Nuny Nuny komentáře u knih

☰ menu

Diamanty nosí smrt Diamanty nosí smrt Nancy Martin

Chtěla jsem knihu, u které nemusím přemýšlet a to se mi vyplnilo. Je to velmi jednoduché, jen tak to plyne, děj ubíhá a nejednou je konec. Co se mi líbilo, že nepotřebujete ani první díl, abyste chápali souvislosti, takže jsem ráda, že ho nemusím číst. Za mě krásných 57 %.

07.03.2024 2 z 5


Loudavé vaření 2: Nové recepty pro pomalý hrnec Loudavé vaření 2: Nové recepty pro pomalý hrnec Barbora Charvátová

Kuchařka obsahuje klasické recepty, což je pro začátečníka pomalého vaření vyhovující. Co mi vadí, že je to koncipované na hrnce jedné značky, tedy není návod univerzální. Takže pokud nechcete vyhodit potraviny z okna, musíte hrnec hlídat, aby to bylo akorát, což zase kazí samotnou přípravu a princip pomalého vaření.

01.01.2024 3 z 5


Do neznáma: Kulinární dobrodružství Do neznáma: Kulinární dobrodružství Gordon Ramsay

Tohle bude srdcovka Gordona. Je to cítit z úvodního slova, kde je spoustu pokory.
Fotografie jsou krásné, což v doprovodu National Geographic není nijak těžké.
Samotné recepty hodnotím velmi vysoce, ale je velký problém se surovinami. V této knize je kladen velký důraz na původ surovin, které jsou vždy ze země, kde Gordon recept vaří a u nás to nikdy nebude tak dobré, jako když vám připraví krmi původní obyvatel země se surovinami z nejvyšších míst Peru nebo lesů Maroka.
Navíc některé koření buď musíte draze sehnat na internetu nebo si je nechat dovézt odněkud z ciziny. Případně namíchat z toho, co doma máte, ale přiznejme si, to nebude taky úplně ono. A když už bych si chtěla nějaké koření namíchat, nevím ani jak, protože u toho se Gordon nezdržuje. A navíc, jak často budete recept připravovat, na jeden pokus je to opravdu nákladné vaření.
Abychom tedy dosáhli autentické chuti jídla, budeme nejspíš muset jet do daného regionu a tam si pokrm připravit z lokálních surovin, jinak to nevidím.
Za mě 87 %, protože je to krásný cestopis v regionech, které třeba moc neznáme.

25.12.2023 4 z 5


Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Petra Burianová

Je to absolutní čistota a návrat k našim předkům. Je určena především pro ty čtenáře, kteří to mají stejně. Ostatní v tom budou hledat jen pochyby.
Recepty jsou původní, podle našich babiček a to prostě zbožňuju.
Hned musím vyzkoušet několik koláčů a potěšit mé milované, tak jako Petra potěšila mě.

25.12.2023 5 z 5


5 ingrediencí Středomoří: Skvělé jednoduché jídlo 5 ingrediencí Středomoří: Skvělé jednoduché jídlo Jamie Oliver

Já jsem nadšenec Jamieho, ale tady mi přijde, že to udělal pod tlakem okolí. Ty recepty mi nepřijdou tak originální, jako v jiných jeho knihách nebo v jiných kuchařkách ze Středozemí.
Ale zachoval si vysokou úroveň, co se týče fotografií a postupů. A já oceňuji výčet nutrientů.

25.12.2023 4 z 5


Nekonečná pláž Nekonečná pláž Jenny Colgan

(SPOILER) Mám několik výhrad, které prostě nedávají smysl a nějak mi ten příběh narušují.
Za prvé, v prvním díle si Flora založí prosperující kavárnu s podporou svého bratra a jeho přítele. No a najednou si nevydělá ani na chleba. Celé pobřeží tam chodí, turisti tam chodí, má narváno od rána do večera, všichni ji milují a stejně na každé druhé stránce řeší, jestli nebude muset zavřít.
Za druhé, proč se Flora někdy chová jako pitomec, to mi nejde do hlavy. Má lásku svých snů a přitom neví, jestli má lásku svých snů... Cože???
Za třetí, opakovaně mě nebavily pasáže se Saífem a Lornou. Tak budou spolu, chtějí být spolu, nemůžou být spolu, ona chce jeho, on chce ji... A to prosím čtete celou knihu, abyste zjistili, že jste nic nezjistili.
Napínavá linka, která se táhne celým příběhem je nakonec vlastně docela dobrá. Jen nechápu ty vyhrůžky, které s ní začínají. Ale budiž, asi to mělo být zajímavější.
Co nemůžu popřít (ač nerada), tak mě to opravdu na konci dojalo. Prostě vážně dojalo.

26.10.2023 3 z 5


Kavárnička na pobřeží Kavárnička na pobřeží Jenny Colgan

Potřebovala jsem nějakou opravdu jednoduchou četbu a to Kavárnička splňuje. Bylo to celé takové milé. Jednou mě autorka překvapila, takže za to má určitě hvězdičku. Jen si říkám, jestli bylo nutné tolikrát zmiňovat, jak má Flora jemnou, světlou a hebkou pleť a jak chudák Joel opravdu nebude s nikým navazovat kontakty, protože má opravdu těžký osud.
Ale chápu, stránky je někdy třeba něčím vyplnit.
Za mě krásné tři hvězdičky a zkusím druhý díl.

06.10.2023 3 z 5


Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Tohle je zajímavý počin. Nemůžu říct, taky mě posledních asi tři sta stran (což by mohla být jedna celá a mnohem zajímavější kniha) naprosto iritovalo, ale dočetla jsem.
Ten nápad není vůbec špatný, příběh je i velmi dobře promyšlený (jen stále nevím, s kým má Mary Katherine dítě, asi jsem natvrdlá, jestli s tím ďáblem či co...), ale to rozvláčné napětí, které se táhne jako ranní mlha, vás přestane bavit velmi brzy.
Už jsem si pak jen opakovala, no tak co zase, proč ještě nemůže být konec, jo ahaaa, on nám musí spisovatel znovu popsat tuhle část. No tak dobře. Snad už to neudělá. Jenže udělá a mnohokrát.
Navíc takový ten aha moment příběhu přijde velmi brzy, takže pak je to zase nuda.
A ten úplný konec... No nevím, moc sladké na to, jakým směrem se děj ubírá.
Za mě 62 %.

01.10.2023 3 z 5


Z písku a popela Z písku a popela Amy Harmon

Jsem na vážkách. Ano, kniha dokáže vyvolat spoustu emocí a obsahuje několik pravd, které by dnešní lid měl vzít na vědomí, ale na druhou stranu, bylo opravdu nutné na každé stránce zmiňovat, jak moc se Eva s Angelem milují a jak spolu chtějí, ale nemůžou být...
To mě opravdu otravovalo. Dalo se to pochopit hned na začátku, proč tedy pořád to opakování.
Vyvražďování lidí za II. světové války je pořád aktuální. Ať už jsou to důvody rasové, náboženské, společenské nebo i majetnické. Nejhorší je, že tohle nikdy neskončilo. Děje se to v menší míře, ale děje se to pořád. A to poselství, které příběh naznačuje, je pro každého člověka, který je schopen v něčem takovém pokračovat.

28.08.2023 4 z 5


Smrt v zastoupení Smrt v zastoupení Milan Košař

Já se přiznám, že jsem byla překvapená, že se jedná o povídky. Nikde to totiž nevyčtete. Z anotace je zřejmá pouze jedna z nich a vypadá to, jako by to měl být detektivní příběh o jedné zápletce. Když jsem dočetla první (myslela jsem, že kapitolu), tak jsem předpokládala, že příběh navazuje dál, ale ono ejhle, začala jsem číst nový příběh. Navíc ta první povídka končí způsobem, který navozuje pocit, že to má mít pokračovaní. A o co víc to umocňuje, že kniha nemá obsah. No, ale nebudu pokračovat ve svém zmatení, zkrátka ano, jsou to povídky. A doplnila jsem to i do štítku knihy.
Příběhů je celkem dvanáct a za mě byla nejlepší Lanovka. Všechny mají detektivní nádech, některé více, některé méně, ale co je podstatné, bavily mě všechny a žádnou jsem nepřeskočila. Některé skončí, některé si musíte domyslet. Jazyk je pestrý, ale vesměs slušný a spisovný. Jen špatná korektura narušuje plynulost textů.
Za mě doporučuji.

08.08.2023 4 z 5


Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

(SPOILER) Mám rozpolcené pocity a to zejména díky anotaci. Z té by totiž člověk vytušil, že bude číst podobné příběhy jako z koncentráků nebo pracovních táborů, kde jsou podmínky opravdu drsné a opravdu se tam nenajde šéf, který by zaplatil dluhy, s radostným úsměvem vás propustil a ještě vám skoro na cestu dal balíček jídla a peněz.
Takže nečekejte nic z toho, bude to heboučké, jemňoučké a lidi jsou na sebe tak strašně hodní, až to bolí. Je to cca 7:3. Sedm lidí dobrých, tři zlí.
Počítejte s červenou knihovnou, která je ale velmi milá a místy dojemná. Ani tomu zlu, které se v knize objevuje, prostě nevěříte.
Co se týče postav, no nevím. Del mi byl sympatický. Protože nemám ráda lidi typu Vrána, jsou to magoři, kteří se vyžívají v bolesti a těch tu je všude hromada, takže o tom nepotřebuju číst. I když jsem jich čekala podle anotace mnohem víc. Spíš jsem čekala víc těch mrtvých, ubičovaných, upečených nebo jinak zdevastovaných. Ale bylo jich málo. Del byl takový zvláštní hrdina, který na začátku "ojel", co viděl a na konci měl čtyři děti a jednu ženu... Zajímavé. Lidi se umí měnit, s tím asi problém nemám.
Rae Lynn jsem nepochopila. Vlastně celou dobu čtení jsem nechápala, co sakra ta holka dělá a co vlastně chce, no ale stalo se. Nakonec tak nějak proplula bez výrazných momentů.
Cornelie mi byla silně nesympatická, taková ta hlupačka, co si vezme prvního blbečka, co jí dohodí rodiče a pak zdrhne se ženou, kterou miluje a jejíž láska nebude nikdy opětovaná. A tak si tam spolu žijí pod jednou střechou a nikomu to nepřijde divné. Nakonec jí nechá autorka zemřít, čemuž nasadila korunu.
Ano, je to sice sladké jako nejlepší med od lesních včel, ale nemůžu příběhu upřít, že je ze zajímavého prostředí a doby, kterou my zase tak neznáme.

26.07.2023 4 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Opět vynikající. Autoři se drželi zavedených zvyklostí, které použili v prvním díle, takže jsem jen plynule navázala.
Tady už to bylo trochu zamotanější, tedy máte na výběr z pestré škály podezřelých, nicméně, já to zase vytušila. Ale vůbec mi to tentokrát nevadilo.
Jediné, co je velká škoda, že tato série skončila. A nebo...?

23.07.2023 5 z 5


Poklad Poklad Alois Jirásek

Za mě je to krásné čtení. A to nejen pro oko, ale i pro duši. Takhle pěkně už nikdo nikdy psát nebude. Jsem tedy velmi šťastná, že někdo takový patří k naší klasické literatuře a že díla Aloise Jiráska nezmizí ze světa.
Příběh je to milý, jednoduchý, plný hlubokých myšlenek a pohnutí.

11.07.2023 5 z 5


Jóga pro hubnutí a očistu Jóga pro hubnutí a očistu Zuzana Klingrová

Tahle kniha leckomu změní život. Já se snažím jógu žít a se Zuzkou cvičím denně, ale tohle je zcela jiný pohled na věc.
Teprve až pochopíte vše, co je v této knize napsané, pak i začnete praktikovat. Moje rada zní: "Nenechte se řídit egem a dělejte vše s láskou sami k sobě a ke svému okolí. Teprve pak můžete být takoví, jací chcete být. "
Pak se totiž najednou stane, že hubnutí jde ruku v ruce se zdravím a vy si ani nevšimnete, co všechno se kolem vás a ve vás mění.
Doporučuji hlavně pro ty, kteří se zajímají nejen o povrchní a nefunkční diety, kterých je všude plno, ale hlavně o sami sebe. Chtějí zjistit, jak nejen zhubnout a pročistit své tělo, ale hlavně pročistit svou mysl.

07.07.2023 5 z 5


Zkrotit vlka Zkrotit vlka Benjamin Black (p)

Pokud bych knihu četla jako historický román, tak budiž. Je to místy rozvláčné, bez emocí, bez napětí. Ale místy je to na druhou stranu napínavé, zajímavé a možná i poučné.
Pocity se mísí tak napůl. Něco tomu chybí.

30.05.2023 3 z 5


Podobizna Podobizna Nikolaj Vasiljevič Gogol

Za mě vynikající. Nemůžu popřít, že jsem si hned nevzpomněla na Doriana Graye (odkud by Wilde mohl čerpat), ale je to pouze nekorektní posudek.
Na to, jak je novela krátká, tak umí velmi intenzivně vyvolat pocit napětí, což mě moc bavilo. A taky jsem moc ráda, že se vlastně vyjeví celá historie obrazu.
Gogol je mým miláčkem.

05.04.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

(SPOILER) Bylo by zajímavé, vyzkoušet si jiné životy, ale jedna věc se na tom nemění, a to jsme my sami. Takže si myslím, že bychom dopadli stejně jako Nora. Pokud nejsme spokojení s tím, co máme teď, nebyli bychom spokojení nikdy. A pravda je, že někdy člověk zkrátka musí "umřít ", aby na to přišel.
Za mě je v knize moc zbytečného opakování, ale použité citáty a fráze byly obohacující. Za mě 80 %.

29.03.2023 4 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Uf, jsem ráda, že mám příběh za sebou. Některé pasáže mi opravdu nedávaly smysl a musím říct, že jak autor podotýká na straně 121: "Harry byl ochotný dělat pitomosti, jen aby se konečně něco stalo. Cokoli.", tak jsem si přála upřímně to samé. Bohužel, se to dalších 380 stran nenaplnilo.
Co uznávám, že ačkoli "hrdiny alkoholiky" z duše nemusím, Harry Hole mi tak nepřišel a byl mi sympatický. Ale je to možná tím, že tohle byla jediná kniha, kterou jsem s ním četla. Nevím, kterou zkusit dál, abych mohla změnit názor, ale snad se mi do ruky dostane nějaký díl, který mě chytne.

19.03.2023 3 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Líbil se mi na začátku seznam postav, to bylo užitečné, vzhledem k švédským jménům.
K ději samotnému. No... Já jsem zase bohužel hned poznala, kdo je vrah, takže jsem jen četla pěkně se vyvíjející děj románu. Jsem ráda, že se vše vyjasnilo, na konci tedy nejsou žádné otazníky. To mám osobně u detektivek ráda.
Postavy sympatické, detektiv mi připomínal Adriana Monka a bavil mě svou povahou.
Rozhodně jedna z klidných detektivek, kde netečou potoky krve a není plná vulgarit. Za mě moc dobré.

07.02.2023 5 z 5


Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

Tohle je velká škoda. Při čtení mi připadalo, jako bych četla nějakou rozpracovanou myšlenku, která potřebuje ještě spoustu času na dodělání.
Každému je asi jasné, jaká poučení z knihy plynou, ale ten styl psaní je neúplný. Jako by to psal někdo jako práci, kterou je potřeba rychle odevzdat. Klidně bych si přečetla druhé vydání, kdyby bylo propracovanější a myšlenky se neztratily mezi zbytečnými úvahami, které zkrátka nic nepřinesou.
"Mám hluboké myšlenky, ale neumím je hodit na papír."

19.01.2023 2 z 5