padola padola komentáře u knih

☰ menu

Pověz mi, jak žijete Pověz mi, jak žijete Agatha Christie Mallowan (p)

Laskavé i humorné vyprávění o cestě za archeologií do Sýrie (respektive o několika cestách, manželé se do Sýrie opakovaně vraceli).

Člověk si nemůže neuvědomit jak obtížně se tehdy cestovalo. Aby mohli v Sýrii pracovat, museli si manželé Mallowanovi nechat postavit dům! Neumím si - v časech, kdy přes poušť vedou široké silnice - představit jak mohli s náklaďákem projet wadi. Ne jednou, ale opakovaně. A kolik to všechno muselo stát peněz.

02.12.2023 5 z 5


Elementární částice Elementární částice Michel Houellebecq

Myšlenky občas zajímavé, občas dokonce hluboké - bohužel ta pornografie mezi tím je dost únavná.

24.09.2023 3 z 5


Intelektuálové Intelektuálové Paul Johnson

Tolik zášti a zloby v jedné knize jsem snad nikdy neviděla. S kým autor nesouhlasí, ten je pomýlený, amorální, nevědecký ... Cílem knihy zjevně není podat kriticky zpracované informace o některých známých či významných osobnostech, ale naplivat co největší špínu na lidi, s jejichž názorem se autor neztotožňuje. Totální bulvár!

Taky se mi zdá, že si autor plete Rusko a Prusko, ale možná je to jenom překlep.

17.09.2023 2 z 5


Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

(SPOILER) Z knihy jsem byla celkem zklamaná. Nemá to hloubku a není to uvěřitelné.

Dva příklady:
Je hrozně znát, že hlavní postavu, ženu, psal muž. Často jsem si říkala - aha, takhle si chlap představuje, že holky prožívají vztahy. U zralého autora by to poznat být nemělo.

Hlavní hrdinka žije 20 let v Holandsku a během té doby se nikdy do Čech nevrátí. To se dělo za totality, kdy člověk, co emigroval, nemohl domů. V současné době je to velmi těžko uvěřitelné. Z Holandska to do Čech letadlem trvá asi jako z Prahy do Budějovic a ani k tomu člověk nepotřebuje cestovní pas.

A pak se Hana vrátí a moralizuje.

Celkem za 3 hvězdy

07.08.2023 3 z 5


Nulté číslo Nulté číslo Umberto Eco

(SPOILER) Je to takové divné splácané. Že začátku jsem se ohromné bavila. Až k té konspiraci o Mussoliniho dvojníkovi. Jako kdyby Eco napsal dvě knihy v jedné.

18.04.2023 3 z 5


Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře Ernst Hans Gombrich

Napsáno jazykem pro děti, přístupným způsobem.
Dost mi tam ale vadily ty neustálé odkazy na Bibli. S Biblí je zacházeno jako se seriózním historickým pramenem. Připadalo mi, že cílem knihy není až tak děti seznámit s dějinami, jako je spíš připravit na přijetí katolické doktríny.

Poslouchala jsem jako audioknihu.

22.03.2023 2 z 5


Zpověď lovce ekonomik Zpověď lovce ekonomik John Perkins

Po lopatě popsán mechanismus korporátní nenažranosti. Vadil mi populistický styl psaní. Autor to prezentuje jako kdyby se jednalo o nějakou konspiraci. Úplně stejně se ale chovali Španělé, Britové a jiné evropské mocnosti při kolonizaci tzv. "nového světa" a ve 21. století se stejně chová Čína.

Klíčová informace, na kterou bychom neměli zapomínat, je to, že expanzivní a imigrační politika země je vždy taková, aby to vyhovovalo té dané zemi. Bez ohledu na to, co nám tvrdí populističtí politici.

21.03.2023 3 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Ten jazyk .... jaká nádhera!
Ať už si o Bohu, pravdě či poznání myslíte co chcete.

06.02.2023 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

(SPOILER) Velký Gatsby byla jedna z knih povinné četby, kterou jsem nečetla. Teď jsem si ji poslechla jako audioknihu Českého rozhlasu.

O co zde vlastně jde? Drama osudové lásky? Chování tzv. "vyšší společnosti"? Americký sen, kterého je dosaženo podvodem a obcházením zákona? V roce 1925 byly vztahy mezi muži a ženami řízeny společenskými konvencemi mnohem více než dnes a milostná rovina příběhu tehdy nejspíš působila mnohem dramatičtěji než působí dnes. Smutnější než tragický osud milenců mi připadal úplný konec knihy. Gatsby, který podle měřítek společnosti uspěl - prosadil se, vydělal spoustu peněz, pořádal večírky pro tisícovky lidí, nejlepší ve městě - nakonec umírá jako člověk, který pro nikoho nic neznamenal. Na pohřeb mu přijde jen Nick se svojí bytnou a otec, za kterého se celý život styděl.

25.01.2023 3 z 5


Proč jedničkáři pracují pro trojkaře a dvojkaři pro státní správu Proč jedničkáři pracují pro trojkaře a dvojkaři pro státní správu Robert T. Kiyosaki

Chytlavý název - Kiyosaki bohužel zapomíná dodávat, že ti jedničkáři jsou šéfové designu, šéfové strategie, šéfové finančního a šéfové IT - a bez nich by ti trojkaři žádný byznys neměli.

Další ze série knih, která tvrdí, že i když nejste nejostřejší tužka v penále a ve škole vám to moc nešlo, můžete komerčně uspět. Hodně lidem to dává naději, knihy kupují a Kiyosaki vydělává.

Myšlenky zajímavé, ale doporučení naivní. Investování a obchodování s nemovitostmi je opravdu o dost složitější a je dobré absolvovat alespoň základní kurs financí a práva, než se do něčeho většího pustíte.

21.01.2023 1 z 5


Chaos - Praktický průvodce Chaos - Praktický průvodce Bruno Marion

V listopadu 2022 dosáhla světová populace osmi miliard. Zhruba čtyřikrát více než na konci druhé světové války. K tomu máme globalizovanou ekonomiku, internet a sociální sítě. Představíme-li si, kolik toto vytváří komunikačních vazeb, je nám jasné, že svět je dnes mnohem komplexnější, než kdykoli v dějinách, a je tudíž konstruktivnější ho zkoumat optikou teorie chaosu než optikou lineární.

Autor bohužel nepochopil, co ve skutečnosti znamená fraktál, a kniha by byla lepší, kdyby namísto "fraktální" říkal "roztříštěné". Nabízí nicméně zajímavé podněty, i když klouže pouze po povrchu. Většinou není jasné, zda jde o autorův osobní názor či zda to, co říká, má něčím podložené.

Ocenila jsem, že v chaosu vidí příležitost a ne zánik civilizace. Narozdíl o některých historiků, kteří vycházejí z toho, že to, co se ve světě děje, už tu bylo. Nebylo. Osm miliard lidí na zemi je historický precedens.

21.01.2023 2 z 5


Královna a divoška: Být sama sebou Královna a divoška: Být sama sebou Anselm Grün

Ty příběhy nejsou špatné. Je dobré vidět, že i v Bibli jsou ženské postavy, které nejsou pasívní a nečekají, až se vyjádří muž. Je ovšem potřeba oprostit se od balastu, jakým autoři příběhy vykládají - v některých případech jde o čistou manipulaci.

"Je vědecky prokázáno, že žena je lepší lídr pokud je zároveň i matka." - kdybychom chtěli něco takového "vědecky dokázat", nejspíš bychom zjistili, že žena je naopak lepší lídr, když není matka. Má tak víc času na práci lídra a dostává se do komplexnějších vztahů, než jsou vztahy rodinné. Obdobně "aby mohla žena vést, musí mít po boku muže." "Žena vede lstí." Muži jsou opakovaně prezentováni jako egocentrická mlátička nepřítele. Mně osobně to dost vadilo.

11.01.2023 2 z 5


Kočovníci severu Kočovníci severu James Oliver Curwood

Roztomilá knížka! Dobrodružství dvou zvířecích kamarádů, psa a medvěda. Objevila jsem ji díky nahrávkám Českého rozhlasu.

13.12.2022


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Na mě jsou ty historky nějaký příliš banální.
Na knihu jsem se těšila, ale nedočetla jsem.

29.11.2022 2 z 5


Čtvrtý obratel aneb podvodníkem proti své vůli Čtvrtý obratel aneb podvodníkem proti své vůli Martti Larni

Vtipná satira o hledání amerického snu. Jste-li Amerikou okouzleni a věříte, že každý, kdo tvrdě pracuje může zemřít jako multi-milionář, není tato kniha pro vás.
Byla napsána v 60. letech a pochopitelně odráží svou dobu.

15.10.2022 4 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Laskavý poetický název má tahle knížka o příšerně době a příšerné bídě. O době, kdy se násilí na ženách říkalo "ženský úděl". Do toho přijde Anna jako neřízená střela. Nejvíc mě dráždila absolutní absence komunikace mezi manžely. Jejich vztah je čistě transakční. To je příčinou naprosté většiny Anniných a Pavlových problémů a trápení.

Pěkně napsané. Postavy nejsou jenom figurky vlečené událostmi, jako např. v případě již zmiňovaného Šikmého kostela.

14.10.2022 4 z 5


Konvertitka Konvertitka Stefan Hertmans

Fascinující příběh. Fascinující reálie.
Krásně vyprávěno.

10.10.2022 5 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Jednoznačně zajímavý pohled do historie textilní výroby v Brně. Škoda, že ani tehdy se byznys nedělal eticky. Kapitoly o sirotcích, zaměstnaných v továrnách, se mi nečetly lehce.

Bohužel hvězdička dolů za příšerné výrazivo. Nazývat těžce postiženého bratra majitele továrny lidskou zrůdou či slintajícím kriplem mi připadalo dost přes čáru. Rovněž jsme se několikrát dozvěděli, že ženy "daly svému muži x dětí". Ano, ještě i na konci 20. století byly v některých evropských zemích děti majetkem muže a v rodném listu neměly jméno matky - zároveň jsme snad ale měli řadu publikací na téma "Bez dcerky neodejdu", abychom používali kultivovanější jazyk.

18.09.2022 4 z 5


Temná dcéra Temná dcéra Elena Ferrante

Hluboce upřímná sebereflexe ženy středního věku, podnícená setkání s lidmi, kteří ji připomínají "figurky" jejího vlastního dětství. Je to především o mateřství, ale také o životních volbách a (nebo v) situacích, do kterých se člověk dostává, a trochu i o tom, jakou v životě hraje roli náhoda.

13.09.2022 5 z 5


Hadí žena Hadí žena Hernán Huarache Mamani

Návod, jak se žena může naučit manipulovat muže a získat tak v životě (a patriarchální společnosti) to, co chce.

Cvičení u Mama Maru mi připomínaly knihy Scotta Carneyho, který píše o aktivaci nervové soustavy a budování fyzické a psychické odolnosti. Podkládá to ovšem výzkumem, ne sexistickými pohádkami.

05.09.2022 odpad!