padyska padyska komentáře u knih

☰ menu

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Hezky napsaný napínavý romantický příběh z české historie. Příjemné prázdninové čtení. Jinak bych si asi nevybrala, ale přečteno díky čtenářské výzvě.

19.07.2023 3 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Krásná kniha osobitého stylu přečtená jedním dechem. Řadím od teď mezi své oblíbené. Na pozadí náročné doby nutí příběhové propletence lidí přemýšlet o důsledcích osobních tužeb a lží, o příbězích, které si neseme, ale vidíme z nich jen svou část....

07.02.2023 5 z 5


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Krásné úvahy sršící životem. Potěšilo a zahřálo, inspirovalo k tomu snažit se být víc sama sebou navzdory rolím, které člověk hraje. Děkuji

07.06.2022 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Naprosto geniální kniha o manželství a rodině. Moc se mi líbila postupná dynamika vztahu, krásně vykresleny problematiky a pohledy od drobných neřešených konfliktů až ke konečné krizi ve kterou jejich vztah musel zákonitě vyústit. Děkuji moc, měl by číst každý, kdo žije v manželství jako jistý druh pre-terapie:-)

21.05.2022 5 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Moc se mi líbilo téma, propracovanost postav a jejích vztahů především k potomkům. Všechny tři hlavní postavy byli neskutečně vášnivé a zapálené, ale také vzteklé a bezmezně milující své syny. Na to, že kniha neustále přepíná mezi třemi liniemi, je to napínavé a vzrušující čtení, kdy až skoro do konce netušíme, jak konkrétně se tyto linky propojí. Nakonec je to vskutku opojení ze správně dosazených dílků skládačky:-) Děkuji opět čtenářské výzvě za popostrčení k přečtení.

14.05.2022 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Poutavá a vynalézavá a přitom hodně poetická a pocitová kniha o vztazích a postoji k životu a strachu za druhé světové války. Moc se mi líbila a bylo snadné se do ní ponořit.

12.05.2022 5 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Příběh je strhující a geniálně vystavěný, tak, že čtenáře udržuje v neustálém napětí. Jsem ale po přečtení prvního dílu mírně eticky zmatena - jde přeci jen o děti a jejich vraždění k vůli nějaké show. Doufám, že se to v následných dílech nějak lépe osvětlí.

30.04.2022 4 z 5


Půl žlutého slunce Půl žlutého slunce Chimamanda Ngozi Adichie

Zajímavá kniha s tématem vztahů na pozadí občanské války v Nigerii. Určitě jsem ráda, že se mi k vůli výzvě dostala do ruky.

28.04.2022 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Ano, emočně kniha nedokázala tak vtáhnout jako ty předešlé, ale i tak byla velice silná a zajímavá. Pro matky více než depresivní. Možná neladily některé detaily, ale jako celek vyznívala uvěřitelně. Zanechala ve mě podobnou rozjitřenost z beznaděje jako 1984. Jistě to nelze srovnávat, ale pocity po dočtení byli obdobné. Možná jen konec, dle mého názoru, neměl být zanesen do jakés takés nadějnosti, ale měl zůstat Orwellovsky tvrdý. Děkuji autorce za podnětné čtení.

23.03.2022 4 z 5


Zeptej se ďábla Zeptej se ďábla Michal Vrba

Pro mě mimořádná knížka. Líbil se mi děj. Negativní hrdina i ďábelské nadpřirozeno. Přesně dle mého gusta. Děkuji️

16.03.2022 5 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Krásná divočina přesně ve stylu Jonase Jonassona. Užila jsem si od začátku až do konce!

23.02.2022 5 z 5


Pořádek v pokoji, pokoj v duši Pořádek v pokoji, pokoj v duši Gretchen Rubin

Líbí se mi, že autorka klade veliký důraz na svobodu čtenáře, protože každý je jiný, každému funguje něco jiného. Přináší pár tipů ze kterých si můžeme vybrat.

22.02.2022 5 z 5


Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek Gilbert Keith Chesterton

Nad očekávání překrásně hravá kniha. Hravá co se týče jazyka i textu. Styl mě bavil moc. A Anarchista možná ještě o trochu víc než Klub. Překrásné symboly a obrazy, možná zařadím do knih, které stojí za to přečíst podruhé...

28.12.2021 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Výborný historický román. Moc ráda jsem si přečetla něco o situaci Němců po válce u nás. Výborně psychologicky propracované postavy. Líbilo se mi čtení jsem si užila, přesto že to není nic veselého.

08.11.2021 4 z 5


Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Kundera je mistr slova o tom není pochyb. Moje první, ale nejspíš ne poslední kniha od něho. Líbila, zaujala, šokovala, zanechala přemýšlivý pocit a přesně to dobré knihy mají.

31.10.2021 4 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Jazyk je určitě velké plus, moc mě to bavilo, přestože k nářečí vztah nemám. Taky mě moc bavili generační spory, jak to z každého pohledu vypadá jinak. Ty vztahy, peníze, žárlivost, propletence. Bylo to zajímavé, ale nesedlo mi to úplně. Znovu bych to číst nechtěla a asi ani jinou knihu od této spisovatelky.

28.10.2021 3 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Hodně mi připomíná Hanu, ale styl je jiný. Četla se dobře, příjemná, ale můj šálek kávy to nebude

12.09.2021 4 z 5


Vděk Vděk Delphine de Vigan

Jednohubka, která opravdu stojí za to. Smutné téma umírání je zpracováno s přesahem, nadhledem a poetikou, která je opravdu nezapomenutelná. Dokonce jsem se přistihla, že se některým slovním formulacím směju...

09.05.2020 5 z 5


Cesta na sever Cesta na sever Karel Čapek

Zajímavý čapkovsky poetický cestopis... Nebýt čtenářské výzvy asi bych nepřečetla.

26.11.2019


Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Jedna z těch knih, kdy pochopíte její genialitu až na konci, protože všechno docvakne a zapadne na to správné místo a pochopíte smysl toho všeho, co se v knize "řešilo". Prostě parádně vystavěná. Navíc vzbuzuje spoustu otázek. Asi se shodneme, že zmíněná "důstojnost" rozhodně není dnes zvláštní ctností a rozhodně to není nic líbivého. Ale odsoudit bych to po přečtení a položení se do hlavního hrdiny taky nemohla. Jemu to dávalo hluboký smysl, nám ne, ale to ještě neznamená, že ho to nemá. Vlastně by se dalo obdivovat nasazení s jakým je člověk zaujat věřit konkrétní myšlence a setrvat v ní, ať se děje, co se děje. Prostě po všech stranách fascinující čtení a jsem vděčná, že jsem si tuto knihu i díky výzvě přečetla.

24.09.2019 5 z 5