octavio2082 octavio2082 komentáře u knih

☰ menu

Ekonomické problémy socializmu v SSSR Ekonomické problémy socializmu v SSSR Josif Vissarionovič Stalin (p)

Stalin došel na konci svého života neuvěřitelného poznání a výborné ideje, která mu a obyvatelům Východního bloku nebyla dopřána provést: Plánovaná ekonomika má tolik chyb, že ji Stalin chtěl nahradit regulovaným tržním hospodářstvím. Také se snažil o politické uvolnění. Přesně podle jeho vzoru se ubírá politika ČLR od 90. let minulého století. Kdyby Stalin žil o 5 let déle, mohly přežít desítky tisíc politických obětí a svět mohl poznat mnohem lepší systém než kapitalismus. Škoda.

02.10.2016 5 z 5


Manifest komunistické strany Manifest komunistické strany Karl Marx

V době, kdy Marx s Engelsem psali stránky Manifestu, byla situace úplně jiná než dnes (Marx ji podrobně líčí v Kapitálu). Pracovní doba byla běžně víc než 12 hodin denně, do jídla se přidával písek a žíraviny, celé dělnické rodiny spaly v jediné místnosti atd. - přičemž tu byla enormně bohatá buržoazie. Z historického hlediska je toto dílo naprosto pochopitelné.
Dnes už komunismus spočívá tak trochu v něčem jiném, stále má však jako myšlenka něco do sebe a doufám, že se jí jednou chytí rozumní a uvážliví lidé.

02.10.2016