. Téma vyčichlé a neoriginální, každý, kdo má jen trochu načteno v tomto žánru nebude překvapen vůbec ničím. Autor klouže po povrchu a bombasticky háže vědeckými termíny, pokouší se navodit tísnivou atmosféru (to připouštím, se mu daří) s ploše vykreslenými postavami. Závěr vyloženě americky béčkový. Ono je to vlastně celé napsáno tak, aby zabavilo, ale po dočtení zůstává pachuť smažáku s hranolkami, zatímco jste čekali marinovaného candáta s chřestovým salátem...výborný komentář: RavuX

26.03.2019 2 z 5


Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Takže autorova pocta Městečku Twin Peaks...to mě přinutilo shlédnout celý starý dobrý Lynchův seriál. Inspirace je zřejmá (agent přijíždí do tajemného městečka) atmosféra však postrádá mysteriózně-poetickou lehkost, snivost. Crouch naopak jede tvrdě, bez špetky humoru rozkládá své psycho-hororové hrátky, v závěru změní žánr a střihne sci-fi "aha-pointu", která v podstatě překvapivá není. Za mne tedy ano, dobré, nikoliv kultovní.

26.03.2019 3 z 5


Hvězda Hvězda Robert Fabian

Fabian mě tímhle definitivně přesvědčil, pořádně promakaný scifíčko, všechno napsali uživatelé níže, souhlasím i s tou (nepatrnou?) výtkou ohledně klácení slečen (asi fakt se tím zdůrazňuje, že se jedná o chlapa se vším všudy, nebo co).

21.03.2019 5 z 5