Novotny79 Novotny79 komentáře u knih

☰ menu

Tajemství dřeva Tajemství dřeva Martin Patřičný

Kniha je velmi zajímavá, mám od autora ještě 2 nebo 3 další a vždy to stojí za to. Je pravdou, že jsem možná čekal něco jiného a ne úplně mi sedl ten styl psaní, kdy to prokládá různými příběhy, verši, říkadly... možná je to proto, že prostě nejsem žena:-)...jak píše autor, že je to kniha hlavně pro ženy a já holt to vnímání mám jiné. Občas mi přišlo, že zbytečně zabíhá do erotiky , mne se to prostě do té knihy nehodilo, někomu se to bude líbit a o tom to je, každý jsme jiný; neposuzuji, jen říkám svůj pocit. Autor to tak cítí a tak to tak napsal. Nicméně, stále platí, že moc rád čtu jeho poznatky o různých druzích dřeva a obdivuji jeho výrobky. Je to machr.

24.01.2019 4 z 5


Dlouhá cesta za svobodou Dlouhá cesta za svobodou Nelson Mandela

Byla to fuška (kolem 580 stránek), ale dal jsem to. Kniha je psaná poutavě, člověk se dozví něco z historie JAR, a o životním zrání Nelsona Mandely. Byl to opravdu bojovník za práva svého lidu, ale byl si i vědom, že bez spolupráce s ostatními to nepůjde. Během 27 let strávených v kriminále opravdu vyzrál a stal se moudrým. Ke konci knihy píše: "Během těch dlouhých a osamělých let se u mě z touhy po svobodě mého lidu zrodila touha po svobodě všech lidí, bílých i černých. Bylo mi naprosto jasné, že utlačovatele je třeba osvobodit stejně jako utlačovaného. Člověk který bere druhému člověku svobodu, je otrokem nenávisti, vězněm předsudků a omezenosti"... Moc důležitá kniha.

23.01.2019 5 z 5


Očekávání Vánoc Očekávání Vánoc Richard Rohr

Richard je mým oblíbeným autorem a vlastně i duchovním vůdcem. Mám rád jeho postřehy, jeho "tnutí do živého", jeho otevírání očí pro věci za oponou. Knížku můžu vřele doporučit.

02.01.2019 5 z 5


Kniha odpuštění Kniha odpuštění Desmond Tutu

Pro mne jedna z nejdůležitějších knih, co jsem zatím kdy četl - opravdu život proměňující. Je hrozné, co všechno člověk vymyslí, jen aby mohl druhé zranit, ponížit, učinit jim jakoukoli bolest - vynalézavost téměř nezná hranic. Ale Desmond Tutu říká, že i přesto "neexistuje nic, co by člověk nemohl odpustit, a není nikdo, kdo by si odpuštění nezasloužil"...zní to téměř až nemožně, zvlášť když máte nějaké obrovské zranění, ale po přečtení knihy zjistíte, že to není utopie. Líbilo se mi i to, jak Tutu cituje básníka H.W.Longellowa: "Kdybychom si mohli přečíst tajnou historii svých nepřátel, v životě každého z nich bychom nejspíš našli tolik smutku a utrpení, že bychom je za nepřátele přestali považovat."...velká pravda, odzkoušeno životem:-). Na knihu jsem narazil ve výprodeji asi za 29 Kč, škoda, že měli posledních pár kusů. Koupil jsem 2 a kdyby bylo možné, koupím deset a budu rozdávat přátelům a možná i "nepřátelům". Kdo máte doma a ještě jste nestihli přečíst, běžte do toho. Kdo se plácáte ve zraněních z minulosti, zkuste si ji někde sehnat (ve volném prodeji už asi jenom jako e-kniha) a dejte si čas s jejím čtením i s prováděním uvedených rituálů. Přeji příjemné a uzdravující čtení. JN

07.12.2018 5 z 5


Kniha radosti Kniha radosti Douglas Carlton Abrams

Nádherná kniha dvou moudrých mužů, plná humoru, ale i vážných témat. Vřele doporučuji.

27.06.2018 5 z 5


Tajný život psů Tajný život psů Eduard Martin (p)

Knížka, která si zaslouží přečíst nejednou a hlavně nepřeletět ji za 1-2 dny (jako se to bohužel "povedlo" mne), je potřeba se k ní vracet.
Ano, přiznávám, i my máme doma přítele ze psí říše.
Autor krásně popisuje nejen soužití lidí s jejich čtyřnohými kamarády, ale identifikuje spoustu paralel v chování, nabízí velmi moudrá poučení a klade důležité otázky...

21.03.2018 5 z 5


Z pošťákovy brašny Z pošťákovy brašny Honza Pošťák Pospíšil

Jedna z nejlepších "poutnických" knih, jakou jsem kdy četl. Je to upřímné a otevřené svědectví, autor si na nic nehraje a nic neskrývá. Vyjadřuje i nejniternější zážitky, pocity. Je to chvála života, radost z bytí... schopnost a ochota unést těžkosti nemoci. Děkuji za tak krásnou knihu.

08.03.2018 5 z 5


Respektovat a být respektován Respektovat a být respektován Pavel Kopřiva

Kniha se mi moc líbí, je dost hutná (jako alternativu a vlastně i jako odrazový můstek, ze kterého autoři částečně vycházeli lze vzít knihu Jak mluvit, aby nás děti poslouchali). Abych ji byl schopný aplikovat, tak bych ji musel mít stále na nočním stolku, každý den listovat a naprosto se s ní sžít a postupy si zautomatizovat - to se mi bohužel nepovedlo (zatím???). Ale dávám 5 hvězdiček, opravdu výborná kniha.

05.01.2018 5 z 5